måndag 10 oktober 2022

Om hotbilden mot energiinfrastrukturen

Låt mig börja med att betona att vi ännu inte vet vem som attackerade Nordstream-ledningarna för ett par veckor sedan. Dock utgår de flesta bedömare i väst ifrån att det var Ryssland som stod bakom sprängningarna - och trappar upp säkerhetsläget kring energiinfrastruktur i enlighet med detta. 

Jag säger igen: Vi förstår oss inte alltid på hur Ryssland agerar. Det KAN vara Ryssland som ligger bakom sprängningarna. MEN. Ryssland hade inget logiskt skäl att spränga sina egna gasledningar! Resonemanget håller helt enkelt inte. Om Ryssland skulle ha velat göra ytterligare skada på Europas energiförsörjning skulle de ha sprängt andra gasledningar än sina egna som de kunde göra obrukbara (och de facto HADE gjort obrukbara) genom att helt enkelt vrida åt stängkranen i den egna änden av rören. 

Svenska Yle skriver idag om den upptrappade säkerheten kring de norska gasledningarna till den europeiska kontinenten. Hela artikeln ger tydligt för handen att man anser att det är Ryssland som ligger bakom sprängningen av Nordstream 1 och 2. Försiktighet i förhållande till Ryssland är givetvis helt på sin plats i nuläget, och de ökade säkerhetssatsningarna likaså. Det finns helt tydligt en hotbild här. Men det kan vara farligt att låsa sig vid en hotbild om man negligerar de övriga. Jag håller det fortfarande som mest troligt att sprängningen av gasledningarna utfördes av klimatterrorister. De har motivet och även om det när det handlar om medlen har ifrågasatts om de har dessa ska man inte underskatta dessa element. Det faktum att det var fråga om gasledningar som inte var i bruk (om än fyllda med gas) talar också för att det kunde tänkas handla om klimatterrorister som ville skada infrastrukturen med orsaka så lite utsläpp som möjligt. 

Det är intressant att media inte alls spekulerar i möjligheten av att klimatterrorister skulle ligga bakom sprängningarna. Vi kan förstå detta, och även det att Ryssland så tydligt utpekas i artikel efter artikel trots att vi alltså ännu inte vet vem som är skyldiga, när vi granskar det övergripande narrativ som alltid ska säljas. Det är: De goda får inte på något sätt misstänkliggöras eller hamna i dålig dager. De onda får och ska svartmålas. Nyanser är skadliga och därför långt bannlysta. I detta fall är klimataktivisterna de goda och ryssarna de onda. Och då blir resultatet artiklar som den jag länkade till.  


6 kommentarer:

  1. Kristian. Vem är klimatterroristerna?

    SvaraRadera
  2. Om det är klimatterrorister som hade gjort det, hade det varit a) idiotiskt eftersom metanutsläppet är synnerligen dåligt för klimatet, och b) de hade gjort det för att statuera exempel. Har dessa klimatterrorister anmält sig som delaktiga? Nej. Det betyder att de skulle ha gjort det i onödan. Terrorister är ju ivriga om att berätta vem och varför.

    Förövarna har behövt ha tillgång till rätt avancerad teknik, eftersom de valde att detonera exakt norr och söder om danska försvarets övningsområde, trots att det hade funnits betydligt enklare ställen längs det dryga 1000 km långa röret.

    Vad skulle annars dessa klimatterrorister åstadkomma med att spränga röret? Tvinga oss att återgå till höga koldioxidutsläpp? Vilket är syftet?

    Det enda som håller i ditt resonemang, är att det skulle backa upp din agenda mot klimatförbättringar och -förbättrare.

    SvaraRadera
  3. Har du/ni missat att Biden pratade om att nordstream skulle förstöras, det sade han redan i januari... Och att sen när nordstream sprängdes så tackade Polen USA offentligt.

    Ja kan inte detaljerna kring det hela att USA skulle ha sprängt pipen, men eftersom det finns lite ledtrådar på att så kan vara fallet, varför tar inte media upp det faktumet?

    Kanske man skulle skjuta lite skarvar o sen skylla på Ryssland, tycks ju fungera bra!

    /Pormbooi

    SvaraRadera
    Svar
    1. "There will be no more Nordstream 2", sa han. "Förstöras" är en helt annan tolkning, speciellt då det nån vecka senare meddelades att certifieringen av röret har stoppats. And without the certification, there is no Nordstream 2....

      https://www.reuters.com/business/energy/germanys-scholz-halts-nord-stream-2-certification-2022-02-22/

      Och varför skulle inte Ryssland ha gjort det, som för övrigt tar till alla medel för att förstöra civila mål? Senaste missilattacken orsakade skador för 30 % av elproduktionen, riktar attacker mot kärnkraftverk och sjukhus, då deras militära drag har annars gått helt åt fanders...

      Radera
  4. Jaa, int vet man riktit. Första offret när Ryssland och Ukraina började kriga var sanningen. Folk "knarkar" det man läser i tidningen och tror det är sanningen, dessvärre tror jag vi vet mycket lite om agendorna bakom detta krig.
    Att slå sönder samhället, ekonomin, lantbruket och familjen tycks vara huvuddramat...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm,anonym du har nog rätt i det du säger. Och skall man ha full hjälp av eu och nato måste man gå med på den ' demokratiska' homoagendalivsstilen för att kunna bli en gott europeiskt land. Men Ukraina är ett på många sätt åderlåtet land för unga ja tiotusentals unga främst kvinnor som sökt sig framförallt till usa för att där kanske förgås i den horiska smältdegel som usa är. Jag läste artiklar då när de redan 2014 krigades i östra ukraina om hur det genomkorrumperade landet förskingrade vad soldaterna behövde och jag såg en nyhetssnutt där man försökte med väckelsemöteliknande projekt och det enda resultat var att karlnarna märkte ut och anklagade en del kvinnor för att vara mera horiska än andra och krävde av dem bättring. Var och en må nog predika bättring till sig själv och delta i Rätt predikan och Rätt Gudstjänst som inte dömer utan att förlåta alla framförallt ångrande.... ulrik

      Radera