fredag 4 juli 2014

Förvirringen fördjupas



Världen är upp och ner, och den blir bara galnare. Igår berättade de finländska kvällstidningarna om kulstötaren Vesa Räsänen som kirurgiskt har bytt kön, bytt namn (han kallar sig numera Vera) och även fått ett nytt socialskyddssignum. Nå, nu vill 46-åringen göra historia och delta i FM i kulstötning. I damklassen. Han har lämnat in en anhållan till idrottsförbundet, men dessa har ännu inte tagit något beslut i frågan. I stället har man tillsatt en utredningsgrupp som ska ge rekommendationer i ärendet. "Detta är en mycket svår fråga", säger man från idrottsförbundet.

Givetvis inser jag varför man menar sig behöva vara politiskt korrekt och varför man inte vill dra på sig medias och hbtq-folkets vrede. Men någon måtta måste det väl ändå vara! Eller är det helt enkelt bara så att förstockelsen och blindheten i fråga om vad som är naturligt och inte idag har blivit så total att man inte längre kan tänka ens så här klart? Men det här är ingen svår fråga. En man är en man oberoende av hur man än skär och syr i honom! Detta kan ingen propaganda i världen ändra på, men det ska uppenbarligen nog försökas. Och med dagens förvirring i dessa frågor är utfallet inte givet. Bedrövligt håller på att bli ett allt för svagt ord...

Jag har aldrig tränat ordentligt, fötterna höll inte för hårdträning. Dessutom tror jag inte att jag hade det riktigt brinnande intresset heller. Men diskus och kulstötning var min grej när jag var yngre. Jag stötte ändå en del kula, för att det vara roligt, och lyckades få herrkulan att flyga nästan 11 meter. Samtidigt testade jag att stöta med den fyra kg tunga damkulan, och den flög nästan 17 meter. Med samma "träningsmängd", och samma teknik. Detta är nu ingen heltäckande studie i saken, men alla förstår säkert de ungefärliga proportionerna. Om (opererade) män tillåts börja tävla i damklasserna i olika grenar kan vi med en gång sluta med all form av damidrott. Men detta är kanske en utveckling som också ska understödas? I jämställdhetens namn?

30 kommentarer:

  1. Inom vissa grenar spelar det ingen roll vilket kön man är, t.ex inom E-sports(professionella dataspelare) håller man ju på och tar bort herr/dam indelningen, samma skulle man nog säkert kunna tänka sig med andra sporter, som diverse olika fordonssporter, shack mm. men sådan sporter som baserar sig på fysiken så blir det nog tokigt om man börjar blanda eftersom utgångspunkten är så olika, oberoende om man sen i registret är man/kvinna, blandad eller könlös.

    Dethär är mer ett filosofiskt problem, hur man skall ställa sig till transpersoner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Det må vara "mer ett filosofiskt problem", men det får praktiska konsekvenser. Av vilka denna är endast en liten, men ack så tydlig, sådan. Även när det gäller att illustrera den förvirring - och den benägenhet att buga för det politiskt korrekta - som råder.

      Radera
    2. Nu gick det ju ändå så att hon fick tävla igår vid Virrat och blev fjärde med 12,42m, hon kommer också att få kasta i Kalevan kisat

      Radera
  2. Vill ni se en verklig förvirring?

    https://twitter.com/peuhkuri

    Såna här "politiker" har vi i Finland 2014!!!

    Man kan kalla sig troende om man pratar med gud, men om man hör gud är man nog schizofren...den här människan påstår att gud berättade åt henne vem som är nästa ordförande för KD....huhhu...

    Samma Peuhkuri länkade även till denna youtube snutt, var en stackars ung dam påstår sig ha sett en engel med svärd. Nog borde dessa personer få hjälp med sina fantasier, men hur?

    https://www.youtube.com/watch?v=T31dFWJbIvk


    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. För en gångs skull ska jag faktiskt ge dig rätt. Angående Pehkuri, den andra delen av kommentaren kan jag inte ta ställning till emedan jag inte nu hinner kolla upp länken. Tyvärr finns det sådana (inom kd) som har svårt med gränsen mellan tro och politik. Jag har sett detta samma fenomen på nära håll. Värderingarna får och ska vara med i politiken, men detta gick över gränsen. Klart.

      Radera
    2. Förtydligande till det ovanstående: "På nära håll" innebar i mitt fall kdu:s kongress i mitten på 90-talet.

      Radera
  3. Usch vilket vidrigt inlägg det här är. Väldigt kränkande.
    Jag förstår att det är problematiskt med just idrott, och jag vet inte om det hade varit "rätt" att låta henne tävla.
    Däremot är det extremt respektlöst att konstant felköna och säga saker som "En man är en man oberoende av hur man än skär och syr i honom". Det är inte upp till dig att bestämma över andra människors kön. Och även om du nu inte "tror på" transidentiteter så hör det till common sense att använda det pronomen som personen ifråga önskar. Skulle du vilja att jag pratade om dig som kvinna/hon? (inte för att det är riktigt samma sak, eftersom du, antar jag, är cis.)

    SvaraRadera
  4. Det är närmast roande att denna kvinna som tvingats växa upp i fel kropp med fel kön klarar av den oerhörda stress det måste innebära att gå igenom en könskorrigering, men Kristian blir förvirrad.... Jag skulle fatta om den det rör upplever förvirring men så typiskt att det är någon utomstående. Spänn av alla förvirrade! Chiaki har rätt i att man respekterar människors kön så som DE upplever sig. Superenkelt. En som vet att hon är kvinna är det - helt oberoende av hur mycket Kristian eller någon annan förvirrad pekar på hennes kropp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym. 16:19. Nu förväxlade du vem som är förvirrad. Du kan för övrigt med fördel lägga dig själv till den listan. Det du hävdar ovan är att könet sitter i hur det känns/upplevs. Vet du, detta är en farlig sjuka! "Det känns..." Tänk om det sedan om en tid igen börjar kännas på ett annat sätt. Eller vänta nu, kanske ändå inte... Det här är ju tragedier i vardande. Stora sådana. Nej, könet sitter INTE i hur vi upplever det och hur vi känner det. Kolla fysiken, och om detta inte hjälper så går det ju att kolla kromosomerna.

      Jag har sagt detta tidigare, och det behöver tydligen sägas igen: En man (eller kvinna) som "upplever" att han inte är det kön han är behöver få hjälp. Men inte genom "könskorrigering" utan genom terapi och eventuell medicinering. Detta är hårt sagt, jag vet, men någon måste våga leverera också obekväma sanningar.

      Radera
    2. Chiaki. "jag vet inte om det hade varit rätt..." Nu är ju detta med tävlandet egentligen i bisak i sammanhanget, men det att man (du inberäknad) inte inser och kan ge klara svar här så visar nog hur svår denna förvirring är.

      Sedan kan man säkert diskutera hur länge som helst vem som "felkönar" i denna sak.

      Radera
    3. Nej, att jag inte kan ge klara svar beror inte på "förvirring". Men jag förstår att det är två saker som krockar: å ena sidan borde alla ha samma möjlighet att tävla. Å andra sidan finns väl könsuppdelningen inom idrott för att man inom samma könsgrupp ska ha ungefär samma förutsättningar.
      Eftersom jag själv inte är det minsta intresserad eller insatt i idrott kan jag inte riktigt diskutera den andra grejen. Alltså hur pass mycket det skiljer sig mellan "manliga" och "kvinnliga" kroppar. Därför är jag inte rätt person att prata om det, och alltså vill jag inte ta ställning till för hur det ska vara just inom idrott.

      Det är du som felkönar, och jag fattar inte hur du kan ta dig sånt tolkningsföreträde. Och sen är det bara väldigt oförskämt att använda ett annat pronomen än det som personen ifråga faktiskt bett en använda.

      Radera
    4. "En man (eller kvinna) som "upplever" att han inte är det kön han är behöver få hjälp. Men inte genom "könskorrigering" utan genom terapi och eventuell medicinering" Jag kan ge dig glädjande besked att transsexuella faktiskt har tillgång till både medicinering och i den mån det behövs terapi. Av utbildad vårdpersonal som har insikt i och kunskap om denna problematik och handlar utifrån patientens bästa och inget annat, som väl är.

      Radera
  5. Problemet med denna tankegång du anonym 19.44 05.07 är att sovjet- nazi -kina- och nordkorea jämte andra "terapister" använde medicin och tortyr mycket destruktivt mot ofta rättsinniga människor.
    När det gäller könsidentitet så är en total OMvändelse och underkastelse inför Gud Fadern Herren Jesus Kristus enligt Skriften enda botemedel. Om så sker och omvändelsen och bönen om hjälp blir bestående så driver Anden den Helige ut den onde anden som inbillar patienten idiotier .
    Jag har tillräckligt mycket erfarenhet av att se hur satans ande och andar ljuger med stackars nutidsegocentriska och "trollar med verklighetsuppfattningen" att nog vågar jag säga: Jag Skriver är en Sanning i Tiden I Jesus och den Heliga skrifts Namn. hälsar Ulrik Torsten Nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller så har perceptionen spelat dig ett spratt.

      Radera
    2. sovjet-tendens he he. hos dig

      Radera
    3. Men om vi tar allvarligt på denna sak med könsidentitet och styggelig begärelse och syndiga handlingar så är det av olika slags synd kränkta människor som får det jobbigt. Också Gudsförhållandet i kulturen och det perssonliga livet spelar in; kanske mest i vårt västerländska sammanhang där man vi inte är så jordnära alla av oss längre... Kort sagt: Synden är orsak till allt elände och det var Satanas som förde in synden och söndrade Paradistillvarons harmoni. Take these words or leave them, markus and ye all sinner who do not repent... hälsn Ulrik Fagerholm(naiv nog att ge Herren fria händer... O Land Oland oland

      Radera
    4. Ja det är ju enkelt att skylla allt på synden, demonerna och den fallna ängeln istället för att sopa rent framför egen trappa först.

      Jag uppfattar det som så att det är "ni" som kastar mest stenar fastän det var någon som sa "Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen på henne".

      Radera
    5. Markus är du blind och döv???+
      Man sopar ju framför sin egen trappa och skyller på sig själv när man ger Guds Ord rätt och bekänner sina synder i ånger om Gud ger nåd till det. Det finns ju den fräcka bekännelsen också, den skrytande, som inte Känner och Vet att GUD Är Nära, ja, genom Livet närmare än den fallna ängel som lockar oss till att göra det syndiga som vi hyser och inlemmat med vårt medfödda begärelsepaket++++
      Vilka saker skulle du vilja se på sopskyffeln min???+
      Räcker det med vad jag sagt offentligt hittills och som saligen borde ingå i Församlingens offenttliga bikt???+; Jag fattig syndig människa bekänner inför dig Herre Jesus Gud och Fader att jag har syndat i tanke ord och gärning, ja, du Gud vet mera om människans mitt sinnelag och allas synder och brister brister än vad någon enda orkar gräva fram och se...!!!+

      Radera
    6. Annars ni som alltid hävdar att "vetenskaap är fakta". Är ni säkra på att vetenskaplig läggning och vetenskapliga resultat inte är sinnessjuka i en annan form???
      Instrument sägs visa fakta, men vi vet ju att det finns störningsprogram t ex i etermedia och datamedia, desinformation och fel resultat hos de ting som människan tillverkat t. ex beroende hur hårt man slår känsliga instrument med hårda föremål Men. sunt förnuft , goda lääroböcker i Krsten Tro (katekeslära)och helig ande gör nog att kristna inte är några magiskt tänkande och handlande individer....Hmmm, Problemet är som den Helige Ande säger genom Profeterna att människorna ärar sig själv och prisar sig själv och sina händers verk iställe för att prisa och Tillbe Livet Sanningen Herren jah Vägen... det är vad som åstadkommits av att Kontakten den Harmoniska rtill Skaparen stördes och bröts och följderna finns uppräknade i enskilda handlingar genom Bibelns alla Skrifter.
      Men där finns det hopp iskrivet och inbakat också. Det är Herren Jes Gud och Fadern; Guds Ord; som Guds folk känner och ärar och i övrigt handlar vi vetenskapligt och materiellt var och en ledda, förlåtna och stödda av Guds eviga Händer som råder här nere i sorgedalen; jämmerdalen där dock Glädjens stunder i Arbetet finns med, med Jesustron och ordet, hjälpens stunder och nyktra och friska och rena samvarons stunder som nog innerst inne eftersträvas av åtminstone livsälskande, livsnära och jordnära människor skriver en vanlig ulrik

      Radera
    7. litet problem bara.. vem skapade skaparen Ulrik? om en skapare kan uppstå ur intet kan säkert flera uppstå med. Vem säger att bibeln är sann Ulrik? vi vet att det skrivs nya sagoböcker och bullshit nyheter varje dag och har gjorts i 1000 tals år..

      Radera
    8. Vad hjälper det att bekänna att man är syndig om man fortfarande skadar andra människor, det hjälper ju inte dem. Det är endast dom man skadat som kan ge förlåtelse, den som har utfört handligen är det mest bara synd om.

      Hela denhär syndabekännelsen är dubbelmoral, visst den kan hjälpa genom att man skyfflar över ansvaret någon annanstans och det kanske känns lite bättre men vad hjälper det i slutändan?

      Om dom skenheliga istället skulle leva efter nåt av det viktigaste deras Messias sa: " Allt vad ni vill att människorna skall göra er, det skall ni också göra dem." så vore allt bättre.

      Sanning eller inte det är upp till var och en, börjar bli mindre och mindre intresserad av om den är sann eller inte eftersom det är en väldigt svart och vit fråga och man kommer aldrig fram till något vettigt, speciellt inte om man diskuterar frågan med någon annan, vissa tycker att fakta inte är fakta och vissa tycker man förvränger sanningen, inte precis den bästa utgångspunkten.

      Radera
    9. Vem är skadad och var och av vilken Kristen just nu???+
      markus ge upp sopa ditt hjärta ty man kan försvara människor Men att säga att synd är synd är inte att Skada, men däärom tvistar vi ju på denna blogg. ulrik

      Radera
    10. Jag vet om många människor som tar skada av det ni skriver här, torde inte vara någon hemlighet?

      Ni försöker ju bara föra fram en från er vinkel absolut sanning, inget mer inget mindre men den sanningen tycks inte vara den enda.

      Att exempelvis bagatelisera om att homosexualitet skulle vara en sjukdom, ni med ert rena hjärta är väl dom som istället borde förstå att det är ni som har orena tankar och inte den andre, ni som är så duktiga på att känna er syndiga? Vänd andra kinden till eftersom ingen synd är för stor för att förlåta.

      Radera
    11. Här ännu en enligt mitt tycke en bra essä med anknytning till din kommentar "Annars ni som alltid hävdar att "vetenskaap är fakta"."

      Speciellt andra stycket

      http://www.nytimes.com/2009/02/10/science/10essa.html?fta=y

      Tycker du förövrigt att DNA, gener och medicin också är nåt som hör till kategorin inte fakta?

      Nå som tur får ju var och en "tro" vad man vill, eller låta bli att "tro".

      Radera
    12. På gott och ont på ont och gott.... Endel fick inte flunssa::: några fick narkolepsi...
      DET tog väldigt länge att få fason på de läkemedel som människor försökte tänka ut. Massor av etiskt tvivelaktiga försök på människor både i väst och i öst. Nå ja andliga charlataner finns det också....
      Petrus svärmor skött om köket redan samma dag Läkaren Jesus befallde febern att lämna henne.
      För övrigt förr i tiden kunde den homsexuella tvångsmedicineras - formellt tvång förekommer nog i varierande vårdsituationer idag; allt på gott och ont.
      För tillfälle är jag nöjd med mitt milda medicintvång, det tycks hjälpa, meneftersom jag i ungdomens svaghet tog människors hjälp= medicin och hamna i schizobataljonen så får jag förbli där. Vi kommer nog inte varann närmare nu Markus. Jag behåller min tro och frågar inte efter när jag får tala trons ord och du må göra vad du vill. Inför Gud skall vi svar. Lev väl och and "take the path, the truth and the Life på allvar; Kristen tro har alldrig varit massornas favoritmat. ulrik torsten nils enligt Biblisk Tro.

      Radera
  6. Förresten, om vi vill bli frälsta måste vi genom att bruka Guds Nådemedel: ( TRON i Ordet, Dopet och Herrens Heliga Nattvard, genom bikten I Ande och Sanning, Bönen och Kristnas inbördes samvaro och uppbyggelse i kraft av Guds rätter och (inte efter tanken at vänskap i allmänhet skulle ge oss frihet efter kötterätten
    ...((NÅD bör alla be om så länge det går)).
    Om det då går väl så är vi genom Jesus Helgade till Kropp själ och ande och skall sträva efter lydnad såsom alla på Jorden blir tillfrågade en gång hur de ställde sig till lydnaden för Det glada budskapet om Nåd och syndernas förlåtelse och Frälsning av Tron Allena enligt Guds Uppenbarelse aav Jesus, Skriften och Livets vittnesbörd i Historien och Naturen enligt Livets händelser.... hälsningar Torsten Nils Ulrik

    SvaraRadera
  7. Anonym 10.07 kl 2257... He he he Is from eternity to eternity; Jah Herren bara Är, Var och Skall Komma av evighet ur evighet. Din fråga är ställd ur syndafallets klåfingriga perspektiv. Man behöv inte vara speciellt slug för att se hur den Heliga Skrift förutsagt det som varit som Kommer och skall komma... h.ulrik

    SvaraRadera
  8. Det är just i slutändan som Guds förlåtelse avgör. Politiskt och känslomässigt rävspel och döljande av Sanningen kan göra att människor väljer att säga du får inte förlåtelse.
    Tack Gode Jesus för vad du tagit ansvar för. Du som borttar världen synder¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

    SvaraRadera
    Svar
    1. I slutändan har du ingen aning om vad som avgör eller vad som sker överhuvudtaget, du kan endast spekulera, enda vad du och jag vet är att livet tar slut och att kroppen börjar ruttna, sen är det upp till var och en att hitta på, läsa, tro på diverse olika texter,predikanter,filosofer, forskare för att försöka finna något sorts lugn med detta, att förstå att ens liv inte är evigt att det faktist skall ta slut.

      Radera
  9. Min sista kommentar till dig Markus. Du spekulerar anser jag. Jag vet på vem jag tror+!¤
    Guds Ord är evig Sanning!!!+
    Å Kristi vägnar är de kristna sändebud. Men deras budskap kan ju inte upptas i dem som Inte tror.
    Förbannad vare Satanas som förmörkat så många människors själs ögon och tagit deras tro. Jesus förlikar sig inte med satanas++++!¤¤ ulrik

    SvaraRadera