Låt mig börja med att konstatera att jag är mot ett finländskt Nato-medlemskap. Med detta sagt vill jag ändå säga att jag förstår de som tänker annorlunda. Detta är nämligen en knepig fråga, och det går att argumentera både för och emot utan att låta känslorna svalla desto mera.
Helt bortsett från vad som pågår i Ukraina kan vi konstatera att vi har en ungefär 1300 km lång gräns mot Ryssland. Detta är ett faktum vi inte kommer ifrån. När vi ser på historien kan vi också se att Ryssland har en tendens att försöka flytta den här gränsen med jämna mellanrum. De senaste hundratal åren har detta skett ungefär en gång per knappa hundra år, och det är nu 83 år sedan det senast var aktuellt. Så rent statistiskt börjar det vara aktuellt igen så småningom.
Jag har alltid varit av den åsikten att neutralitet är det bästa försvaret mot Ryssland/Sovjetunionen. Om vi inte ses som något hot mot den stora grannen i öst får vi med största sannolikhet vara ifred. Och så har det faktiskt också fungerat, men samtidigt har detta inneburit att vi har låtit grannen i öst diktera en del av de beslut vi tagit. Vissa tider i högre grad än under andra tider, men detta har alltid varit något som neutraliteten har både krävt av oss och inneburit för oss. Vilket givetvis är en mycket bitter sak.
Ett Nato-medlemskap skulle i grunden förändra detta. På alla sätt. Jag förstår att många ser den trygghet som Nato erbjuder som något eftersträvansvärt, men inför ett så här stort säkerhetspolitiskt beslut borde vi nog allvarligt kunna se också på avigsidorna av ett medlemskap.
Jag är kanske inte så rädd för att ett Natomedlemskap skulle innebära att Finland blir ett mål för ett eventuellt rysk kärnvapenhot. Periferi är periferi, och förblir så även med ett Nato-medlemskap. Men vår långa gräns innebär att vi hamnar i frontlinjen mellan Nato och Ryssland, även om vi är periferi. Vill vi verkligen det, med allt vad det kunde tänkas innebära? Det är nämligen helt ofrånkomligt att ett finländskt (och svenskt) Nato-medlemskap skulle skapa en helt ny säkerhetspolitisk situation i vårt närområde. Och det är fortfarande vi som har den där 1300 km långa gränsen mot Ryssland.
Det största minustecknet inför ett eventuellt Nato-medlemskap är ändå, som jag ser det, Natos artikel fem. I media talas det allmänt om detta som den största (och enda?) fördelen med ett medlemskap – alltså det att vi som medlemmar skulle få skydd vid ett eventuellt ryskt angrepp. Eller snarare så att löftet om detta skydd skulle avvärja ett möjligt angrepp. Och detta är förvisso säkert sant. Men vi behöver mycket noggrant notera att artikel fem är som en svängdörr som går i två riktningar, inte bara i en. Den innebär ett löfte om skydd, ja, men den innebär också att vi lovar alla andra medlemsstater att vi ska hjälpa till i deras krig. Och observera noggrant att detta inte bara gäller i ett eventuellt försvarskrig.
Om USA igen blir attackerat av terrorister på bred front och startar ett anfallskrig mot terroriststater är vi som Nato-medlem, åtminstone i teorin, med i det kriget. Sedan är det i realiteten förstås så att USA torde klara av att föra ett sådant krig på egen hand utan hjälp av lilla Finland. Men hur blir det om t.ex. det sunnimuslimska Turkiet beslutar sig för att starta ett krig mot det shiitiska Irak eller Iran och väljer att i detta sammanhang aktivera paragraf fem? Eller ännu värre, om Turkiet skulle starta eller gå med i ett panarabiskt anfallskrig mot det judiska Israel? Detta speciellt i en situation där USA har en isolationistisk ledning och inte vill engagera sig i ett sådant krig. Var ställer det i så fall oss?
Det sitter just nu en galning i Kreml, och detta innebär ett hot också mot Finland. Även om detta hot just nu kanske inte i första hand är militärt. (Men vilket det mycket väl kan bli ifall vi väljer att ansöka om medlemskap i Nato.) Men Putin kommer inte att leva för evigt. Vi vet förstås inte vad som kommer efter honom – åtminstone i teorin kan det bli ännu värre. Det är säkert sant att ett Nato-medlemskap skulle kunna tänkas vara till fördel för Finland. Men det kan också visa sig bli precis tvärtom. Speciellt kritisk kommer tiden mellan det att ansökan inlämnas och den har godkänts av alla Nato-medlemmar förstås att vara.
Sedan en ytterligare aspekt som jag inte har sett att någon i media har lyft fram tidigare. När man studerar religionsvetenskap får man läsa sig en hel lång rad med religionsdefinitioner. Vi som läste grundkursen i jämförande religionsvetenskap under Tore Ahlbäck fick lära oss en lång och krånglig definition utantill (vilken jag nu har lyckats förtränga), men den religionsdefinition jag idag väljer att hålla mig till är den som säger att den eller de makter en människa sätter sitt yttersta hopp till är den människans gud.
En troende broder konstaterade att när man idag lyssnar till Nato-diskussionen är det inte långsökt att notera att Nato för många har blivit något av en gud – eller en avgud, om vi hellre använder det ordet – i den meningen att de tycks sätta sitt yttersta hopp till Nato och Natos säkerhetsgarantier. Detta är givetvis inte bra och inget som höves ett land och ett folk som har en korsflagga. Läs gärna Jes. 31 och ersätt, liksom min kristne broder gjorde, ordet "Egypten" med ordet "Nato" och se hur det låter!
Som sagt är jag mot ett finländskt Nato-medlemskap. Men jag förstår också att det finns sådana som tänker annorlunda. Men även om du är för ett Nato-medlemskap: Sätt inte allt ditt hopp till Nato! Den som gör så kan nämligen bli väldigt besviken.
Man kan också säga. Sätt inte något stort hopp om fortsatt fred om vi går med i Nato. Men det kan också vara så att vi i vår ogudaktighet har förverkat freden så ett Natomedlemskap är sista orsaken
SvaraRaderaSkrev ulrik ovan.
RaderaUlrik. Så kan det också vara, ja.
RaderaJag får börja med att konstatera att du anser att Finland skall hållas utanför Nato och vara en neutral stat. Den åsikten är väl lika god som någon annan. Men varken du eller jag har varit med i kriget 1939-1945 och har inga minnen från de krigen.
SvaraRaderaI dagens Kyrkpressen gråter Gösta K. som tvingades med i kriget mot sin vilja och långt senare kunde med stor möda utbilda sig till det hans helst ville vara.
Idag då vem som helst kan utbilda sig till vad de vill med samhällets hjälp dvs. gratis skolning, mat etc.
Så har de studerande födda 1970+ kunnat studera ganska förmånligt.
När studierna är avklarade kan de som typ ANONYM 3 och hans gelikar skriva en massa strunt.
Till frågan om Nato - så vill du att Finlands skall hållas utanför.
Det är ungefär samma som att tro på Julbocken. Det går inte att lita på ryssarna, Sådant folk finns inte där så att man kan lita på dem.
Ta nu stora ofreden - hur mycket brände ryssarna då med vår långa gräns. Ryssarna kommer igen. Det hjälper inte att be till Gud. Generalen Adolf Erhnroth sade redan 2003 att Finland bör gå med i Nato. Det är nästan 20 år sedan dess - Adolf Erhnroth visste vad en ryss är.
Att tro att Finland skulle kunna vara neutralt är bull shit.
Nato nästa - liksom Sverige, Norge, Danmark. Estland, Tyskland etc.
Att hoppas på att Putin inte sitter länge vid makten är en utopi.
Gubben har ordnat så att han kan sitta som president hur länge som helst - han är typ 70 år och kan i teorin vara där som gaggig president i 30 år.
Att som Nyman tro att Putin skulle frångå sitt maktbegär - är nog att tro på julbocken, men han kanske finns på riktigt i Esse.
Anonym 21:33. Jag konstaterade att det borde gå att diskutera detta ämne utan överslag, men du klarade tydligen inte av det. Nå, det får stå för dig.
RaderaProblemet med neutraliteten är att vi redan frångått den när vi sände vapen till Ukraina, så nej, det fungerar knappast längre. Men tanken med neutraliteten har fungerat mer eller mindre bra sedan andra världskriget, och i denna situation skulle det också fungera. Jag skulle givetvis inte gå så långt som du att säga att det inte finns någon ryss det går att lita på (det är snudd på rasism), men för det ryska ledarskapet går deras egna tankar (i detta nu förvirrade) om Rysslands säkerhet före vår oanstastlighet och självständighet - om vi säger det mer neutralt. Men i dagens situation har Putin och hans krets andra problem än ett neutralt Finland. Så, ja, inom överskådlig framtid åtminstone skulle vi ha fått vara ifred ifall vi hållit oss neutrala. Sedan är det förstås en annan fråga om man kan vara neutral inför det folkmord som pågår i Ukraina just nu...
Nyman
RaderaTror du själv på vad du skriver att Finland skulle ha fått vara i fred i inom en överskådlig framtid.
Berätta nu för mig varför har presidenten möten ang. ev. Natomedlemskap? Tror du att han är dum?
Och du vet vad som gäller i din sandlåda - om vi inte höjer rösten - så då får vi vara ifred. Det tror du väl inte på själv.
Sedan skriver du att det är snudd på rasism om jag skriver att det går inte att lita på ryssarna. Varför far en massa "bolag" från Ryssland - nu senast Valio och många många andra. Varför blir de inte kvar i Ryssland om det nu enligt din uppfattning är så bra där?
Köp Hbl och följ Anna-Lena Laurens artiklar, så kanske du får ett hum om läget i ditt favoritland.
Anonym 18:30. "Tror du själv på vad du skriver att Finland skulle ha fått vara i fred i inom en överskådlig framtid."
RaderaAbsolut! Om vi alltså inte retar upp Ryssland genom att gå med i Nato. Dessutom blir Ryssland nu så försvagat att de kommer att tvingas slicka sina sår en lång tid innan de kan försöka göra samma sak igen.
"Sedan skriver du att det är snudd på rasism om jag skriver att det går inte att lita på ryssarna. Varför far en massa "bolag" från Ryssland - nu senast Valio och många många andra. Varför blir de inte kvar i Ryssland om det nu enligt din uppfattning är så bra där?"
Du behöver göra skillnad på ryssar och Ryssland (och dess ledning).
Nyman
RaderaDå vet du mera än regeringen och presidenten.
Anonym 20:34. Saken är den att ingen vet. Ingen av oss har tillgång till någon kristallkula som vi kan se in i framtiden i. Det handlar om avvägningar. Jag är glad att jag inte behöver vara med och ta beslut i denna fråga.
RaderaDu har inte den kompetensen att du kan avgöra vad som är bäst för vårt land. Vi får lita på att sådana personer som vet mera tar ställning till det. Men Ok Finland neutralt - när ryssen slickat sina sår mot Ukraina - står Finland på tur -då kanske du får ta på dig utrustningen och bege dig ut i skogarna - men du är för gammal - så du får hållas och skriva negativa kommentarer om det mesta.
RaderaAnonym 18:40. "Vi får lita på att sådana personer som vet mera tar ställning till det."
RaderaDet där är överlag en mycket farlig inställning. I just denna fråga tvivlar jag på att de som ska ta besluten har någon kristallkula att titta i. Så även de är utelämnade åt att göra avväganden på basen av vad de tror kommer att ske.
Det råder en veritabel Nato-psykos och rentav krigshysteri i Finland just nu. Det är som om alla/de flesta skulle vara "afraid of the big bad wolf"-ursäkta, jag menade "bear".Men om vi tillräckligt retar honom med Nato-spöket kommer han säkert att reagera med militär makt. Han torde ej villa ha nån kapilalistisk imperialism med sitt vapenskrammel vid sin gräns.
SvaraRaderaEn av orsakerna till Rysslands militära specialoperation var just Ukrainas flirtande med både Nato och EU !! Samma nu med Finland och (troligen) gamla Svedala !!!
SvaraRadera