lördag 13 juli 2013

Orsaken

Det börjar, när man följer med medias skriverier om "Fallet Räsänen", så småningom klarna var skon på riktigt klämmer och vad som är den verkliga orsaken till uppståndelsen. Det var tydligen det Räsänen sade angående abort som ligger bakom.

”Ett foster som ännu kan aborteras är inte en bit vävnad, utan en individ som förmår känna smärta. Djurskyddslagen ger ett bättre skydd åt djur som avlivas än vad abortlagen ger ett ofött barn. Ett djur som slaktas får inte åsamkas smärta, men den smärta som en abort förorsakar, vågar vi inte ens diskutera”.

Starka ord, förvisso, men samtidigt ytterst allvarliga ord som vi bör kunna diskutera och analysera - inte bara fördöma och visa ifrån oss. ÖT:s ledarskribent Margareta Björklund tar till ett billigt retoriskt knep och jämför Räsänens uttalande med "den propaganda som florerar bland fundamentalistiska abortmotståndare i USA". "Guilt by association" brukar dylikt visst kallas. De fundamentalistiska abortmotståndarna behöver vi givetvis inte ta på allvar och lyssna på, och när Räsänen uttrycker sig på liknande sätt behöver vi förstås inte lyssna på henne heller.

"Att jämföra laglig abort med slakt är ovärdigt och fullständigt onödigt." Nåja, den åsikten får man givetvis ha, men den stora frågan är huruvida det Räsänen har sagt är SANT eller inte. Och visst bör man fundera på vilka följder det man säger har för de kvinnor som har genomgått en abort, vilket Björklund konstaterar, men samtidigt borde man också tänka en del på vilka följder en abort har för de små barn som blir aborterade. De är ju den verkligt oskyldiga parten i detta triangeldrama - och den parten som onekligen får ta den största smällen.

Det har i biskoparnas fördömanden av Räsänens tal också hörts de i detta sammanhang så vanligt förekommande orden om kvinnans rätt till sin egen kropp, och kvinnans rätt att välja. Men jag frågar mig, alltid när detta argument flyter upp i denna diskussion, varför man inte talar om denna samma "rätt att välja" i samband med själva sexakten. För vi vet ju alla att ett barn i regel inte blir till utan denna del av hela processen. Jag menar att det är DÄR valet görs. Om man har sex, ja då har man redan gjort sitt val. För i dagens värld borde det ju verkligen inte komma som någon överraskning för någon hur ett barn blir till. Sedan borde också mannens roll - och mannens ansvar - lyftas fram i denna diskussion. Det skulle vara intressant att veta hur stor procent av dagens aborter som beror på att mannen inte tar sitt ansvar. Jag fruktar att den procenten nog är väldigt hög.

Aborterna är ett djupt och svidande sår i vårt samhälle, men detta får inte hindra att de diskuteras. Med de ord som beskriver vad det på riktigt handlar om. Räsänen är definitivt ute i ett mycket angeläget ärende här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar