lördag 26 juli 2014

Pride-gudstjänst?



ÖT kom inte i regnbågens alla färger idag, men likväl som en fullfjädrad regnbågstidning - vilket den varit redan en längre tid. Jag har inte räknat, men jag har en känsla av att dagens ÖT har åtminstone lika många artiklar om Jeppis Pride som om Jakobs Dagar. Jag har, liksom uppenbarligen många, många andra "fyllna" av detta Pridetjatande på det "torg" som ÖT ju de facto är för oss som bor här i Jakobstadstrakten. Men förhoppningsvis kan paraden idag genomföras utan störningsmoment så att ÖT sedan, så småningom, kan släppa detta ämne.

Jag har tidigare deklarerat att var och en må leva som de själva vill. Det är inte min sak ifall två kvinnor, eller två män, vill leva tillsammans som om de vore man och kvinna. De som anser att detta onormala är normalt har också all rätt i världen att gå sina parader och hålla sina Pride-festligheter. MEN. När detta onormala - som det ju faktiskt är - anses vara normalt och det förväntas att alla ska bejaka detta och böja sig för den propaganda som tutas ut i alla kanaler i denna sak, då kommer en gräns emot. Åtminstone för mig. När så även kyrkan - och i förlängning Skaparen själv - ska tvingas acceptera och böja sig för dagens nya sanningar och trossatser på detta område, då har man gått för långt.

Det går inte att både äta kakan och ha den kvar. Vill två kvinnor eller två män leva tillsammans som om vore de man och kvinna så får de givetvis göra detta. Men då ska de också ha klart för sig att de gör detta i uppror mot Guds klart uttalade vilja. Vi kan inte och får inte kalla det för rätt som Gud i sitt ord kallar för fel. Inte kalla det för rättfärdighet som Gud kallar för synd.

Olika Pride-tillställningar har vanligtvis i sitt program också någon form av gudstjänst. Jeppis Pride var här inget undantag och ÖT har, givetvis, en liten artikel också om denna gudstjänst. Det sägs inte mycket om vad predikan handlade om, och inte heller om vilka moment som ingick i gudstjänsten, men av de gudstjänstbesökare som får komma till tals i artikeln får vi veta att gudstjänsten handlade om att "ta ställning" och att "alla ska acceptera minoriteterna". Skaparen av allt att döma också inkluderad.

Jag hoppas verkligen att predikanten och liturgen sade annat också än att "alla får vara tillsammans, precis sådana som vi är" och att "vi ska göra skillnad genom att inte göra skillnad på människor". Frestelsen är garanterat stor i ett dylikt sammanhang att förtiga det Guds ord säger om synd och nåd och om utlevd homosexualitet överlag. Nu kanske någon tänker att "varför måste man dra upp en sådan sak i alla sammanhang och i synnerhet här", men faktum är att om man håller en gudstjänst uttryckligen för regnbågsfolk och regnbågssinnade människor utan att säga vad Guds ord säger om utlevd homosexualitet - då kommer man att ge sken av att Gud har ändrat uppfattning och numera anser att detta är rätt och riktigt. Vilket det alltså inte är. Och gör man inte detta mycket klart, ja, då förleder man de människor man leder i gudstjänst.

Alla får givetvis inrätta sina liv som de vill. Men om människan väljer att leva i konflikt med Guds ord och vilja, då väljer människan samtidigt bort ett liv i Guds välbehag. Det går inte att både äta kakan och ha den kvar. Ve den kristne - och framför allt den präst - som låter människorna tro något annat!  

23 kommentarer:

  1. Ojoj vilken seger för kärlek o tolerans när hela Jeppis deltog i Priden. En tydlig signal om vart samhället seglar. En tydlig förlust för konservativa extremister som är stor i orden skrivna från en dator. Mattias Granroth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadu Mattias, att samhället och världen som helhet barkar rakt åt helvete och längre och längre bort från Guds Ord är ingen nyhet. Det finns faktiskt förutsagt i Bibeln att i "de sista tiderna skall människorna inte vilja lyssna till den sunda läran". Så nu är vi där. I den sista tiden. Men var och en som tar emot Jesus och följer Honom och Hans Ord skall bli räddad! halleluja :)

      Radera
    2. mattias. Jag må vara "stor i orden skrivna från en dator", men jag är ju inte så alldeles liten IRL heller... :)

      Du skriver att "hela Jeppis deltog i Priden". Då blev det alltså som jag sade i insändaren att det skulle bli i? Jakobs Pride-dagar...

      Radera
    3. Daniel, fast ni bibeltrogna tycker att världen barkar åt helvete för att människor blir mer skeptiska till fantasisagorna, betyder det inte att mänskligheten barkar åt helvete. I dag dör mindre folk i krig än någonsin. Flera människor blir botade från olika sjukdomar och för det kan vi tacka vetenskapen, inte någon molngubbe.

      Man upphör inte att förvånas över era ständiga mantran över sista tider och om man följer juden så räddas man. Ingen räddas från någonting. Ta ert eget ansvar över era liv och sluta med fantasierna..

      Eflop

      Radera
    4. http://kristiannyman.blogspot.fi/2014/07/evangelium-enligt-eflop-eller-utan-hopp.html

      Radera
  2. Jag var med på den fina gudstjänsten - där skulle du blogginnehavare också ha varit så att du kunnat konstatera den känslan av kärlek och omtanke den präst du förbannar utstrålade. Herrens välsignelse passade perfekt som vanligt - vår Herre välsignar alla, oberoende om du är svart, vit, homo, hetero eller bara en vanlig minkfarmare som är lite vilsen i tillvaron. Ge inte upp, livet lär dig nog förr eller senare, hoppas det blir på ett barmhärtigt sätt för din del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "känslan" Jo jag tackar!

      Radera
    2. Anonym 17:51. Det är synnerligen allvarligt att förleda människor. Du kan t.ex. slå upp Matt. 18:6. Nu vet jag ju inte vad som sades och gjordes - jag var inte med - men du som var med kan ju upplysa oss andra om gudstjänsten höll sig inom det som Guds ord stakar ut eller inte. Samtidigt kan du gärna ge en bibelhänvisning på det du säger i den andra meningen. Jag är inte helt säker på att det du påstår till alla delar är i enlighet med Skriftens ord...

      Sedan är det bra med känslor, men de kan också vara väldigt bedrägliga (som Anonym 18:01 tydligen antyder...) Jag väljer nog hellre en gudstjänst med lite känslor och mycket Guds ord än en gudstjänst med mycket känslor och lite (eller inget alls) Guds ord. Om jag måste välja, vill säga.

      Radera
  3. Den enda text i Bibeln som gud gett till människan, är de tio budorden. Allt annat är skrivet av människor som tolkat sin rätt så barbariska och hårda tid. Där, i de tio budorden står inget om att förolämpa sin nästa.

    Den andra viktiga texten i Bibeln (Andens frukter inom kristendomen) säger att man ska fylla sin själ med, kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning. Precis allt det som HBT-rörelsen förespråkar!


    hälsningar
    jagen

    SvaraRadera
    Svar
    1. "jagen" När vi diskuterar kristendom, kyrka och gudstjänster så diskvalificerar du faktiskt dig själv från den diskussionen med denna kommentar. Jag hoppas du förstår varför.

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

      Radera
    3. Anonym 09:25. Du har vid ett fleratal tillfällen visat att du ninte är förmögen att skilja på påhopp på person och kritik av fenomen/företeelser. Flera gånger har du dessutom gått klart över gränsen, men jag har ändå låtit dina kommentarer stå kvar. Denna gång blev övertrampet dock för grovt. Om du inte uppför dig bättre i framtiden kommer jag att blockera din ip-adress helt och hållet.

      Radera
  4. INGEN skillnad fast 100% av alla människor skulle stöda detta pride evenemang så är det fortsättningsvis synd inför Gud! det är just detta som ni hbtqi(wrdlf) har så svårt att svälja. Men en dag så kommer det att stå klart, att så var fallet.. då tror jag inte hån orden kommer att hagla lika mycket!

    Förr så försökte man hjälpa folk som man ansåg att gjorde sig illa / skadade sig.. NU så står man bredvid och hejjar på och delar ut rygg-dunkar åt folk som springer med huvudet före i väggen!

    ALLT detta i jämlikhetens/kärlekens namn!?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 18:35. "Förr så försökte man hjälpa folk som man ansåg att gjorde sig illa / skadade sig.. NU så står man bredvid och hejjar på och delar ut rygg-dunkar åt folk som springer med huvudet före i väggen!"

      Lite krasst sagt, men ack så sant!

      Radera
  5. He, he, he e heitt i solen och i eldsjön. Tror jag, sade ljusvandraren...

    SvaraRadera
  6. En härlig dag i Jakobstad idag. Var med i paraden och njöt av varje ögonblick tillsammans med tusentals andra öppensinnade människor.

    Jag förstår dock inte varför man måste blanda in en gudstjänst med Pride.

    När man ser hur religiösa förföljer, förlöjligar, hånar och dödar HBTQ människor, bara för att ökenfolk på bronsåldern skrivit sagor om en massmördargud så borde man inse att religion är endast av ondo, och tron de bibliska fantasierna måste få ett slut.

    Vi är på bra väg, den sanna kärleken segrade idag, men mycket återstår ännu för att uppnå mera acceptans.

    Tänk hur en bra värld vi kunde ha utan dessa fantasier som förgiftat mänskligheten i tusentals år.

    Njut av sommaren, tänk själva och ifrågasätt allt! Nu är det dags för en kall öl :)

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. "När man ser hur religiösa förföljer, förlöjligar, hånar och dödar HBTQ människor"

      Nu är det faktiskt så att den värld ÖT speglar idag INTE är den verkliga världen. Se ut över världen idag med öppna ögon så ska du se vem det idag är som förföljs och dödas. Situationen för de kristna i t.ex. Irak och Syrien är fruktansvärd. Men som Tomas Sandell skrev i sin ypperliga insändare igår (som i det närmaste förlöjligades av ÖT:s chefred.) så skriver ÖT inget om detta. Det tycks vara så väldigt mycket vikitgare att skriva och informera om HBT-folkets situation och varje litet seminarium dessa ordnar...

      Radera
  7. Tack Mattias Granroth för din kommentar. Håller heeelt med!

    De som har behov av att citera bibeln avslöjar bara hur desperata de är. Det finns inget monopol på kärleken fast de tycks tro sig äga nån sån.

    T

    SvaraRadera
  8. Kristian

    Som jag lite gav sken av i min kommentar till ditt föregående inlägg respekterar jag människor som trots ett hårt klimat klarar av att föra en saklig och värdig diskussion. Vill man dra en parallell till företagsvärlden karaktäriseras, åtminstone i mina ögon, en respekterad företagsledare av en person som klarar av att behålla ett värdigt, respektfullt och sansat sätt oavsett stormens intensitet. Detta innebär rent konkret bland annat att man inte nedvärderar sin(a) motpart(er).

    Min åsikt är att du med detta inlägg börjar vara mycket nära gränsen för vad jag klassar som att nedvärdera andra. Nu vet jag på basen av det jag tagit del av från tidigare diskussioner på din blogg att denna åsikt och kommentar i sig inte kommer att påverka varken dina åsikter eller ditt sätt att uttrycka dig, men detta till trots är det en kommentar jag vill skriva. Den kräver dock förtydligande.

    Du skriver att "Jag har tidigare deklarerat att var och en må leva som de själva vill. Det är inte min sak ifall två kvinnor, eller två män, vill leva tillsammans som om de vore man och kvinna." där du dessutom upprepar "som om de vore man och kvinna" senare i texten. Mitt problem med detta är att du i din retorik öppnar upp för en acceptans, samtidigt som du i samma andetag är nedvärderande. Varifrån har du fått påståendet att ett samkönat par vill leva "som om de vore man och kvinna", du tror inte att ett samkönat par vill leva så som de är, alltså som kvinna och kvinna eller man och man? Måhända klyver jag atomer, men det är lätt att finna en nedvärderande ironi i din formulering.

    Dina bibliska utspel relaterat till ovanstående tänker jag inte kommentera eftersom det är ett område jag inte anser mig behärska tillräckligt, utan jag håller mig till det jag anser vara det direkt medmänskliga.

    Andreas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Andreas. Satsen du reagerar på är ett indirekt bibelcitat (alternativt en parafras). Min avsikt med ordvalet var ingalunda att nedvärdera, utan jag använde satsen för att försöka variera lite i texten. Om det uppfattas som stötrtande så kan jag givetvis ändra i texten. Sedan avser jag inte heller att "öppna för acceptans", utan jag konstaterar blott att varken jag eller någon annan kan bestämma hur människor ska inrätta sina liv. Den friheten har de själva, så länge de hålls inom lagens råmärken. Men detta är kanske också lite hårklyveri...

      Radera
  9. Eflop. Denne Hertzog är, vad jag förstår, ett stort skämt och på intet sätt representativ för kristna förkunnare. Om det är någon tröst för dig så kan jag meddela att han knappast (om han skulle vilja) skulle få tillträde till någon luthersk kyrka i Finland med sitt budskap och sina shower. Det är en av orsakerna till att han senaste gång "uppträdde" i Mässcentret och denna gång uppenbarligen på Olympiastadion.

    SvaraRadera
  10. Herren Jesus har monopol på Himmelen och Jorden och på Vägen, Sanningen och Livet och Jess:) också på KÄRLEKEN.
    Hedningarna må larma hur mycket som helst... Inte en prick av Lagen förgår intill att Himmel ooch Jord förgås.
    Men håll med om att Gud ÄR mycket mildare i Jesu Blodsförbund. Ångrande Syndare får alltid förlåtelse.... de som ändrar ordet för att passa in sig själv skall till slut döda i Antikristus och vilddjurets anda så myki de kan. DEtta gör de redan Nu. Men jag upplyfter mitt huvud och tackar Herren Jesus i all min Nöd. Ty Nöd är Nåd min Gud har mig ännu Kär hälsar torsten nils ulrik

    SvaraRadera