lördag 16 april 2022

Om påsk, om lidande och om tröst

Det brukar sägas att Uppenbarelseboken är en tröstebok, men egentligen gäller detta för hela Bibeln.  Detta trots att Uppenbarelseboken kanske är den bok som talar mest om lidande av alla böcker i Bibeln. För den oinsatte kan detta kanske te sig som en motsägelse, men när man ser nyktert och realistiskt på livet är det faktiskt helt följdriktigt.

Lidande är en oifrånkomlig del av det mänskliga livet i denna av synden präglade värld. Vissa människor möter det i mindre grad än andra, och för den som förskonats från en större mängd lidande är detta förstås en källa till tacksamhet. Eller borde åtminstone vara det. Ändå är det förstås så att när lidande drabbar på bred front och i stor mängd, som just nu i Ukraina och i Nigeria, tycks mänskliga ord många gånger otillräckliga till tröst. Men för den som tar till sig och tror Bibeln som Guds ord är situationen en annan.

Orsaken till detta stavas KORSET. Evangeliets budskap är att Gud inte har lämnat oss människor ensamma med vårt lidande och vår synd. Tvärtom steg Gud själv, i Kristus, ner mitt i det värsta av vårt lidande och tog på sig straffet för hela mänsklighetens synd. Ett exempel: Redan innan Jesus fyllt ett år hade han tvingats fly för en galen ledares hat och gå i landsflykt tillsammans med sina föräldrar. För att sedan inte tala om det lidande han utstod i händerna på de romerska soldaterna med korsdöden som kulmen på lidandet. Utan att gå in på några hemska detaljer kan jag konstatera att korset är det grymmaste tortyr- och avrättningsredskap människan i sin ondska har uppfunnit.

Så när vi människor lider, av olika orsaker, är Gud inte främmande för eller ovetande om vad vi går igenom. Tvärtom kan han, eftersom han själv har gått igenom allt vad vi kan tänkas råka ut för, känna med oss i våra svårigheter. Och framför allt erbjuder han en utväg ur vårt lidande under syndens plågor i olika former: Guds gåva är evigt liv i Jesus Kristus vår Herre. (Rom. 6:23) Alltså en evighet där inget lidande, ingen sjukdom och ingen död finns.

Därför är Bibeln en tröstebok. En tröstebok framför allt för de människor som lider, antingen under följderna av egna eller av andras synder och orättfärdighet. Denna påsk får vi tro och ta emot det budskap som förkunnas av den kristna kyrkan i världen, alltså att Gud i Kristus har stigit ner till jorden, levt ett liv som människa med allt vad vi kan tänkas möta av plågor och lidanden, men detta utan att synda. Därför kan han, genom sin korsdöd och sin uppståndelse, frälsa alla oss som lever här tyngda av vår egen och andras synder. Denna frälsning innebär inte alltid att vi förskonas från lidandet under våra få år här, men det ger oss kraft och mod att möta det vi ställs inför och framför allt ger det oss visshet och hopp om en evighet utan lidande, plågor, synd och död.

Kan en människa ha det bättre än så?   

34 kommentarer:

  1. "Kan en människa ha det bättre än så?"

    Ja, det kan man. Man kan överge tron på sagor och börja leva i verkligheten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 10:22. Som jag skrev i en tidigare text: Ateismen tar inte bort smärtan, den tar bara bort hoppet. Och till det kan man tillägga: Det gör den genom att ersätta sanningen med lögnen.

      Radera
    2. Kristian. Jag har faktiskt ingen aning om vad du pratar om.

      Vem har sagt att ateism tar bort smärta? Vem har sagt något om hopp? Menar du att kristna skulle vara lyckligare än icke kristna? Vad har du för bevis på det?

      Att tro på sagor har alltid varit att tro på lögner. Det kan ingen förändra. Inte ens extra livlig fantasi.

      Radera
    3. Anonym 17:45. Jag talar om hoppet i texten ovan, men du kanske inte alls läste den?

      Jag vet inte om kristna är lyckligare än icke-kristna, men det jag vet är att vi har ett hopp som bär oss.

      Men du har förstås helt rätt när du skriver att "att tro på sagor har alltid varit att tro på lögner". Men den kristna tron är förstås inte någon saga.

      Radera
    4. Kristian. Jesus växte upp som jude. Inte ens judarna såg honom som den sanna Messias. Vilket säger en hel del om Jesus... Bedragaren? Sagoberättaren? Du sätter alltså ditt hopp till en sådan?

      Radera
    5. Anonym 18:19. Ånej, nu har du läst på för dåligt. Det säger faktiskt inget om Jesus, men mycket om de judar som förkastade honom.

      Jag sätter mitt hopp till den historiske personen Jesus från Nasaret, ja. Han vars liv är väldokumenterat och han som de historiska källorna uppger att uppstod från de döda efter att han blivit avrättad av den romerska ockupationsmakten i Jerusalem troligtvis den 3/4 år 33 kl nio på morgonen. Ja. Det gör jag, både som troende människa och som historiker.

      Radera
    6. Han blev ju avrättad som upprorsmakare vilket han var.

      Tror nog mer på de judar som väntat på sin Messias, men bara ser en bedragare i Jesus. Om Jesus varit något mer än en skojare, borde de nog ha sett det.

      Men du får ju tro vad du vill som "troende" och "historiker". Men, tro är just det TRO inte fakta.

      Radera
    7. Anonym 19:38. Du borde kolla upp ordet "tro". I kristen kontext handlar tro inte i första hand om försanthållande utan om förtröstan. Denna förtröstan baserar sig i sin tur på kunskap. Historisk sådan.

      Sedan när det gäller vad det judiska ledarskapet borde eller inte borde ha sett så tror jag nog att du inte riktigt har läst på.

      Radera
    8. Så här står det i Wikipedia. "En grundläggande skillnad mellan judendom och kristendom är den judiska övertygelsen att Gud är så väsensskild från och bortom mänskligheten att han aldrig skulle kunna bli en människa.

      Dessutom finner judarna ingen grund i skrifterna för en tro på en övernaturlig Messias. De passager I Bibeln som av kristna ses som antydningar om, eller bevis för, en gudomlig Messias, betraktas av judarna som textavsnitt som på olika sätt berättar om Israels folk".

      Så, det judiska ledarskapet såg nog inget gudomligt i Jesus.

      Radera
    9. Anonym 07.06. Sant. Men de hade fel. Vad är det som är så märkligt med det, tycker du?

      Radera
    10. Guds besvikelse över att judarna inte tog emot Jesus har ju varit stor, det finns väl inget folk som bestraffats så hårt, förföljelser i århundrarden. Och när han till slut beslöt att de skulle få sitt land tillbaka använde han sin underhuggare Hitler att elda upp en tredjedel av dem.

      Radera
    11. Kristian. Vad menar du med att De hade fel. De människorna levde betydligt närmare Jesus än du någonsin kommer att göra. De människorna har väl till och med träffat Jesus. Du däremot bygger alla dina åsikter på vad du Tror! Det är stor skillnad mellan att tro eller att veta.

      Dessutom, full gjorde Jesus allt det som de kristna hade hoppats på? Nej, det gjorde han inte! Alltså är profetian om Messias inte fullföljd. Alltså var Jesus inte Messias.

      Radera
    12. Anonym 11:06. " Vad menar du med att De hade fel. De människorna levde betydligt närmare Jesus än du någonsin kommer att göra"

      Du gör dig här skyldig till ett feltänk. Det att man lever nära någon (vilket judarnas ledare dessutom INTE gjorde) betyder inte att man klarar av att se klart. Ibland kan det vara precis tvärtom. Se bara på Jesu bröder hur de reagerade på hans anspråk. Ja, och så finns det i vår tid ett bra exempel också, men det ids jag inte gå in på här för att inte riskera att diskussionen spårar ur.

      Feltänket i det andra stycket är sedan ännu grövre. Men för diskussionens skull: Vad menar du Jesus inte gjorde som han borde ha gjort för att vara Messias? Du kommer här nämligen med ett påstående som, vad jag vet, inga kristna teologer har lyft fram...

      Radera
    13. Kristian, ibland undrar jag om du sov dig igenom religionstimmarna eller om du bara var så upptagen med dina egna privata åsikter att du inte var kapabel att ta till dig annan information. I vilket fall, varför tror du att jag ska kunna hjälpa dig att förstå när ingen annan kunnat bilda dig.

      Radera
  2. Hat mot kristendomen och mänskligheten uppstår ur ett liv omgivet av kärlekslöshet, meningslöshet och hopplöshet (jfr. vissa av kommentarerna på Nymans blogg: den ena anonymen, patrik, mimmi, arne, lobbyisten, jan m.fl.) Vad är det för vits för dem att leva om de inte har något att leva för (annat än hbt, påskbrasor, klimatuppvärmningshotet, Nato och EU osv.)? Vem kan folk vända sig till då bilden av en Skapare suddas ut ur samhällsbilden?

    Jag tror att den enda utvägen är att vi som en nation börjar söka oss till Gud och återvänder till de grunder vårt land är byggt på, men som vi sakta har börjat överge. Eller går vårt land i USA:s/Natos/EU:s fotspår oavsett om vi vill det eller inte.

    I dessa tider, då det blir svårare att leva och hopplösheten tränger sig in i våra liv (LGBTIQ-fascismen, aborterna, Päivi-rättegången, musliminvandringen, eutanasidebatten, arbetslösheten/brödköerna) och alkoholen (?) blir den enda tillflykten i finländarnas liv - då måste vi börja söka hjälp från ovan, när vi själva inte förmår göra något längre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Unknown projicerar igen...

      Radera
    2. @Anonym 16 april 2022 13:57, vänligen återkom närmare med vad du avser med "Unknown projicerar igen..." det är ju inte första gången du kommenterar "Unknown" på detta sätt...

      Radera
    3. Anonym 23:45

      Om du inte förstår ordet, så kan du ju googla. Eller hur?

      "Projektion är att placera oönskade tankar, känslor eller impulser på en annan person som inte har dessa. Det handlar om att projicera något vi inte gillar med oss själva på någon annan för att skydda oss från att behöva erkänna de delar av oss som vi inte gillar".

      Radera
  3. Vi lever i skymningstider, oron över framtiden sprider sig och den sekulära världen med sina svansande politiker och förståsigpåare har förstås inga svar. Hur ska det gå med den globaliserade ekonomin, frågar man - tänka sig!

    Somliga har förstås tagit sig friheter, men det gör man ju alltid på någons bekostnad. Vi vet mer än väl vem som drabbas och hur illa många har det idag i vårt land. Festen måste fortsätta, anser någon, men på vems bekostnad, frågar jag mig. Så blinda man är och så kortsynta.
    Ett uppvaknande borde pågå. Hur mycket lidande har inte den orättvisans och girighetens ideologi som många av våra politiska representanter okritiskt följt åstadkommit i vårt land.

    "Fader förlåt dem ty de veta icke vad de göra".

    SvaraRadera
  4. På den tiden var uppståndelser vardagsmat, även korsfästelser.

    "Och se, då rämnade förlåten i templet i två stycken, uppifrån och ända ned, och jorden skalv, och klipporna rämnade, och gravarna öppnades, och många avsomnade heligas kroppar stodo upp.

    De gingo ut ur sina gravar och kommo efter hans uppståndelse in i den heliga staden och uppenbarade sig för många.

    Vart for dessa vålnader som stigit ur sina gravar? går dom omkring på torgen ännu?

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Du har helt tydligt problem med detta eftersom du drar upp det gång på gång. Har du funderat på att söka professionell hjälp (kanske en präst som kunde förklara detta för dig)?

      Radera
    2. Kristian borde absolut söka hjälp för sin dåliga attityd. Den kommer säkert inte att hjälpa honom in i något himmelskt paradis, snarare tvärtom!

      Radera
    3. jag är bara lite nyfiken på dessa vålnader som steg ur gravarna, är dom ännu bland oss, eller ska dom dö på nytt?

      Torde säkert finnas andra källor på vålnaderna eftersom det säkert hade varit en mycket större nyhet än en jude som korsfästes?

      Eflop

      Radera
    4. Eflop. Ser man på, där har vi en sak gemensamt! Jag är också nyfiken på dessa uppståndna. Problemet är bara det att det sägs så lite om dem, och om det har funnits utombibliska källor som talar om dem har dessa gått förlorade. Men den stora skillnaden mellan oss är att jag inte hakar upp mig på detta som du har gjort. Jag räknar nämligen med att få svar på mina frågor sedan, om jag behöver det. (Vilket jag faktiskt inte tror att jag behöver - detta är trots allt en ytterst liten bisak...)

      Radera
  5. Anonym 09.42. Förklara gärna vad du menar med "dålig attityd" i detta sammanhang! Avser du månne det att jag uppmanar "Eflop" att söka hjälp för sin besatthet av dessa döda som uppsod? Vad är det, enligt dig, som är dåligt med det?

    SvaraRadera
  6. I begynnelsen var det nog Gud som skapade himmel och jord.
    Med det är det viktigaste sagt om universums tillblivelse. Ordet för skapa betyder här: frambringa något som inte tidigare har varit till, göra av intet Samma ord används i Nya testamentet när en människa upplever nyskapelsen i Kristus och en andlig kraft verkar.
    Människan står i ett personligt förhållande till sin skapare, vilket den övriga skapelsen inte gör. Vi mottar livets gåva från hans hand.

    Kristus är uppstånden !! Christos vaskresenja!

    SvaraRadera
  7. Unknown 17 april 2022 11:13

    Nutidsmänniskan är en produkt av evolution. Besök gärna Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm så ser du hur det ligger till med människan och hennes korta livscykel i världshistorien. Till det behövs ingen simsalabim gud, vetenskapen ger mer och bättre svar på den frågan.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Nu börjar du berätta sagor. Det var förstås väntat...

      Radera
    2. Håller med Eflop!

      Radera
    3. Nyman

      Har du besökt Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm?

      Radera
    4. Anonym 18:14. Jag tror nog det. Men det är länge sedan i så fall.

      Radera
  8. Skapelsens medel är Guds mäktiga ord (inga döda dinosaurieben eller apskallar!) Johannes evangelium börjar med att presentera Jesus som Ordet: Genom det har allt blivit till, och utan det har intet blivit till som är till.

    I Romarbrevet läser vi:

    Av honom och genom honom
    och till honom är allting.

    Utan Kristus förlorar tillvaron sin mening. Skapelsen har en mening. Gud är dess slutliga mål. Även om den är underlagd följderna av människans naturstridiga handlingar, så är den likväl Guds skapelse. I hans plan finns Jesu seger med som grund för allt. Slutmålet är inte tillintetgörelse utan nya himlar och en ny jord.
    Eller på ren Vörå-/Årvasdialekt: "He ska nåo vaar braa."

    U2 (=kreastionist - ICKE darwinist)

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Unknown 17 april 2022 16:51, håller långt med, men vad betyder "kreastionist " ? Sökte länge och väl efter alternativa stavningar utan att hitta ngt vettigt svar... Nu förstår jag ju vad du menar men varför sätter "nätet" käppar i hjulen för andra att förstå ?

      Radera
  9. Anonym!
    Det var en felskrivning; menade naturligtvis "kreationist".

    SvaraRadera