torsdag 24 september 2020

Intressant forskning

 I senaste numret av Uusi Tie berättas i en artikel om den forskning som Harri Koskela (TD, doktorand i psykologi) utfört rörande religiositet och välmående. Han har kunnat konstatera att tro och välmående går hand i hand, som det sägs i ingressen till artikeln, och att tron har flera för människans välmående positiva faktorer. En troende människa har hopp i sitt liv, och en upplevelse av mening med sitt liv. Trosgemenskaperna ger också socialt stöd. 

Koskela konstaterar att det är mera osannolikt att en troende människa skiljer sig, och deras familjer är oftast stabilare och mera intakta än icke-troendes familjer. Troende människor använder också mindre alkohol och droger, vilket också är en positiv sak för deras välmående. 

I slutet av artikeln säger Koskela en mycket intressant sak. Han konstaterar att tro och religiositet ofta utmålas som något dåligt i media. Detta är emellertid en förvrängning av verkligheten. Han använder bilden av hunden som biter en man och att detta inte är någon nyhet, men när en man biter en hund är det en stor nyhet. Om ingendera bet någon är media tyst om saken. Detta är orsaken till att media berättar om specialfallen, alltså då någon farit illa. Koskela ger ett konkret exempel: Om en präst gör något galet skriver tidningen en ensidesartikel om det. Men när prästen har gjort något bra skrivs det inget alls om det. Så får den stora allmänheten bilden av tron som något dåligt och som något som orsakar illamående. "Jag skulle säga att 95% av religiositeten ökar välmåendet och 5% av religiositeten orsakar illamående", avslutar Koskela. 

3 kommentarer:

  1. Det här har jag vetat länge men roligt att se att någon faktiskt har forskat i det. Så en ateist skulle kunna bli religiös, om inte annat så för att öka egna välmåendet. Sen brukar ju dylika darwinister anse livets mening vara att föröka sig, "sprida sina gener", och här har vi också statistik på att religiösa människor får fler barn dvs är mer framgångsrika i att sprida sina gener. Så det är alltså win-win att vara religiös, tänk om alla ateister nu skulle sluta larva sig och gå till kyrkan, bara fake it till you make it.
    /M

    SvaraRadera
  2. En aspekt är att kristna ofta är starka i och igenom Herren och i tron glada även i lidanden,sjukdom och förföljelser. Då har man sitt allt i syndernas förlåtelse....

    SvaraRadera