fredag 17 januari 2020

Fel svar!

Den första texten jag publicerade igår innehöll en fråga till ÖT:s chefredaktör Ann-Sofi Berger angående tidningen nya policy angående insändare som riskerar att kränka någon. Eftersom jag tvivlar på att hon läser min blogg sände jag samma fråga till henne direkt, lite omformulerad, dock. Frågan jag sände lydde så här:

"Gäller samma princip i andra frågor också? Jag är pälsdjursfarmare. Det är vad jag ÄR, inte bara vad jag gör. Därför blev jag oerhört kränkt av den artikel ni publicerade förra veckan angående hungerstrejkande djurrättsaktivister på riksdagshusets trappa, skriven av Catariina Salo. Artikeln var synnerligen vinklad och sårande eftersom vi pälsdjursfarmare utmålades som djurplågare och lagöverträdare. Utan att några som helst fakta presenterades till stöd för detta, kan tilläggas. Kan vi pälsdjursfarmare, för att ta ett exempel, se fram emot att dylika artiklar inte publiceras i framtiden? Jag menar, om denna princip att texter som kan uppfattas som kränkande inte längre publiceras borde det i konsekvensens namn ju gälla i alla frågor och inte bara i en."


Till chefredaktör Bergers förtjänst kan jag meddela att jag fick ett ganska omedelbart svar. Ett synnerligen dåligt sådant, men ändå. Svaret var kort, och om jag ytterligare förkortar det en aning lydde det: "Nej."


ÖT:s chefredaktör säger alltså i klartext att tidningen INTE kommer att vara konsekvent när det gäller policyn att inte publicera insändare och artiklar som riskerar att kränka de som läser dem. Detta gäller uttryckligen bara i frågor som rör hbtq. Behöver jag påpeka att detta är, förutom oerhört inkonsekvent, även intellektuellt ohederligt och en direkt skymf mot ÖT:s läsare? Dessutom är det en bredsida mot yttrandefriheten och i förlängningen mot demokratin. Ja, och så är det att göra de homosexuella en stor björntjänst också.

22 kommentarer:

  1. Så hen förstår alltså inte skillnaden mellan att vara pälsdjursfarmare eller hbt person.

    Det förklarar ju en hel del om den här bloggen...

    Så, tråkigt det där med pälsdjursfarmare. Psykoterapi finns säkert att fås. Kanske kyrkan kan hjälpa till med bön också...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 12.38 Du förstod alltså inte alls vad det här handlar om. Ok, det är noterat!

      Radera
    2. Läs igen och läs rätt Kristian!

      Radera
    3. Anonym 13:52. Nej, det behövs inte. Vi brukar säga att det att vara pälsdjursfarmare är en livsstil, och det behöver det också vara för om man har djur så har man dem 365 dagar i året. Jag har varit egenföretagare inom pälsdjursbranschen sedan 2002 och vi har i familjen haft pälsdjur sedan 1979. Jag är pälsdjursfarmare, och det är nog något jag kommer att vara alltid, oberoende av om jag jobbar med djuren eller inte. Men jag kan givetvis välja om jag har djur eller inte. Så skillnaden är kanske inte så stor trots allt. Eller hur?

      Radera
    4. Fortsättning... Men givetvis inser jag att det finns en skillnad där. Men det är inte heller poängen att det är samma sak, utan att människor blir kränkta av olika saker idag, både till höger och till vänster. Och om man går in för att skydda bara hbt-människorna från att bli kränkta så är man ordentligt inkonsekvent. Det är DET som är poängen.

      Radera
    5. Att vara hbt är inte en livsstil!

      Intressant är det också att du uppenbart försöker påverka media med att kritisera artiklar du inte gillar genom att skicka personliga brev till redaktionen.

      Radera
    6. Anonym 16:57. I det här fallet handlade det om en mycket uppseendeväckande och allvarlig policydeklaration. Inte om en enskild artikel jag "inte gillar". När sådana går galet är det inte bara en rättighet utan en skyldighet att reagera.

      Radera
  2. Det är ju ändå en viss skillnad, man kan välja vad man vill jobba med, om man vill vara pälsfarmare, postutdelare eller jobba med IT men man kan inte välja om man vill bara gay eller hetero eller nån annan sexuell läggning för den delen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Hänvisar till min kommentar ovan kl 15:50.

      Radera
  3. Numera har det blivit så "accepterat" att vara gay så nu kan man erkänna att det är ett val. Jag har en bekant som har två lesbiska flickor. De uppmanade sin mamma att också bli det och gav henne en bok med det temat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ☺️ Det var en rolig vits!

      Radera
    2. Hahaha, ingen av er stock konservativa sku ha en lesbisk eller homo vän. man kommer int till himlen då man ljuger

      Radera
    3. Carola. Ja, det är skrämmande hur positionerna hela tiden flyttas fram. Jag har också noterat denna nya trend, och det är både avslöjande och skrämmande på samma gång.

      De två anonyma kommentarerna här visar för övrigt vilka intellektuella giganter vi har på andra sidan frontlinjen i den här frågan. :)

      Radera
    4. Men du själv valde att tro på historien utan kritisk granskning, eller hur.

      Radera
    5. Anonym 10:32. Vilken historia? Det här har varit på gång en längre tid redan, speciellt bland kvinnor. Du har inte heller hängt med riktigt, tycks det som! :)

      Radera
    6. Kristian, du verkar vara väldigt insatt i ämnet! Undrar varför...

      Radera
  4. Carola och Kristian, om ni tycker det är ett val så är ni inte heterosexuella. Personer som är på riktigt heterosexuella kan inte tänka sig att "välja" homosexualitet.

    Kanske dags för er att komma ur skåpet, det är ju inte nåt man behöver skämmas för längre. 10% av alla människor är bi eller homo, det har varken minskat eller ökat. Medvetenheten och acceptansen har däremot ökat och det är bra det :)

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Nu har du inte riktigt hängt med i utvecklingen! Du får ta och läsa på lite!

      Radera
  5. Kristian, jag vet att jag inte kan "välja att bli homo" Inte för att jag har nåt emot homosexuella utan av den orsaken att jag inte har den läggningen som du och C har.
    Eflop

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Inte kan du väl bli kränkt av att någon konstaterar att pälsdjursnäringen i Finland bedrivs delvis olagligt, eller på lagens gränser...? Det är ju bara ett faktum.

    SvaraRadera