onsdag 30 september 2020

Ett land i politiskt kaos?

Så har då alltså den första presidentvalsdebatten hållits i USA. Den blev en fullständig katastrof. Som debatt sett, alltså. Men, handen på hjärtat, hade någon förväntat sig något annat? Trump är Trump och demokraterna har de senaste åren gjort allt för att försöka illegitimisera honom och hela det demokratiska systemet i USA. Så, hade någon trott att en debatt mellan Trump, och vilken demokrat som helst, skulle ha kunnat gå städat till? 

Som jag ser det vann ändå Biden debatten. Om vi nu alltså kan kalla det en debatt. Så som Trump har talat ner honom räckte det i princip för honom att hålla sig upprätt i talarstolen. Vilket han gjorde. Men min reaktion på detta elände är att i ett land med 320+ miljoner innevånare - har det faktiskt inte gått att få fram något bättre än dessa två kandidater? 

Den bild som framträder av USA idag är ett land som är oerhört djupt splittrat. Som jag har konstaterat många gånger har denna splittring inte börjat med Trump, men han har, som Claus Stolpe säger i en mycket bra analys på Svenska Yle, inte gjort något för att försöka vara hela landets president och överbrygga denna splittring. Samtidigt har inte heller demokraterna gjort något för detta, utan speciellt deras beteende när det har handlat om senatsförhören med de båda domarkandidater som Trump har föreslagit har varit synnerligen nedrivande och splittrande. 

Sedan har förstås vänstermedia inte heller gjort något för att försöka ena landet, utan tvärtom. Allt Trump gör är fel, och nu senast drog sig inte NYT ens för att bryta mot lagen och publicera vad de påstår vara Trumps skatteuppgifter - och det givetvis utan tillåtelse. (Vilket alltså är olagligt.) Att de dessutom förenklade dessa in absurdum för att ge bilden av att det skulle ha skett olagligheter och att Trump inte har betalt någon skatt förbättrar inte heller saken. 

Vänsterns/demokraternas reaktioner på Trumpadminsitrationens lagliga rättighet/skyldighet att tillsätta ytterligare en ny domare i HD har också varit synnerligen demokratiföraktande. (Här måste ju också inflikas att republikanernas beteende när ersättaren till Antonin Scalia tillsattes för fyra år sedan inte heller var vackert, om än fullt lagligt.) Hotet att tillsätta ytterligare fyra domare för att återfå majoriteten i HD är lika absurt som det är demokratiföraktande, och Christopher Kang, chefsrådgivare i den demokraterna närstående gruppen Demand Justice, har t.o.m. påstått att processen att tillsätta Amy Coney Barrett är illegitim. Något som förstås är en ren och skär lögn. Men målet med detta är förstås att utså ett frö av tvivel på domstolens legitimitet för att sedan kunna förmå vänsterfalangen i USA att strunta i domstolens utslag.

USA är idag som sagt ett oerhört splittrat land, och ingen vet vad som kan komma att hända. Om Biden skulle lyckas vinna valet finns misstanken om att Trump inte kommer att erkänna sig besegrad med mindre än att HD behandlar valresultatet, och om Trump skulle lyckas bli omvald (som, efter nattens debatt, inte längre är något man kan ta för givet) är risken överhängande att vänsterkanten i det politiska spektret gör någon form av revolt. Eller åtminstone ställer till med våldsamma upplopp. Det tycks nämligen vara detas modus operandi.

 2020 har inte varit det bästa av år hittills. Men det kan, i värsta fall, bli mycket värre ännu.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar