torsdag 11 juli 2013

Räsänen och kyrkans röst



Päivi Räsänen (Kd, inrikesminister) är igen i blåsväder. Hon höll ett tal på ”Folkmissionsdagarna” i vilket hon konstaterade att ”vi alla någon gång säkert hamnar i en situation där vi kan tvingas överväga huruvida vi hamnar att agera mot den allmänna uppfattningen, rådande normer, grupptrycket, ibland också mot lagen – detta vågar jag säga som inrikesminister – om dessa går emot Guds ord.” (Detta är min översättning av den del av talet som har väckt mest negativ uppmärksamhet. Räsänen talade också om aborter och sade att djuren i dagens Finland har bättre rättigheter än oönskade foster, samt att de homosexuellas rättigheter trampas på om de inte får höra vad Gud säger i sitt ord om utlevd homosexualitet.)

Räsänens tal har lett till flera anmälningar till riksdagens justitieombudsman, och även till att många skrev ut sig ur kyrkan under onsdagen via eroakirkosta.fi. Jaakko Heinimäki, teolog och författare, säger i en intervju i dagens Iltalehti att ”Räsänen talar inte med kyrkans röst – hon representerar sig själv och sitt parti. Smartare än att skriva ut sig ur kyrkan vore att i stället skriva ut sig ur Kd.”

Den som har följt med vad jag har skrivit här på bloggen vet jag att jag var inne på samma ämne för någon vecka sedan – och att jag är på precis samma linje som inrikesministern här. Nu nöjer jag mig med att, som en liten kommentar till det Jaakko Heinimäki säger, konstatera att Päivi Räsänen långt är orsaken till att jag fortfarande är medlem i Kd. Hennes frispråkighet och rakhet, och mod, är något alldeles enastående, och jag är stolt över min partiledare! Dessutom, och det är viktigt att konstatera, talar Päivi Räsänen faktiskt med kyrkans röst i denna sak.

Vilken är nämligen denna ”kyrkans röst”, och vem får bruka den? Är det kyrkans ledning som talar med kyrkans röst? T.ex. ärkebiskopen när han, tvärt emot gällande beslut i kyrkan, på kyrkomötets inledning klart och tydligt går ut ur skåpet och ger sitt stöd till en könsneutral äktenskapslagstiftning? Nej, det kan det ju rakt inte vara i ett sådant fall. Vilken är kyrkans röst, och vem får använda sig av den?

För att hitta ett riktigt svar på denna fråga behöver vi se på kyrkan, och på vems kyrkan är. Är kyrkan ärkebiskopens? Är det de liberalas kyrka? Eller de konstervativas? Nej, nej och igen en gång nej. Kyrkan är faktiskt Herrens, och som sådan är kyrkans röst inget mindre än Herrens egen röst – så som vi hör den i Guds ord. Och när det är så kan vem som helst av oss tala med kyrkans röst – så framt vi talar i enlighet med Guds ord. Det gör Päivi Räsänen i denna sak, och då talar hon med kyrkans röst. Oberoende av vad någon Jaakko Heinimäki, eller någon annan ”förståsigpåare” någon tidning lyckas gräva fram för en kommentar, kan tänkas påstå.  

Så tummen upp för Päivi Räsänen!

11 kommentarer:

  1. I dagens samhälle tycker jag att det är i det närmaste löjligt att ens ha ett parti som heter Kristdemokraterna!
    Tummen ner för Päini Räsänen!
    http://www.adressit.com/adressi_paivi_rasasen_erottamiseksi_ministerinvirasta

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, varför inte slopa alla partier. Kanske tummen ner för Paavo o Ville. Så har vi ju ett " i det närmaste löjligt " språkparti.

      Radera
    2. Ännu angående adressen... Det är fegt, ynkligt och dessutom oerhört grymt att dra igång en dylik adress. Räsänen kommer inte att tvingas avgå p.g.a. denna adress (och det vet nog de som ligger bakom den) - det enda den syftar till är att utöva psykisk terror mot en redan (i media) hårt prövad person. Skäms på dig/er!

      Radera
  2. Cecilia. I dagens samhälle behövs faktiskt Kd mera än någonsin! Sedan kan jag inte förstå varför någon drar igång en dylik adress. Hon är demokratiskt vald, och som kyrkominister är hon den bästa vi har haft på länge. Men det finns tydligen många som älskar att hata Päivi Räsänen.

    SvaraRadera
  3. Om det finns en gud varför behöver vi då KD? 2013 och folk röstar fortfarande på imaginära väsen, skam över det Finländska folket. Du och Räsänen skulle platsa bra i Westboro Baptist Church

    SvaraRadera
  4. Nu, bäste herr (?) Antikrist yrar du - och så blandar du ihop saker. I senaste riksdagsval röstade jag på Peter Östman. (Så avslöjade jag den valhemligheten, som knappast var någon större hemlighet...) Du har nog ett ganska styvt jobb framför dig om du ska bevisa att Peter är ett "imaginärt väsen"!

    Politik handlar långt om VÄRDERINGAR, och Kd:s politik bygger på kristna värderingar - inte på Bibeln. (Även om rötterna för dessa värderingar givetvis finns där.)

    Och sedan detta med WBC. Jag kan garantera dig att varken Päivi Räsänen eller jag skulle bli antagna som medlemmar, även om vi till äventyrs skulle vilja det. Men jag anser hur som helst att det är ganska lågt att i våra diskussioner komma dragandes med denna sekt gång efter annan. Om inte annat så visar det dock att du tydligen håller på att bli utan argument...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bäste Kristian, jag skrev folk. Och utan bibeln finns inga kristna värderingar, så folk röstar på människor som har tagit sina värderingar från bibeln. Och sedan hänvisar till väsen ur en 2000år gammal bok om vad väsnen skulle tycka om saker och ting 2000 år senare? Att hänvisa till vad gud och en bok 2000år senare säger på minster nivå är bara skamm över hela finland.


      Räsänens tal går att jämföra med att försvarsministern skulle ställa frågan vad skulle John McClane från die hard skulle ha gjort?

      Radera
    2. "Antikrist". Din kommentar finns ovan och alla kan se vad du skrev. Om du vill komma med en korrigering går det givetvis bra.

      Nu ska jag berätta en stor hemlighet för dig! Vi bygger alla våra värderingar och vår livssyn på något. Du också. Om vi börjar skärskåda allas ryggsäckar i detta hänseende kommer vi nog att hitta både det ena och det andra - i många fall rena sagor också. Skillnaden är bara den att vi som kallar oss Jesus-troende öppet deklarerar vad vi bygger våra värderingar på. Och de allra flesta som har studerat Bibeln noggrannare torde inte hålla med om ditt tal om "imaginära väsen" och, som man också får höra, "sagoböcker".

      Radera
    3. Dom som har studerat bibeln kan nog snabbt komma fram till att det är en sagobok med imaginära väsen, eller så är dom oförmögna att skilja på verklighet och fantasi. Skulle övernaturliga händelser ske skulle vi kunna bevittna dom och studera dom men nu är det ju så att övernaturliga händelser inte sker och inte går att studera. Skulle Gud existera och bibeln vara sann skulle vi naturligtvis inte behöva ha en religion, eller hur? Enastående påståenden kräver enastående bevis.

      Tro det eller inte, men människor kan faktiskt ha bra värderingar utan tro och bibel .

      Radera
    4. Antikrist. Övernaturliga händelser sker hela tiden. Det är bara det att vi människor är så blinda att vi inte ser dem. Eller kanske rättare: Har valt att inte se dem.

      Så ska du få ett boktips av mig: Läs C.S.Lewis bok "Min morbror trollkarlen"! Och se hur "Morbror Andrew" reagerar i slutet av boken när han ser de pratande djuren, och framför allt Aslan själv. Lewis fångar här på ett oerhört bra sätt dagens människas blindhet inför det övernaturliga!

      Radera
  5. Som ett tillägg till min bloggtext kan jag konstatera att det håller på att bli nästan (tragi)komiskt detta hur kyrkliga dignitärer står i kö för att framträda i media i dessa dagar för att fördöma Päivi Räsänen och det hon har sagt. Och för att samtidigt avslöja sig själva och sitt avståndstagande från Guds ord.

    Detta, om något, visar vad som för dem är viktigast av allt idag - att värna om att alla ska vara med och betala sin kyrkoskatt. Oberoende av kostnaden i form av avfall och förnekelse av vad Gud har sagt.

    SvaraRadera