söndag 17 februari 2013

Hopp och hopplöshet



"Ni var på den tiden utan Kristus, utestängda från medborgarskapet i Israel och hade ingen del i förbunden med deras löfte. Ni levde utan hopp och utan Gud i världen." Ef. 2:12

Jag råkade lyssna på ”Radar” i Radio Vega här i veckan. Det handlade bl.a. om drogmissbruk, och där intervjuades en knappt 30-årig man som använder kannabis regelbundet. Han kallade sig ”nöjesanvändare” eftersom han, som han sade, gillar de tankar han får när han är påverkad. Han tycker om att se livet genom det filter som kannabisen ger, och när han är påverkad ”kommer han åt saker som undermedvetet har stört honom”. Han konstaterade också att alla kämpar med den smärtan som livet och varandet innebär och att kannabisen får livet att se bättre och lättare ut.

Dagens människa lever med den hopplöshet och meningslöshet som livet utan Gud ger – hon lever sitt liv i denna världen utan någon mening, om man bortser ifrån att eventuellt få se släktet föras vidare genom barn och barnbarn. Utan något hopp – det enda hon kan se fram emot är åldrande, sjukdom, ensamhet och död. Det är inte konstigt att ingen klarar av att leva på det sättet. Man måste döva sitt medvetande, antingen med droger (som denne man), med alkohol, eller så med andra, för kroppen, mindre skadliga saker. Så som pengar, ägodelar, sex eller med en myckenhet av aktiviteter eller många vänner. För en människa som försöker fly från hopplösheten och meningslösheten är ensamheten och tystnaden stora fiender eftersom man då, utelämnad åt sig själv och en tystnad i vilken man inte kan undkomma sina egna tankar, blir upphunnen av just det som man inte vill kännas vid. Har du t.ex. sett någon som varit på länk utan att ha trådar som hänger ur öronen? Det är sällsynt idag – för tystnaden måste bekämpas med alla medel!

Den förhärskande filosofin i dagens västerland är evolutionismen. Den är ett försök att svara på de stora frågorna ”Varifrån, Varför och Vart” utan att blanda in Gud i ekvationen. Och ganska långt har evolutionismen idag lyckats lura människorna bort från Gud med sina lögner. Men resultatet, på det mänskliga planet, är fullständigt förödande. Gudlösheten ger en hopplöshet och meningslöshet som är själsdödande och som för många också leder till att kroppen inte orkar leva. Det mörker och den tomhet som frånvaron av Skaparen leder till och ger måste fyllas med något om människan överhuvudtaget ska orka leva. Vissa klarar av att döva dessa tomhetskänslor med enklare medel, andra behöver mera grova medel – och vissa klarar inte av det överhuvudtaget.

Lösningen är ändå väldigt enkel. Jesus säger i Joh. 8:12: ”Jag är världens ljus. Den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.” Observera att detta är evangelium, inte lag! Den som följer Jesus FÅR ljus i sitt liv, mening med tillvaron och ett hopp som sträcker sig in i evigheten – även om världen runt omkring oss är och förblir mörk, hopplös och utan mening.  

Ett liv utan Gud, utan Jesus, är en absurditet. En kort, meningslös och hopplös vandring genom en mörk värld i riktning mot graven och ett ännu större mörker. Det är inte konstigt att dagens människor inte orkar med det utan med alla medel försöker rymma från sin smärta och sin hopplösa tillvaro och döva sina känslor med alla tillbudstående medel. Utan att lyckas.

Gud vare tack för att han ger oss människor och vårt liv en mening och ett hopp som går långt utöver vad vi kan tro, hoppas och begära! Jesus är världens ljus, och när detta ljus har kommit ska vi människor inte envisas med att leva kvar i mörkret. Det är så oerhört onödigt.

8 kommentarer:

  1. Fjolla! Tror du att du har det bättre bara för att du tror på Gud?? Hehe. Onödigt att sänka sig till din låga barnsliga nivå. //Livsnjutaren, skål

    SvaraRadera
    Svar
    1. Livsnjutaren: Visst har jag det! Läs gärna texten en gång till. Vi kan ju se vem av oss som mår bättre när vi, låt oss säga, börjar gå mot 80. För dig är det enda som återstår att bli ännu äldre, ännu sjukare och sedan dö. Medan jag har det överlägset bästa kvar. :) Dessutom har du, fram till 80, levat på en lögn med allt vad det för med sig av osäkerhet, kval och ångest. (Om du vågar stanna upp och tänka efter, vill säga...)

      Nej du. Jag HAR det bättre. Men du kan också få det. Om du vill.

      Radera
  2. Jonas Björkstrand19 februari 2013 kl. 19:47

    Fina ord igen Kristian, tack för dem! För min del kan jag till skillnad från förra kommenteraren konstatera att jag varje dag strävar till att sänka mig till den "barnsliga" nivå som du enligt den anonyma honom/henne/hen har, för att bättre kunna lyssna in Guds vilja i mitt liv..:). Eller som det står i Mark 10:15 "Amen säger jag er: Den som inte tar emot Guds rike som ett barn kommer aldrig dit in"

    SvaraRadera
  3. Jag njuter till fullo av mitt liv, helt utan tron på någon gud. Mitt liv har ett syfte och det är meningsfullt, utan tron på övernaturligheter.
    Jag trodde att man som kristen ska avstå från att döma andra, du tycks dock inte ha några problem med att döma de som tänker annorlunda än du.

    SvaraRadera
  4. Hanna. Nu hänger jag inte riktigt med. Var hittar du något dömande i det jag skrivit ovan? Jag läste igenom det med tanken att leta något sådant, men jag kan nog inte hitta det du syftar på. Kritik av den idag allenarådande filosofin finns det gott om, och ett konstaterande av hur dagens människa mår som ett resultat av de lögner hon lever på. Men dömande? Kan det vara så att du är onödigt känslig?

    Och visst tror jag dig när du säger att du upplever ditt liv meningsfullt idag. Men se framåt. Vid 80 års ålder, när krafterna tryter, vännerna försvinner en efter en och hälsan är bruten. Hur är det då? (Jag tar detta exempel av en speciell orsak, men den går jag inte in på närmare här och nu...) Det jag vill hävda är att den som lever för enbart detta livet (och för det som ges här) förr eller senare kommer att inse att det man levde för sist och slutligen inte var något som håller i längden. Var är då hoppet och meningen? Och, som sagt, att det man har som filosofisk grund för sitt liv dessutom visar sig vara en lögn gör inte det hela bättre.

    Men detta är inte att döma. Det är att konstatera faktum.

    SvaraRadera
  5. "Ett liv utan Gud, utan Jesus, är en absurditet. En kort, meningslös och hopplös vandring genom en mörk värld i riktning mot graven och ett ännu större mörker."

    Det där uppfattar jag som dömande. Du säger ju själv att man utan en gud i sitt liv lever ett meningslöst liv, hur kan du ta dig rätten att avgöra vad som ger mitt liv mening? Ofattbart att du tror dig veta hur samtliga utan tro på övernaturligheter lever eller hur meningslös eller meningsfull de icke-religiösas tillvaro är.

    Jag tror att väldigt många 80-åringar som ligger för döden känner att de levt ett värdigt liv fyllt av mening, också de utan tro. Döden är skrämmande, absolut, men bara för att man är rädd för döden så behöver man inte hitta på en fortsättning, ett liv bortom det jordiska. Jag tror att jag som icketroende har alla världens förutsättningar att göra det mesta av min tid här, jag vet ju att den är knapp, jag vill ta vara på varje ögonblick.

    "Och, som sagt, att det man har som filosofisk grund för sitt liv dessutom visar sig vara en lögn gör inte det hela bättre."
    Min "filosofi" eller någon annans kan vara lögn, min är lite mer trolig och evidensbelagd än din så jag skulle vara lite ödmjuk om jag var du. Jag kan åtminstone säga att det är mycket jag inte vet eller har svar på. Den som säger sig veta allt vet oftast inget alls.

    SvaraRadera
  6. Hanna. Jag tror att vi ser ganska olika på vad som är att döma. Men, för all del, du får förstås anse så som du gör. Men jag håller inte med dig. (Inte heller om förhållandet skulle vara det motsatta...)

    SvaraRadera