söndag 19 januari 2020

Vissa saker får inte sägas!

Speciellt västvärlden har idag fått en ny religion. Vi kan kalla den för olika saker – jag brukar tala om den som "klimathysterin". Vår media fungerar som predikstol för den nya religionens överstepräster (-prästinnor) och svavelosande predikanter och den nya religionens dogmer sprids och anammas av gemene man med en förvånansvärd fart. I denna nya religion övervakas den rena läran mycket noggrant, och sådana som stämplas som heretiker tystas ner och deras avvikande lärosatser förtigs och censureras. En mycket anmärkningsvärd sak är att vetenskapen har städslats som den nya religionens draghäst. "Vetenskapen säger ..." Så börjar denna nya religions trosbekännelse. Och det som vetenskapen säger är ju sant, eller hur?

Som sagt får inte denna nya religion ifrågasättas. Åtminstone inte så att detta ifrågasättande skulle synas och komma fram i den nya religionens predikstolar, i media. Jag har inte försökt räkna, men t.ex. på Svenska Yle torde takten med vilken predikanterna publicerar nya artiklar i ämnet ligga på stadigt en per dag. Den trosläran ska hamras in! Kommentarfältet är öppet, givetvis, men om kritiken blir för allvarlig träder censuren till. Igår publicerades på Svenska Yle en artikel med rubriken "Så här har världen blivit varmare på 150 år - den finländska forskarens animation visar den tydliga förändringen."

Artikeln är väldigt tendentiös, och där görs det vanliga missgrepp som den nya religionens företrädare alltid hemfaller till. Alltså att man utgår ifrån att klimatuppvärmningen är orsakad av människan och att våra åtgärder styr vad som kommer att hända i framtiden. Antti Lipponen, som har gjort animationerna som artikeln handlar om, säger också att "klimatskepticism bäst besvaras med tydlig information och forskning".

Problemet är bara det att vetenskapen INTE stöder allt som den nya religionens präster och predikanter förkunnar. Detta kan eventuellt illustreras tydligast om vi delar upp förkunnelsen i tre delar. 1. Klimatet förändras och blir varmare. 2. Orsaken till klimatförändringen är utsläppen av växthusgaser. 3. Klimatförändringarna kommer att orsaka klimatkatastrofer på jorden om vi inte begränsar uppvärmningen till en viss nivå.

Punkt ett är obestridlig och där är vetenskapens resultat entydiga. Klimatet förändras. Men det har det å andra sidan alltid gjort, så det är inget nytt. På det svarar den nya religionens företrädare att förändringarna nu är snabbare än någonsin tidigare. Detta är däremot mera tveksamt. Framför allt för att det är svårt att visa hur snabba, eller långsamma, tidigare klimatförändringar har varit. Men också för att dagens förändringar ändå inte alls är så dramatiska. I Australien, för att ta ett aktuellt exempel, har temperaturökningen från medlet av 1800-talet till idag varit 1,1 grader Celsius. Det är inte alls mycket om vi betänker att denna tidsperiod började i slutet av den lilla istiden. Den nya religionens företrädare använder dock inte uttrycket "lilla istiden" utan "förindustriell tid" för att understryka sina påståenden och förvilla de som ska "evangeliseras". Men klimatförändringen är ett faktum. Om än vetenskapen kanske inte kan säga allt om dessa takt och hur denna skiljer sig från tidigare klimatförändringars.

När vi kommer till punkt två blir det hela bra mycket mera komplicerat. Huvudfrågan är: Vad beror klimatförändringen på? Den nya religionens företrädare säger att den beror på utsläpp av växthusgaser. Och så säger de gärna något som innehåller orden vetenskap och forskning. Men problemet är att vetenskapen inte klarar av att säga någonting säkert om detta. Det är mycket troligt att växthusgaserna påverkar klimatet, men ingen kan med säkerhet säga hur mycket. Om någon säger att forskningen har visat att klimatförändringen beror på utsläpp av växthusgaser har han/hon gått för långt. I normala fall skulle vi säga att den människan ljuger. Vetenskapen har nämligen inte kunnat visa något sådant. Åtminstone inte att detta skulle vara den enda orsaken, eller ens att det är den viktigaste orsaken.

Så kommer vi till punkt tre, och det är då det blir verkligt kämpigt för den nya religionens förkunnare. Om vi alltså synar det som sägs lite noggrannare i sömmarna. Den nya religionens präster och predikanter lever långt på att servera efterföljarna domedagsscenarior. Det är dessa som skakar om massorna och som garanterar både de ekonomiska förutsättningarna och efterföljarnas nit och trohet. Speciellt som förkunnarna kan säga att "vetenskapen visar" att det kommer att bli si och så bedrövligt i framtiden. OM vi inte får änden ur vagnen och verkligen gör något, vill säga. Avsikten med den nya religionen är att få massorna i rörelse. Så som det är med all förkunnelse. Den klassiska retorikens tre delar är Delectare, Docere och Movere, och detta ser vi egentligen i alla religioner och i deras förkunnelse. Skarorna ska först behagas, sedan undervisas och till sist fås i rörelse. Detta är vad klimatförkunnelsen också strävar till, och för att åstadkomma detta sista behövs dessa domedagsscenarior.

Vetenskapen kan dock inte säga något om framtiden och vad den kommer att föra med sig. Klimatreligionens företrädare har försökt, men deras försök har alltid slutat i misslyckande. Detta helt enkelt för att de, när de gör sina framtidsförutsägelser, inte längre rör sig inom vetenskapens område utan i stället har begett sig ut på spekulationernas tunna is.

Likväl vill de få oss att tro att allt detta är vetenskap och att det är forskningen som ligger bakom allt detta, från punkt 1 till punkt 3. Trots att endast punkt ett står på solid vetenskaplig grund. Men det är så alla falska religioner fungerar. De vill få oss att tro på sagor, och genom att vi tror på dessa sagor kan vi fås att agera. Om vi dessutom på fullt allvar tror att dessa sagor är sanna (= i enlighet med forskning och vetenskap) blir vi ännu lättare att lura.

Jag skrev en kommentar under artikeln i fråga där jag redde ut detta med vad vetenskapen kan uttala sig om och vad den inte kan när det gäller klimatfrågan. (Utan allt detta om den nya religionen.) Men den blev givetvis censurerad. För att vissa saker helt enkelt inte får sägas. Det kunde nämligen störa de nyomvändas sköra tro.   

31 kommentarer:

  1. Inte ens vilodagen verkar vara befriad från besserwisserfasoner...

    Blir man lycklig om man hela tiden måste kämpa för att bevisa att man "har rätt"?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 12:16. Så du menar alltså att det är något fel i texten ovan? Berätta gärna vari felet ligger i så fall. Om jag har fel vill jag gärna veta det.

      Radera
    2. Det är ingen vits att debattera med en besserwisser eftersom hen redan bestämt att hen har rätt och alla andra fel.

      Radera
    3. @Anonym 19 januari 2020 14:10, syftar du på "d" som vi inte vet ifall det är en kvinna eller man ? Av ihärdigheten att döma skulle det kanske kunna vara MhP....

      Radera
  2. Now we talking :)

    Kristian skriver nåt som jag helt och hållet håller med om. Samma sak gäller förståss alla religioner.

    "Så som det är med all förkunnelse. Den klassiska retorikens tre delar är Delectare, Docere och Movere, och detta ser vi egentligen i alla religioner och i deras förkunnelse. Skarorna ska först behagas, sedan undervisas och till sist fås i rörelse."

    "Men det är så alla falska religioner fungerar. De vill få oss att tro på sagor, och genom att vi tror på dessa sagor kan vi fås att agera. Om vi dessutom på fullt allvar tror att dessa sagor är sanna (= i enlighet med forskning och vetenskap) blir vi ännu lättare att lura."

    Håller helt och hållet med.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Ja, alla FALSKA religioner. Det betyder alla utom en.

      Radera
    2. Det finns ett konstruktionsfel i alla religioner, alla är de beroende av att människan skrivit ner nånting, människan måste berätta att det finns en gud. Utan att människans agerande hade gud, allah eller nån annan inte förmått förmedla om sin existens. Ganska svaga gudar, borde ju inte vara så svårt att få till det.

      Många säger de "känner guds närhet" men underligt att ingen människa, ovetande om just gud och jesus, har känt att det är just gud och jesus som är nära? Jorden ska hen ha skapat, men inte fått förmedlat ens en känsla till en enda individ på egen hand. Bara ett bevis att religioner är människors konstruktioner.

      Radera
    3. Anonym 16.15. Avsaknaden av en känsla är bevis för att religioner är människors konstruktioner? Och det är ditt bästa argument? Nej, kom igen!

      Sedan är du synnerligen dåligt informerad. Läs på om den kristna tron ska du se att du får lov att revidera dina ståndpunkter. Men det är du kanske inte intresserad av?

      Radera
    4. 16:15 Du understryker det jag sa, "jag är dåligt informerad". Varför ska man tvingas bli informerad? Utan information så dör religionen? Den information man kunde få är inget annat än käbbel från diverse frikyrkor, och ingen högre makt har makt eller vilja att stoppa desinformationen från alla predikanter? Desinformation är det så länge storyn inte hänger ihop...

      Radera
    5. Anonym 07:45. Utan information dör religionen? Nej, det gör den inte. Inte kristendomen, åtminstone. Men människan gör det, och utan Jesus blir den döden evig.

      Men det var inte så jag menade. Du är dåligt informerad i den meningen att du inte känner till kristendomen. Den handlar inte om känslor, och inte är den heller beroende av att människor har skrivit ner någonting. (Men tack och lov har de gjort det - det blir ju så mycket enklare då!) Nej, kristendomen handlar om att Gud blev människa i Jesus Kristus. Konkret. På riktigt. Helt oberoende av vad någon kan tänkas känna.

      Radera
    6. 19:08 Vet inte om du ville förstå fel, det var inte så jag menade. Vilken är orsaken till att varenda religion, utan undantag, förutsätter att det finns människor som berättar vilken religionen är?

      Hur menar du att kristendomen hade blivit känt utan att människor hade skrivit bibeln? Hur menar du att kristendom hade fungerat utan att en människa gick omkring som Jesus? Alla religioner har den bristen att de bara fortplantar sig på människans villkor, för att de är konstruerade av människan.

      Radera
    7. Anonym 22:08. Nej, jag förstår nog inte hur du menar. Ser du, vi lever på jorden, och när vi gör det lever vi på människans villkor. Hur menar du att kristendomen (eller någon annan religion för den delen) borde ha "fortplantat" sig för att den skulle duga för dig?

      Radera
    8. 06:17 För dig duger kanske vilka brister som helst i logiken, men jag är inte fullt så godtrogen. Om nu guden är så stor, skapat universum, eller uppfunnit att människan lever, dör och föds som nånting annat, så borde det ju finnas rätt många sätt att adressera människosläktet direkt? Men inte en enda gud har tagit sig tid att ens försöka.

      Metoden att gudar går alltid via människor, det är ett väldigt mänskligt sätt att tänka, mycket simpelt och framstår som rent patetiskt att en gud skulle sänka sig så lågt, tycker inte du?

      Vore jag en gud, så skulle jag tänka väldigt mänskligt om jag skulle basera min skapelses framtid på huruvida en människa kan vandra i 30 år och samla ihop dussinet lärjungar, och hoppas en handfull orkar skriva ner nånting. Det låter inte som en gud, det låter som en människa som har väl höga tankar om sig själv. Samma gäller givetvis alla andra religioner, de låter alla som högst mänskliga konstruktioner.

      Men visst låter det grymt bra att gud skapade jesus (och alla andra människor, dig och mig) som avbilder av sig själv? Men det låter fortfarande mänskligt, som en duktig telefonförsäljare. ;-)

      Radera
    9. Anonym 07:39. Jag får nog den KÄNSLAN här att om Gud skulle ha valt att göra på något annat sätt så skulle du opponera dig mot det också. Jag tror helt enkelt inte att du är intresserad av veta vem Gud är utan snarare är du intresserad av att vara din egen gud.

      Och så en liten randanmärkning: De brister i logiken som du talar om, de finns faktiskt inte. Det är i ditt tänkande bristerna finns...

      Radera
    10. 08:08 Du läser nog inte rätt, min tes är att det är människan som konstruerat religionerna och gudarna, så jag kan ju inte opponera mig mot nånting jag inte tror finns? Eller hur?

      Troende vågar inte ens tänka tanken att det vore så, som teolog du är tänkte jag att du kanske hade kommenterat tesen istället för mig som person och hur fel jag verkar tänka. Men det är förväntat, det är en fruktansvärt farlig fråga för troende, vilket bevisar hur sann den är.

      Radera
    11. Anonym 09:42. Din tes är så felaktig den bara kan bli. Problemet är att du är så dåligt insatt i den kristna tron att du inte inser det. (Och då är vi tillbaka där vi började denna diskussion.) Men om du vill läsa på lite kan du t.ex. bekanta dig med mina texter under rubriken "Svar till T.Enbuske" från november ifjol, eller googla "Nära mitt hjärta nåden (eller Guds nåd)" Då borde du kunna hitta det bästa beviset på att du har fel.

      Radera
    12. 11:05 Just precis som jag menar, jag MÅSTE LÄSA, jag måste SÄTTA MIG IN, annars finns tron inte. Religionen är lite som en luftgitarr, utan en människa som säger att det står en luftgitarr i hörnet, så finns ingen luftgitarr. Luftgitarren har inget ljud, inga vibrationer, den syns inte. Men då nån skriver en bok om luftgitarrers uppkomst och födelse, så fortlever myten om luftgitarren precis så länge en människa vill tro på storyn.

      Trodde nu att teologin skulle behandla en dylik fråga men få vågar ta upp den kanske? Du klarar säkert inte av att hantera ett så känsligt ämne, men tänkte att det kanske finns nån annan som vågar?

      Radera
    13. Anonym 11:40. Frågan kvarstår: Hur ska den religion som duger för dig riktigt se ut. Allt färdigt tuggat? Du lever nog i en fantasivärld, måste jag säga. Eller så är du bara oerhört lat. Människan gör ansträngningar för allt hon företar sig. Intressen får ta tid, pengar och energi. Men det allra viktigaste av allt, tron, den ska vara så enkel och färdigserverad att du inte ens ska behöva läsa eller sätta dig in i den. Ja, det låter faktiskt som om du bara är riktigt genomlat!

      Sedan fungerar inte analogin med luftgitarren på den kristna tron. Jesus föddes, levde , dog och uppstod i samma historia där du och jag lever, och det finns konkreta spår efter honom i historien som visar tydligt att han är den han påstod sig vara. Så ingen luftgitarr där inte!

      Radera
    14. Hoppsan, efterlyste en teologisk syn men istället får man en skopa ovett. Strongt jobbat...

      Är det enda "teologen" här?

      Radera
    15. Anonym 06:48. En välförtjänt skopa, dessutom! Du brydde dig tydligen inte om att bekanta dig med de texter jag rekommenderade? Tydligen inte. Nå, det bevisar bara att jag har fullständigt rätt i det jag skriver.

      Radera
    16. 07:46 Härlig attityd, inte konstigt att man inte prästviger typer som håller på som du gör. Miljonbesökarna är nog inte här för att det är sakligt, utan för att äta popcorn :D
      Tack och hej!

      Radera
    17. Anonym 11:25. Du brydde dig inte om att försöka läsa in dig på ämnet vi diskuterar. Du förolämpar mig bakom anonymitetens slöja. Du tar inte åt dig när jag påpekar hur fel du beter dig. Du tar till och med illa upp när jag visar hur oerhört lat du är. Men ok. Det är ditt val. Jag censurerar inte kommentarer. Men du är nog ingen god reklampelare för dina gelikar.

      Radera
    18. 11:25 Jag efterlyste en teologisk syn på min fråga, dina texter handlar inte närmelsevis om vad jag var intresserad av. Men tydligen är ämnet otroligt känsligt, vilket jag förväntade mig :)

      Tack igen, och låt för all del alla kommentarer stå kvar!! :)

      Radera
    19. Anonym 09:41. Kanske du läste slarvigt? Och så står det fortfarande kvar att du ställer krav som inte kan uppfyllas eftersom vi lever i en värld med lagbundenheter. Eller visst. Gud skulle säkert kunna välja att uppenbara sin vilja på annat sätt än genom att ha människor att skriva ner sin vilja, men det skulle som sagt inte ändra någonting. Den som vill ha en orsak att inte tro hittar nog alltid en sådan. Om inte annat så hittar han på en sådan.

      Radera
  3. Jag har sagt det tidigare. Vi är sgs lika ateistiska du å jag Kristian. Ingen av oss tror på de 10 000 olika religionerna som funnits genom mänskligheten, jag är endast en religion mer ateistisk. Tänk på det :)

    SvaraRadera
  4. Lyssnade just till en snutt av dagens "slaget efter tolv" Sofie Stara, Jonas Jungar och Klas Backholm, finns det verkligen längre någon som prenumererar på HSS-media ? Yle är vi tvugna att betala för.... Debatter BORDE väl vara mellan folk av olika åsikter ? Inte första gången som Yle ignorerat detta !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 22:47. Jag gjorde det samma. Jag vet inte vad man ska använda för ord att beskriva det jag hörde. Det var en klubb av samstämmig inbördes beundran som körde fram en allt mera värdeliberal agenda som med all makt ska implementeras. Och ett mycket dåligt försök att motivera varför vissa saker inte ska få sägas.

      Radera
    2. När det gäller det sista vilddjuret i Daniels bok i Bibeln, vad tycker du Kristian när människor medvetna om tänderna av järn som krossar och förtrampar och därvid använder många energimedel som bildar en rök som ur avgrunden ur vilken röken stingande saker plågar dem som inte är i Kristi tecken, är det då Kristian när fördelningsamhället uppstod då tänkande och iakttagande människor såg orättvisorna och förtrycket i jordisk mening så svårt för dig Kristian att se att de du nu kallar hysteriker är tänkande människor som behöver kristligt stöd i sitt arbete och inte en av våvårkulturtids kristen som inte talar om Jesaja 2 och 24 inte om vilddjuret i Daniel med implikationer och inte om vad det kostar att vara medlem i samhället om det ytterligare försvaras och att bara styggelsesynden beivras som vildjurslik. Om du inte låter Allsmäktige vägen livet och sanningen var hela faktaspektret och slagverket så måste du kanske ta ett rfidchips för att kunna rätta till din villfarelse. Du och Jag talade som kristna geografer om hur syndafloden tekniskt sett var möjlig. Varför kan du inte vid synen och frukterna av maskinkulturen se samma sak om fördärvet som vidlåder. Alla fortsatte maskinellt efter andra världskriget och nu täcks du försvara de följder och förnekar fakta om vilddjurets utdunstningar istället för att ge förstående kristlig krishjälp åt de som oroas av fakta. Quo vadis eeg?

      Radera
    3. Ulrik. Det finns mycket som vi kan, och bör, kritisera i dagens samhälle. Men att på en gång omkullkasta allt, antingen för att klimathysterikerna vill det eller för att - som du och jag vurmar för - gå tillbaka till ett enklare och mera stillsamt liv, det skulle orsaka oerhört mycket lidande för många människor.

      Visst är dagens värld och det du kallar "maskinkulturen" av ondo. Det är självklart. Men vilket är alternativet? Och då talar jag alltså om ett alternativ som inte lämnar en massa människor utan försörjning, utan el och utan tak över huvudet.

      Radera
    4. Tredje världskriget ger oss svar på den frågan. Hardship to come!!!

      Radera