tisdag 15 juli 2014

Förlåt?


Ärkebiskop Kari Mäkinen deltog igår i evenemanget Arenan i Björneborg och höll ett anförande i vilket han sade att det nu är dags att be de homosexuella om förlåtelse för den grymma behandling kyrkan och samhället har utsatt dem för. Mäkinen uppmanade alla debattörer att vara uppmärksam på sina blinda fläckar samt till självkritik. Han uttryckte också en förhoppning att andra kunde instämma i denna ursäkt - i såväl kyrka som samhälle. Så långt Kari Mäkinen.

Jag hade hoppats att jag skulle få ha semester från denna fråga åtminstone någon tid här på bloggen, men det tycks inte vara möjligt. Propagandakriget vilar inte, och fronten flyttas ständigt framåt.

Kari Mäkinen överraskar inte med detta uttalande. Hans vilsenhet i denna fråga och hans egna blinda fläck (som han inte berör - troligtvis just för att det är en blind fläck) framstår plågsamt tydligt. Han har givetvis rätt i en sak, och det är att alla som har gjort sig skyldig till grymheter mot de homosexuella har alla orsak att be om ursäkt. På denna punkt finns det knappast någon större oenighet i kyrkan. Hoppas jag. Men att, som Kari Mäkinen, uppmana till ursäkt, och be om ursäkt, för att kyrkan har hållit fast vid vad Gud i sitt ord säger om att utlevd homosexualitet är en synd i Guds ögon, samt att homosexualiteten är onaturlig, det är att gå långt utanför det mandat Mäkinen har som ärkebiskop. För övrigt blir det oklart i vems namn Mäkinen ber om ursäkt samt om han överhuvudtaget ber om någon ursäkt.

Det Mäkinen säger om att vara uppmärksam på sina blinda fläckar är viktigt. Det behöver vi alla göra. Jag också. Alla mår vi också bra av ett visst mått av självkritik. Men här framstår Kari Mäkinen som en synnerligen tragikomisk figur när han samtidigt uppenbarar sina egna blinda fläckar och brist på självkritik. Det är förvisso allom känt att Guds ord för Kari Mäkinen är en stor blind fläck, men sällan har detta framgått så här tydligt. När ärkebiskopen på detta sätt helt negligerar Guds ord och så oerhört tydligt framstår som den blinde ledare han är måste vi som kristna ta avstånd från både honom och hans utsagor.

Jag menar att kyrkan och dess ledning just nu står mitt i en process som vi om några år (ja, varför inte redan nu?) har orsak att be de homosexuella om förlåtelse för. När vår kyrka, men Kari Mäkinen i spetsen, på detta sätt avvisar Guds ord och kallar svart för vitt och fel för rätt sviker och förleder man människor som kämpar med sin brustna sexualitet. Guds svar på homosexualiteten är avhållsamhet, syndaförlåtelse och helande. (Ja, du läste helt rätt!) Inte bejakande av synden. Om kyrkan på det sätt som nu sker låter förstå att människan kan och ska leva ut alla sina begär förleder man de människor som kämpar med denna sak i sina liv. Man dömer dem på så sätt till förtappelse och drar dessutom blodskuld över sitt eget huvud.   

Kari Mäkinen, och vi alla, har all orsak att be de homosexuella om förlåtelse. Inte för att vi har varit tydliga med vad Gud säger i sitt ord, utan för att vi har varit för alldeles för otydliga och försiktiga med att hålla fram Guds ord och vilja i denna fråga. Gud älskar även de homosexuella och han vill  också dessa människor väl. Han vill välsigna. Men inte synden, utan människan, och denna välsignelse finns bara tillgänglig där som vi håller fast vid Guds ord och därmed vid Herren Gud själv. Gud välsignar aldrig synden, men den syndare som omvänder sig, bekänner sin synd och vill överge den - den människan får del av syndernas förlåtelse och välsignelse i rikt mått.

Så härmed tar jag Kari Mäkinens uppmaning på allvar och ber de homosexuella om förlåtelse. Förlåt att jag, och vi som kyrka, har varit onödigt otydliga i denna fråga! Förlåt att vi inte tydligare har klargjort att utlevd homosexualitet är en synd som drar förbannelse över människan. Förlåt att vi inte har varit tydligare med att framhålla att Gud älskar alla människor - även de som har homosexuella böjelser - och att han vill att alla ska leva i renhet och i helgelse. Förlåt att vi inte har varnat tillräckligt tydligt för farorna med att leva ut en sexualitet som går mot Guds uttalade vilja - att detta leder till förhärdelse och i förlängningen till förtappelse. Förlåt också den kärlekslöshet jag har uppvisat också de gånger jag har försökt varna för dessa saker. Förlåt att jag inte tydligare har varnat mina medkristna (och våra kyrkliga ledare) för farorna med att gå emot Guds ord och därmed Gud själv och för de följder det får när man i ord och/eller gärning förleder människor som kämpar med sina synder och begär till ett liv i synd.  

Avslutningsvis vill jag, likt Kari Mäkinen, framför en önskan om att andra - speciellt då Kari Mäkinen och andra kyrkliga ledare - skulle instämma i denna ursäkt och framledes vara mycket tydligare med vad Guds ord säger i denna sak. Det är vi skyldiga dem som vi tidigare har svikit och förbrutit oss mot i detta. 



Tillägg kl 13:12: Efter ytterligare eftertanke får jag tillägga att jag också, för vad det nu kan tänkas vara värt, får be de homosexuella om förlåtelse för Kari Mäkinens uttalande på Pori Areena. Han tycks ju vara benägen att be om förlåtelse för, vad han menar vara, andras försyndelser, så därför kan jag kanske göra det samma?

10 kommentarer:

  1. Till och med med bibeln som tillhygge kan man göra svart till vitt och ondska till "godhet"... som i ovanstående inlägg. Tragiskt - men alla har vi ju våra behov av självhävdelse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11:10. Förklara gärna vad du menar! Vad är svart och vad är vitt i din värld, och vad baserar du det på? Och förklara gärna också på samma gång hur jag med ovanstående inlägg "med bibeln som tillhygge" gjort "svart till vitt och ondska till "godhet"".

      Radera
  2. Grundorsaken hittar ni i Jesaja 2 kapitlet. Hitler visste att alla folk skulle bindas till det som människan tillverkat och som alla gjordes beroende av. Älskar vi tingen och vår förmenta förmåga för mycket tar vi äran av Gud. Och västeuropa gick på knä och lämnade Israel i sticket för bergsoljans (fossila bränslens skull) 1973. Och stark villfarelse kom allt starkare i rörelse i världen. Nu har alla egen frihet och egna resurser...Salig den som frälses av Herren. Ske din vilja Fader i Jesu Namn+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Amen¤¤

    SvaraRadera
  3. Skriften Enbart Visar på Kristus Jesus från Nasaret (den Smorde) enbart, som Försonare för människors brott och Synder och detta kan fattas genom Tron Enbart som är en GudsAndes och Dopets Nådegåva enbart. Detta har varit utgångspunkten och kärnan i det budskap som jag försökt framföra som kommenterande och predikande teolog på diverse Kristnas bloggar och på Hbl:s kommentarsfält så länge det var tillgängligt.
    Men just för att det kommit med så mycket "slagg" av det egna och minnen av ett liv och en uppväxt i en värld där Gudstron och levernet som kristen kommit på undantag och sedan korrigerats genom att Gud gav mig väckelsens Nåd Så ber jag högvördigt om ursäkt för att Herren Ord blandats med så mycket slagg av det egna uttrycksättet och livet.
    Men om någon eller jag får Nåd att predika Ordet utan smak av det bristfälliga kärlets blandade tankes och minnes innehåll så vet vi att Bokstaven dödar men Anden gör levande när vi ger Guds Ord rätt,ber om Nåd att Tro (och lyda) och omvänder oss till att visa Med Guds hjälpare den Tro som getts oss I Ande, Dop, Tro, Heliga Handlingarna och Guds Församlingar i Bibel och Katekesundervisning de gånger Ordet rätt förkunnades....
    Kort sagt: Guds Ord är evig Sanning. Han/det guds slaktade lamm är suveränt och dömer oss och friar oss efter Guds Nåd och vilja.(Syns endas genom tron, bevare oss Gud för antikrist...)
    Herre, milde Gud,Låt oss bli levande Kristna som säger att fast jag med sorg minns hurr lättledd jag varit och vad ont jag själv har gjort och vad andra gjort mot mig så vill jag inte bli till hinder för någon som Herren vill frälsa genom att jag skulle anklaga genom oklara saker ur jämmerdalsminnets innehåll. Frid vare med Alla Herren kallade utvalda och utkorade; de som var, de som är och de som föds så länge tiden består. Hälsn Torsten Nils Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Voj jisses vilken smörja.

      Radera
    2. Du anonym som skriver Voj ji++e+ vilknen smörja. Jag tror jag behöver säga förlåt åt just dig... Det var annars tur att den andre "jeppisbolaren" du vet han med långt svart hår kom undan min naiva fullhundsnävar den kvällen 1983.
      Eller så hade jag fått på käften,,,,ja troligen så!! Men nu har jag gjort "bättring och får med Jesus gå" Än en gång förlåt jag var ung, dum naiv och ond. Ulka

      Radera
  4. he he he gnäggar tnu

    SvaraRadera
  5. För att nu en sista gång säga klart åt dessa anonyma att det ofta är andliga saker som jag avhandlar med andligt grepp på dessa kristna bloggar så hävdar jag som upplyst av GudsOrd i denna satansvärlds mörker, feghet och oförstånd som ofta avspeglas i de "anonyma" kommentataorernas uttalanden: att enligt den Yttre Lagen så var jag som nykter inte i skuld till någon människa.jag kan t o m med berömma mig av försiktighet kärlek, tålamod och förståelse där innerst inne så som många egenrättfärdiga brukar göra. Som fyllhund gjorde jag inget slagsmål i smyg och för vad jag gjorde i eljest eller i myndigheternas närvaro ställde man mig aldrig tillrätta för med detaljbriefing och rättegång.(((Portsarn ringde jag oxå upp o kollade en sak utan att dölja mitt eget namn+)))
    Men eftersom det är synd att supa sig full och söka sex före äktenskapet så var jag en vanlig ung man bland den c a 35 procents del av unga som ofta levde till det yttre fel på detta sätt.
    Men det är i Ljuset av Kristi Lag som vi dagligen med sorg får bekänna att nog är Guds Ord sant. Vi har synd och ondska och "det lilla som vi gör fel" smärtar så mycket mera då vi vet hur DEN ENDE SYNDFRIE i Skriften uppmanar oss att leva och tro. Men tack och lov jag(uskon ja luulen;)) har fått NÅD att tro på syndernas förlåtelse (I Jesu Namn),kroppens uppståndelse och ett evigt saligt liv i nya himlar och på en ny jord efter Domedagen I den Ende Guden "Israels Gud" som HÖR, Är, EN!!!+ (men ändå sjunger jag en i tre och tre i en O Ljuva Hemlighet.)
    P:S: Förlåt, om man haft ngn detaljanklagalese mot mig som jag inte känt till så har ingen heller frågat något av mig. Frivilligt har jag bekänt vad som jag vetat av i hjärtat. Andras synder får var och en ta hand om själv säger jag med adress till Satanas som gav mig skuldkänslor och lät mina skändare leva gott. h Torsten Nils Ulrik

    SvaraRadera
  6. ett äkta förlåt,
    ur ett sörjande hjärta
    lindrar all smärta+?!
    (Ulrik 2014)

    SvaraRadera
  7. Hall-Elu-Jah!!! Herren;Försonaren är (än)nu Konung. Därför kallas hela jordkretsen ännu i dessa födslovåndor av Ordet till Ordet Jesus; till Guds Nåd och Frälsning och ingen kan döma den andre.
    Men den som illa gör, den illa far säger jag till dem som gör upp onda planer och Hatar och hotar och dödar Guds och Israels barn. (Ius bellum, nicht warheit???+¤¤)

    SvaraRadera