torsdag 21 februari 2013

Om bön II



Varför är det så jobbigt att be, och varför är det så trögt att komma sig för att på allvar gå in för uthållig bön? Varför är det så mycket lättare och roligare att t.ex. sjunga lovsånger? Jag hörde ett (bra) svar på dessa frågor för någon tid sedan, och jag tror faktiskt att det svaret står sig ännu idag. Svaret lydde att när vi sjunger lovsånger, då befinner vi oss inför Guds tron. Inför Levande, Helige Gud. Att få prisa och lova honom är förstås härligt och skönt, och som sådant något som vi som kristna gärna gör.

Men med bönen är det annorlunda. Bön är kamp. Strid. När vi ber går vi in i närkamp med de makter/krafter som regerar i denna mörkrets värld, och även om bönen förstås riktar sig till Herren är dess fokus just på den andliga striden. Därför är det så tungt och jobbigt att be. Men samtidigt så oerhört viktigt. För om ingen är beredd att ta striden så kommer den kristna tron att tvingas retirera. Detta gäller idag lika mycket i kyrkan som i samhället i stort. Denna världens herre "sonderar med bajonetten", och där han inte möter något stål kommer han att flytta fram sina positioner. Så var finns de stridsmän och –kvinnor som är beredda att ta upp kampen? Som är beredda att offra sin egen bekvämlighet och gå ut i strid – i sin bönekammare - för Guds rikes sak?

Som jag skrev i den senaste texten så håller de som har lärt sig detta med uthållig bön på att försvinna. De har flyttat hem till Herren, och vi som är kvar här är sådana som menar oss vara så upptagna med att leva och allt som hör till det att vi helt enkelt inte hinner be. Eller som en av mina andliga fäder, som jag nämnde i den senaste texten, brukade säga: Vi har idag så lite tid att vi bara hinner med det mest onödiga. (Detta ska naturligtvis förstås på rätt sätt... Det finns många vardagliga sysslor vi behöver prioritera. Men det finns också många saker som vi kunde lämna bort för att i stället göra det som är viktigare.)

Vi är idag så oerhört bra på att jämra oss över hur bedrövligt det ser ut, både i kyrkan och i samhället i stort. Jag hör till dem som, åtminstone här på bloggen, jämrar mig mest och högst. Vi tycker också om att diskutera denna bedrövlighet med varandra. Och visst behöver vi ventilera det som har gått galet. Men vårt problem idag är att det många gånger blir med det. Vi jämrar oss och beskärmar oss över kyrkoledningens irrlärighet och över människornas blindhet i andliga ting. Men vad gör vi åt det? Våra diskussioner slutar ofta, och helt riktigt, med en suck och ett konstaterande att VI inte kan göra något åt det.

Men Gud kan. Och han har gett oss bönen, och inte bara det, han har också gett oss oerhörda löften knutna till bönen. Men vårt problem idag är att vi inte längre kan be. Visst ber vi, men bara någon minut här och någon minut där, och ofta okoncentrerat och planlöst. (Av sig själv känner man andra...)

Jag tror att Gud idag kallar till ett fördjupat böneliv. Gud kallar oss, hans barn, att gå ut i strid. Inte i första hand med ord och i diskussioner, utan i bön. Pröva gärna detta, och fråga om detta också är din kallelse idag!

Mera om detta så småningom.

6 kommentarer:

  1. Kristian,ingen har t.v lämnat någon kommentar till ditt viktiga inlägg om bön och förbön.
    På väggen i vår sommarstuga hänger en anspråkslös tavla sen många år tillbaka.Texten lyder;"Herre lär oss att bedja".Tavlan har blivit för mej en ständig påminnelse om vikten av bön o förbön och en uppmaning för mej att fortsätta "böneverksamheten"som den som lämnat tavlan i vår sommarstuga.
    Beklagade mej efter min mors död för ett antal år sen för en gammal faster,att jag inte visste nån som bad för mej längre.Fastern var intagen på sjukhem de sista åren av sitt liv o var en riktig bönemänniska.Hennes spontana on nästan förebrående svar;"noo ber ja för te,o eder allihopa".Hon dog för ett par år sedan....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jonas Björkstrand25 februari 2013 kl. 18:15

      Enda jag kan säga om dina blogginlägg Kristian är "Keep them coming!!"..:). Och låt oss i allt göra, som den samma "Andliga Fädern" du refererar till också ofta sade, nämligen "Följ Guds vilja", och därmed följer ju naturligt också: Sök Guds vilja.

      Radera
    2. Ole. Tack för din kommentar! Den visar på, vilket jag blir mera och mera övertygad om just nu, vårt allra största problem idag. Detta är INTE kvinnliga präster, homolobbyns framfart eller ens den tredje striden som kommer (den om Jesus som enda vägen till Fadern) - utan vårt största problem idag är att vi, Guds barn, inte längre ber. De som kunde be, och som bad, har fått flytta hem till Herren. Kvar är vi som inte längre kan och inte heller menar oss ha tid att be. Undantag finns säkert, men de är tyvärr få...

      Månne inte vi idag borde börja med den bönen som finns på tavlan du berättade om!

      Radera
    3. Jonas. Där har vi nog att jobba på ! :) Jag har nog ännu både III och IV på kommande i detta ämne. Bara jag skulle hitta tid till det...

      Radera
    4. Kristian,instämmer, vårt största problem idag är inte;
      "kvinnliga präster,homolobbyns framfart,eller ens den tredje striden som kommer(Jesus som den enda vägen"),vill tillfoga eller vi kristna som dåliga bedjare.
      Det stora problemet är att kristna är utan församling i stora delar av Svenskfinland,(förhållandet samma i Sverige).Hänvisar till ett diskussionsinlägg av Otto Granlund som finns infört i Logostidningen nr 1 2011.De konservativas stora problem.

      Radera
    5. Hej!

      Tidningen Logos finns faktiskt också i elektronisk form och det som Ole här hänvisar till finns här: http://www.logosmappen.net/logos/tidning/logos11_1.pdf på s. 17. Något av sammanhanget förklaras i den notis börjar på s. 16, dvs. "Gudstjänjstgemenskap i Åbo". Detta resulterade sedan hösten 11 till att Sankt Gabriels församling bildades.

      Herren har gett oss sina heliga nådemedel som gåva och något med det finaste vi i nämnda församling fått lära oss är att det är fullständigt möjligt - också i dagens Svenskfinland - att ha ett fungerande och bra församlingsliv där ordet predikas och sakramenten förvaltas i den ordning som Gud själv instiftat. En mycket, mycket fin lärdom.

      Radera