onsdag 6 april 2022

Mer om klimatlögnen

Tidningarnas ledarsidor är nu, i efterdyningarna av IPCC:s senaste klimatrapport, fyllda av krior som kräver snabb grön omställning av energiproduktionen för att "rädda klimatet". De flesta tar fasta på den lögn som IPCC bygger sin rapport på, alltså det att "verktygen redan finns" för att åstadkomma detta och att det nu bara handlar om politisk vilja att genomföra det som måste göras.

Jag har länge påpekat det ohållbara i att satsa på vindkraft, och när allt fler medier (och även politiker) sväljer IPCC:s lögner och kräver att vi skjuter oss själva i benen och skrotar det fungerande samhället genom att överge en fungerande energiproduktion och i stället satsa på en som inte fungerar tänkte jag att det är dags att (ännu en gång) skriva en liten text om detta. Till hjälp tog jag denna gång Henrik Jönsson och hans Youtube-video om vindkraftsblåsningen. I denna visar han hur vindkraften, inte ens med de kraftiga subventioner som hjälpt den på fötter, är lönsam och att den inte ens är miljövänlig. Dessutom sammanfattar han, i fem punkter, hur den politiska blåsningen går till. I det följande HJ:s sammanfattning, och efter det några egna kommentarer:

 

Kortfattat kan den idealistiska energiomställningens konsekvenser beskrivas i fem steg:

1. Först subventioneras vindkraften på ideologisk grund, vilket leder till snabb utbyggnad. Detta känns mycket progressivt och bra för politikerna.

2. Denna kraftiga utbyggnad leder till tidvis överproduktion och mycket låga elpriser. Nu jublar politikerna.

3. Detta leder i sin tur till att ej subventionerad planerbar baskraft får lönsamhetsproblem och fasas ut. Detta gör att miljörörelsen känner sig mycket nöjd.

4. Den oplanerbara energiproduktionen (främst vindkraft och solceller) kan inte ersätta den planerbara dito som fasats ut, vilket leder till stora prisstegringar och sämre tillförlitlighet. I detta skede börjar alla skylla på varandra.

5. När energibristen blir akut ökar förbrukningen av fossila energikällor så som gas och olja. Nu säger politikerna: "Ingen såg detta komma."

Den konservative nationalekonomen Thomas Sowell beskrev en gång denna typ av politiskt agerande med orden: "Västvärldens sociala utveckling under de tre senaste decennierna har huvudsakligen gått ut på att ersätta det som fungerade med det som låter bra."

Så långt alltså Henrik Jönsson. Se gärna hela videon!

Det man kan invända mot HJ:s resonemang är att de kraftigt stigande elpriserna också torde leda till en viss förbättring av vindbolagens lönsamhet, åtminstone under vissa perioder. Det man ännu kunde lägga till i Jönssons fem punkter är det faktum att speciellt Tyskland monterat ner sin kärnkraft av ideologiska skäl har påskyndat denna process. Samt sedan ännu en punkt sex som går ut på att klimathetsarna ser de ökade koldioxidutsläppen som orsakats av den ökade användningen av fossila energikällor (i punkt fem) och börjar ropa i högan sky om att vi inte har gjort på långt när tillräckligt och att vi ytterligare måste intensifiera satsningen på fossilfria energiproduktion (ännu mer vindkraft) och fasa ut ännu mer av den planerbara fossila energiproduktionen. (Detta ser vi nu i den nya rapport som kom i dagarna och i medias reaktioner på denna.) Något som givetvis ytterligare kommer att destabilisera energimarknaden.

Sedan kan vi ännu anta att en punkt sju lurar i vassen: Eftersom koldioxidutsläppen inte minskar (p.g.a. den fossilfria energiproduktionens otillförlitlighet) kommer kraven från klimathetsarna att den parlamentariska demokratin – som helt tydligt inte klarar av att ta de "nödvändiga besluten" – bör ersättas med någon form av klimatdiktatur.

 

Vi lever just nu i ett samhälle där lögnen regerar med hjälp av en såväl vilseledd som vilseledande media. Och detta på allt fler områden.

 

58 kommentarer:

  1. Henrik Jönssons videor bygger bara på en sak: hitta på storyn som är i diametral motsats till myndigheterna. Han kommer ju aldrig med fakta i sina påståenden. Men låt oss dissekera videon:

    5:39 "MAN räknar med att produktionskostnaderna..." är helt taget ur luften, ingen har sagt det utan han fortsätter med att koppla denna vilseledande tes ihop med en sanning, att produktionskostnader ofta blir lägre i större skala. Men det här är en halmdocka, bygg upp ett falsarium som han börjar argumentera mot.

    6:07 "flera undersökningar visar att underhållet för vindkraft till havs är högre..." men några undersökningar eller siffror visar han aldrig upp. Självklart inte, eftersom han inte har några. Det spelar heller ingen roll eftersom det är företag som sköter vindparker, och elkunder köper el. Då vi tankar våra bilar behöver vi inte bry oss om vad det kostar att skeppa över råoljan till Finland, vi bryr oss om konsumentpriset.

    Det som är intressant, och som Jönsson inte tycks veta eller dela med sig, är att finländsk vindkraft kostar för närvarande, inklusive ROI, ca 30€/MWh, medan den i UK kostar så mycket som £46-£65/MWh, dvs 55€-78€. Låt oss också ta in Danmark, eftersom okunniga motståndare hävdar att det inte fungerar med så mycket vindkraft. Danmark producerar som mest 60% av all el med vindkraft. Man kan för all del kolla på https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/ hur det står till med den danska vindkraften just nu.

    7:33 "kostnaderna ökar för att de lätta platserna att bygga tar slut", vilket är förståeligt då man ser på vindkraftsparken i Dogger Bank, hur långt som helst från kusten. Det gäller ju då inte vindkraften överlag utan bara det brittisk offshore-projektet. Underhållet stiger ju längre ut till havs man kommer, och bygger man 100 km ut till havs, så blir det ju dyrare än tex OX2 som planeras drygt 20 km utanför kusten.

    7:43 "Inneboende oplanerbarhet", om att högre konkurrens drar ner priset, vilket jag försökt många gånger säga om att priset styrs av tillgång och efterfrågan, men det gäller alla former av energiproduktion. Fluktuationerna i förbrukningen är större än fluktuationerna i vindkraftproduktionen då man ser till energibehovet (7000MW under sommaren, 13000MW under vintern, 6000MW är mera än 3000MW som vindkraften kan ge maximalt)

    8:24 ren lögn att överföringsavgiften från vindkraften skulle läggas till konsumentens pris, utöver överföringsavgiften, definitivt inte i Finland.

    9:18 dålig lönsamhet med ett 20 år gammalt vindkraftverk. Ok.

    10:55 Skellefteåkraft visar underskott, säger Pellejönsen, men man kan fråga sig varför han inte väljer att redovisa 2021, som visar EN MILJARDS ÖVERSKOTT? Vad tror du är orsaken till det? Jo, det är för att han kör med propaganda.

    2020 gjordes en nedskrivning av vindkraftanläggningarna, och Pellejöns ljuger ihop att skellefteåborna belastades med 8000kr per invånare, vilket igen är lögn. Nedskrivning betyder bara att bolagets bokföringsvärde är lägre, eftersom man tror att man inte kan sälja vindkraftsparken till samma pris som beskattningsvärdet. Det är ingen som helst kostnad för en enda invånare och har ingenting att göra med elpriset.

    Ja, det är inte troligt att resten av Jönssons historier blir bättre, inte värt att se resten av smörjan...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lobbyisten. "Pellejöns" och "smörja". Nå, snacka går ju. Men smörjan är det nog i detta fall du som står för. T.ex. detta: "Fluktuationerna i förbrukningen är större än fluktuationerna i vindkraftproduktionen då man ser till energibehovet (7000MW under sommaren, 13000MW under vintern, 6000MW är mera än 3000MW som vindkraften kan ge maximalt)"

      Vad försöker du egentligen säga med detta? För att ta bara ett exempel.

      Sedan noterar jag att du inte alls adresserar själva sakfrågan...

      Radera
    2. Lobbyisten. Orsaken till att man inte, i början av april, inte kan redovisa företags resultat för år 2021 är att dessa företags bokslut ännu inte har publicerats. Skellefteå kraft, t.ex. har bara publicerat ett preliminärt resultat, inget bokslut. En seriös aktör baserar inga analyser på ett sådant.

      Radera
    3. Nu ljuger du ju bara igen, bokslutet fanns redan 25.2 2022, den "seriöse" aktören Jönsson hade tillgång till materialet en och en halv månad innan han gjorde videon.

      https://www.skekraft.se/om-oss/press/artikel/77C9C33CD79A66BC/

      Nå, låt oss diskutera Jönssons punkter, tex punkt nr 3.
      "Detta leder i sin tur till att ej subventionerad planerbar baskraft får lönsamhetsproblem"

      Nu får ju vindkraften subventioner om priset elpriset sjunker under 30€/MWh, och i så fall maximalt drygt 3€/MWh. Skellefteå kraft har haft en mrd pga goda elpriser, och vindkraften har utgjort 14% av deras produktion. Nu har jag väldigt svårt att se hur den lönsamhetsproblematiken kan appliceras där. Vi ska väl inte prata om imaginära problem i elproduktionen, utan reella, eller hur? Enligt Jönsson borde Skellefteå kraft fasa ut vattenkraften då vindkraften går bra, men det kommer ju inte att ske, så idiotiska beslut gör nog ingen. Men konstigt nog så har Henrik ett sådant flyt i sitt skitprat, men växlande bilder, imponerande yttre, att man inte hinner tänka efter vad han egentligen säger.

      En nedskrivning kan i följande bokslut ändras, om nedskrivningen av värdet på vindparken skrevs ner, resulterande i 400 miljoner minus och 8000 kr per skelleftebo, kunde man i bokslutet 2021 skriva upp det till det dubbla (eftersom vinsten var en mrd) och per skelleftebo skulle det betyda 16000 kr, men det värdet räknas inte så. Det är inte pengar som syns eller hörs i en enda skelleftebos ficka.

      Av nån orsak har Jönsson sökt upp den dyraste vindkraften han hittat, använder det som argument för att vi inte ska bygga ut vår vindkraft som är hälften billigare. Varför vill han göra det?

      Henrik gör inget annat än ljuger sina tittare rakt i ansiktet, det är var och ens egen sak om vi vill bli lurade eller inte. Så länge han får understöd via Paypal, Patreon osv, så gör han dessa sagovideor.

      Radera
    4. Lobbyisten. Ok, resultatet fanns tillgängligt i slutet av februari. Nå, det betyder inte att Jönsson och hans researchers hade tillgång till det (och andra jämförbara resultat) när de förberedde denna video. Det tar sin tid, nämligen, att göra det. Det är lätt för dig och mig som bara tittar snabbt på siffrorna, men betydligt mera tidskrävande när man ska göra en lång presentation.

      Intressant också att du, på basen av ett koncernresultat drar långtgående slutsatser om en bransch (vindkraften) som bara står för 14% av hela omsättningen...

      Givetvis avvecklas inte vattenkraften. Men kärnkraften har avvecklats i Tyskland, och det är hela problemet faktiska kärna. Och det samma gäller också för Sverige, om ännu inte allt är borta.

      Huvudpoängen här är att det inte går att satsa så här stort på en så osäker energiproduktion som vindkraften. Det kanske ser bra ut, och det lurar sådana som är lättlurade (du får känna dig träffad om du vill), men alla inte har otur när de tänker inser problemen.

      Radera
    5. "Det tar sin tid, nämligen, att göra det. "

      Jaha, och det vet du? Det kommer nya avsnitt varje vecka väldigt många parallella avsnitt kan man inte hålla på med. Du spekulerar bara, och oberoende ändrar det ingenting. Smörja är smörja, hur du än vänder på den.

      "Intressant också att du, på basen av ett koncernresultat drar långtgående slutsatser om en bransch (vindkraften) som bara står för 14% av hela omsättningen..."

      Jag trodde du skulle fatta det själv, men om Henriks tes skulle hålla, dvs: vindkraften konkurrerar ut resten av energiproduktionen. Vem är så enfaldig att man skulle köra ner 86% av produktionen för att 14% vindkraft går ekonomiskt väl?

      Varför hoppar du iväg till kärnkraften i Tyskland?

      Jag känner mig inte alls träffad, tycker det ser rätt bra ut för tex Danmark vars el kommer till ca hälften från vindkraft. Eller vad säger du om det? Tycker du det har varit stora katastrofer i Danmark till följd av "osäker" elproduktion? Just nu produceras 75% av Danmarks elbehov av vindkraft, det tycker jag iallafall låter hyfsat bra. Undrar bara hur antivindkraftspropagandisterna förklarar det. Lättlurade äro de som inte söker fakta...

      https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

      Men jag ska ställa en fråga som alla behöver fundera över:

      Vem vinner mest på att de fossila bränsleformerna finns kvar? Vem hotas mest av att vi fasar av oljan? Vem ser helst att vi inte blir oberoende till följd av förnyelsebara energikällor? Vem hoppades kunna bli involverad med att påverka den finska elproduktionen?

      Tips 1: samma svar på alla delfrågor. Tips 2: inte något finländskt

      Radera
    6. @förvirringslobbyn, "Så länge han får understöd via Paypal, Patreon osv, så gör han dessa sagovideor." Har det slagit dig att de som gör dessa understöd är av samma åsikt som "HJ" ? Vad månne det beror på ???

      Radera
    7. LObbyisten. "väldigt många parallella avsnitt kan man inte hålla på med"

      Varför inte? Jag antar att han har en trupp av reasearchers som jobbar med olika frågor. Men det är ändå inte det viktiga här. Det som betyder något är att när man ska göra en bred jämförelse behöver man gå till det år när det senast finns material för alla dessa företag att tillgå. Det är ovanligt att bokslut blir klara så tidigt som i februari. Så du kan nog gott utgå ifrån att när material samlades för detta var 2020 det senaste året bokslut fanns att tillgå.

      "Jag trodde du skulle fatta det själv, men om Henriks tes skulle hålla, dvs: vindkraften konkurrerar ut resten av energiproduktionen. Vem är så enfaldig att man skulle köra ner 86% av produktionen för att 14% vindkraft går ekonomiskt väl?"

      Så där kan man inte resonera. Nu utgår du från ett bolag som har tillgång till mycket vattenkraft.

      "Varför hoppar du iväg till kärnkraften i Tyskland? "

      Ja, varför gör jag det? Kanske för att Tyskland är ett bra exempel på hur detta fungerar?

      "tycker det ser rätt bra ut för tex Danmark vars el kommer till ca hälften från vindkraft."

      Ja, ett land kan säkert få det att fungera så länge det finns möjlighet att importera el då när behovet är som störts och vindkraften inte ger så mycket. Men när alla börjar ligga på denna nivå, ja då blir det problem.

      "Vem vinner mest på att de fossila bränsleformerna finns kvar? "

      Svaret på denna fråga är mycket enkelt: Alla som konsumerar el och är beroende av en tillförlitlig produktion.

      Radera
    8. "Varför inte? [många parallella avsnitt]"

      Ger man ut ett avsnitt per vecka blir det ohållbart med att försöka hålla samman många avsnitt samtidigt.

      "Jag antar att han har en trupp av reasearchers"

      Du antar, jo, det får du göra. Riktigt asklantiga vore dessa researchers i så fall, går man till Skellefteå krafts sida och hämtar bokslutet från 2020, ser man att den getts ut 1 mars 2021, och med ens en gnutta intelligens kunde man räkna ut att det gågna årets bokslut kommer ut inom kort. Dessutom finns det många delårsrapporter på sidan. Antingen är det värdelösa researchers eller så vill Jönsson med flit skapa en snedvriden bild.

      Jo, Jönsson har inga anställda, man kan söka sånt på nätet också.

      "Så där kan man inte resonera. Nu utgår du från ett bolag som har tillgång till mycket vattenkraft. "

      Men det är ju Jönsson som resonerar så, det är ju han som påstår att så skall ske, och då jag tillämpar hans tes, så tycker du plötsligt att jag inte får göra det.

      "Ja, varför gör jag det? Kanske för att Tyskland är ett bra exempel på hur detta fungerar? "

      Nu blandar ihop äpplen med päron, det är naturgasen som ställer till det i Tyskland, inte vindkraften.

      "Ja, ett land kan säkert få det att fungera så länge det finns möjlighet att importera el då när behovet är som störts och vindkraften inte ger så mycket. Men när alla börjar ligga på denna nivå, ja då blir det problem."

      Jo, det är lätt att säga att det blir "problem" men betydligt svårare precisera.

      "Svaret på denna fråga är mycket enkelt: Alla som konsumerar el och är beroende av en tillförlitlig produktion."

      Lite snäv- och kortsynt kan man säga så, ja, men den som vinner mest, är den som säljer fossila bränslen, som tex vårt östra grannland, som gärna skulle hålla kvar tumskruvarna i form av fossila bränslen. De skulle definitivt vinna på att vi lägger ner alla nymodigheter och håller oss till rysk olja och el, och för att vi inte ska kunna dra oss ur, vill de bli delägare på finsk mark.

      Radera
    9. Anonym

      "Har det slagit dig att de som gör dessa understöd är av samma åsikt som "HJ" ? Vad månne det beror på ??? "

      Åsikt är nyckelordet här.

      HJ vet ju att det är onödigt att göra videor som går enligt alla andra kända källor, varför skulle nån betala för sånt som man kan få läsa och se överallt?

      Det finns alltid de som inte vill att det ska vara så som media rapporterat, låt vara att tio- eller hundratals tidningar och hundra- och tusentals journalister är ense om saker eftersom de varit på plats, frågat, utrett och rapporterat.

      De som vill att det ska vara annorlunda, har HJ hittat, och ger dem precis det som de vill ha. De är nöjda, så nöjda att de betalar för smörjan.

      Du får väldigt gärna debunka det jag skrivit om HJ, visa att jag har fel. Om du kan...

      Radera
    10. @Förvirringslobby 8 april 2022 17:24, "Åsikt är nyckelordet här.", du känner väl till att i de flesta fall så kan det vara 1 av 100 som har rätt ?

      "Det finns alltid de som inte vill att det ska vara så som media rapporterat, låt vara att tio- eller hundratals tidningar och hundra- och tusentals journalister är ense om saker eftersom de varit på plats, frågat, utrett och rapporterat." - då menar du säkert mainstreammedia med långt över 70% som är "vänsterorienterade" och röstar rött ?

      "De som vill att det ska vara annorlunda, har HJ hittat, och ger dem precis det som de vill ha. De är nöjda, så nöjda att de betalar för smörjan. " Fel ! Det är många som fått upp ögonen för mainstreammedias lögner och undanhållandet av enligt dem obekväma fakta ! Då kommer HJ som en "frisk fläkt"...

      lite OT härefter, ta tex. Iltalehti som tidigare ikväll gick ut med nyheten att en far fött barn, varenda sunt tänkande människa förstår omedelbart orimligheten i detta !!!

      Likt en annan anonym vill jag nu sätta dig på prov, är det möjligt för en far att föda barn ? Ja eller nej !

      Anonym 2

      Radera
    11. Lobbyisten. "Nu blandar ihop äpplen med päron, det är naturgasen som ställer till det i Tyskland, inte vindkraften."

      Det som ställer till med problem i Tyskalnd är att de monterat ner baskraft, alltså i detta fall kärnkraft utan att ha något seriöst alternativ att ersätta den med. Men eftersom du tycks vara helt blind (ideologiskt frammanat) så är det förstås ingen idé att påpeka detta för dig.

      Radera
    12. Det seriösa alternativet är naturgas, och som vi alla vet, har det alternativet blivit problematiskt.

      Var det allt du kunde kommentera?

      Radera
    13. Lobbyisten. Spelar du dum nu eller är det på riktigt?

      Radera
    14. "du känner väl till att i de flesta fall så kan det vara 1 av 100 som har rätt ? "

      Den som inte tar reda på vad som stämmer, har inget annat alternativ än klamra sig fast vid dylikt. Det du försöker påstå är, att 1 av 100 kan oftast ha rätt. Av vem då? :-)

      "då menar du säkert mainstreammedia med långt över 70% som är "vänsterorienterade" och röstar rött?"

      Intressant att du "vet" procenten på journalisters politiska tillhörighet, speciellt med tanke på att ingen i Finland (eller i övriga länder heller) behöver uppge sin politiska ståndpunkt.

      "Fel ! Det är många som fått upp ögonen för mainstreammedias lögner och undanhållandet av enligt dem obekväma fakta ! Då kommer HJ som en "frisk fläkt"... "

      Visst är HJ en frisk fläkt, men som jag ser det så är det barnlek att visa HJ:s lögner, vilket jag gjort.

      Det är fullständig lögn att skattebetalare skulle tvingas betala för elnätsbygget till vindkraftverken, utöver överföringsavgifterna. Vill ett vindkraftsbolag sälja sin el till det gemensamma nätet, så får de lov att dra sina egna kablar till stamnätet. Du får gärna motbevisa mig med att ta fram bolag där kunder betalar skillt, men jag tänker inte stå och hålla andan medan du söker fakta som inte finns.

      "lite OT härefter, ta tex. Iltalehti som tidigare ikväll gick ut med nyheten att en far fött barn, varenda sunt tänkande människa förstår omedelbart orimligheten i detta !!!

      Likt en annan anonym vill jag nu sätta dig på prov, är det möjligt för en far att föda barn ? Ja eller nej ! "

      Nu har jag ju inte betalt extra för att läsa kvällspressens premium-nyheter, vilket somliga gör, så ska jag försöka klara mig med knapp fakta.

      Alex är både mamma och pappa, mamma eftersom hon fötts med kvinnokropp och fött barnet, men eftersom han tar manliga hormoner, och eftersom den första meningen inte förtäljer om han juridiskt bytt kön, kan vi inte med säkerhet säga om han är juridiskt sett far.

      Du klarar ju inte av komplicerade saker, så mitt svar duger ju givetvis inte. Mitt korta svar är: ja, han är far, och hon är också mor.

      Men, om du nu tror att 70% av journalister röstar rött, vad menar du att är sanning i denna nyhetsartikel? Är det Alex som ljuger, eller är det journalisten som ljuger? Svara antingen "Alex" eller "journalisten". Eller är det sanning?

      Radera
    15. "Lobbyisten. Spelar du dum nu eller är det på riktigt? "

      Inte alls, det är nog bara du som fortfarande är helt bakom flötet då det gäller el.

      https://www.dw.com/en/whats-behind-rising-gas-prices-in-germany/a-61193549

      Radera
    16. Se gärna dagens HJ där han bl.a tar upp detta med gasen !

      Anonym 2

      Radera
    17. Vill du att jag ska debunka?

      Radera
  2. Kristian nu har du fått problem när du börjar diskutera med Faktalobbyn ,hen är som en papegoja som dillar hit och dit men en enkel fråga kan hen inte svara på. för någon vecka sen frågade jag här på din blogg om två vindkraftverk i Harrström ,om de gick eller stod still en vis dag. Svaret på den frågan var ju Ja eller Nej eller Jag vet ej. men lobbyn kom ju då dragande med en lång harang av en massa oväsentligheter som jag ej frågat om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:46. Nja, problem skulle jag kanske inte kalla det. Lobbyisten är en tidstjuv, men det är nog allt. Han är helt bedragen av den gröna ideologin i denna fråga, och han syftar till att sprida bedrägeriet vidare. Men väldigt få svar får man av honom, det är sant.

      Radera
    2. Med över 800 vindkraftverk spelar det ingen roll om några står nu och då, det är en helt oväsentlig fråga, men du försökte Anonym få dessa två möllor i Harrström att bli avgörande för hela vindkraften.

      Jag kunde också fråga om vattenkraftverket i Jänisjoki står, men det är en precis lika meningslös fråga som att undra om möllorna i Harrström står stilla.

      I morse låg spot-priset på 3€/MWh och vindkraften gav över 2700 MW, ett dygn tidigare låg priset på 40€/MWh då vindkraften gav bara 800 MW.

      Det igen är en relevant fråga då man diskuterar vindkraft.

      Radera
    3. Nu är jag nog mer positiv till vindkraft än medel luffaren, det jag ville veta med frågan var om Faktalobbyn klarade av att säga "jag vet ej" , lömsk som jag är. Och i den frågan misslyckades du.

      Radera
    4. Ja, om det är det du vill veta, så ja, det finns otroligt mycket jag inte vet. Jag trodde ju bara att du ville diskutera vindkraft allvarligt.

      Radera
    5. Lobbysiten. "I morse låg spot-priset på 3€/MWh och vindkraften gav över 2700 MW, ett dygn tidigare låg priset på 40€/MWh då vindkraften gav bara 800 MW."

      Tack för att du visar hur rätt jag har! :)

      Radera
    6. Nu vet jag inte vad du tror du har rätt i, men utan den stora mängden vindkraft skulle elpriserna aldrig komma ner så här lågt.

      Du tjatar ju om nedmonterad energiproduktion, men konstigt nog har du inte kunnat leverera någon lista eller ens exempel på vad som monterats ner. Inte har du heller kommenterat det en enda gång att trots att Alholmen slutat bränna torv, har ingenting monterats ned utan de bränner istället biobränsle.

      Ta nu och lägg upp en lista på nedmonterade kraftverk som tillsammans överstiger 3000 MW, då kunde det finnas underlag att diskutera det som du försöker påstå. Skulle det finnas en sådan lista, kunde man tänka sig att vindkraften ersatt andra former. Men tills det är det synnerligen otydligt vad du tror du har rätt i.

      Radera
    7. Lobbyisten. Det jag har rätt i är att vindkraften är ytterst otillförlitlig, vilket dina siffror visar med all önskvärd tydlighet.

      "Du tjatar ju om nedmonterad energiproduktion, men konstigt nog har du inte kunnat leverera någon lista eller ens exempel på vad som monterats ner"

      Intressant! När jag gav dig exempel var din reaktion: Varför blandar du in Tyskland i detta?

      Radera
    8. "Det jag har rätt i är att vindkraften är ytterst otillförlitlig, vilket dina siffror visar med all önskvärd tydlighet. "

      Skulle det vara ett problem, hade elnätet stängts upprepade gånger, och eftersom du vägrar kolla fakta om vindkraftproduktionen på Fingrid eller kontrollrummet, så kan du ju förstås inte begripa att det är ganska få dagar då produktionen ligger lågt. Det du inte heller begriper är att vindkraften håller priserna nere, precis som samma siffror visar, men din agenda hindrar dig att tänka klart.

      "När jag gav dig exempel var din reaktion"

      Jag efterfrågade en lista på 3000 MW nedmonterade fossila kraftverk och det du ger som svar är Tyskland som du tog upp INNAN jag ställde den frågan och i en annan tråd. Ska jag tolka det som om du inte har en minsta susning om vad som monterats ner, utan du bara hittar på allt?

      Radera
    9. @Förvirringslobbyn 9 april 2022 10:59, som svar på din efterlysning om 3000 MW nedmonterade kraftverk ska du få en lista även om det inte räcker till 3000 MW.
      -Kristinestad,Pohjolan Voima 242 MW
      -Tahkoluoto , 235 MW
      -Ingå 1000 MW enligt Yleartikel "kraftverket är egentligen i helt gott skick" !
      -Hanaholmens i H:fors (planerad stängning 1/4 -23), 236 MW el + 420 MW värme

      Kol behöver nödvändigtvis inte importeras från Ryssland, det finns kolgruvor på Svalbard också. Då jag tidigare idag kollat på Fingrid har det under "tehoreservi" visat o hela dagen...

      Kontrollrummet har så länge jag följt med visat att Finland HELA tiden importerar mellan 1500 och 2000 MW !
      Vi är således på långt när självförsörjande vad gäller elproduktion ! Dessutom borde importen av el från Ryssland helt upphöra !

      PS. tänk att du inte ens kunde svara på den enkla frågan om en man kan föda barn utan att komma med luddiga förklaringar....

      Anonym 2

      Radera
    10. Precis, de nedmonterade utgör drygt 1500MW, och istället har vi fått 3000 MW vindkraft, vilket stiger ytterligare. Nu kan man då följa med Fingrid och de dagar då vindkraften är under 1500 MW kan vi tänka att de inte täcker den nedmonterade kolkraften, men annars nog.

      Reservkraften används väldigt sällan, åtminstone sedan 2011 har de inte startats en enda gång:
      https://www.fingrid.fi/kantaverkko/tehoreservi/maksut/10122011/

      Ja, visst är det konstigt att vi importerar mellan 1500 och 2000 hela tiden, vinter som sommar? Kolla Fingrid, så ser du det även där från vilket år som helst. Orsaken är enkel: vattenkraften i Norrbotten är mycket billigare än vår egenproducerade el, den svenska elen kan inte säljas till andra än oss: Norge behöver inte, stamnätet till södra Sverige klarar inte av all el, så alternativet blir att sälja billigt till Finland eller inte alls.

      Helt överens om att importen från Ryssland ska upphöra, den har varit nere i 600 MW, och bara Olkiluoto 3 kör för fullt i juni, så behövs inte ryska elen längre.

      Vettiga frågor förtjänar vettiga svar. DS.

      Radera
    11. @Förvirringslobbyn 9 april 2022 20:41, det har inte slagit dig att det behövs "backup" de dagar då det inte blåser ? Där hade de nu nedmonterade kraftverken fyllt en viktig funktion ! "Reservkraften används väldigt sällan", är det ngnslags ursäkt för att den inte behöver finnas ? Om jag minns rätt så är Olkiluoto 3 god för ca. 1000 MW, räcker ingenstans ! Nu ska jag gå ut och hala flaggan som vajat för Mikael Agricola idag !

      Anonym 2

      Radera
    12. "Ställ dig under Kristi fana,/den skall aldrig fällas ned!/Låt Guds Ande dig få dana/till en kämpe i Hans led!/Saligt skall du där få röna/kraft till seger i all strid./ Gud med nåd dig nu vill kröna,/ sist med segerpalm i frid.

      Anonym 2

      Radera
    13. "det har inte slagit dig att det behövs "backup" de dagar då det inte blåser"

      Har det slagit dig att dagar då det blåst lite har ingen märkt det minsta i elförsörjningen?

      Det är en underlig misstro till vindkraft som regerar, trots att det fungerar och ingen har märkt några brister, så finns det åsikter som hävdar hur dålig vindkraften är. Själv kan jag inte tolka det till annat än att vår östliga granne ser det som ett hot att vi skulle bli oberoende av deras skitiga el. Trollfabriken ser till att misstankar väcks på många fronter, och trollfabriken finns det nog bevis på.

      "Där hade de nu nedmonterade kraftverken fyllt en viktig funktion"

      Det finns ingenjörer som kan räkna, de sköter om elen. Till skillnad från dig har de en mycket god insyn i vad som behövs och vad som inte behövs.

      Meri-Porin voimalaitos stängs under sommaren och flyttas till reservkraftspoolen, där är 560 MW.

      "Reservkraften används väldigt sällan", är det ngnslags ursäkt för att den inte behöver finnas ?"

      Inte alls, den finns för säkerhets skull, och trots att den inte använts på minst 10 år så finns den kvar och uppdateras.

      Du minns fel, trots att du kunde googla och kolla upp, Olkiluoto 3 kommer att ge 1600 MW.
      https://www.tvo.fi/tuotanto/laitosyksikot/ol3/ol3ennusteet.html

      Radera
    14. Lobbyisten. "Har det slagit dig att dagar då det blåst lite har ingen märkt det minsta i elförsörjningen?
      Det är en underlig misstro till vindkraft som regerar, trots att det fungerar och ingen har märkt några brister,"

      Nu ja. Men du har säkert inte missat att målet är att i allt högre grad övergå till vindkraftproducerad el. Detta samtidigt som elbehovet kommer att öka drastiskt. Att ingen har märkt några problem ännu är en klen tröst när vi är på väg mot en situation där det kommer att bli stora problem.

      "Det finns ingenjörer som kan räkna, de sköter om elen."

      Om så vore skulle det inte bli några problem. Men nu hamnar dessa att valsa efter politikernas pipa. Och om dessa går in för en "grön omställning" kommer ingenjörerna att stå maktlösa.

      Radera
    15. Jag skulle ännu tillägga efter det första stycket: Och det att du skriver att "ingen har märkt några brister" är inte alls sant. Vi har redan upplevt ett par "nära ögat" situationer.

      Radera
    16. "Nu ja. Men du har säkert inte missat att målet är att i allt högre grad övergå till vindkraftproducerad el."

      I och med Olkiluoto 3 kommer den procentuella andelen vindkraft att sjunka, vilket gör att vi bra kan bygga ut vindkraften. Eftersom fri marknad råder, får privata aktörer avgöra om det är lönsamt eller inte att bygga ut, det är ju inte staten som bygger, om du trodde det. Genast det inte verkar vara lönsamt, så upphör utbyggnaden.

      "Detta samtidigt som elbehovet kommer att öka drastiskt. "

      Och vad avser du med "drastiskt"? När och på grund av vad? Eftersom du påstår något sånt, borde du säkert ha läst på, och hade du läst på, så hade du insett att det inte finns något drastiskt i sikte. Så det är bara egna fantasier igen, Kristian, du kommer med.

      "Att ingen har märkt några problem ännu är en klen tröst när vi är på väg mot en situation där det kommer att bli stora problem."

      Konstigt nog har du aldrig några argument för dina påståenden, alltid ska hemska saker ske, men aldrig kan du precisera.


      "Vi har redan upplevt ett par "nära ögat" situationer."

      "Vi" har inte upplevt några såna situationer, enbart de som sitter i kontrollrummen. Eller påstår du att du personligen påverkades de 15 sekunderna den 8 januari 2021?

      Radera
    17. Faktalobbyn: ” Det finns ingenjörer som kan räkna, de sköter om elen. Till skillnad från dig har de en mycket god insyn i vad som behövs och vad som inte behövs.” Dethär stämmer, men tyvärr är det precis som Kristian säger, politiken styr, inte de som på riktigt kan något om energiförsörjning. Den som inte ser faran i det som händer idag i Finlands energipolitik är inte särskilt bra insatt i tekniken.

      Radera
    18. Kristian hör nog till gruppen som på riktigt inte kan något om energiförsörjning, och att han skulle veta mera än "politiken", säger väldigt mycket om den som påstår sånt.

      Men den som tror sig veta bättre kan ju börja med att argumentera för ministeriets utredningar och förslag, kan tänka mig att någon av er har aldrig ens varit på dessa sidor: https://tem.fi/energia

      Väntar med spänning på era faktabaserade argument.

      Radera
    19. Lobbyisten. "I och med Olkiluoto 3 kommer den procentuella andelen vindkraft att sjunka, vilket gör att vi bra kan bygga ut vindkraften."

      Som du mycket riktigt har konstaterat tidigare sitter hela energinätet ihop i Europa. OL3 är bra för Finlands energiförsörjning, ja, men sett till hela elnätet är det en droppe i havet. Speciellt som energikonsumtionen kommer att öka drastiskt.

      "det är ju inte staten som bygger, om du trodde det. Genast det inte verkar vara lönsamt, så upphör utbyggnaden."

      Och du beskyller mig för att vara oinsatt? Har du hört om statliga styrmedel? Inmatningstariffer? Stöd? När ideologi, inte kunskap, styr kan staten (även om staten inte står för utbyggnaden) snedvrida elmarknaden på det mest groteska sätt.

      "Och vad avser du med "drastiskt"? När och på grund av vad?"

      Nu misstänker jag att du bara spelar dum. Har du hört om elektrifieringen av trafiken? Av industrin? Har du alls hört om den gröna omställningen? Nej, kom igen nu!

      "Eller påstår du att du personligen påverkades de 15 sekunderna den 8 januari 2021?"

      Givetvis inte. Det är själva poängen i termen "nära ögat". Om det skulle ha blivit mer än nära ögat skulle vi ha påverkats. Och effekterna skulle troligtvis sitta i ännu i någon mån. Det behövs nämligen inte mer än 15 sekunder.

      "Kristian hör nog till gruppen som på riktigt inte kan något om energiförsörjning, och att han skulle veta mera än "politiken", säger väldigt mycket om den som påstår sånt."

      När politiken styrs av en grön ideologi som är blind för realiteterna, så ja. Jag klarar av det som dessa politiker inte klarar av. Alltså att se att vi håller på att ersätta det som fungerar med det som ser bra ut (i dessa politikers ögon).

      Radera
    20. "OL3 är bra för Finlands energiförsörjning, ja, men sett till hela elnätet är det en droppe i havet."

      Ja, Olkiluoto är bra för Finlands energiförsörjning. Vart vill du komma med att 1600 MW är en droppe i havet i hela Europas skala? Du bara kastar kommentarer som saknar både huvud, fötter och svansar. Vill du prata hela Europas energiproduktion, eller Finlands? Innan du ger dig in på det, är det till fördel att du kollar basic facts.

      "Speciellt som energikonsumtionen kommer att öka drastiskt."

      Säg nu i siffror vad du menar med drastiskt, och inom vilken tidsperiod. Som det ser ut har du noll att komma med med hittills, ingen fakta, bara egna fantasier. Till kännedom: det finns projektioner som jag har läst :-)

      "Och du beskyller mig för att vara oinsatt?"

      Du bevisar det gång på gång.

      "Har du hört om statliga styrmedel? Inmatningstariffer? Stöd? När ideologi, inte kunskap, styr kan staten (även om staten inte står för utbyggnaden) snedvrida elmarknaden på det mest groteska sätt."

      Självklart, inmatningstariffer gäller för alla former av produktion, över en begränsad tid. Men nu har du lämnat bort något mycket väsentligt: om det är så, att det skulle vara "groteskt", så borde det ju finnas nånting annat argument förutom att Kristian Nyman skriver att det är groteskt. Det du skriver är inte fakta, det är en högst personlig, och dessutom, färgad, åsikt.

      "Har du hört om elektrifieringen av trafiken?"

      Jo, det har jag. Lägg nu upp siffror som visar hur stor andel av elen skulle gå till elbilar. Det räcker inte att veta att det säljs elbilar. Nå, det gör du ju förstås inte.

      Det säljs ca 10000 hel-elbilar om året, och de ligger i en prisklass som är långt över medelsnittet, hybrider köps av dem som inte nödvändigtvis kan ladda sin bilar hemma. En bil tar ett par kW, ungefär samma som då vi steker julskinkorna i så gott som alla hem i Finland. 10000 elbilar, om de vore i laddning samtidigt, tar de 20 MW. Om 10 år kan vi räkna att vi har då en ökad förbrukning på 200 MW för elbilarnas del, OM alla laddar samtidigt. Du kan gärna sätta det i relation till helhetsförbrukningen på 10000 MW, det är i värsta fall drastiska 2 % ;-) Dessutom har den ökade mängden distansjobb, från knappt 300 000 till nästan 900 000 år 2021, minskat på behovet av privat biltrafik rejält, vilket givetvis minskar på behovet att ladda.

      Ser du, det tjänar inget till att bara kasta några fraser om hur hemskt det blir, om man inte tar reda på fakta.

      "Om det skulle ha blivit mer än nära ögat skulle vi ha påverkats. "

      Med ett strömavbrott. Det sker ändå, men inte många gånger om året. Under höststormar är det många som lider, i dagar.

      "Och effekterna skulle troligtvis sitta i ännu i någon mån."

      Troligtvis? Du skriver ju själv ut att du inget vet. Men berätta nu vilka de "effekterna" skulle vara.

      "När politiken styrs av en grön ideologi som är blind för realiteterna, så ja."

      Börja Kristian ta reda på realiteterna innan du söker dig för att skälla under ett träd.

      Jag vet inte varifrån du tar dina impulser, men du framstår bara som en användbar hjälpreda för någon.

      https://sv.wikipedia.org/wiki/Nyttig_idiot

      Radera
    21. Lobbyisten. Jag blir alldeles matt när jag läser dina utläggningar. Hur långt kan en människa vara beredd att gå¨för att rättfärdiga en galen ståndpunkt?

      Det sista får du faktiskt ta åt dig själv.

      Radera
    22. Du har med andra ord inga siffror, inga bevis, ingenting som du kan stärka din ståndpunkt med. Bara angrepp på person :-)

      Jag har sagt det tidigare, och säger det igen: om du tänker skriva om energi, läs innan du skriver. Läs information-inte färdigtuggad propaganda som du inte förstår.

      Radera
    23. Lobbyisten. Var hittar du något angrepp på person i det jag skriver?

      Orsaken till att jag inte går in i sakdiskussion med dig är att det du presenterat är så ute i det blå och därmed inte klarar av att vederlägga det jag redan skrivit. Varför skulle jag ta det en gång till när du inte klarat av att bemöta det? Annat då än med helt huvudlösa påståenden.

      Radera
    24. Lobbyisten. Ditt stora problem är att du läser fel artiklar. Om man gör det och tar in ideologiskt färgat material blir ens eget tänkande galet. T.ex. när det gäller det som hände i januari 2021: Läs detta: https://www.netzerowatch.com/8-january-2021-europe-just-skirted-blackout-disaster/

      Notera speciellt denna passus: "The reason is the strong expansion of volatile renewable electricity generation and the elimination of large backup power plants in Europe."

      Radera
    25. "Var hittar du något angrepp på person i det jag skriver? "

      Nå, angrepp, men istället för att adressera frågan så börjar du igen skriva om mig. Men så blir det då man inte har nånting att komma med i sakfrågan.

      "Orsaken till att jag inte går in i sakdiskussion med dig är att det du presenterat är så ute i det blå och därmed inte klarar av att vederlägga det jag redan skrivit. "

      Igen ditt standardsvar du använder då du inte ens vet vad du ska kommentera i sakfrågan.

      "Ditt stora problem är att du läser fel artiklar."

      Men duktigt Kristian, ett nytt argument. Om vi går igenom vad jag använt för material så är det inga artiklar, utan det är officiella dokument.

      Men så rätt jag hade om att du plockar åt dig smörja du inte förstår dig på, och delar det vidare.

      Ska vi ta en titt på NetZeroWatch?

      Det är en lobbargrupp av klimatförnekare, och de kom på kartan då de hackade ett universitet.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Global_Warming_Policy_Foundation

      "They falsely argued that the emails showed that global warming was a scientific conspiracy and that scientists manipulated climate data and attempted to suppress critics"

      De plockade ut en mening ur sitt sammanhang, "The fact is that we can’t account for the lack of warming at the moment and it is a travesty that we can’t" då den fortsatte med en plan att använda sig av bättre instrument. De sökte upp sådant i det stulna materialet som de försökte använda för sin agenda, men lyckades ju inte så bra.

      Enfald och envishet är inte en bra kombination, och de slutade ju inte, utan fortsatte:

      "On 22 November 2011, a second set of approximately 5,000 emails, apparently hacked from University of East Anglia servers at the same time as those in the 2009 release, was posted on a Russian server, with links distributed to the message boards on several climate-sceptic websites."

      Vad var det jag sade om vem som har intresse i dessa frågor? Jo, Ryssland. De vinner mest på att vi fortsätter med fossila bränslen.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Climatic_Research_Unit_email_controversy

      GWPF har varit i trubbel på grund av ekonomin, de ska vara en välgörenhetsorganisation, men de har inte agerat så. De vill inte heller avslöja varifrån pengarna kommer, men man behöver ju inte vara någon krutuppfinnare för att räkna ut det.

      Avslutningsvis får din källa en föga berömmande dom:

      "In 2014 The Independent described the foundation as "the UK's most prominent source of climate-change denial"."



      Så Kristian, om målet är att använda sig av vinklade, subjektiva, falsifierade källor, så då läser jag nog fel artiklar.

      Och jag hade rätt: du läser fördigtuggad propaganda som du inte förstår.

      Radera
    26. Lobbyisten. Nu använder du giult by association. Det att någon har tvivelaktiga kontakter (åtminstone enligt dig) innebär givetvis inte att de har fel i allt de säger.

      "Vad var det jag sade om vem som har intresse i dessa frågor? Jo, Ryssland. De vinner mest på att vi fortsätter med fossila bränslen."

      Fel igen. De som vinner mest på att vi inte ersätter det som fungerar med det som ser bra ut är vi alla.

      Radera
    27. Guilt by association, jo, själv anklagar du mig för att läsa "fel artiklar", men det är ju känt att dina regler gäller aldrig dig själv.

      Artiklar jag läser är tex en utredning gjord av EU om incidenten, på över hundra sidor. I den utredningen har man ju givetvis förstått att det inte var en plötslig vindkraft-brist som utlöste situationen, utan de har undersökt orsaken och finns att läsas här:
      https://eepublicdownloads.azureedge.net/clean-documents/SOC%20documents/SOC%20Reports/entso-e_CESysSep_Final_Report_210715.pdf

      Du igen väljer att läsa en artikel delad av erkända kriminella och lögnare, och då dessa leder till olika slutsatser: ska vi tro på lögnarna eller på EU-rapporten?

      Vi vet ju vad Kristian väljer, men det är nog hög tid att börja se klart över vad som är propaganda från öst och vad som är verklighet.

      Radera
    28. Lobbyisten. "Guilt by association, jo, själv anklagar du mig för att läsa "fel artiklar", men det är ju känt att dina regler gäller aldrig dig själv."

      Igen missförstod du helt vad jag avsåg. Avsiktligt igen, får man förmoda.

      Det var en plötslig elbrist som orsakade incidenten. Och att hävda att detta beror på att man ersatt stabil elproduktion med mindre stabil dito är inte alls långsökt.

      Överlag angående våra energidiskussioner kan jag säga att jag förstår att du inte vill begripa problemet med vindkraft. Det brukar bli så när man är ideologiskt förblindad. Men försök förstå att alla inte är lika lättlurade som du är gällande detta utan att de flesta (faktiskt) av oss förstår att det inte går att ersätta det som fungerar med det som ser bra ut.

      Radera
    29. Du vandrar från fråga till fråga, och utan fog beskyller du hela tiden andra för att inte förstå. Men låt oss då kolla den verkliga orsaken till 8 januari, vilket inte har nånting att göra med vindkraft.

      "The trip of this busbar coupler, triggered by the
      overcurrent protection, was later identified as the initial
      event of the system separation"

      Det som skedde var, att elnätet i östra europa kom frekvensmässigt i otakt med västra Europas elnät. Kopplingen mellan dessa två nät var orsaken, enligt utredningen. Varför skedde det då?

      "This situation was
      caused, on the one hand, by warm weather in the Balkan
      Peninsula as well as the Orthodox Christmas holiday on 06
      and 07 January, leading to an overall lower demand than
      usual in some of these countries. On the other hand, countries in Central and Western Europe saw colder weather
      and corresponding higher loads."

      Ett ovanligt lågt behov av el i östra Europa, och ett högt behov el i västra Europa, ledde till att överföringen mellan dessa nät var väldigt högt, och samtidigt var inte nätet optimerat.

      "In this regard, the complete topology of the substation Ernestinovo was not considered in the IGM by HOPS. HOPS modelled two busbars as one node, thereby neglecting the busbar coupler in the delivered IGM."

      Nätet, grid, består av många noder som samverkar, och instället för att fördela denna överflöd av el via en nod, borde systemet ha dirigerat om elen via flera noder.

      Men det är klart, förstår man ingenting om elproduktion, och vill föra propaganda mot vindkraft, så är det ju enkelt att skylla allt på vindkraft.

      Det är givet att du anser att en expertpanel på 27 människor, tillsatt av energiproducenterna i EU, vet ingenting jämfört med ett gäng skurkar som hackar in sig på universitet.

      https://eepublicdownloads.azureedge.net/clean-documents/SOC%20documents/SOC%20Reports/entso-e_CESysSep_Executive_Summary_210715.pdf

      Det vore lite mer spännande och utmanande för mig om du tog reda på ens lite, nu är allt du skriver om energi bara barnlek att såga vid fotknölarna.

      Du förklarade aldrig var den drastiskt ökande elförbrukningen bygger på, kunde du förklara?

      Vad anser du om påståendet att din senaste källa är rankad som mest framstående klimatdenialister? (menar, du som säger dig läsa objektivt borde kanske välja nånting annat...)

      Vilka var de hemska följderna av 8 januari du påstod hade skett?

      Du kunde inte alls kommentera varför det kan fungera så bra med Danmarks 70% vindkraft, då du samtidigt hävdar att 8 januari berodde på vindkraft? (vilket det inte gjorde)

      Kristian, du borde inte skriva om energi, och gör du det, så borde du läsa och lyssna mer och definitivt inte ge dig in i en diskussion.



      Radera
    30. Lobbyisten. Det som hände den 8/1 2021 var ytterst allvarligt. Vilka orsakerna är kan man säkert vara av olika åsikt om, men det faktum att det görs en 134 sidor lång rapport om en nära ögat incident talar nog om att det som hotade här var fråga om något helt annat än ett litet strömavbrott.

      Sedan beter du dig som ett värre troll. "Du förklarade aldrig var den drastiskt ökande elförbrukningen bygger på, kunde du förklara?"

      Det gjorde jag redan, och alla vet detta. Utom du.

      "Vilka var de hemska följderna av 8 januari du påstod hade skett? "

      Jag påstod inget sådant. Jag talade om att det vara nära ögat. Men det missade du. Troll gör ofta det.

      "Du kunde inte alls kommentera varför det kan fungera så bra med Danmarks 70% vindkraft"

      Det förklarade jag också. Men även det missade du. Avsiktligt, som troll ofta gör.

      "Kristian, du borde inte skriva om energi, och gör du det, så borde du läsa och lyssna mer och definitivt inte ge dig in i en diskussion."

      Det skulle du och dina gelikar gilla. Alltså att alla som ser det idiotiska i att ersätta det som fungerar med det som ser bra ut. Då skulle ni gröna troll få fördärva samhället i fred. Men det kommer inte att ske.

      Radera
    31. "Det som hände den 8/1 2021 var ytterst allvarligt."

      Det var en incident, skala 2 av 3.

      "Vilka orsakerna är kan man säkert vara av olika åsikt om..."

      Ja, det är känt att du vill att din åsikt är mera värd än en expertpanel men kunniga människor. Det här är ingen åsiktsfråga där man kan rösta om vad som månne har hänt, utan det görs en utredning på känd fakta, på loggar, på observationer under nämnda tidpunkt. Vad som egentligen hände tar verkligen ingen hänsyn till din anti-vindkraftpropaganda.

      "...hotade här var fråga om något helt annat än ett litet strömavbrott."

      Det var inget strömavbrott, västra Europas elnät kopplades ifrån östra Europas elnät, frekvenserna i bägge näten justerades tills de var samma och de bägge näten kopplades samman igen. Ingen märkte nånting.

      Men du får ju gärna berätta vad som kunde ha hänt, om du nu låter förstå som om du vore insatt i ämnet.

      "Du förklarade aldrig var den drastiskt ökande elförbrukningen bygger på, kunde du förklara?"

      Det gjorde jag redan, och alla vet detta. Utom du."

      "Drastiskt ökande" fordrar nog lite siffror, och du hade ingenting att lägga på bordet. Det kan jag däremot göra, du kan ju titta på sidan 12:
      https://www.hiisi2035.fi/wp-content/uploads/2021/11/HIISI-tulokset_loka-marraskuu-2021_8.11.2021.pdf

      Konstigt, ingen drastisk ökning i sikte, energibehovet som helhet visar däremot en minskande tendens, pga högre effektivitet.


      "Jag påstod inget sådant. Jag talade om att det vara nära ögat.", men ändå skriver du om: "...klen tröst när vi är på väg mot en situation där det kommer att bli stora problem."

      Du ser spöken och faror nästan överallt, men ingenting har nu nånsin lyckats konkretisera. Vilka är de "stora problemen"?


      "Det skulle du och dina gelikar gilla. Alltså att alla som ser det idiotiska i att ersätta det som fungerar med det som ser bra ut. Då skulle ni gröna troll få fördärva samhället i fred. Men det kommer inte att ske. "

      Oberoende vad jag skriver, eller du skriver, så har det ingen betydelse för hur utvecklingen går framåt, de som förstår sig på gör besluten utan dina fantasier och mina kommentarer. Det är bara mest pinsamt att du bara avslöjar din okunskap, gång på gång. Men samtidigt är det ju lite underhållande... :)

      Radera
  3. Den som är intresserad kan ju också se Samnytts serie om vindkraften i tre delar, Lisa Linowes berättar om rullande nedsläckningar av elnätet i Kalifornien då elen inte räcker till (del tre från 06,04 för den som inte har tid att se mera )

    Anonym 2

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 2. Ja, det är den situationen vi är på väg mot också här med denna idiotiska ideologi vid makten. Problemet är bara det att det är svårt att stänga ner när det är -30...

      Radera
    2. Kristian Nyman

      Du vet inte ngt. om energi.

      Sluta med dina enfaldiga kommentarer.

      När studerade du energifrågor? Du tjatade på om din bibel. Hålls där. Du vet ingenting om energi.

      Framtiden är sol och vind.

      Men i ESSI år det väl mulet och ingen vind

      Radera
    3. Anonym 20:48: du har eventuellt rätt, framtiden är sol och vind. Det som du glömmer är att vi lever i nuet, inte i framtiden. I nuet räcker inte sol och vind.

      Radera
    4. du lever i forntiden?

      Vi andra i nytiden,

      Radera
    5. "Framtiden är sol och vind."

      Den dag vi kan lagra energi på ett lätt och ekonomiskt hållbart sätt är detta sant. Men som signaturen L så riktigt påpekar lever vi i nuet. Och i detta nu har vi ännu inte dessa möjligheter.

      Radera
    6. Anonym 22:14: Elförbrukningen i Finland just nu ser man på https://www.fingrid.fi/-/custom/sahkojarjestelman-tila-169/#.
      Nu (09.04.2022 09:30) förbrukas 9409 MW, vindkraft producerar 1295 MW, solkraft 82 MW. Varifrån tycker du att vi ska ta de 8032 MW som inte produceras av vind eller sol? Dethär är alltså nutid, inte framtid eller forntid.

      Radera
    7. Den nära framtiden står för små kärnkraftverk, av helt annan typ än nuvarande. Lite längre fram har vi fusionskraftverk. Ingen delar upp tiden i nuet och framtiden, utan man har ju givetvis olika tidsepoker. För närvarande har vi kärnkraftsel tills 2030, då tillståndet går ut för Lovisa, och det är möjligt att det förlängs. I planeringen var Hanhikivi den biten som skulle lösa elproduktionen, men det måste planeras om nu. Uranet har köpts från Ryssland och vi har för några år, men kan köpas från andra länder framdels.

      På grund av kriget har det uppstått en helt ny situation där man inte kan förlita sig på rysk fossil bränsle i någon form, vilket innebär att utvecklingen av nya former kommer att prioriteras. Utvecklingen av dessa små reaktorer som använder bly istället för vatten för att transportera värmen, borde vara produktionsklara om 30 år, sannolikt satsas det mera på utvecklingen pga rådande läget och då blir de snabbare klara.
      https://www.forskning.se/2021/02/18/karnkraft-pa-nytt-satt-med-sma-reaktorer/

      Förbrukningen kommer också att ses över, tex energikrävande industri såsom aluminiumproduktion skulle inte ske under de mest elkrävande perioderna, och man ska också överväga om vi ska ha dyr tomatproduktion under vinterhalvåret, Närpes stad förbrukar ju en åttondel av den el som hela Helsingfors förbrukar, och det är pga av alla växthus. Hur dyrt står det oss om vi vill ha kvar inhemska tomater under vinterhalvåret? Det enklaste vore ju att enbart sälja börsel åt ovannämnda, då löser sig det problemet av sig självt. https://yle.fi/uutiset/3-12228832

      Nu kommer förstås tjatet om kol, men nu är det ju så att vi inte kommer att köpa kol från Ryssland heller och oberoende vad någon Henrik Jönsson eller vilken anonym youtubare som helst säger, så har 83 experter från nästan lika många länder skrivit den tredje IPCC-rapporten på 2913 sidor som är fortfarande ense om problematiken kring CO2.
      https://report.ipcc.ch/ar6wg3/pdf/IPCC_AR6_WGIII_FinalDraft_FullReport.pdf

      Ta gärna en titt på fördelningen mellan olika energikällor i Norden och Baltikum, så kanske ni inser att mycket av antivindkraftspropagandan gynnar vårt östra grannland.

      (längre ner på sidan kan man välja de olika ländernas produktion)
      https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

      Radera