tisdag 30 juli 2013

Religionsförbud?



Kyrkpressen nr 28/2013 (11/7) lyfter i en liten notis fram den diskussion om barn och religion som blev resultatet av tidigare riksdagsledamotens för V, Margo Ingvardsson, insändare i Dagens Nyheter i mitten av april i år. I sin text, som tog avstamp i en friande dom mot de Boråsare som försökt driva ut demoner ur ett barn, pläderar Ingvardsson bl.a. för en tolv års åldersgräns för utövande av religion. Hon skriver det inte rakt ut, men detta skulle givetvis då också omfatta ett förbud mot barndop.

Nå, nu är Margo Ingvardsson knappast att betrakta som fullt seriös. Hon har under många år, i äktkommunistisk anda, luftat sitt hat mot allt som har med kristen tro att göra. Så det är inte alls oväntat att hon kommer med ett dylikt utspel. Men det är ändå smått skrämmande att det finns människor som tänker i dessa banor – även om människorna inte är att betrakta som seriösa. Enligt historien skrattade man först åt Cato d.ä. när han upptog seden med att avsluta sina tal i den romerska senaten med orden ”för övrigt anser jag att Cartago bör förstöras”, men 149 f.Kr. skrattade ingen längre, utan då förklarade Rom Cartago krig – och staden lades i ruiner.

Det finns så mycket som man kunde/borde påpeka när det gäller Ingvardssons utspel att jag inte riktigt vet var jag ska börja. Men först kunde man kanske påpeka att det är synnerligen dålig debatteknik att inleda med ett extremt exempel för att sedan låta sitt resonemang glida över till att låta förstå att detta är beskrivande för all (kristen) religionsutövning. Faktum är att demonutdrivningen i Borås skedde i en liten, sluten krets som dessutom, enligt uppgift, är starkt påverkad av afrikansk stamreligion. Alla kristna församlingar i Borås har dessutom tagit avstånd från det som skett.

Det som stör mig mest är ändå det att Ingvardsson, liksom de flesta av dagens religionskritiker, utgår ifrån att det att ett barn inte får någon religiös/kristen (för det är kristendomen det hela handlar om) undervisning innebär att barnet skulle få en, i religiöst hänseende, neutral uppfostran. Så är det givetvis inte, utan också det att ett barn INTE får någon kristen undervisning innebär att en världsåskådning ges åt barnet: En icke- (eller anti-) kristen världsåskådning. Det är nämligen precis som Jesus säger: Det finns ingen neutralitet i detta. Den som inte är för honom är emot honom. Den som inte samlar, han skingrar. (Luk. 11:23)

Bakom inlägg och åsikter som dessa skymtar också inställning att religionsfrihet alltid innebär frihet FRÅN religion, när religionsfrihetslagstiftningen de facto utgår ifrån den positiva rätten till religionsutövning. Här passar det bra att låta Alf B Svensson få sista ordet – i ett citat som är hämtat ur den debatt som alltså uppstod efter Ingvardssons insändare. ”FN:s barnkonvention säger att alla barn har rätt till en andlig och moralisk utveckling. Detta innefattar ändå inte att föräldrarna har rätt att tvinga på barnen sin tro eller otro, men om vuxna väljer att inte vägleda barnen utifrån den tro och de värderingar de har så sviker de barnen.” (Citatet hämtat från KP:s notis.)


8 kommentarer:

  1. Barn föds som ateister...

    Det mest objektiva vore väl ändå att introducera flera olika religioner. Då får barnet ta del av ett flertal olika världsåskådningar.

    /Anders

    SvaraRadera
  2. "Barn föds som ateister..." Nej, nu vet jag inte om jag ska skratta eller gråta! Om detta är tänkt som ett skämt måste det vara ett av de sämsta någonsin, och om det är seriöst menat vet jag rakt inte vad jag ska säga... Men kanske du inte har sett ett nyfött barn på riktigt nära håll? Det skulle kanske till en del förklara det du skriver.

    Det att vi äldre, eller en del av oss, lyckas lura oss själva att det inte finns någon Gud - och därmed bli blinda för honom och hans verk - är ett beklagligt faktum. MEN. Vi behöver väl ändå inte projicera våra dumheter på de små barnen?

    SvaraRadera
  3. Kristian, hursomhelst är det inte gott ställt med oss människor utifrån vår naturliga födelse. Kom ihåg exv. Ef. 2:3.

    SvaraRadera
  4. Markus. Sant. Men jag menar nog ändå att detta inte är riktigt samma sak som att barnen skulle vara ateister. Ef. 2:3 beskriver vårt naturliga tillstånd som vi hamnat i utan eget val, ateismen igen är långt en självvald dumhet. (Även om den givetvis bottnar i det förra.) Barnen föds, andligt sett, med "ryggen mot Gud", men de är ändå inte alls främmande för det andliga. Ateismen skapare däremot en livsfilosofi utifrån det människan ser när hon står där med ryggen mot Gud utan att vilja vända sig om...

    SvaraRadera
  5. Varför klagar du på ateister? Du fattar väl att de klagar och är arga på grund av sådana som dig som klassificerar de som "dumma i huvudet". De har en egen tro och deras tro är att inte tro utan att smutskastas av sådana som dig. "Enligt religionsfrihetslagen behöver man i Finland varken höra till något religionssamfund eller delta i utövande av religion mot sitt samvete."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym? Nu är du nog lite väl känslig, tycker jag. Var har jag, t.ex. sagt att någon borde "delta i utövande av religion mot sitt samvete"? Att blunda för alla de spår Skaparen har lämnat efter sig och sedan skapa en livsfilosofi av denna blindhet man valt att leva i - det kallar jag nog definitivt för en stor dumhet. Men vi lever ju i ett fritt land... Men det jag reagerar på är att man (här Margo Ingvardsson) försöker göra denna blindheten obligatorisk!

      Radera
  6. Be om ursäkt för att ateismen är en typ av dumhet. Det är noga övervägt. Religiös extremist där. Mattias Granroth

    SvaraRadera
  7. Mattias. Visst kan det vara övervägt, men dumt är det likväl. Och att kalla någon för "religiös extremist" är inte snällt. Men för all del får du väl göra det. Men det visar nog mera var du står idag än var jag står. Se, extremism i betraktarens ögon kan bero på en av två saker - antingen att den som betraktas de facto ÄR extrem, eller så på det att den som betraktar, omedvetet, har flutit med strömmen så till den grad att den som står på samma ställe så småningom börjar se extrem ut. Jag hävdar att vi här har ett typexempel på den senare varianten.

    SvaraRadera