fredag 12 juli 2013

En illusion av vidsynthet



Det finns ingen gräns för den blindhet som dagens människor tycks ha drabbats av när det gäller frågan om homosexualiteten. I en fullständigt bedrövlig kolumn i tisdagens ÖT skriver Emma Björkqvist om den nya ryska lagen om förbud mot spridande av homosexuell propaganda under rubriken ”En illusion av beskydd”. I kolumnen påstår hon bl.a. att ”rätten att informera om att homosexualitet inte är någon sjukdom eller synd tas ifrån den ryska gaykommuniteten”. Vidare får vi veta att den nya ryska lagen förhindrar spridandet av information om att ”man inte är ensam, att det man känner är normalt och verkligen inte skadligt”. Björkqvist avslutar sedan sin svada med orden ”Barn behöver inte skyddas från homosexuella, dock från inskränkta människor som vill ta ifrån dem deras rättigheter”.

Jag drabbas av en släng av helig vrede – eller åtminstone helig indignation – när jag läser texter som denna. Visst kan man ställa sig frågan, som Björkqvist också gör, om denna lag kommer att kunna missbrukas av myndigheterna. (Men det gäller ju för i princip alla lagar!) Och visst låter det bestickande att tala om ”medborgarnas rättigheter” i detta sammanhang. Men byt ut ordet ”homosexuella” mot ”homosexualitet” i det avslutande citatet så ser du bättre och tydligare vad denna nya ryska lag handlar om. Den handlar helt enkelt om att beskydda barnen från propaganda som kan vara skadlig för deras utveckling! Inte om att beskydda barnen från homosexuella människor.

Och hur vet denna Björkqvist att utlevd homosexualitet inte är någon synd? (Detta reagerar jag mest mot i hennes kolumn.) Jag skulle vara oerhört tacksam för en källhänvisning här! Vårt stora problem idag, vilket jag också har försökt visa i tidigare diskussioner i detta ämne, är att dagens människor, i sin brinnande nit att få svart till vitt och fel till rätt, skapar sig en egen gud (läs: avgud) som talar om för dem det de vill höra. Nämligen att det som Den Gud som finns har kallat för synd egentligen inte alls är någon synd. Att det som är emot naturen egentligen inte alls är emot naturen utan helt normalt och naturligt och att det som han har förbjudit oss att göra, eftersom vi skadar oss själva genom det, inte alls är skadligt för oss.   

Det är givetvis fritt fram för var och en att lura sig själv och andra med dessa lögner. Det är fritt fram att springa med huvudet i väggen – och att, hur bedrövligt detta än är, dra barnen med sig i sin villfarelse. Åtminstone här i väst. Men observera då att den som gör så också bör vara beredd på att få mothugg! Men detta accepteras i regel inte. ”Varför kan ni inte låta denna fråga vara?”, eller ”Lämna nu dessa stackars människor i fred!” brukar vi kunna få höra. Och det, märk väl, från de som själva lyfter fram denna fråga gång på gång. Nej. I toleransens namn ska allt accepteras – utom talet om att det som Den Gud om finns har kallat för synd och skadligt faktiskt är synd och skadligt för oss människor.

Jag drabbas av helig vrede när jag läser dylika texter. Eller åtminstone av helig indignation. Men, som sagt, det finns tydligen ingen gräns för hur långt den blindhet sträcker sig som vidlåder oss när det gäller denna fråga. När den blinde sedan menar sig vara så oerhört vidsynt blir det hela bara tragikomiskt. 

25 kommentarer:

  1. Tack Kristian för dessa ord.

    Mvh
    Markus Saarinen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, Markus! Trevligt att du lyckats kommentera! Jag minns att jag fick ett SMS av dig angående detta, men jag minns inte om jag kom mig för att svara på det. (Jag kollade dock inställningarna efter att jag fick det...)

      Radera
    2. Jo, du svarade, tack. Testar nu igen via ipånen eftersom försöket genom den bärbara förblev fruktlöst, *suck* Fast också den här vägen går det hackigt och besvärligt (om man ska skriva en längre text och är tvungen att rätta skrivfel).

      Markus S

      Radera
    3. Kristinestadsbo16 juli 2013 kl. 22:09

      Att ha en präst med liknande åsikten i denna kommun är bara tragiskt.

      Radera
    4. "Kristinestadsbo". Du ska vara tacksam att ni får ha en präst som vill hålla sig till Guds ord! De är bristvara idag...

      Radera
    5. Jag hoppas att du, anonyme Kristinestadsbo blir upplyst av Guds ord och omvänder dig till nåden och sanningen i Kristus. Det som är tragiskt är att falla i den levande Gudens händer.

      Radera
  2. Missfoster Kristian har talat. Fy fan. Say no more.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Anonym" tar diskussionen till en helt ny nivå. Argumenten är vattentäta och sättet att lägga fram dem är ju fullständigt bländande! Eller hur?

      Radera
  3. Kristian, uppfattar jag dig månntro rätt? Är din syn den, att du tror att vissa unga blir homosexuella p.g.a yttre påverkan som t.ex sidor på internet eller musik som propagerar för homosexualitet? Det här är i varje fall vad de ryska beslutsfattarna verkar tro. För min del tror jag nog att det hela sitter mycket djupare. Man kan bli intresserad av exempelevis tatueringar och piercings och mera trendbaserade fenomen via yttre påverkan. Homosexualitet är väl knappast en trend, eller?
    Stefan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stefan. Homiosexualitet är i vilket fall som helst trendigt idag. Eller hur?

      Vi människor utvecklas/formas hela tiden av det vi möter och det vi tar in. Med åren blir vi mera "statiska", men speciellt i tonåren är vi mycket formbara. Onekligen finns det sådana som har en "solid" homosexuell identitet redan i den åldern, men många tonåringar är osäkra på vem de är och vad de är - och söker s.a.s. sig själva just i denna ålder. Så här långt kan vi kanske vara eniga?

      Jag menar, på basen av det ovannämnda, att det uppenbarligen finns sådana som är homosexuella från födelsen. Men detta gäller inte för alla. De övriga (den största delen av de som sedan blir homosexuella?), alltså de som söker sin identitet - också sin sexuella identitet - kan formas och påverkas genom den ytterst skadliga propaganda som bärs fram idag. Därför menar jag att den nya ryska lagen inte alls är dum.

      Radera
    2. Trendigt? Snarare är det så att eftersom det är allmänt mer godkänt så vågar dessa människor komma ut som homosexuella. Den som säger att detta är en synd borde ta sig en funderare. En bok skriven för 2000 år sedan är en vägledare, inte en lagbok. Vi går framåt i utvecklingen, så bör också tolkningen av Bibeln.

      Homosexualitet existerar. De är människor som vi. Ge dem sina rättigheter att vara de som de är.

      Radera
    3. Homosexualitet är väl inte direkt trendigt idag-men att tala för homons rättighter är. Och så fort en människa (särskilt en ung, som jag) motsätter sig homoäktenskap, lyfter de flesta (jämnåriga) på ögonbrynen.
      Det råder en viss propaganda om att alla finländare borde underteckna #tahdon2013 och alla borde smutskasta Päivi Räsänen... vilket inte är särskilt genomtänkt..

      P.S. Jag är, trots min unga ålder, en traditionsälskare som motsätter mig homoäktenskap snarare av traditionella än religiösa skäl, även om jag med tiden börjat betona kyrkans roll i det hela allt mer!

      Radera
    4. *det är inte trendigt att vara homo, eftersom man inte själv väljer att vara det! Det är absolut inget fel på det, men omosexualitet är inte samma sak som heterosexualitet. Inte alls fel, bara annorlunda.

      Radera
    5. Anonym. Den här diskussionen har många olika lager, och vi behöver kanske särskilja dessa för att allt inte ska bli en enda gröt... Om vi uttryckligen diskuterar om utlevd homosexualitet är synd eller inte, ja, då rör vi oss på trons/uppenbarelsens område och då har Bibeln faktiskt relevans. Oavsett vad du anser eller inte. För frågan om synd eller inte avgörs faktiskt inte av oss, utan av Herren Gud och det han har sagt. Det är helt enkelt inte upp till oss att avgöra om något är synd eller inte. Han har talat i denna sak, och det gäller. Basta.

      När vi sedan talar om homosexuellas rättigheter rör vi oss på ett annat område där Bibelordet givetvis inte lika givet är någon auktoritet i dagens samhälle. MEN. Alla har givetvis rätt att ha sina åsikter och även att motivera dessa. Och här har nog "förnyelseivrarna" mycket att stå i eftersom också den naturliga lagen och rent fysiologiska (naturliga) fakta talar för att homosexualitet är onaturligt. Om man sedan ännu börjar tala om äktenskap kommer mycket annat också med i bilden, men går jag inte in på här och nu eftersom jag varit inne på det tidigare. (http://kristiannyman.blogspot.fi/2013/03/hur-drabbas-du-av-det.html)

      Radera
    6. Saga R. Tack för kommentarerna, och för att du inte kommenterar anonymt! Frågan om huruvida man själv väljer att vara homosexuell eller inte är en långkörare. Som jag skrev tidigare här på denna plats tror jag att det finns sådana som har en "solid" homosexuell identitet redan från början, men att det också finns sådana som under den känsligaste perioden av sin utveckling kan påverkas i den riktningen av det han/hon hör/ser/tar in. Knappast handlar det här heller om ett medvetet val, men ändå om något som växer fram som inte nödvändigtvis skulle ha gjort det utan denna ytter påverkan.

      Du skriver att de flesta av dina jämnåriga lyfter på ögonbrynen när de hör att du motsätter dig samkönade äktenskap. Det är intressant att höra, men också ytterst tragiskt. Detta särskilt som vi vet att opinionen har vänt (läs:vänts) i denna fråga på bara några få år(tionden) som ett resultat av en medveten strategi. Detta är en nyhet för de allra flesta (det var det även för mig tills för bara något år sedan). Jag hoppas kunna återkomma till detta, men om du vill kan du googla "Kirk Madsen After the Ball" och se vad du själv kan hitta...

      Radera
    7. Kristian, jag inser från ditt perspektiv sett kan verka som homosexualitet är någonting trendigt. Finns ju massor av program på TV med gaykillar som stailar heterokillar, inreder lägenheter etc... Med i det fallet är det nog mest fråga om att nån/några TV-producent(er) nånstans kommit på att det går att göra ett säljande TV-format med just dessa ingredienser.
      Ok, dags för mig att bekänna färg! Är själv far till en homosexuell tonåring, och för oss som familj känns nog hela tanken om att homosexualitet skulle vara nånslags trend-grej mycket främmande! Vår tonåring hör till dem som redan i tidigt skede insåg sin sexuella identitet. För övrigt så skulle jag gärna skriva under eget namn, men av hänsyn till vår tonåring väljer jag att inte avslöja mitt namn. Han/hon bör själv få välja åt vem han/hon berättar om sig själv åt. Ingen väljer att bli homosexuell. Däremot kan man välja att dölja och förneka det eller välja att acceptera och följa det. Föds man i en familj där det inte är accepterat, väljer man oftast att dölja det. Ibland kan detta lyckas t.o.m en hel livstid, men oftast rasar fasaden i något skede. Kolla bara hur många som propagerat hårt mot homosexualitet som själv åkt dit för just det! Där finns allt från typ J Edgar Hoover till en rad TV-evangelister etc. Självmordsrisken bland hbt-ungdomar är typ 3-4ggr högre än bland heterosexuella ungdomar. Detta är givetvis ett väldigt oroväckande fenomen! Personligen har jag aldrig varit så oroad över just detta när det gäller vårt barn. Eftersom som vår tonåring har växt upp i en förstående hem och miljö, med goda och förstående vänner förefaller han/hon lika stabil och trygg i sig själv som vem som helst.
      Ett tack till Saga R som framför sin åsikt på ett väldigt respektfullt sätt. Trots att jag inte nödvändigtvis är av samma åsikt gällande äktenskapslagen.

      Jag har rätt till min åsikt, och jag godtar även att Kristian har rätt till sin trots att den avviker ca 180-grader från min! Även om vi inte alls delar samma åsikt i denna fråga, bör vi ändå kunna debattera på ett respektfullt sätt utan personliga påhopp och annat tjafs! Stefan

      Radera
    8. Stefan. Jag ser förstås helst att alla debatterar under eget namn, men det är ett medvetet val att tillåta även kommentarer under pseudonym. Du har dessutom en god motivering till att göra det.

      Nu har vi fastnat på detta med trendigt eller inte. Ok, jag kan säkert ge dig rätt att det från de homosexuellas synvinkel inte handlar om trendigt eller inte. Men om/när man ser det ur samhällets i övrigt synvinkel är det nog oundvikligen så. Och jag menar nog att det handlar om mycket mera än om TV-producenter och om underhållningsvärde. (Som jag skrev åt Saga R: Försök googla "Kirk Madsen After th Ball"!)

      Nu menar jag inte att någon ska tvingas leva sitt liv i garderoben. Men jag menar att det finns alternativ till att leva ut sin homosexualitet. Det har alltid funnits homosexuella - också i kyrkan - men kyrkans svar har varit hittills varit celibatet. (Och borde så ännu vara, men med mycket stöd och uppmuntran! Något som vi är väldigt dåliga på idag!)

      Nu kallar jobbet, så jag får återkomma senare!

      Radera
    9. Kristian. Din syn är väldigt nära min svärmors sätt att se på homosexualitet. Hon har också pratat om det där med celibat. Har alltid kommit bra överens med henne, trots att vi har helt olika syn i dessa frågor. Vår tonåring har en har en troende rumskompis på studieorten, som egentligen delar mycket av dina åsikter, i varje fall gällande äktenskapslagen. Dessa två kommer trots det väldigt bra överens. Själv uppskattar jag stort den här typen av vidsynthet. Världen skulle nog se ganska annorlunda ut om alla hade lite mera av den egenskapen.
      För övrigt gällande äktenskap, så är nog inte vår tonåring egentligen intresserad av någon kyrklig vigsel. Undrar just hur många av de homosexuella som är det? Det är mera fråga om att vara lika inför lagen. Du ser ju på familj och äktenskapet från ditt perspektiv, som du nödvändigtvis inte ens delar med alla de som kallar sig kristna (en sak du säkert insett ;). Egentligen är världen full av människor som som inte alls delar varken din eller min religion eller livssyn, men som ändå ingår äktenskap och har full rätt att göra så inför lagen.
      Stefan.

      Radera
  4. En vacker dag kanske den Finska staten beslutar att att det är dags för ett förbud mot spridandet av RELIGÖS propaganda och då är det nog slut med blogeti-bloggandet för lilla Kristians del... fast det är kanske just det som behövs för att du ska lära dig att rätten att sprida information är ganska så viktig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra sagt! Alla religiösa bara klagar om spridandet av andra religioner och homosexuella och allt möjligt, men de ska få säga vad de vill som om att de står över lagen och är bättre än alla andra

      Radera
    2. Anonym. Du borde kanske inse att det är viss skillnad på propaganda och information... Information bygger upp, propaganda förblindar och förför. Men visst kan det ofta vara svårt att se var gränsen går, och helt säkert inverkar också ens egen position på var man ser denna gräns.

      Radera
    3. Så du menar att vår "kära" Evangelisk-lutherska kyrka är den och bara den enda som får sprida information för alla våra andra religioner som vi har i vårt land och i denna värld så bara förblindar våra sinnen? Men den Evangelisk-lutherska får sprida precis vad de vill? Detta börjar likna en diktatur...

      Radera
    4. Nå, nu läser du nog in mycket mellan raderna i det jag skrev - sådant som inte finns där.

      Radera
    5. kan vara, men jag tycker det är bara tragiskt när du fylls av "helig vrede" och allt möjligt. Den gyllene regeln "Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem" den tycker jag att du bryter mot nu, eller kanske de som är annorlunda inte tillhör människosläktet? Jag som trodde att Evangelisk-lutherska kyrkan predikade om förlåtelse och förståelse. Men tydligen börjar detta likna den Inkvisition vi hade på medeltiden.

      Radera
    6. Anonym. Den "heliga vreden/indignationen" kommer av att jag ser den blindhet i dessa frågor som vissa (nästan) med våld försöker sprida. Nu är kanske inte uttrycket helt rätt valt. Det handlar också om en uppgivenhet och framför allt om en stor sorg. Men visst gäller här den gyllene regeln! Om jag skulle fara vilse från vad Gud har sagt i sitt ord skulle jag absolut vilja att någon skulle uppmärksamgöra mig på detta och be mig vända om!

      Radera