fredag 21 oktober 2022

Om det stundande församlingsvalet

 Församlingsvalet närmar sig, och det är givetvis en sak som intresserar media. I en artikel i dagens ÖT ondgör sig Bo-Göran Åstrand över att så liten andel av kandidaterna i församlingsvalet har fyllt i valkompassen. Detta är, enligt honom, "anmärkningsvärt och iögonenfallande" eftersom "tydligheten och öppenheten gentemot väljarna är viktig". 

Så är det givetvis. Men den kritik mot valkompassen som ges i artikeln är tyvärr mer än korrekt. Denna valkompass ger en ytterst ytlig bild av kandidaterna. Dessutom är flera av frågorna sådana att det är svårt att förstå vad som avses. Mera om detta senare. Det stora problemet är dock själva behovet av en dylik valkompass, något som Åstrand givetvis helt förbigår. Nu är det alltså fråga om ett församlingsval. Ordet "församling" kommer från det grekiska ordet "koinonia" som betyder gemenskap, delaktighet och att dela med varandra. Detta betyder att en dylik valkompass i själva verket borde vara helt onödig. Om man som väljare inte känner kandidaterna, eller åtminstone ett par av dem, så bra att valkompassen inte behövs är något allvarligt på tok. Då har antingen man själv, kandidaterna eller bådadera försummat att delta i den gemenskap som församlingen är och ska vara. Detta är det stora problemet som vår kyrka och våra församlingar idag har att kämpa med.

Men detta är som sagt något som Åstrand förbigår med total tystnad. I stället för att tala om församlingsmedlemmar talar han om "väljare" och i artikeln sägs, helt utan att någon påtalar det horribla i utsagan att: "För församlingarna som brottas med låga valdeltaganden är det digitala verktyget dessutom viktigt för att nå ut till väljare som saknar en naturlig koppling till kyrkan."

Mina frågor i detta sammanhang är: A. Varför är oviljan att lyfta fram detta problem så totalt kompakt? I anslutning till församlingsvalet skulle det finnas ypperliga möjligheter att göra detta. B. Varför ska sådana som inte på något sätt är delaktiga i gemenskapen (koinonia) anses behöva vara med och besluta om hur denna gemenskap ska skötas och ledas? Svaret är givetvis självklart: Det ska de inte heller. Men det sägs förstås inte. I stället försöker församlingarna/domkapitlet få så många totalt ointresserade på pappret-medlemmar som möjligt att rösta i valet. Vad detta innebär för församlingarnas trohet mot Kyrkans Herre är självklart, men det är idag tyvärr en icke-fråga. Alldeles speciellt för domkapitlet, syns det som. 

En annan sak som domkapitlet i Borgå tycks vara ovillig att ta itu med idag är prästbristen ute i stiftet. Om detta beror på att domkapitlet under Åstrand är helt funktionsodugligt (som det tycks vara) eller om det beror på något annat må kanske vara osagt här. Men faktum är att stiftet har prästbrist idag, och flera församlingar går närmast på knäna. Den djupaste orsaken till detta är klar och tydlig: Många unga män som har en kallelse från Gud att gå in i prästämbetet stoppas, och har stoppats under de senaste decennierna, och detta har lett fram till dagens situation. Hur illa situationen är (och ytterligare kommer att bli) illustreras tydligt av hur många österbottningar som inledde sina studier vid ÅA i höst. Om jag är rätt informerad är antalet noll. Noll! Detta från de prosterier som alltid har varit stiftets "prästfabrik" och som traditionellt har försett stiftet med präster. Men när vägen till,prästämbetet idag är stängd för unga män från våra väckelserörelser är detta resultatet. Och församlingarna får lida. 

Prästbristen inverkar också på församlingsvalet. Det är, eller borde åtminstone vara, en självklarhet att ett kyrkligt val är nära förbundet med församlingens gudstjänstliv. Detta förstås helst så att det är den gudstjänstfirande församlingen som utför valet. Men åtminstone så att det i samband med valet firas en gudstjänst på alla platser där val försättas så att församlingen har en möjlighet att be för valet och för kandidaterna. Som det nu ser ut kommer detta inte att lyckas på alla håll just p.g.a. prästbristen.  

22 kommentarer:

  1. "Många unga män som har en kallelse från Gud att gå in i prästämbetet stoppas, och har stoppats under de senaste decennierna, och detta har lett fram till dagens situation".

    Sluta ljuga nu Kristian.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var hittar du någon lögn i det påståendet?

      Radera
    2. Anonym 10:35

      De som seriöst vill bli präst kan nog bli det utan problem.

      Radera
    3. Icke. Precis som det sägs i texten har många seriösa teologer stoppats och det eftersom de valt att lyda Guds ord.

      Radera
    4. Anonym 11:55

      Du fantiserar.

      De som vill bli präst seriöst, väljer nog att följa bibelns ord.
      De som Kristian gnäller om här, är bråkmakare och knäppgökar som helt sakligt sorteras bort som olämpliga.

      Radera
    5. Nej, det gör jag inte. Fantiserandet är det du som står för. Många av de som blir prästvigda idag borde absolut inte vara präster. Medan många av de som "sorteras bort" skulle ha mycket att ge. Kolla Kyrkoordningens första paragraf! De som efterlever denna kyrkans kungsparagraf är inte "bråkmakare och knäppgökar".

      Radera
    6. Anonym 12:57

      Du fortsätter att fantisera. Nu är det ju inte Dina eller Kristians politiska åsikter som avgör vem som är lämplig. Tur det.

      Radera
    7. Anonym 09:34. Precis som anonym 10:35 skriver: Var finns lögnen? Ditt påstående är bara löjligt, vill jag påstå.

      "Nu är det ju inte Dina eller Kristians politiska åsikter som avgör vem som är lämplig"

      Där har du helt rätt. Det är Guds ord som avgör. Således gäller det jag skriver.

      Radera
    8. Kristian. Just därför har du fel! Det är guds ord som gäller och inte Dina egna privata åsikter! Lär dig se skillnaden!

      Radera
    9. Bäste anonym! Då ska du visa var Kristian går emot Guds ord! Annars ägnar du dig bara åt trollande.

      Radera
    10. Anonym 17:53

      Bevisa du, var Kristian följer Guds ord om du klarar av det.

      Radera
    11. Bollen ligger hos dig, det var du som började påstå att han ljuger.

      Radera
  2. All thinking men are atheists. - Ernest Hemingway

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om en blind leder en blind, så faller båda i gropen. - Jesus (Matt. 15:14)

      Radera
    2. Anonym 05:44. Lysande! (Trollen gillar inte sådant...)

      Radera
    3. When one person suffers from a delusion, it's called insanity. When many people suffer from delusion, it's called religion.

      Radera
    4. "I am the eggman. They are the eggman. I am the walrus. Cuckoo cajoob!"- John Lennon

      Radera
  3. Kyrkans människosyn är urvattnad (se t.ex. "vår" egen biskop i vissa av sina inlägg).
    Man får inget riktigt hum av honom beträffande speciellt etiska ställningstaganden t.ex. genteknologi, fosterforskning, abort och eutanasi.
    Här borde hela kyrkan skärpa sig om vi fortsättningsvis vill gå på gudstjänst och/eller betala kyrkoskatt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11:08. Så är det tyvärr. Han vågar helt enkelt inte, eller så är det fråga om att han inte vill. Svagt är det i vilket fall som helst.

      Radera
    2. De flesta kyrkosamfund var i något skede ense om etiska ställningstaganden gentemot forskning och forskningsmetoder och olika teknologier som atombomber, och annat. Men motståndarens metod var att söndra även Kristi trogna bekännare och deras barn så konkret att de blev beroende t ex av elström, mediciner och transplantationer och när någon som söndrats blivit också helad genom läkarehänder fast kanske beroende av tiotals hyperdyra mediciner resten av livet så söndrades den kristna enheten och man tillbad styggeligt i demokratierna som var SÅ barmhärtiga och kunde ge SÅ många vård och billig energi utan ansträngning och människorna susade omkring med allt högre övermod och hastighet och glömde att DET ÄR GUD SOM GER LYCKAN OCH SKAPAR OLYCKAN dessa bibelord utnyttjades så skickligt av satanisterna för att deras vänner skulle kunna finansiera uppfinningar och grejor i oändlighet Utan att hålla fram Hela Bibeln och dess historieskrivning som helig evig Sanning. Det står om vår tids kultur framför dem låg landet som en paradislustgård och efteråt var det en brinnande öken ungefär så kan vi se på vår tids kultur och då vi ser det öppna Bibelföraktet även bland prästerna så vet man att Fjellstedt nog hade ganska rätt när hanräknade ut att den egentliga antikristiska tiden inträdde i skiftet mellan 1960-talet och 1970-talet efter vår tideräkning för om vi ser hur lagarna och moralen även bland oss ' rätta' kristna sedan dess och hur lite Guds Lagar predikas bland kristna så är det nog sant. TILLBAKA TILL BIBELN TILLBAKA TILL TRON OCH BEKÄNNELSEN TY BARMHÄRTIGHET OCH NÅD FATTAS DÅ INTE MERA SKRIVER TORSTEN NILS ULRIK

      Radera
  4. Hörde på "Stefan & Staffan" i radion tidigare idag, Åstrand har tydligen uttalat sig om "makten" hos skolornas rektorer...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:07. I sak hade han helt rätt, det ska ges honom. Men det han sade om rektorernas makt är lite märkligt. Men eftersom Åstrand är en som alltid strävat efter makt i olika former kanske vi kan hoppas att han söker någon rektorstjänst någonstans om han nu menar att rektorerna har större makt än biskopen...

      Radera