tisdag 19 september 2017

Vägen till förföljelse av kristna, del 1

Jag fick tillfälle att, på fredagskvällen på Kyrkhelgen i Karleby, fråga Johan Candelin om hans funderingar kring de tre stegen som leder fram till förföljelse av kristna (eller någon annan grupp). Jag kom ihåg att han redan för många år sedan hade talat om detta på en samling där jag satt med bland åhörarna, men jag hade glömt bort vilka de två första stegen var i hans trestegsschema. Nu berättade han för mig att det börjar med desinformation, sedan följer diskriminering och detta leder sedan, om de kristna inte skyddas av lagstiftningen, till regelrätt förföljelse.

Här i vårt land har vi, tack och lov, en lagstiftning som förhindrar att de två första stegen övergår i det tredje. Men det hindrar förstås inte att samhället – och framförallt de ledande inom kyrkan – under de senaste åren har gått hårt framåt vad gäller de två första stegen. Desinformationen angående den kristna tron och Bibeln är idag enorm och vitt utbredd. Också, och kanske framför allt, inom kyrkan. Detta speciellt då när vi kommer in på dagens stora tvistefrågor. Under de 20 minuter jag surfade runt på olika nyhetssajter i morse hittade jag flera grava felaktigheter som idag är mer eller mindre legio speciellt bland mediefolk. Och således också bland gemenen man. Nu handlade det om det svenska kyrkovalet, och då heter det, i Aftonbladets tappning, att den gamla, eller bibliska, ämbetssynen (som det rätteligen borde heta) handlar om "kvinnohat" och, i en mildare form, en "förlegad kvinnosyn".

Eftersom det handlar om kvinnohat så är det sedan givetvis fullt motiverat att stänga dörren för dessa "kvinnohatare" till kyrkans ämbete. Och så var vi genast vid det andra steget, alltså diskriminering. Tankegången här är givetvis helt logisk: Eftersom dessa män hatar kvinnor ska de inte få vara präster i kyrkan. A ger helt naturligt B. Och detta med rätta, ifall premissen A skulle vara sann. Problemet är bara det att A är en lögn. Men ändamålen helgar medlen – så har det alltid varit – och själafiendens mål har alltid varit att tysta Evangeliet. Desinformationen är här ett synnerligen effektivt redskap.

Den andra stridsfrågan är, och kommer att bli, ännu effektivare. Redan nu ses det som fullt legio att beskylla alla som vågar stå upp för den realistiska och naturliga synen på man och kvinna för att hata homosexuella och även att hålla oss skyldiga för att en del homosexuella inte längre orkar leva. Att man skjuter budbäraren här tycks väldigt få, tyvärr, vara medvetna om idag. Detta långt tack vara desinformationsflödet. Sedan, när denna skuld är etablerad i människornas sinnen, är steget till diskriminering av dessa "mänsklighetens och allt det godas fiender" inte långt. Frågan är om det är denna fråga som kommer att leda till att det tredje trappsteget nås. Tyvärr skulle det inte vara någon större överraskning om så skedde. Som en av de arga rösterna sade åt mig en gång när jag gjorde misstaget att svara på en okänd nummer på telefonen (något jag inte gärna gör längre efter detta och liknande fall): "Jag kommer att jobba för att det ska stiftas en lag som gör, det olagligt att säga som du säger!"

Idag har vi dessutom hamnat i en situation som den politiskt korrekta agendan kan använda sig av för att ytterligare ge sig på konservativt troende kristna, nämligen flyktingsituationen och det faktum att muslimer i väst har gjort sig skyldiga till en lång rad terrordåd mot civila mål. Men mera om detta i nästa text.

36 kommentarer:

  1. Tack igen Kristian för en synnerligen aktuell text !!!

    SvaraRadera
  2. Du Kristian agerar exakt på det sättet, du sprider desinformation om hbqt trots att du varken vet eller vill ta reda på hur det egentligen står till. Din egen "sanning" är desinformation, men det är visst karma då det slår tillbaka med samma mått...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:16. Hur vet du att jag inte vet eller vill ta reda på? Du utgår ifrån att man endast kan veta om man sitter fast i det. Varför menar du att den ståndpunkten är riktig? Jag vågar hävda att den som sitter fast i detta är partisk och därför inte klarar av att se sakerna som de verkligen är. Då är detta mycket lättare för en utomstående betraktare som läst på.

      Radera
    2. Det gäller i så fall också religiösa, som är väldigt partiska till alla frågor som tangerar religion. Lättare för oss "eflopar" att se nyktert på saken!

      Radera
    3. Anonym 01:09. Dessa två storheter är på intet sätt jämförbara. I ena fallet handlar det om en personlighetsstörning (ja, det gör det, och det bör kunna sägas!) och i det andra fallet handlar det om, i kristendomens fall (som är unik i den meningen) om historiska händelser på en given plats och på en given tidpunkt som har gett upphov till ett lärosystem och institutioner och som har format en hel värld.

      Radera
    4. Du bevisade just min poäng. Du ser uppenbarligen inte riktigt klart på saken. Ingen av dem faktiskt.

      Radera
    5. Anonym 09:44. Förklara gärna vad du menar. Om du kan.

      Radera
    6. På vilket sätt är allt du förfäktar och tror på baserat på "historiska händelser"? För oss utanför är det självklart att man kan ifrågasätta mycket av det som du tar som Guds ofelbara ord, för oss dina tolkningar av dem. Att du avfärdar all sån kritik med ett "historiska händelser" visar hur du inte förmår se på frågan ur ett större perspektiv.

      Dina skriverier om homosexualitet här på bloggen andas inte direkt objektivitet eller kunskap om fakta. Gång på gång åsidosätter du hänvisningar både till aktuell forskning och personliga erfarenheter.

      Radera
    7. Det är inte bara en gång du Kristian har understrukit hur banala dina insikter är, och det enda du kan försvara dig är att nedvärdera andra med kunskap och insyn. Och trots att du i en mening medger att du inte har kunskaper, blir du i följande mening plötsligt kunnig i personlighetsstörningar.

      Du gör allt för att man ska misstänkliggöra även annat du för fram.

      Radera
    8. Anonym 20:18. Kristendomen är en religion (om vi vill använda det namnet) som baserar sig på konkreta, historiska händelser, ja. Att det sedan finns personer som ger ut böcker som säger något annat ändrar inte på detta faktum. Idag kan vem som helst ge ut en bok i vilket ämne som helst. Desto mera chockerande uppgifter man kommer med desto bättre säljer boken. Men det betyder inte att det som dessa människor skriver är något annat än skräp. Om vi håller oss till vedertagen historisk forskning diskvalificeras mycket av denna pseudokunskap som får så stor uppmärksamhet och spridning idag. Och ja, sanningshalten i kritiken är inte beroende av hur många människor man lycka lura.

      Personliga erfarenheter kan i vissa fall vara ett hinder för objektivitet. Så är det helt klart i hbt-frågorna. Vad sedan gäller "aktuell forskning" på detta område så talar vi om något helt annat än vad situationen är när det gäller t.ex. historisk forskning. Här kommer dagens pk-klimat in, och det tryck som idag etablerats på alla, även på forskare, att ha "rätt" åsikter gör att sanningssökande, objektiv forskning närmast har omöjliggjorts. Om du inte har insett detta skulle det vara en fördel om du öppnade ögonen och såg dig omkring ordentligt.

      Radera
    9. Anonym 21:50. Var har jag "medgett att jag inte har kunskaper"?

      Min kunnighet i dessa frågor baserar sig på att jag har läst en hel del i ämnet. Jag har läst sådan litteratur/artiklar som inte är påverkade av dagens pk-klimat. Det skulle du må bra av att göra också.

      Radera
    10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  3. Förföljelse av kristna..jaa du. Hur många folkslag har inte
    kristendomen utrotat och förslavat under tidens gång. Du yrar och ser spöken igen. Det är ingen förföljelse av kristna att människor i västvärlden blir förnuftiga och skippar de religiösa sagorna..

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppsan!" Eflop som många gånger har visat sig inte behärska historien har nu mitt i allt blivi historiekännare. Ska du kanske berätta för oss andra också vilka folkslag det handlar om som du hänvisar till. Bara så det (igen) är något som bara finns i ditt huvud.

      Radera
  4. Anonym20 september 2017 12:17

    När har jag inte behärskat historien? du tycks ju inte ha varit skarpaste kniven på historietimmarna om du inte kan ens ett folkslag som de "goda kristna" mördat och förslavat. Nedan några länkar och som en vink kan jag nämna Amerika och Australien.

    http://www.spanishwars.net/16th-century-conquest-inca-empire.html

    http://www.badnewsaboutchristianity.com/gi0_vandalism.htm

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop bevisar det jag sade genom de länkar han postar. Den andra länken börjar med orden: "All religious traditions had been tolerated under the Roman Empire, although Christians suffered to some extent because of their sedition. They stated openly that they desired the destruction of the Empire, encouraged soldiers to desert, aparantly assassinated oponents, vandalised sacred monuments and statues, and tried to destroy the city of Rome by means of arson.

      Christians tried repeatedly to destroy the city of Rome."

      Hördu Eflop! Ingen tar dig på allvar när du kommer dragandes med sådant skräp!!!

      Radera
    2. Jag ids inte blanda mig i denna diskussion desto mera, men jag konstaterar bara att Eflop blandar ihop saker friskt. Hur då? Ja, jag menar att man kan säga att Eflop i det han skriver här på denna blogg drivs lika mycket av sin kristna tro som Pizarro drevs av sin kristna tro när han mer eller mindre utrotade Inka-indianerna.

      Sedan kan jag, likt anonym 13:15, bara förbluffas över vilket skräp det finns på nätet. INGEN, jag upprepar INGEN, seriös historiker skulle skriva under det som sägs i citatet ovan.

      Radera
  5. Ja ser du, sanningen svider när man lever i sin gyllenrosa jesusbubbla och nån rubbar på den med sanningar om vad religioner orsakar i världen i nutid och i historien. Religion är roten till allt ont här i världen.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Ingen tar dig på allvar här. Orsaken är kommentarer som den ovan.

      Radera
    2. Kristian. Ingen tar dig på allvar heller. Orsaken är inlägg som detta på denna blogg.
      Den förföljelse av kristna du bölar om, det är bara bra att ni får känna på hur det är. De tre steg du nämner (desinformation, diskriminering, förföljelse) har du tagit för länge sedan när det gäller homosexuella.
      Du har din egna antihomolobby. Varsågod och fortsätt med det. Men du ska för allt i världen inte inbilla dig att någon tar din propaganda på allvar. Eller tycker du att utvecklingen går i den riktning du önskar?
      Lipa över förföljelse av kristna och hur propagandan inte stämmer överens med din egen Jesusbubbla och åsiktsbubbla kan du nog samtidigt som du själv sysslar med samma förföljelse av homosexuella. Det kallas hyckleri. Lev med det.

      Radera
    3. Anonym 12:09. Nu bar det av fullständigt för dig. För det första: Här finns ingen som "bölar" eller "lipar". Att du sedan sätter orden "förföljelse" och "det är bra att ni får känna på hur det är" i samma mening är synnerligen grovt och en djup förolämpning gentemot alla de kristna som lever i länder där det verkligen sker förföljelse av kristna. Skäms på dig!

      För det andra: Jag har inte desinformerat när det gäller de homosexuella. Jag har sannerligen inte diskriminerat någon homosexuell, och jag har garanterat inte förföljt någon homosexuell. Att du ens påstår något sådant är snarast kriminellt. Att du dessutom gör det anonymt är så fegt att jag knappast finner ord att beskriva det. Träd fram med namn och precisera dina beskyllningar!

      Kommentarer likt din borde egentligen raderas, men jag låter den stå kvar för att visa vad klockan är slagen här i vårt land också. Men som sagt: Skäms på dig!

      Radera
    4. Exakt som 12:09 säger, desinformation, du Kristian vänder och vrider, drar till med personlighetsstörningar och vägrar ta till dig nånting annat än dina egna fantasier. Ingen kan hindra dig, man kan föra hästen till vatten men inte tvinga den dricka.

      d

      Radera
    5. d. Verkligheten är faktiskt den att det är dagens massiva hbt-propaganda, som kommer ur alla medier så det dryper om den, som vänder och vrider på detta. Det raka har blivit snett och vint, och när detta på detta sätt kommer ur alla kanaler är det väldigt få som orkar kämpa mot och kan bevara sin klarsyn. Denna blogg försöker vara en förnuftets röst mitt i ett hav av förvillelser, men man kan inte tvinga den blinde att se.

      Vad gäller din liknelse så är den för övrigt verkligt bra. Det är bara det att vattnet som du och andra bjuder ut är rena rama giftet.

      Radera
    6. Kristians svagheter är väldigt förutsägbara, försöker styra diskussionen långt bort från de områden han inte har någon koll över.

      Du började skriva om personlighetsstörningar men du spann inte vidare på den tråden då jag tog upp det. Varför?

      Du varnar för din verklighet som du försöker undvika, och som du, av allt att döma, baserar på en "propaganda" som du inte tror på. Men fäkta på bara, vid det här laget är det riktigt underhållande. Bättre tio dåligt omskrivna ordspråk på bloggen än en riktigt bra på webben.

      Jag börjar bli riktigt övertygad om att dina teologiska kunskaper är lika bristfälliga som allt annat. Många udda präster har jag sett blivit vigda, men det måste finnas nånting grundligt fel då man vägras det.

      d

      Radera
    7. Kristian. Ursäkta nu, men var nånstans menar du att kristna blir förföljda i dagens finländska samhälle?
      Om jag läst ditt inlägg rätt (har läst det flera gånger så att du inte ska komma och säga "läs om läs rätt") så ogillar du att vissa som vill bli präster inte får bli präster för att de har en "förlegad kvinnosyn" och att dagens samhälle inte tycker att det är rumsrent med en klassisk syn på man och kvinna i homofrågan.
      Jaha. Så i din tankevärld blir kristna i Finland förföljda för att alla inte delar vissa kristna åsikter? Det räcker alltså med det? Tolkar jag din text rätt?
      Vad får dig att tro att kristna åsikter och värderingar har nån sorts förkörsrätt? Varför får dessa inte kritiseras utan att kristna får för sig att de blir förföljda? Vad bottnar ömtåligheten i?
      Men sedan när du stämplar homosexuella som personer med personlighetsstörning så handlar det, igen i din tankevärld, varken om desinformation eller diskriminering. Hur kommer det sig att det är desinformation, diskriminering, förföljelse av kristna att tex kritisera den "förlegade kvinnosynen" men att det INTE är desinformation, diskriminering, förföljelse av homosexuella att påstå att de lider av personlighetsstörning, vilja neka dem rätten att ingå äktenskap, vilja neka dem rätten att adoptera?
      Varför anser du att du har rätten att ifrågasätta homosexualitetens natur och kritisera samhällets syn på homosexualitet men andra inte har samma rätt att kritisera och ifrågasätta kristendomens påståenden, kristna åsikter och värderingar?
      När du har svarat på dessa frågor kan man kanske börja ta dina skriverier på allvar.

      Radera
    8. d. Jag nämnde inte personlighetsstörningarna explicit i kommentaren ovan, men om du läser en gång till ser du att det jag skrev om att "det är dagens massiva hbt-propaganda, som kommer ur alla medier så det dryper om den, som vänder och vrider på detta" handlar om just det. Och om du inte ser det så kan jag påpeka det så här. Det finns hur många vittnesbörd som helst, för den som vill se dem, som vittnar om att det handlar om just en personlighetsstörning. Vad den psykologiska vetenskapen idag (som tyvärr inte längre är objektiv utan ideologiskt styrd) säger om denna sak kan man tyvärr inte fästa sig vid.

      Och ja, du har rätt. Det är något grundligt fel i dagens prästvigningssituation. Med det INTE sagt att det alltid är fel på kandidaterna.

      Radera
    9. Anonym 18:35. Om du har läst flera gånger så måste jag nog säga att du lyckats blunda väldigt effektivt för det jag skriver! :) Nåväl, vi tar det en gång till - som ett direkt citat ur texten ovan: "Här i vårt land har vi, tack och lov, en lagstiftning som förhindrar att de två första stegen övergår i det tredje."

      Således har jag aldrig påstått att kristna blir förföljda i Finland idag. Såldes får du faktiskt läsa om igen. Och gärna läsa rätt den här gången!

      Och nej. Du tolkar inte min text rätt. Jag talar om desinformation angående ämbetsfrågan. Desinformation som leder till diskriminering. Inte förföljelse. Så det handlar inte om att kristna inte skulle få kritiseras, utan om att man baserar kritiken på felaktiga fakta. Grunden för kritiken, och den därpåföljande diskrimineringen, är helt enkelt felaktig.

      Så får jag påpeka att det inte handlar om att "stämpla" någon. Om man vill hjälpa någon måste man först se klart vad problemet är och vad det bottnar i. Om vi tror att homosexualiteten är helt naturlig och på alla sätt god och att den bör accepteras som likvärdig med heterosexualiteten så kan vi aldrig hjälpa dessa människor. För att kunna ta tag i ett problem måste man först inse att det är ett problem. Om man inte gör det kommer man bara att stjälpa. Hur väl man än vill en annan människa.

      Sedan diskuterar du utifrån rättstänkandet. Det fungerar inte här på den här bloggen.

      Radera
    10. 21 september 2017 06:28
      "I ena fallet handlar det om en personlighetsstörning (ja, det gör det, och det bör kunna sägas!)"


      25 september 2017 20:16
      "d. Jag nämnde inte personlighetsstörningarna explicit i kommentaren ovan..."

      Jag tycker du nämner det rätt så explicit, men möjligt att det kunde göras ännu mer explicit. Men du har säkert en förklaring igen, om hur felaktigt din text blir läst. (Eller skriven?)

      Men på ett mera allmänt plan, hur tycker du att du lyckats med din anti-propaganda så här långt? Hur många har du räddat med att din "upplysning"? Själv tycker jag det har lyckats alldeles ypperligt. Din desinformation, eller lögn, om homosexualiteten har blivit korrigerad en och annan gång så utan dina fabler hade många fortfarande levt i ovisshet.

      Här ett vittnesbörd till din lista som du kommer att publicera: http://kapeatie.blogspot.fi

      d

      Radera
    11. Hördu d. Nu igen vrider och vänder du på det jag skrivit på ett sätt som fullständigt omöjliggör sansad diskussion. Eftersom jag inte (igen) vill bli misstänkliggjord och missförstådd är jag väl tvungen att skriva detta på din näsa.

      Du skriver 22/9 kl 14:21 att jag "drar till med personlighetsstörningar". På detta svarar jag i en kommnetar där jag inte nämner ordet personlighetsstörningar explicit. 25/9 12:51 skriver du "Du började skriva om personlighetsstörningar men du spann inte vidare på den tråden då jag tog upp det. Varför?", och på detta svarar jag att jag i kommentaren ovan inte nämnde personlighetsstörningar explicit. Vilket jag alltså inte gjorde. På detta hävdar du likväl att jag gjorde det. Är du fullständigt blind, är du bara ute efter att bråka och stjäla min tid eller är du ett regelrätt troll?

      Oberoende vilket så ids jag inte diskutera med någon som beter sig på detta sätt.

      Radera
    12. Hördu Kristian, det du skriver läses som du skriver det. Hade du inte skrivit "personlighetsstörning" så hade du inte stått här för att förklara dig. Och självklart hakar du upp dig på något annat, men pointen är att om du inte vill konfrontera en diskussion om påstådda personlighetsstörningar, skriv inte då ut det! Vill du konfronteras i en sån diskussion, skriv då ut det. Väldigt enkelt.

      Att det sen låter som en bortskämd flickspilta att du inte tänker fortsätta diskutera är bara komiskt! :)

      d

      Radera
  6. Jag håller nog med Kristian fullt ut i dessa två blogginlägg om förföljelse. Som aktiv deltagar i kommentarsfält och forum så har jag också noterat den väldigt skeva moderering som görs i speciellt svenska yles kommentarsfält. Lögner skyddas från att bli vederlagda. Att ständigt låta lögner uttryckas fritt, speciellt under förspegling att det är fri debatt och folkets röst, kan vara ett effektivt sätt att manipulera stora massor av svaga individer.

    Och om något av det Kristian skriver här är felaktigt så är det inte desinformation i samma mening som den svenska yle beskriver. Alla kommer ju till tals här. Eflop och andra anonyma uttrycker sina banaliteter fritt under varje blogginlägg. Kristendomsmotståndare har väldigt svårt att se nyanser, de buntar ihop allt utan se de väsentliga skillnader som faktiskt finns.

    Det samma gäller också när de likställer all religion med varandra. Hur kan de som anser sig vara anhängare av fakta, vetenskap och logik ha så svårt att nyansera sin syn på saker och ting. Hur kan de ha så svårt att se väsentliga skilnader mellan olika fenomen? Jag har många gånger blivit uppriktigt sagt förvånad över den dumhet.

    Som halvsekulär blir jag faktiskt fundersam över att denna brist yttrar sig så starkt. Är det faktiskt en sort ondska eller är det en sorts besatthet som hindrar dem från att se klart? Mitt närmande till kristendomen är främst en följd av att ha bevittnat hur antikristna agerar. Jesusgubben i jeppis och övriga missionärer gör säkert ett bra jobb men för mig så är kommentarsfältens "dominanter", kristendomskritikerna, de som mest övertygar mig om att kristendomen kanske är sanningen.
    Jag har under hela livet tyckt mig ha en bra känsla för vilka opinioner som spride lögner, dvs mtarbetar sanningen, och kristendomsmotståndarna utgör en sådan på ett väldigt tydligt sätt.



    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Patrik, för det medhållet! Jag antar att du, liksom jag, har råkat ut för din beskärda del av svenska yles censur, så du vet vad du talar om.

      En liten fråga dock. Du skriver om "Jesusgubben i jeppis och övriga missionärer". Bara av intresse, eftersom jag är helt i det blå här, vem syftar du på?

      Radera
  7. Jesusgubben i Jeppis hade egen sida på facebook men den är nu borttagen. Googlar man på det så finns han omskrivet även på flashback (dock endast 2 inlägg av en person) där även en länk till facebooksidan och youtube finns. Inte heller youtube-länken är aktuell längre.
    Han går iaf fortfarande och missionerar ibland. Helt ok typ som jag pratat med nån gång.

    SvaraRadera
  8. Patrik,
    Instämmer i din beskrivning av kommentarer på artiklar och bloggar,i din kommentar ovan och särskilt på denna blogg!
    "De var banne mej det finaste (bästa)jag hört (läst)sen jag konfirmerades",Byrådirektör Bergvall till Karl -Bertil Jonsson
    i Tage DaNielsens julsaga,Karl-Bertils Jonssons julafton.

    SvaraRadera
  9. Patrik. Det var intressant! Jag har faktiskt inte hört om denna person. Men, å andra sidan, kan det ju hända att jag känner honom under hans riktiga namn. Säger en som också har varit med på gatorna i Jakobstad några nätter i dessa tecken...

    SvaraRadera
  10. Jesusgubben i Jeppis är för övrigt en yngre man, kring 30 gissningsvis. När jag sade att han fortfarande går och missionerar ibland så kan man få intrycket att han börjar bli lite gammal, specillt då han dessutom tilldelats gubb-smeknamnet.

    SvaraRadera