fredag 14 oktober 2022

Snedvriden mediarapportering. Igen.

Den amerikanska TV-showen/såpoperan kring den så kallade 6. januari-kommittén (som kallas en kongresskommitté men i själva verket är en demokrat-orkestrerad antiTrump-föreställning som saknar parlamentarisk legitimitet sitt namn till trots) fortsätter och kommer att kulminera precis lagom inför mellanårsvalet i november. Det senaste avsnittet publicerades igår och det gick ut på att Donald Trump själv kallades till förhör inför kommittén. Detta är givetvis endast en uppvisning inför väljarna - som vänstermedia i USA, och således vår dito, vältrar sig i. I själva verket har kommittén inga förhoppningar om att få Trump att vittna, och om han mot förmodan skulle infinna sig skulle han knappast säga något alls av värde. 

Det intressanta i detta senaste avsnitt av denna såpa är emellertid vad kommittén säger om sig själv och sitt arbete. Zoe Lofgren, en av medlemmarna i kommittén talar i Aftonbladet om hur kommitténs uppgift är att värna om demokratin och om hur "demokratin står på spel" i det kommande kongressvalet. Det Lofgren säger är givetvis väldigt kontroversiellt, liksom hela kommittén är kontroversiell, men detta är något som Aftonbladet, och hela vårt mediefält, helt ignorerar. I stället låter man förstå att det är så här det är, liksom även att kommittén skulle vara legitim och att den är något annat än den TV-såpa avsedd att påverka opinionen den är. 

Det verkliga hotet mot demokratin i USA kommer i själva verket från ett helt annat håll, och även här är media i en central roll. Detta hot handlar om rätten till korrekt och tillräcklig information. 6. januari-kommittén låter förstå att de är ute efter sanningen om vad som hände i samband med Kapitolium-intrånget. I själva verket handlar kommitténs arbete om att omöjliggöra för Trump att återvända till dagspolitiken och att påverka kongressvalet i november. Om inte annat så tidpunkten för kommitténs tillkännagivanden avslöjar denna agenda. Det som däremot alltså skulle vara av stor vikt för demokratins fortbestånd i USA (och i hela västvärlden) är att media skulle rapportera sanningsenligt och tillräckligt omfattande om vad som sker. Tyvärr är vi idag långt från detta.

En av de största politiska nyheterna i USA den senaste tiden är att presidentkandidaten i det senaste valet (hon var med i demokraternas palett som var intresserad av att utmana Trump) Tulsi Gabbard har lämnat det demokratiska partiet i protest mot det elitiskt ledda partiet som, enligt henne, arbetar för att inskränka de "gudagivna friheter" USA är byggt på. Hon vill på detta sätt protestera mot den dominerande Woke-ideologin inom partiet och den fientlighet mot kristna och kristna värden som partiet idag står för liksom de antidemokratiska tendenser som finns inom dagens politiska makthavare (= demokraterna) i USA. 

Gabbards kritik mot makthavarna i USA och mot det demokratiska partiet är massiv och välformulerad. Men, men, men. De stora vänstertidningarna tiger som muren om detta. Och eftersom vår media endast reflekterar det som dessa tidningar skriver (de löner som betalas åt utrikeskorrespondenterna i USA är fullständigt bortkastade pengar!) får inte heller vi veta något om detta. DETTA, alltså att media mörkar sådant som skulle utmana eller ens se lite dåligt ut för demokraterna, är det överlägset största hotet mot den amerikanska demokratin. Och även om situationen är avsevärt bättre här i Finland är vårt mediefält inte fritt från denna samma åkomma heller.

 

3 kommentarer:

  1. Allting förefaller handla om maktpolitik och politisk cynism: USA styrs i princip av två läger. Båda anser sig representera statens och samhällets rättmätiga intressen. Om den andra parten har fel uppfattning är det synd om dem. Om det makthavande partiet tillsätter en parlamentarisk kommitté med hur ädla motiv som helst ses det som förkastlig politisk opportunism i det andra lägret.

    Vem bryr sig om faktisk rättvisa i ett system som det amerikanska? Vilken politisk kommentator kan och vill se världen från motpartens perspektiv? Den självutnämnda domaren har dömt den åtalade redan innan utredningarna börjat, medan den skyldiga i samma veva dömt ut domaren som korrupt och inkompetent.

    Ta plats, gott folk! Fram med cola och popcorn, den ytliga politikens charad tar ett varv till på estraden!

    SvaraRadera
  2. ”I själva verket handlar kommitténs arbete om att omöjliggöra för Trump att återvända till dagspolitiken och att påverka kongressvalet i november.” Även om jag starkt tvivlar på att du har rätt så är väl det en hedersvärd målsättning i sej. Eller vill du på riktigt ha honom som president igen? https://youtu.be/4PKVhQ1nQIc

    L

    SvaraRadera
  3. Det är väl klart som f*n att det finns ett underliggande intresse att påverka opinionen genom denna kommittés arbete, det gör dock inte intervjuerna som skett under ed mindre legitima. Det är i huvudsak republikaner och nära medarbetare till Trump som vittnat, så visst, kommittén är demokrat-ledd (med ett fåtal republikaner som fortsatt värdesätter etik och moral och som inte vill låta sin tunga gå på date med Donald J. Trumps r**vhål) men vittnesmålet står republikanerna för.

    Är det tillräckligt för att MAGA-republikaner skall få en uppfattning om hur världen ser ut utanför Fox News och information om vad som började orkestreras för att försöka kullkasta ett oönskat valresultat, redan långt innan valet, svar Nej – deras huvud är så pass djupt förankrat i sand att allt som inte stämmer med deras världsbild levererad av högermedia är “fake news”. Hur kommer det sig månntro? Jo, bl.a. för att en viss auktoritär ledare långt innan valet började tuta i dem att om inte han vinner så är det fusk, alla som påstår annat ljuger.

    Det lilla som längre kan kallas inslag av demokrati i USA ligger på en mycket bräcklig grund. Spelreglerna har byggt på att makten överförs fredligt då opinionen svänger över till motståndarlägret i, vad som i praktiken är ett tvåpartisystem. Systemet krackelerar när en auktoritär dokumenterat oärlig maktgalen person träder in utan minska respekt för systemet och sina medmänniskor. Hur samarbetar en med någon som aldrig har fel och tutar ut att allt som inte går ens väg är lögn eller fusk, som vet mest och bäst om allt och allting och som sticker kniven i ryggen och gör dig till åtlöje om du är av en annan åsikt? När en sådan person får makt att bryta ner institutioner som är tänkta att fungera som kontroller i en demokrati och omringas av nickedockor som gladeligen åker med på tåget så länge de själva får vara med i det auktoritära maktspelet, då ligger ett land väldigt, väldigt risigt till. Demokraterna omfattas naturligtvis även av lögner och politiskt fulspel, men republikanerna med DJT i spetsen spelar nog många många divisioner ovanför dem i detta anseende för tillfället.

    Det är inte direkt brist på vittnesmål som visar hur moraliskt förkastlig DJT är, och vad han visat sig vara beredd att offra för att hålla kvar makten. Hur ställer du dig till dessa vittnesmål som jag hoppas du tagit del av utan “filter” (oberoende höger/vänster)? Anser du att en person som DJT är rätt man på rätt plats som nästa USAs nästa president?

    SvaraRadera