lördag 30 mars 2013

Biskoparnas uppmaning



Så har det oerhörda och aldrig tidigare skedda faktiskt inträffat. En biskop har uppmanat medlemmar i den kyrka han leder att skriva ut sig. Jag kan inte påminna mig att detta skulle ha hänt tidigare. Inte i modern tid, åtminstone. Inte någonstans i kristenheten. Men nu har det alltså skett. I Finland år 2013. Först ärkebiskop Kari Mäkinen, och nu också Borgåbiskopen Björn Vikström. Man kan tydligen försäkra sig en plats i kyrkohistorien på mera än ett sätt numera...

Biskoparnas uppmaning till alla dem som inte delar kyrkans tro och som inte har deltagit i någon gudstjänst det senaste året att skriva ut sig kom som en blixt från en klar himmel. I dessa ekonomiskt knepiga tider kunde man kanske förvänta sig att biskoparna skulle ha sett till den ekonomiska nyttan och försökt behålla även dessa, av det kristna budskapet ointresserade, som medlemmar i kyrkan, men nu väljer tydligen biskoparna att se längre och djupare än så. ”Vi kan inte leva med öppen diskriminering och delade nattvardsbord”, säger Björn Vikström i intervjun som publicerades av svenska YLE inför påsken.

Med bakgrund i den situationen att kyrkans ”enhet” under de senaste åren har garanterats genom att de gammaltroende öppet har diskriminerats och förvägrats prästvigning p.g.a. att de har velat hålla sig till kyrkans grunddokument är biskopens uttalanden förstås förståeliga. Kyrkan var tvungen att välja väg – antingen den väg kyrkan i alla tider har hållit sig till, eller så den väg som hon under de senaste decennierna har slagit in på, och när vägvalet nu sker är det förstås naturligt att vissa medlemmar hamnar i kläm. Det samma gäller för situationen med nattvardsbordet. Vi kan förvisso inte ha en situation där nattvardsbordet bespottas och förringas av människor som aldrig går till det. Och då är det förstås helt naturligt att det är dessa som i princip aldrig går till nattvarden som uppmanas att lämna kyrkan.  

Likväl är biskoparnas uttalande anmärkningsvärt. Biskopsämbetet har av hävd setts som ”enhetens ämbete”, och att nu biskopar uppmanar kyrkans medlemmar att skriva ut sig är som sagt något helt unikt. Men tydligen anser biskoparna att vi nu har kommit så långt på splittringens väg att enheten i grundsynen på den kristna tron och enheten i läran är viktigare än det att alla med tvång ska kunna rymmas inom samma kyrkas väggar. Framtiden lär få visa huruvida biskoparnas uppmaning var bra eller dålig.




Fortnot: Denna text är skriven ”bakfram”. Biskoparna uppmanade INTE dessa som inte delar kyrkans tro att skriva ut sig, utan de som fick denna uppmaning var de som mest troget vill hålla sig till den kristna trons grunddokument. Denna uppmaning är så ”bakfram” att jag anser att den kunde behandlas på detta sätt.  

3 kommentarer:

  1. jag hörde för länge sedan i ett radiouttalande strax efter valet av honom hur björn v antydde att vissa eventuellt skulle kunna "köpa orgel och bilda eget" och "se hur det då går"... mvh ulrik f

    SvaraRadera
  2. Ulrik! Jag har ett visst minne av detta samma uttalande. Vi är nog nu i en situation där de som "köper orgel och startar eget" kommer att finnas både här och där, är jag rädd. Men jag hoppas ändå innerligt att alla dessa gör som MS hittills har gjort - står kvar som medlemmar i kyrkan och väntar på bättre tider. För jag är ju nog rädd att om alla dessa går ut så kommer dessa bättre tider (speciellt för oss som då lämnar kvar) att låta vänta på sig... Förvisso kan det ju hända att de aldrig kommer, men det vet ju ingen. Men redan nu är kyrkans ekonomi så ansträngd (hör t.ex. Veganyheterna kl 16 igår) att den inte tål så värst mycket mera utskrivningar innan det börjar brista här och där... På något konstigt sätt hoppas jag på en ekonomisk kollaps för kyrkan - det kunde eventuellt leda till något gott. Eller så inte.

    SvaraRadera
  3. Önskar att det vore som du skrev att biskopar skulle uppmana de som inte är intresserade av kyrkans tro att skriva ut sig! Kanhända skulle kyrkan få betydligt mindre skatteinkomster och jag som anställd skulle bli utan jobb men kanhända skulle många tänka till och kanske välja att vara kvar, förhoppningsvis fundera lite på meningen med livet och det glada budskapet som kyrkan än så länge förmedlar.

    SvaraRadera