söndag 13 september 2020

Om "fake-truth"

Idag är det populärt att tala om "fake-news" när man avser nyheter som är falska, eller åtminstone grovt vinklade. När man ser på dagens samhälle och de idéer och -ismer som rör sig anser jag det vara befogat att ta detta ännu längre och tala om "fake-truth", alltså om falska sanningar. Och ja, jag är medveten om det ologiska i själva uttrycket, men de sanningar detta handlar om är alltså inte sanningar i sig, utan sådant som människor håller för att vara sant. Antingen för att de verkligen tror det, för att de har lurats att tro det eller för att de avsiktligt lurar folk när de arbetar på att sprida sin agenda. (Det skulle förvisso vara enklare att rätt och slätt tala om "lögner" i stället, men då går ordleken om intet...)

Problemet med att leva i ett informationssamhälle är att det finns tillgång till så oerhört mycket, just det, information. Den som jagar stöd för sin åsikt kan hitta sådan för de mest skruvade ståndpunkter. Allt detta behöver sedan inte ens vara direkta lögner, utan det kan handla om hur man vrider de fakta som finns och om att vissa saker lämnas bort och andra saker överbetonas. Därför kommer vi allt som oftast, i diskussioner på nätet men också annorstädes, stöta på personer som står och ropar mot varandra, båda två stödjande sig på fakta som kan hittas på nätet, eller vissa gånger t.o.m. i mer eller mindre vetenskapligt vederhäftiga publikationer.

Donald Trump beskylls ofta för att vara den som ligger bakom det många gånger sanningsfientliga klimat som råder just genom att han inte drar sig för att twittra ut både det ena och det andra vars överensstämmande med sanningen är minst sagt ifrågasatt. Faktum är att Trump bevisligen är en expert på detta, men han är ändå inte den som har hittat på detta. Långt ifrån. Snarare skulle jag säga att Trump är ett barn av sin tid som ofta och gärna använder sig av detta sätt att argumentera. Men själva saken är mycket äldre än Trmps presidentskap. Ja, äldre än Trump själv.

Ett bra exempel på hur detta fungerar är malariamedicinen hydroxiklorokin som Trump har uppmanat människor att använda mot Covid, och som han själv säger sig använda. Det finns undersökningar som visar att denna medicin kunde tänkas vara effektiv mot Covid, samtidigt som det finns undersökningar som visar det motsatta. (Eftersom Trump talar för denna medicin har vänsterpressen givetvis tagit fasta på de undersökningar som visar att han har fel...) Sanningen är väl snarast den att Covid är en så ny sak att det inte ännu går att slå fast, med hundraprocentig säkerhet, vad som är sant och vad som inte är det när det gäller olika behandlingar. Det som däremot torde vara ställt utom allt tvivel är att hydroxiklorokin kan vara skadligt för vissa organ, bl.a. hjärtat.

Men det finns mängder av frågor där "fake-truth" idag har anammats av det allmänna medvetandet och där den riktiga sanningen har tvingats vika. Inom t.ex. historievetenskapen finns det stora möjligheter för den som vill göra sig ett namn att presentera alternativa förklaringar och t.o.m. alternativa händelseförlopp. Baserat då på att man ignorerar vissa källor och överbetonar andra – ja, i vissa fall t.o.m. genom att helt ignorera  de källor som finns och ersätta källbaserad kunskap med ren och skär spekulation. Ju brännbarare ämnet är, desto större är mottagligheten hos den stora allmänheten. Jag har många gånger här på bloggen lyft fram de attacker som den kristna tron och dess historicitet utsätts för och som bygger just på ett sådant förfaringssätt. Speciellt råa, och närmast obegripliga, blir de attacker mot Bibeln och den kristna tron och dess historicitet som den så kallade "bibelmimimalistiska skolan" ligger bakom.

Det samma gäller förstås också frågor som är brinnande aktuella i dagens värld. Hbt-lobbyn och den könsnihilistiska strömningen kör, tvärt emot fakta inom både naturen och det vi vet utifrån biologin, framgångsrikt fram en ideologi som har drabbat och förblindat en stor del av människorna i väst. Jag ser samma fenomen också inom mitt yrke där en aggressiv och lagföraktande klick i skydd av nattens mörker springer runt på pälsdjursfarmer och fotograferar sjukavdelningar och sedan presenterar dessa (onekligen otrevliga) bilder som om detta var verkligheten på farmerna. Givetvis utan att säga att detta handlar om ett eller kanske två djur i en besättning på 10 000. En bild ljuger ofta mer än tusen ord, som jag tidigare har konstaterat.

Det är inte Donald Trump som har hittat på detta med "fake-truth". Frågan om vad som är sanning, alltså på riktigt, har varit aktuell så länge människan har funnits. τι εστιν αληθεια, frågade Pilatus Jesus redan för snart 2000 år sedan. (Joh. 18:38: "Vad är sanning?") Jesus blev beskylld av de judiska ledarna för att häda när han sade sig vara Gud. De kunde dessutom leda detta i bevis från skrifterna på ett sätt som gjorde att deras case såg mycket trovärdigt ut. För saken är förstås den att en människa som utger sig för att vara Gud hädar. Men sanningen var att Jesus inte bara utgav sig för att vara Gud. Han VAR Gud, och då blev den sanning de judiska ledarna presenterade inte någon sanning utan bara "fake-truth".

Många gånger kan lögnen kläs ut i så vackra kläder att det är svårt att se vad den är. Många gånger är lögnen, eller "fake-truth", så mycket mera tilltalande för oss människor att vi väljer den i stället för den mycket mera krävande och utmanande sanningen. Många gånger VILL vi människor att lögnen, då alltså i dess utklädda form som "fake-truth", ska vara sann för att det är så mycket mera bekvämt för oss. Det kräver helt enkelt så mycket mera att stå upp för sanningen. Så därför väljer vi att tro på och ställa oss bakom "fake-truth" i stället.

Det är därför vi idag lever i en värld där lögnen regerar på många områden. Ja, eller egentligen är den grundläggande orsaken den att det finns en fiende, han som i Bibeln kallas för "lögnens fader" (Joh. 8:44). Han har bedragit oss människor med sin "fake-truth" ända från början ("skulle då Gud ha sagt?" (1Mos. 3:1)), och ju närmare tidens stora upplösning vi kommer desto aktivare bli han. Och desto flera medlöpare lyckas han lura med sig i kampen mot sanningen.

Det är den verklighet vi lever i idag. En verklighet där lögnen, eller "fake-truth", regerar. Men där den riktiga, rena, sanningen tack och lov fortfarande finns tillgänglig. Frågan är bara om vi vill se den och ha med den att göra.

34 kommentarer:

  1. Ungefär i samma banor resonerar den ytterhöger konservativt kristna amerikanska vicepresidenten och har därför kommit att framstå som en av de mest föraktade presumtiva statsmännen: antingen överensstämmer det som framförs med en höger-evangelikal på Bibeln (löst) baserad världsbild eller också är det fake truth.

    Problemet är att en ideologisk åsikt är en sanning bara för den egna referensgruppen. Och naturligtvis kan man inte närma sig folk av annan uppfattning i ett försök till dialog, för redan detta innebär ju att man signalerar tvivel på sin egen övertygelse, och den signalen skulle ju vara ett svaghetstecken.

    Spectator

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spectator. Nu talar jag inte om subjektiva sanningar, utan om objektiva sådana. För sådana finns ju faktiskt.

      Radera
  2. Jag är inte så där helt tvärsäker på att den traditionella fyrkantiga heteronormativa synen på könsrelaterade frågor utgör en objektiv sanning, bara för att beröra en liten detalj i kosmos.

    Spectator

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spectator. Att det finns två biologiska kön och att det behövs XX och XY för att producera avkomma är ett objektivt faktum. Av detta följer sedan det andra. Att hävda att könet är en social konstruktion är snömos.

      Radera
    2. Snacket om könet som social konstruktion ger jag inte mycket för. Att sedan äktenskapet är just det är en fråga för sig.

      Tanken att det finns två kön och att det behövs XX och XY för att åstadkomma avkomma är på lågstadienivå. Insikterna om livets komplexitet och genetiska variationer kommer lite senare i livet, åtminstone för de flesta. De flesta genetiker har lämnat lågstadietänkandet bakom sig.

      Spectator

      Radera
    3. Spectator. "De flesta genetiker har lämnat lågstadietänkandet bakom sig."

      Nej, det har de nog inte gjort. De kanske inte tänker så mycket på det, men de har det med sig, inte bakom sig. Alla genetiker vet nog att det behövs XX och XY för att åstadkomma en avkomma.

      Radera
  3. En följd av Trumps förhållande till sanningen gällande coronaviruset är sannolikt en hel del döda i USA, helt i onödan. Om han hade gått ut offentligt med det han berättade åt Woodward och alltså bevisligen visste i ett tidigt skede så hade med säkerhet någon i USA kunnat agera. Att gå ut med att han inte ville skapa panik är en absurd ursäkt av någon som t.ex. raljerat om stora karavaner med ”bad people” från Mexiko och övriga delar av Mellanamerika som ett argument för hans mur.

    SvaraRadera
    Svar
    1. L. "Om han hade gått ut offentligt med det han berättade åt Woodward"

      Faktum är att han gjorde det. Så därför är det lite märkligt att detta som Woodward skriver har blivit så hajpat i media. Men å andra sidan så säger Trump så mycket att det ibland är svårt att hänga med i svängarna...

      Radera
    2. Jag har inte sett något som antyder att Trump offentligt berättade samma saker som i Woodward-intervjun. Kanske du har någon bra källa på det? Tittar man på datumen i denhär sammanställningen (https://www.youtube.com/watch?v=EmjqV0sIlFk&t=227s) får man intrycket att det han nog inte var riktigt ärlig med det amerikanska folket.

      Å andra sidan, tittar man på Fox News >8 timmer per dag (https://www.youtube.com/watch?v=C7vTLhpHtXY) och snittar ett oräkneligt antal tweets eller retweets/timme så hinner man helt enkelt inte leda landet.

      Radera
    3. L. Jag har inte själv letat efter artikeln, men här sägs det var uppgifterna finns: https://issuesetc.org/2020/09/11/2552-an-update-on-the-november-elections-mollie-and-mark-hemingway-9-11-20/

      Radera
    4. Länken går till ett ljudklipp där Fox News’ Mollie Hemingway säger att Trump inte alls tonade ner hur allvarligt viruset var. Hon lyfter fram bl.a. inreseförbudet från Kina (Chinese travel ban), men glömmer att nämna att det inte var ett travel ban, utan travel restriction som, efter att det hade trätt i kraft, tillät ca 37.000 personer att flyga in från Kina. Alltså drygt 1000 fullastade Airbus A350-plan.

      Totalt sett tycker jag inte att ljudklippet är ett övertygande bevis på att Trump sade samma sak offentligt som åt Woodward. Jag påstår att videon i min länk bevisar motsatsen till det du säger.

      Radera
    5. L. Inte Fox News. Hemmingway är senior editor på The Federalist.

      Och oberoende av omd et var ett "ban" eller en "restriction" så fick Trump kritik för det (kallades "rasist") av de som nu klagar på att han varit för slapphänt.

      Förstås är ljudklippet i sig inte något bevis. Men där talas om artiklar som kan företes som bevis.

      Radera
    6. L. Tillägg. Jag kollade saken, och hon fungerar faktiskt som "contributor" på Fox News. Men sitt jobb har hon på The Federalist.

      Radera
  4. Det här inlägget innehåller så mycket bullshit att man inte ens vet var man ska börja.

    Som tur ger Kristian en bra beskrivning av varför kristna tror som de tror, trots att verkligheten talar för det motsatta:

    "Många gånger VILL vi människor att lögnen, då alltså i dess utklädda form som "fake-truth", ska vara sann för att det är så mycket mera bekvämt för oss. Det kräver helt enkelt så mycket mera att stå upp för sanningen. Så därför väljer vi att tro på och ställa oss bakom "fake-truth" i stället."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym framlägger en åsikt. Inga motiveringar, inga fakta, inga exempel. Bara en åsikt. Värdelöst i en debatt.

      Radera
    2. "Anonym 14 september 2020 13:19"

      Den här bloggen är nog inte till för någon som helst diskussion. Poängen med den här bloggen är att Kristian skall upprepa ytterhögerns och fundamentalisternas åsikter och propaganda.

      Radera
    3. Anonym 08:28. Du klipper ut en del av min text och använder den utanför sin kontext. Inte vackert! I övrigt håller jag helt med anonym 13:19.

      Radera
  5. "Han dödade en fascist. Jag ser inget fel med det, åtminstone inte ur ett moraliskt perspektiv."

    Så formulerar sig en professor i historia vid University of Rhode Island om en AFA aktivist som avrättat eller mördat
    en Trump anhängare.(Källa: Fria tider)

    Tror ej dylika uttalanden publiceras i HSS media!

    Anonym 1


    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 1. Fullständigt bedrövligt! Här finns ännu värre saker som visar vad vänstern i USA håller på med: https://twitter.com/ElijahSchaffer/status/1300290897922453504

      Radera
  6. Hela Kristians blogg är enligt ovannämnda definition fake-truth.

    "Allt detta behöver sedan inte ens vara direkta lögner, utan det kan handla om hur man vrider de fakta som finns och om att vissa saker lämnas bort och andra saker överbetonas.", så sant som en propagandaminister skriver.

    "...genom att helt ignorera de källor som finns och ersätta källbaserad kunskap med ren och skär spekulation." Kristian var kvick med att byta samtalsämne då jag skulle koppla honom samman med en källa, att för första gången konfrontera en hbtq-person, men nej, det skulle ju ha satt stopp för hans spekulationer.

    Allt habn skriver i detta inlägg passar helt enkelt in på hur han har framställt sig som person på din blogg, som om det är han som går fram med fake-truth. Komiskt, men det var säkert inte avsiktligt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. hbqt-lobby gör samma sak som anonym just gjorde. Skriver en åsikt. Inga exempel, inga fakta och inga motiveringar. Väldigt fake.

      Radera
    2. Anonym 14 september 2020 13:21

      Varför skulle man komma med fakta till denna blogg då Kristian svarar på det med icke-fakta (t.ex. bibelverser och åsikter från medeltiden)?

      Kristian har gång på gång visat att han inte är intresserad av att diskutera det han skriver om.

      /s

      Radera
    3. Lobbyisten. Också du klipper ut stycken ur min text och använder dessa utanför sin kontext. Inte vackert! Också här håller jag helt med anonym 13:21.

      Radera
    4. s. Jag diskuterar väldigt gärna. Men bara om man håller sig till ämnet och beter sig civiliserat.

      Radera
    5. Då man citerar klipper man bitar ur en text, det gör jag, det gör du, det gör alla. Ingen citerar hela texter. Inte är det heller ur sin kontext utan direkt kommentar till din. Men du hade förstås inget annat sätt du kunde argumentera med.

      Radera
    6. Lobbyisten. Precis som anonym säger presenterade du inga argument, exempel eller fakta. Så det finns liksom inte så mycket annat att säga.

      Sedan, när man citerar en del av en text, behöver man se till att man inte förvränger citatet. Vilket du alltså gör.

      Radera
    7. Nej Kristian, du ska inte projicera dina svagheter på mig. Det är du som förvränger, och du ska få ett riktigt bra exempel:

      "– Kärnfamiljen motarbetas. (We disrupt the Western-prescribed nuclear family structure requirement by supporting each other as extended families and “villages” that collectively care for one another, especially our children, to the degree that mothers, parents, and children are comfortable.)"

      Det är inte kärnfamiljen som upplöses, utan KRAVET (requirement) på en kärnfamilj, så att även frånskilda får känna sig bekväma genom att alla bryr sig om varandra. Det är långt ifrån att "motarbeta kärnfamiljen".

      Radera
    8. Lobbyisten. Det är i princip samma sak. Om man inte försvarar kärnfamiljen motarbetar man den. Svårare än så är det faktiskt inte.

      Radera
    9. Nej, det är det inte. Det är människor som inte längre har en kärnfamilj, som ändå får känna sig delaktiga. De har inget val att vara för eller emot en kärnfamilj.

      Men, det är som sagt ett ypperligt exempel på hur du förvränger, "vissa saker lämnas bort och andra saker överbetonas", som du skrev.

      Radera
    10. Lobbyisten. Som jag skrev. Om man inte uttryckligen försvarar kärnfamiljen i dagens sjuka samhälle blir resultatet att man motarbetar den. Svårare än så är det faktiskt inte. Men att du skulle klara av att se detta är förstås för mycket begärt.

      Radera
    11. Och så lyckas du även på in det klassiska klavertrampet i retorik: slippery slope.

      Läs och lär: https://sv.wikipedia.org/wiki/Sluttande_planet_(Argumentation)

      Radera
    12. Lobbyisten. Slippery slope är ett faktum i den här frågan. Den som hävdar något annat är inte uppdaterad om vad som händer i samhället.

      Radera
  7. Vad sade Pilatus - egentligen? Som romare i Jerusalem lär han nog inte ha talat grekiska. Snarare då latin: quid verum? Eller hebreiska ?מה האמת

    För att nu anknyta till rubriken på tråden...

    S. Utalip ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. S. Utalip. Intressant! Men vi vet faktiskt inte vilket språk Pilatus talade här. Hebreiska talade han med största säkerhet inte. Eventuellt latin, men faktiskt var grekiskan dåtidens "lingua franca", så om vi tänker oss att han talade ett språk som han och de judiska ledarna (inklusive Jesus) hade gemensamt så var det faktiskt med största sannolikhet just grekiska. Men som sagt så vet vi inte vilket språk denna domstolsförhandling fördes på. Jag citerade direkt ur den källa vi har, och den är ju som bekant skriven på grekiska.

      Radera