måndag 14 september 2020

Bedrövligt!

I senaste nummer av den finskspråkiga veckotidningen "Uusi Tie" berättas det i en notis om att tidningen Kotimaa har utrett hur våra biskopar ser på äktenskapet. Endast tre biskopar, biskoparna i St Michel, Lappo och Uleåborg (Seppo Häkkinen, Simo Peura och Jukka Keskitalo) sade sig stöda kyrkans nuvarande äktenskapssyn, alltså att endast viga en man och en kvinna till äktenskap. Ärkebsikopen Tapio Luoma och Matti Repo, som är biskop i Tammerfors, stöder kompromissförslaget att kyrkan fortsätter med nuvarande lära gällande äktenskapet men att präster ändå tillåts viga samkönade. Teemu Laajasalo (Helsinfors) och Kaarlo Kalliala (Åbo) anser att kyrkan kunde ha två äktenskapssyner parallellt med varandra. Biskopen i Esbo, Kaisamari Hintikka, och biskopen i Borgå, Bo-Göran Åstrand, anser att kyrkan borde reformera sin äktenskapssyn och gå in för äktenskapet skulle bli helt och hållet könsneutralt. Jari Jolkkonen i Kuopi ville inte avslöja hur han ser på saken (men det finns vissa indikationer att han eventuellt kunde tänkas vara av samma åsikt som de tre första).

 Jag måste säga att jag skäms över att vi i Borgå har en biskop som så här flagrant vänder sig mot Guds ord och trampar Guds vilja gällande äktenskapet under sina fötter. När vi dessutom vet varifrån han har utgått blir det hela, om möjligt, ännu värre. Men som Guds folk har vi fått ett mäktigt redskap. Vi får be för Åstrand att Herren ville förbarma sig över honom och över oss alla och ta honom och oss i kragen och räta upp våra felaktiga uppfattningar och framför allt ge oss en vilja att lyda Guds ord!  

35 kommentarer:

  1. Jag är stolt över att vi har en biskop som visar den rätta vägen. Kärleken vinner!
    N.

    SvaraRadera
    Svar
    1. N. Jag får repetera kyrkoordningens första paragraf för dig.

      "Den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland bekänner sig till den kristna tro som grundar sig på Guds heliga ord, det Gamla och Nya testamentets profetiska och apostoliska skrifter, och som är uttalad i den gamla kyrkans tre bekännelser samt i den oförändrade Augsburgska bekännelsen och i de övriga bekännelseskrifter för den lutherska kyrkan som intagits i Konkordieboken. Kyrkan fasthåller som sitt högsta rättesnöre den i dessa bekännelseskrifter uttryckta principen, att all lära i kyrkan skall prövas och bedömas enligt Guds heliga ord."

      Med bakgrund i detta, hur kan den väg som Åstrand förespråkar vara "den rätta vägen" för vår kyrka?

      Radera
    2. Håller med N. Kristian är ju bevisligen inte på kyrkans rätta väg eftersom han inte är präst, så han borde kanske inte prata så högt om just den saken.

      Radera
    3. Kristian 06:21
      Att haka upp sig på petitesser är ytterst kontraproduktivt. Vår biskop har en gedigen kunskap om bibeln. Han har förmågan att se budskapet och förstånd att själv agera därefter. Störst av allt är kärleken. Utan undantag.

      N

      Radera
    4. "Vår biskop" har sålt sin själ till satan i utbyte mot jordisk framgång, dock är det säkert bra att be för honom ändå, om än jag inte tror att han kommer att omvända sig.

      Märkligt resonemang som lobbyisten har, skulle alla som arbetar präst bevisligen vara på den rätta vägen? Kan nog upplysa dig om att det finns en massa rötägg även bland präster.

      Radera
    5. N. En petitess? Kyrkoordningens första paragraf? Du måste ju skämta. Och sedan tycks du mena att det är kärleksfullt att säga åt en syndare att synden inte är så farlig. En sådan präst eller biskop vill åtminstone inte jag ha med att göra. Vi människor är syndare, utan undantag, och det vi alla behöver är Guds heliga lag och Kristi Evangelium. En präst eller biskop som prutar på lagen går på mycket farliga vägar.

      Radera
    6. Jag beklagar att jag lämnade utrymme för tolkningar i vad jag skrev. Försök läsa på nytt utan 'färgade' glasögon.
      N

      Radera
    7. N. Du menade tydligen att petitessen här var något annat. Jag har försökt läsa ett par gånger, men jag hittar ingen petitess i det som har skrivits här. Sedan vet jag förstås inte hur det är ställt med Åstrands bibelkunskap, men ett faktum är att personer med mycket större kompetens på det området har landat i diametralt motsatt åsikt i denna fråga. Det säger väl något, antar jag.

      Radera
    8. Att älta kön när det gäller äktenskapet är att haka upp sig på en petitess.
      Lite som att inte godkänna att folk låter bli att reproducera sig maximalt vad människokroppen klarar av. Eller störa sig på att omgifta jobbar som präster. Man ska inte haka upp sig på petitesser, det är kontraproduktivt. Åstrand följer kyrkoordningens första paragraf mycket väl.
      N

      Radera
    9. N. Att trotsa Guds ord och bud kan aldrig vara en petitess. Och nej, det gör han inte - och det är verkligen inte svårt att inse. Om man inte väljer att vara både blind och döv.

      Radera
  2. Det är verkligen ingen "petitess". Redan på i skapelseberättelsen får vi läsa att Gud skapade man och kvinna, dvs instiftade det enda rätta äktenskapet. Alla andra påhittade konstruktioner är av ondo.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och märkväl att det intressanta ordet, eller förkortningen, är "dvs". Gud skapade man och kvinna. Punkt.

      Resten är homofoba konstruktioner. Det som inte står skrivet, det vill man få till med "dvs". Sa Jesus nånting om homosexuella? Nej. Sa Jesus nånting om lesbiska? Nä. Sa Jesus nånting om transvestiter? Nope. Det är bara homofober som skarvar i bibeln.

      Radera
    2. Lobbyisten yrar som vanligt !

      Radera
    3. Anonym 22:14. Är något annat att vänta?

      Radera
    4. Om du kunde argumentera, så skulle du visa hur fel jag har, och peka ut ställen i bibeln där Jesus pratar skit om lesbiska kvinnor och transmän. Men sånt finns inte skrivet där, eller hur? Därför tolkas, eller konstrueras allt enligt preferenser som avslöjar homofober.

      Är du inte stolt över att vara homofob? Allt du skriver andas homofobi, så fattar inte varför du inte tar steget ut och visar var du står?

      Radera
    5. Lobbyisten. Hbtq var inte aktuellt på Jesu tid, så varför skulle han ha adresserat det? Det han säger, och som räcker bra för alla som förstår ordens innebörd, är vad äktenskap och samliv människor emellan är och ska fungera. Utifrån detta kan vi, utan något som helst problem, säga vad Guds avsikt är och hur han ser på alla möjliga avarter och perversioner inom mänsklig sexualitet.

      Radera
    6. "Hbtq var inte aktuellt på Jesu tid,"

      Kristian, sexuella minoriteter har alltid funnits. Även på Jesu tid. Det är bara att före modern tid har sexuella minoriteter inte fått synnas i samhället utan att bli avrättade, fängslade eller dylikt.

      Så om Jesus som du skrev inte har adresserat sexuella minoriteter, så kan man ju tolka det som att han inte hade något emot dom. Dock talade väl Jesus om att man skall älska alla människor? Ingår sexuella minoriteter inte i "alla"?


      För övrigt borde väl kyrkan endera avsäga sig vigselrätten eller godkänna samkönade äktenskap. Tror inte det finns andra möjligheter.

      Radera
    7. Anonym 11:52. Sexuella minoriteter har alltid funnits, ja. Men frågan var inte aktuell på Jesu tid. Är det så svårt att förstå? Men låt mig ta ett annat exempel. Jesus talade inte heller om kärnvapen. Eftersom den frågan inte var aktuell på den tiden. Betyder det att han var odelat för användandet av dem. Enligt din logik blir det ju så.

      Det mest kärleksfulla vi kan göra när det handlar om sexuella minoriteter är att säga sanningen. Inte att, som du förespråkar, ljuga för dem och säga att att allt är ok.

      Radera
    8. Om frågan inte var aktuell på Jesu tid, så kan det knappast finnas dokumenterat, eller menar du att det finns skrifter bevarade om "saker som inte var aktuella"?

      Klart det var aktuellt, män ska inte ligga med pojkar, men sa Jesus nånting om det? Nej, det gjorde han inte. Då Jesus pratade kärleksfullt med skökorna, sa han då sanningen rakt i hennes fejs? Nä, det gjorde han inte heller.

      Men å andra sidan var Jesus ingen homofob eller propagandaminister heller.

      Radera
    9. Lobbyisten. "Om frågan inte var aktuell på Jesu tid, så kan det knappast finnas dokumenterat, eller menar du att det finns skrifter bevarade om "saker som inte var aktuella"?"

      Den som ens lite har studerat vet hur det ligger till med detta. Du visar att du inte har gjort det. Ok. Det fick du klargjort.

      "Då Jesus pratade kärleksfullt med skökorna, sa han då sanningen rakt i hennes fejs? Nä, det gjorde han inte heller."

      Fel. Jesus var väldigt tydlig med synden. Se t.ex. Joh. 8:11.

      Radera
    10. Lobbyisten, försök nu äntligen förstå att homofobi är ett påhittat ord ! Fobi är enligt wikipedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Fobi Varför skulle vi kristna ha fobier gentemot ngt som vår Herre och Gud har förklarat ? Vi är trygga i Herren och tar bara helt enkelt avstånd från perversioner ! Få in det i din hjärna men utrymmet räcker helt tydligen inte till !

      Radera
    11. Lobbyisten, har du ngn synd på ditt samvete ? Hur har du tänkt gottgöra för den ?

      Radera
    12. "Den som ens lite har studerat vet hur det ligger till med detta. Du visar att du inte har gjort det."

      Kristian, ids nu inte igen gå längs en väg där du målar upp dig i ett hörn.

      "Fel. Jesus var väldigt tydlig med synden. Se t.ex. Joh. 8:11. "

      Hm, " Jesus sade: »Inte heller jag dömer dig. Gå nu, och synda inte mer." Så han sa det EN gång. Åt en sköka. Inget rub in her face. Varför säger han inte att hon kommer att vara orsaken till oändligt många människors öde, som du säger om homosexuella? Varför gnider han inte in det i hennes ansikte, som du gör?

      Anonym: alla ord är påhittade. Jag undrar också varför Kristians oändliga fobier ska bara fortsätta? Ni tar inte avstånd från vad ni ser som perversioner, ni måste deklarera så högt och frekvent ni bara täcks. Jag tar också avstånd från mycket, men vet ni, jag behöver inte lägga upp en blogg för det.

      Jag har ingen synd på mitt samvete, för jag tror inte på synden. Jag bemöter människor så gott jag kan, och försöker försvara såna som blir påhoppade av Kristian och andra. Och nej, fast du anonym tror hur hårt som helst på synden betyder det inte att de överförs på mig, lika lite som en hårt troende muslim överför sin övertygelse på dig.

      Radera
    13. Lobbyisten. Jag "gnider inte in" något i någons ansikte. Det jag gör är att jag reagerar när jag hör och läser om personer och instanser som sprider hbt-propaganda och verkar för att föra vårt samhälle i en människofientlig riktning. Den utveckling vi ser idag är speciellt skadlig för homosexuella människor, och framför allt för det uppväxande släktet. Försök förstå att det är kärlek till människorna som driver mig! Men det klarar du förstås inte av, så hårt som du sitter fast i dina märkliga funderingar.

      Radera
  3. Hej alla!

    Jag blev upplyst om att min själs placering diskuteras här på Kristians sida. För egen del har jag lagt min själ på den tryggaste platsen: i Guds kärleksfulla händer. "Då är min själ förvarad väl" (Psalmboken nr 72). Jag inser att jag och Kristian i frågan om samkönade par läser Bibeln mycket olika. Det är något som vi får så lov att acceptera. Men jag förvånas nog över den hårdhet som ibland kommer till uttryck i Kristians texter - en del av påståendena skulle ju aldrig gå att säga till dem som saken egentligen berör. Jag tänker att det skulle vara mycket viktigt att visa dem som har en homosexuell läggning full respekt och tala därefter.

    Jag är också bekymrad över att en del av de tillåtna kommentarerna här ger uttryck för att man menar sig veta att någon har "sålt sin själ till Satan". Ett sådant sökande efter kunskap om andras själar och dessutom på den ondes område skulle jag mycket starkt avråda ifrån. Istället uppmanar jag den som menar sig ha kunskap om sådant att vända sig bort från sådana destruktiva reflektioner och istället vända sig till Gud den barmhärtige och överlämna sig själv till Guds kärlek. Hälsar biskop Bo-Göran

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant ! Varför lär du då inte det vad Bibeln lär och i enlighet med kyrkolagens första paragraf ? En som kände din jordiska far har sagt att han skulle vända sig i sin grav om han visste vad du lär ! I det sista stycket gör du dig också skyldig till en grov felaktighet, INGEN kan av egen förmåga överlämna sig själv till Guds kärlek !

      Anonym 2

      Radera
    2. David uppmanar oss i Psaltaren 37:5 "Lägg ditt liv i Herrens hand. Lita på Honom. Han kommer att handla." I det ordet finns den kraft som får oss att göra så.

      Om det är du som sitter fast och rör dig på själarnas område och spekulerar i vem som har överlämnat sin själ i den ondes våld, måste jag ännu allvarligt uppmana dig att lämna sådant och även min far där hän. Han vänder sig inte i sin grav och det gör ingen annan heller. Något sådant förekommer inte enligt vår kristna tro. Våra avlidna har vi överlämnat i Guds hand och det är mycket tryggt. Ge dig gärna till känna och hör av dig på min epost om något av detta bekymrar dig (bo-goran.astrand@evl.fi), hälsar biskop Bo-Göran

      Radera
    3. Jag vill som drängen i "Stengrunden" säga, "När du har omvänt dig, styrk dina bröder !" (även om han blott gav Bibelstället som svar...) Och fortfarande är det inte vi själva som omvänder oss utan vår Herre ! Se hur det går till här, -https://www.youtube.com/watch?v=XrLzYw6ULYw och här, -https://www.youtube.com/watch?v=Xf29xh9mTyk Om du fortfarande tvivlar så intygar Guds Ord följande, "Gud såg ned på jorden för att utröna om ngn ville söka och följa Honom och fann inte en enda, alla hade de avfallit" ! Har du övergett ditt dop med allt vad det innefattar för att på egen hand söka dig en väg till Guds himmel ? Här intygar Guds Ord också att de med "egen dräkt" skall bli utkastade i mörkret utanför ! Ingen annan dräkt skall accepteras än den som vi själva ikläddes av Herren Gud själv i dopet !!!

      Anonym 2

      Radera
    4. Du har rätt i att ingen vänder sig i sin grav, det är mera av ett talesätt... Faktum kvarstår, du går i detta nu i den ondes ledband !

      Anonym 2

      Radera
    5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    6. Bo-Göran. Du skriver att "Men jag förvånas nog över den hårdhet som ibland kommer till uttryck i Kristians texter - en del av påståendena skulle ju aldrig gå att säga till dem som saken egentligen berör."

      Observera också du gärna att de fenomen, och personer (i de fall sådant har förekommit) jag skriver om och till INTE är de homosexuella. Jag skriver om sådant och sådana som försöker påverka samhället och kyrkan i (främst för de homosexuella och för det uppväxande släktet) skadlig riktning. Det jag skriver här angående dessa fenomen, och personer, har jag inget problem att säga till dem som det berör. Det borde ju du, om någon, veta.

      Sedan är förstås ingen av oss satt att vara domare över någons själ och någons eviga framtid. Men vi har Guds ords synnerligen allvarliga varningar som vi alla som på något sätt undervisar andra - också jag - har all orsak att ta på yttersta allvar. Jag tänker då speciellt på Jesu ord i Matt. 18:6. ("Men den som förleder en av dessa små som tror på mig, för honom vore det bättre att en kvarnsten hängdes om hans hals och han sänktes i havets djup.")

      Som sagt är detta synnerligen allvarliga ord som vi alla som undervisar andra, och som har ledaransvar i Guds rike på olika nivåer, bör ta på stort allvar.

      Sedan vill jag säga att jag menar vad jag skriver i det sista stycket. Du är i våra böner.

      Radera
    7. "Att kunna se sin synd,(och erkänna den som sådan),kan bara den som har den Helige Ande" ! Har du synd i ditt hjärta Bo-Göran ?

      Radera
    8. Bo-Göran har inga svar... Hur skall vi tolka det ?

      Radera
    9. Anonym 22:29. Min tolkning är att han som biskop har annat att göra än att hänga på bloggar på nätet. :)

      Radera
    10. Bo-Göran !, Om du är "karl för din hatt" kunde du gärna svara oss här på bloggen som undrar !

      Radera