måndag 4 april 2022

Några kommentarer

Österbottens Tidnings tidigare redaktör Henrik Othman skriver i en kolumn i ÖT om kriget i Ukraina. Hans kolumn är både aktuell och välskriven, men det är några saker som ändå skär lite i ögonen. Othman skriver bl.a. att kriget är "ett uppenbart brott mot alla folkrättsliga principer och lagar", men att det är mer än så. Det är, menar Othman, också "ett försök att inleda ett korståg" mot sådant som den fria världen håller för självklart som t.ex. yttrandefrihet. Här kan jag inte annat än förundras över Othmans blinda fläck. Detta skriver han bara några dagar efter att utslaget fallit i en uppmärksammad yttrandefrihetsrättegång i vårt eget land där hbt-lobbyn med kraft försökt skära ner just yttrandefriheten. Men det kanske inte är så farligt med inskränkningar i yttrandefriheten om dessa drabbar de värdekonservativa? 

Sedan skriver Othman att Putin "ser Ryssland som sanningens och de traditionella värderingarnas fyrbåk i den västerländska dekadensens mörker." Detta är förvisso helt sant, och något jag också uppmärksammat här på denna blogg. Men igen syns Othmans (och förstås inte bara hans utan hela det värdeliberala åsiktsklustrets) blinda fläck. Utan att säga det klart ut avfärdar Othman dessa ord som något som Putin hittat på. Men det är ett obestridligt faktum att hela västerlandet idag har fallit ner, och ännu håller på att falla djupare, i dekadensens mörker. Jag, och många med mig, hade hoppats att Ryssland på sitt sätt skulle ha kunnat fungera som en motkraft mot detta, men de senaste månadernas händelser har tyvärr totalt omintetgjort denna förhoppning. Putins maktfullkomlighet och paranoia har dragit ner inte bara det ryska folket i detta elände, utan har också utplånat alla förhoppningar om att Ryssland skulle kunna fungera som någon form av moralisk förebild. Hur stor skada detta sedan också kommer att åsamka oss som kämpar för traditionella värderingar i väst återstår att se. Det är helt tydligt att det finns krafter som inte är sena att smida medan järnet är varmt. Framför allt inom media.

6 kommentarer:

  1. Det är besvärligt men ingenting att förundra sig över. Håller man fast vid Jesus så får man räkna med förföljelse och också sådan som strider mot all rätt och ' etikett' och om man varit medicinerad att man borde ha varit nykter hela tiden så kanske man sku ha varit i himlen redan nu. U

    SvaraRadera
  2. Hur kan du tro att putin och compani skulle vara någon MORALISK förebild, är du helt ute och seglar. Han och hans gäng har ju älskarinnor och älskare i parti och minut. Plus att de rövar bort stora delar av statskassan. Många minus för Herr Nyman han har ju hela tiden stött den krigstokige rysslandsvännen Allan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 08:42. Jag beklagar att jag inte kan råda bot på viljan att läsa in saker i det jag har skrivit som inte finns där.

      Radera
  3. Enligt FN hade Ryssland år 2010 flest aborter i världen sett till befolkningsmängd, och en alkoholism som gör att medelåldern ligger knappt 10 år under den europeiska. Som kristen gör man nog ett misstag om man tror på någon rysk moralisk överlägsenhet.

    Det torde förklara en hel del om man vet att detta narrativ om det dekadenta väst har levt ända sedan tsarryssland. Det finns hos Dostojevskij, kommunisterna talade om den dekadenta kapitalismen, och historien fortsätter, föga förvånande, i ny form ännu idag. Är Ryssland verkligen moraliskt mer högstående än väst? Nej, men narrativet om det dekadenta väst har upprepats länge, och kanske det verkligen har visat sig fungera för att ena folket. För narrativets överlevnad är det avgörande huruvida makthavarna kan använda det för att ena folket. Det är förstås till fördel om det också stämmer överens med verkligheten, men det är ingen nödvändighet.

    Det bör om Putin sägas att han är frånskild, omgift och vid invigning av statliga moskéer säger han ungefär samma saker som invigning av ortodoxa katedraler. Putin är en skicklig politiker, inte någon kristen förebild. Den enda skillnaden är att det ryska styret verkar ha fattat att religion i regel spelar en prosocial roll i samhället, varför de aktivt uppmuntrar till det, så länge de själva får övervaka det och inte själva behöver följa de strikta religiösa kraven. I väst får man ibland intrycket att det är gällröstade akademiker, rappare och ensamstående karriärkvinnor som ska föra samhället vidare. Situationen i väst är beklaglig och äcklig, men Ryssland har nog sina egna problem också.

    Ser verkligen Putin själv Ryssland som "sanningens och de traditionella värderingarnas fyrbåk i den västerländska dekadensens mörker"? Jag tvivlar. Det är snarare ett sätt att med ideologiskt språk måla över och rationelisera en reell maktkamp som existerar oberoende av ideologi. Under kalla kriget stödde det kapitalistiska USA det kommunistiska Jugoslavien, och när det låg i USAs intressen att stöda mujahedin i Afghanistan kom ideologin efter de strategiska intressena. Samma sak gjorde Sovjet, som stödde islamisterna i Iran när de gjorde uppror mot den västvänlige Shahn. Och vi får ju också minnas vår egen pakt med Sovjet. Var den ideologiskt motiverad månntro? Nej, den var rent strategisk. Ideologi spelar bara någon roll för den dumma blinda massan. Kompetenta härskare ser bara strategin, som sedan får motiveras ideologiskt för att locka de enkla att med fri vilja offra sina liv åt sina herrar.

    Det som förvånar mig mest är att Othman verkar leva kvar i denna ideologiska sagovärld. Det är som att han faktiskt tror att kriget i Ukraina är som Sagan om Ringen, där de onda ställs mot de goda, och de goda enar sig under frihetens baner mot slaveriet eller vad det nu än är de kämpar mot. Han verkar seriöst tro att Putin hatar yttrandefrihet, kanske allt skönt och ljust överlag, och hans huvudsakliga motiv är att gå omkring och stampa på blommorna.

    Den stora frågan för mig är om ens Othman själv tror på det han skriver? En annan möjlighet är att han förstår att strategi är sant men tråkigt medan Sagan om Ringen är kul. Medias roll är trots allt inte att stärka analytiskt tänkande utan att engagera och sälja upplagor och annonsutrymme. En spännande saga kanske säljer bättre än en strategisk analys.

    PS. Skulle kriget handla om yttrandefrihet skulle inte EU ha blockat RT och Sputnik. Har folk redan glömt vårt statliga TV- och radiomonopol som upphörde när? På 90-talet? Men det är klart, man ska inte låta en komplicerad verklighet förstöra ett enkelt och fungerande narrativ. Väst är 100% yttrandefrihet, Ryssland är 0%. Ok.

    /En annan Monäsbo

    SvaraRadera
    Svar
    1. "En annan Monäsbo". Jag håller kanske inte med om att väst är 100% yttrandefrihet. Att Ryssland är 0% har däremot blivit klart de senaste veckorna. Vår yttrandefrihet må ha överlevt Räsänen-rättegången, men redan det faktum att man kan bli åtalad för att man använder sin lagstadgade yttrandefrihet leder oundvikligen till självcensur, åtminstone i viss mån. För att sedan inte tala om det hårda grepp det värdeliberala åsiktsklustret har inom media. Det må kanske vara så att det inte är censur i strikt mening, men eftersom det bara finns journalister av en viss typ - liksom alla tröskelvakter - så kommer en viss typ av nyheter automatiskt att sållas bort. Så nej, tyvärr har vi inte 100% yttrandefrihet.

      Vad sedan gäller det du skriver om strategi och värderingar u Ryssland anser jag att du har fullständigt rätt. Sagan om ringen-grejen är inte bara rolig, den är dessutom mitt i prick.

      Och nej, någon rysk moralisk överlägsenhet ska vi inte inbilla oss att det finns. Men det som finns är en större grad av traditionella värderingar - som givetvis inte alltid efterlevs. Men de finns ändå. Och redan detta kunde ha varit något av en förebild. Men som jag skrev, tyvärr har detta nu hell omöjliggjorts. Jag tycker också att man ser att detta dessutom ackompanjeras av strävanden att ytterligare förlöjliga och nedvärdera kristna värderingar och kristen tro. Se t.ex. Iltalehtis artikel om Mikko Kuustonen idag.

      Radera
  4. ÄR DET INTE SÅ ATT KRISTENDOMEN ÄR VÅRT RÄTTA FOSTERLAND FADERNS LAND SÅ KAN MAN ÄVEN SÄGA; CHRISTIANITY IS OUR HOMELAND, CHRISTIANSTVO PATRIA NOSTRA ELLER KANSKE CHRISTIANITEE PATRIA NOSTRA OCH PÅ RYSKA CHRISTIANSTVO MATERIA NASHEM. I DET FOSTERLANDET SOM ÄR ALLSMÄKTIGT HAR VI SYNDERNAS FÖRLÅTELSE GUDS FRID MITT I ALLT BETRYCK SAMT MAT OCH DRYCK OCH OTALIGA SMÅ FÖRSAMLINGAR OCH ENSKILDA SOM FÅ KÄNNA JESUS OCH HANS VILJA SOM DEN ÄR UTTRYCKT I BIBELN. NÄR NU KRIGENS GRYMHETER BLIR ALLT KLARARE FÖR OSS HÄRSTÄDES OCH LÄNGRE BORT SÅ KAN VI INTE ÅKALLA ANNAN ÄN JESUS GUD OCH FADERN DEN HELIGE ANDE SOM REGERAR ALLSMÄKTIGT SÅ UNDERLIGT ATT VI SÄLLAN FÖRSTÅR DET SKRIVER TORSTEN NILS ULRIK

    SvaraRadera