tisdag 16 juli 2013

Om media och medias ansvar



Det talas idag mycket om s.k. ”hatprat” och om att samhällsdebatten på sina håll har förråats och, speciellt på forum på nätet där man kan kommentera anonymt, även fått drag av påhopp på person. Den allmänna åsikten är givetvis att detta ska motarbetas. Det är emellertid intressant att detta långt tycks fungera bara i s.a.s. en riktning. Om någon öppet uttrycker åsikter som inte är ”pc” och som går tvärt emot rådande samhällstrender – då gäller en annan standard och andra regler.

Jag tänker nu närmast på hur Päivi Räsänen har behandlats i media den senaste tiden. Man har inte brytt sig om att ens ta reda på vad hon egentligen sade, utan man har – för att skapa sensation – klippt och skurit friskt i hennes tal. Dessutom ger man muntur åt i princip vem som helst som vill uttrycka sin bestörtning och sin avsky över det Räsänen påstås ha sagt. Med många gånger t.o.m. ganska hårda ord.

Media gillar när det finns motsättningar, och om dessa inte är tillräckligt tydliga späder man själv idag gärna på och gör dem värre än de egentligen är. Att det fungerar på detta sätt har blivit speciellt tydligt de senaste dagarna. Nu frågar jag mig vart medias ansvarstagande för en enskild människas rättskydd och t.o.m. personliga säkerhet egentligen försvann? Igår sade Räsänen i en intervju i A-Studio att hennes hem har blivit vandaliserat i efterdyningarna av den senaste uppståndelsen. Är t.ex. Iltalehti beredd att bära sitt ansvar för att dylikt händer efter att man på detta sätt har piskat upp stämningarna?

Räsänen uttryckte också, i samma intervju, sin oro över att kristna människor idag upplever att det i dagens samhälle inte längre finns full religionsfrihet och inte heller möjlighet att stå för kristna värderingar. När vi ser hur hon själv har behandlats i media den senaste veckan kan man knappast ge henne annat än rätt i detta. Om/när sedan ännu detta mediedrev urartar ytterligare i dylika överslag (vandalisering) menar jag nog att det verkligen finns orsak att fundera över vart vi riktigt är på väg.   

2 kommentarer:

  1. En sammanfattning
    http://www.lifenews.com/2013/07/15/finlands-interior-minister-animals-have-more-protections-than-unborn-babies/
    hälsn. Halvar Sandell

    SvaraRadera
  2. Tack för den länken, Halvar. Trevligt att du fick komma till tals där på slutet också! Ofta är det ju bara de "liberalas" röst som tillåts höras här, men det är tydligen bättre ställt på annat håll i världen...

    SvaraRadera