lördag 26 juli 2014

Om Israel och medias selektiva blindhet

Det är intressant hur nyhetsförmedlingen fungerar. Ibland är det att inget sägs och hörs i media lika intressant och belysande som när det blir mycket oljud. I torsdags ordnades en demonstration för Israels rätt att försvara sig och sitt land mot palestinsk terrorverksamhet utanför riksdagshuset i Helsingfors. I demonstrationen deltog ca 500 personer, och allt gick till den delen lugnt till. Samtidigt ordnades en motdemonstration i närheten, och stundtals blev meningsutbytet mellan de två grupperna relativt häftigt.

Jag hade hört om den aktuella demnstrationen på förhand - p.g.a. avståndet kunde jag givetvis inte delta - och tänkte att jag ska kolla upp vad svenskspråkig media rapporterar om denna demonstration. Resultatet av denna "miniundersökning" blev precis det väntade. Ingenting. Noll. När en motsvarande demonstration för palestinierna och mot Israel hölls för en tid sedan på samma plats var däremot nog media med på noterna.

Det här visar, med all önskvärd tydlighet, var medias sympatier i denna kris ligger. Samt varför medias rapportering om krisen är så oerhört vinklad.

Situationen i mellanöstern är ju givetvis bedrövlig, och även om mina sympatier helt klart är på Israels sida kan jag inte påstå att jag på något sätt skulle gilla det som sker just nu. Tvärtom. Det är fruktansvärt att Israel ska se sig tvingat att ta till så här drastiska åtgärder, och man bör nog kanske fråga sig om alla åtgärder som utförs är berättigade. Men likväl HAR Israel rätt att försvara sig, och jag menar nog att media i väst bra mycket mera kunde fokusera på Hamas´ terroristaktioner än vad nu sker. Dessa är ju ändå, odiskutabelt, orsaken till dagens synnerligen tillspetsade situation. Kom ihåg att en demokrati aldrig startar ett krig. Detta gäller också i mellanöstern! Dessutom borde man mera ingående syna Hamas´ taktik att använda sig av mänskliga sköldar för att ytterligare kunna misskreditera Israel. När de civila offren visas upp berättar man ju givetvis inte hur många av dem som har dödats för att de befann sig i närheten av (läs: kommenderats till) möjliga Israeliska militära mål. Uppgifterna att Hamas använder skolor och sjukhus som förvaringsplatser för sina missiler är synnerligen störande.

Media (på svenska) rapporterade som sagt inget alls om torsdagens demonstration. Men det finns, tack och lov, alternativ nyhetsförmedling. (Jag hade ju hört om demonstrationen och det till och med redan på förhand!) Problemet är bara att hitta och få del av dessa alternativa nyheter.   

13 kommentarer:

  1. Media har nog fört en synnerligen ensidig propaganda för sionisterna under många tiotals år, bevakningen idag är svår att kringgå och alla kan dra sina egna slutsatser om de nyttjar flera källor. Då inser nog vem som helst vem människorättsförbrytarna är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11:58. "Media har nog fört en synnerligen ensidig propaganda för sionisterna under många tiotals år"

      Alltså, du måste ju skämta! (Det är dessutom ett dåligt skämt...) Medias rapportering har, så länge jag har följt den, varit synnerligen enisdig, ja, men tvärt emot vad du påstår.

      Radera
    2. Liksom jag verkar även du fallit offer för medians rapportering. Men nu i efterhand kommer sanningen fram i takt med att var och en har möjlighet att kritiskt granska hur, paradoxalt nog, palestinierna utrotats av de utrotade. 1947 är inte igår, men tillräckligt nära för att inte glömmas bort.

      Radera
    3. Anonym 23:56. "palestinierna har utrotats av de utrotade"? 700 000 flyktinga år 1948 har blivit flera miljoner idag. Var hittar du någon "utrotning" här?

      Det ska vi ändå ha fullständigt klart för oss: Media har en agenda. Idag går denna långt ut på att svartmåla Israel.

      Radera
    4. Israel förtjänar nog sitt rykte. Det svartmålade alltså. En liknande situation kunde hjälpa förstå: Hela Sveriges befolkning måste lämna sitt land, men ett gammalt dokument intygar att markerna i öst är fortfarande deras. Finlandssvenskarna, den lilla procenten, tar mer än gärna emot svenskarna, pengar och vapen. Finnarna tvingas upp i Lappland, norr om Rovaniemi, de får leva utan infrastruktur, inget vatten, ingen el, ingen armé. Vad händer månne? Varje litet försök finnarna gör för att ta tillbaka var som är deras blir svenskarnas motiv att ta en ännu större bit av det nystulna landet.
      Eller är det troligt att finnarna skulle godmodigt tränga sig vid Korvatunturi bland knotten för att ge plats åt hotfulla nya medborgare som bosätter sig i södra Finland?

      Radera
    5. Anonym 10:20. Den där bilden går inte att applicera på Israel-Palestina.konflikten. Det du, åtminstone, måste ta med för att få en tillförlitlig bild är det faktum att Israel lever (som den enda demokratin i området, dessutom) omringade av stater som vill utplåna landet. Driva ut judarna i havet, helt enkelt. Dessutom finns det egentligen inget folk som heter "palestinier". När kartan drogs upp i mellanöstern gavs land åt de som idag går under namnet palestinier. Flyktingarna från 1948 skulle mycket väl ha kunnat bosätta sig i Jordanien, men grejen är den att man inte ville ha en lösning på denna s.k. flyktingfråga som skulle ha garanterat ett drägligt liv för de som tvingades flytta. Nej, tanken är att de ska tillbaka till det land som idag heter Israel när judarna väl har tvingats ut i havet. Ett erkännande av landet Israel skulle kunna vara början på lösandet av många knutar, men något sådant erkännade kommer vi aldrig att få se.

      Radera
    6. Det går mycket väl att applicera, men förstår att den bilden rimmar illa med demokratisk politik. Enligt dig kan vi lägga till Ryssland och de baltiska länderna som visar solidaritet gentemot finnarna, men det kanske bara stärker analogin. Demokrati kan jag inte finna, men du får ju gärna förtydliga mellan vilka folk ordnades röstning.

      Sen tycker jag du gör ett kronologiskt felaktigt argument, så länge de 20 000 judarna fanns där 1947 ville ingen förgöra dem. Det må mycket väl stämma att grannstaterna ville med våld återställa 1947, men det finns ett väsentligt steg du lämnat bort, nämligen att det synnerligen odemokratiskt gjordes beslut att judarna fick makt att förgöra majoriteten i landområden som aviserades dem. Utan att ta det minsta hänsyn till dem som bor där.

      Jag känner sympati för judarna som undgått holokasten, de vet troligen alla hur förödande det är. Därför förväntar jag mig att de inte själva använder sig av samma ideologi som de utsatts för. Och av samma orsak har jag noll förståelse för den okritiska sympati som de åtnjuter.

      Om vi återgår till min analogi: om utrotningen av majoriteten finnar i Lappland skulle säkert många relatera till nånting helt annat än paradiset...

      Radera
    7. Anonym 20:19. Nu blev nog din bild så otydlig att jag ramlade av kärran. Jag förstår helt enkelt inte hur du tänker. Men förklara gärna vad du menar med orden: "Därför förväntar jag mig att de inte själva använder sig av samma ideologi som de utsatts för." Vad avser du här? Att Israels ledning sitter och läser "Mein Kampf", eller att de (i hemlighet) har stora utrotningsläger någonstans?

      Nej, nu är du nog, menar jag, ute och cyklar!

      Radera
    8. Tack anonym 30.7 22:23 för länken till youtubeklippet. Kollade igenom hela videon. Det var verkligen en ögonöppnare. Nu förstår jag bättre historien och problemen med Israel/Palestina krisen. I bakgrunden spökar religiösa fantasier som vanligt.

      Dock hade Miko en bra lösning på problemet. Samma lösning som för avskaffandet av slaveriet och apartheid kunde tillämpas i Israel.

      Eflop

      Radera
    9. För all del, Eflop. Ska använda signatur i fortsättningen.
      En annan video värd att se är en prisad dokumentär. Den behöver inga vidare kommentarer.
      https://www.youtube.com/watch?v=3K-mGWy9iUg

      Radera
    10. PA. JUst nu hinner jag inte sätta en timme av min tid på att kolla Youtube-klipp. Jag får ta det vid ett senare tillfälle, om situationen förändras. Men redan det faktum att han varit tvungen att koppla bort kommentarfunktionen torde nog visa att hans åsikter ingalunda är okontroveriella...

      Radera
    11. Videon handlar inte om åsikter, utan erfarenheter. Men det är förstås slöseri med tid ifall man inte ser videon med öppna ögon.

      Radera
    12. PA. Tack för att du använder signatur - det blir mycket lättare att hålla reda i och följa diskussionen på det sättet.

      Jag ska nog försöka kolla upp videon vid tillfälle. Före det är gjort är det bästa tt inte kommentera den desto mera.

      Radera