fredag 25 juli 2014

Varför inte Pride?


Det har knappast undgått någon enda att det är Jeppis Pride i Jakobstad nu under dagarna två. Jag har vid ett flertal tillfällen fått frågan varför jag inte gillar detta evenemang och även varför jag inte själv deltar och går med och stöder det s.k. "regnbågsfolket". Pride, som ju betyder stolthet, handlar (enligt arrangörerna) om kärlek, allas lika värde och om att visa att man är stolt över vad man är samt (för oss heterosexuella) om att manifestera stöd för sexuella minoriteter. I dessa tider är givetvis också kraven på förändringar i äktenskapslagstiftningen på tapeten. Man vill, säger man, ha och manifestera stöd för en "jämlik äktenskapslagstiftning" och för att alla ska vara lika inför lagen.

Så varför kan jag inte stöda detta? Jag ska försöka förklara varför.  

Pride handlar i grund och botten inte om jämlikhet, allas lika värde och kärlek, utan om krav på samhällelig acceptans. Pride handlar om att visa stöd för och kräva att alla ska erkänna att det som Skaparen kallar för onaturligt och synd i själva verket är hur naturligt som helst och på alla sätt rätt och riktigt. (Och - när man tar med det kyrkliga i sammanhanget - om att tvinga också Skaparen att acceptera detta!) I denna mening, och speciellt när det gäller Skaparen, kommer Pride inte att handla om stolthet utan om högmod.  För att använda en bild från Bibeln: Leret går till rätta med krukmakaren och tillrättavisar honom för vad han har sagt och låtit vara evigt gällande. När man vidare talar om krav på "jämställdhet inför lagen" och en "jämlik äktenskapslagstiftning" våldför man sig på språket, menar jag. För i själva verket är vi alla redan lika inför lagen - alla har samma rättigheter att ingå äktenskap och att gifta sig med en person av motsatt kön. För det är vad äktenskapet är - ett förbund mellan en man och en kvinna. Den som vill gå utanför detta kräver de facto inte jämlikhet och jämställdhet utan specialrättigheter. Här gör man våld på och leker med språket för att slå dunster i ögonen på lagstiftare och allmänhet.

Pride handlar också om att låta alla förstå att det är fel att "hålla tillbaka" och att alla borde komma ut "ur skåpet" och vara stolta över och av hela sitt hjärta leva ut sin sexualitet. I denna mening blir Pride en stor förförelsekampanj som strävar till att förleda och förföra människor som kämpar med sin sexualitet och med sin personlighet och sin självbild. I denna mening blir Pride-arrangemanget egentligen oerhört farligt. Unga människor, som ännu inte har hittat sin plats i livet och som står mitt i sin personlighetsutveckling, bringas att tro att de - i tillägg till allt annat som de har att upptäcka och lära sig - också måste ta reda på "vad" de är. Könet blir i denna mening inte något biologiskt betingat utan något som sitter i huvudet. För att en människa ser ut som en man behöver detta ingalunda innebära att han är det. Eller vice versa. Den unga människan ska söka sig fram, pröva på och ta reda på. Den osäkerhet alla uppväxande människor känner kommer så att exploateras och användas för att förleda honom eller henne bort från det som var tänkt och som i alla tider för de allra flesta har uppfattats som naturligt - alltså att sexualiteten är tänkt för en man och en kvinna i ett livslångt förhållande. Med fullständigt förödande konsekvenser, bör tilläggas. En av Pride-folkets omhuldade "sanningar" är nämligen att homosexualiteten är medfödd. Därför kan ju givetvis ingen bli något annat än vad han/hon är oberoende av hur man prövar på och testar olika saker. Det essentiella här blir att ta reda på vad man är. Den som går med i Pride-tåget stöder med sin närvaro också denna lärosats. Jag skriver "lärosats" emedan detta inte är någon vetenskapligt bevisad sanning utan endast en dyrt omhuldad lärosats och ett mantra som blir sant - inte för att det är sant utan för att det har upprepats tillräckligt många gånger.

Detta kan jag, som bibeltroende kristen och som en människa som bryr mig om och sätter människans bästa i första rummet, givetvis inte stöda.

Det jag däremot stöder av hela mitt hjärta - och som också allt mitt engagemang i denna fråga handlar om - är talet om allas lika värde. Alla är vi lika värdefulla oberoende av hudfärg, nationalitet, kön, sexuell läggning osv. Gud älskar alla människor, även människor som är och har blivit trasiga på det sexuella området. De facto gäller denna trasighet för alla människor i tiden efter syndafallet. Sexualiteten är bland det finaste och känsligaste en människa har, och därför är den bland det första som går sönder när Skaparens spegelbild i oss, hans skapade verk, brister. Vi är bara trasiga på olika sätt, och alla har vi att förhålla oss till och kämpa med denna vår trasighet. Inte så att vi ska stå upp och försvara vår trasighet och hävda att vi är stolta över den, utan så att vi bekänner den inför Skaparen, ber om förlåtelse för hur vi har missbrukat den och ber om kraft och en ren vilja att leva ut den så som det från början var tänkt. Här är det oerhört viktigt att framhålla detta med Guds nåd: Nåden finns och räcker till - också för den som har felat på sexualitetens område. Oberoende av om det sedan gäller otuktssynder (synd före äktenskapet), äktenskapsbrott eller homosexualitet. Guds nåd och förlåtelse finns och räcker till för alla som bekänner sina felsteg som synd och vill överge dem.

Jag kan alltså inte tänka mig att ställa mig i bredd med människor som säger sig vara stolta över sin trasiga sexualitet och som kräver att Gud och människor accepterar alla avarter av mänsklig sexualitet som rätta, riktiga och naturliga. Det jag däremot gärna skulle göra - och som jag försöker göra med alla texter jag skriver i detta ämne (säkerligen med varierande framgång) - är att ställa mig i bredd med och stöda alla de homosexuella människor som Pride-evenemanget helst skulle se att inte alls existerade. Alltså de som accepterar Guds ord som evigt gällande sanning och som därför insett att utlevd homosexualitet innebär ett uppror och brott mot Skaparens goda vilja och som därför har valt att leva i celibat - eller med en person av motsatt kön. (För sådana finns också.) Dessa människor, som idag bär på sitt tunga kors ensamma och så gott som helt utan stöd från den kyrka som, i enlighet med sin heliga kallelse, borde stöda dem helhjärtat, och som det "stolta" hbt-folket ser ner på och föraktar - dessa människor vill jag stöda. Jag skulle, med glädje, gå med i en parad tillsammans med dessa människor och därmed visa mitt helhjärtade stöd för dem i deras kamp. Det är bara det att någon sådan tillställning inte kommer att arrangeras, och någon sådan parad inte kommer att ordnas. Om den ändå skulle ordnas skulle media och den förledda allmänheten inte, som nu, falla på knä och helt reservationslöst uttrycka sitt stöd, utan kraftigt ta avstånd från den och fördöma den. Detta arrangemang skulle därmed bli ytterligare en börda för dessa redan prövade människor, och det är därför ingen sådan parad någonsin kommer att ordnas.

Detta är varför jag inte går med i Pride-folkets fest. Orsaken är inte, som vissa hävdar, att jag på något sätt skulle "hata" de homosexuella. Verkligen inte. Gud älskar alla människor, och då har inte jag - eller någon annan heller för den delen - rätt att hata. Min kärlek till de på detta område förledda är inte sådan den borde vara, det är säkert sant, men detta får jag bekänna som en synd och be om förlåtelse för. Samt be om en ny och större kärlek. Till syndaren, märk väl, inte till synden. För detta är en viktig distinktion som vi borde stava på i just denna fråga. Alltså skillnaden på att VARA och att GÖRA. Den är nämligen nyckeln till förståelse och fungerande relationer. I båda riktningarna.  


36 kommentarer:

  1. Eftersom du visar sådan rädsla för hbt folket, så tyder det på att du försöker dölja något som skrämmer dig. Din rädsla avslöjar dig ändå!

    Du skrämms av ämnet och vill till varje pris tysta ner "dom", men kan ändå inte låta bli att frestas av "syndarna" som du kallar dom. Kanske du drömmer om nakna "mans stjärtar" i hemlighet, men vågar inte bli avslöjad, därför sådan aggressiv ton i media? För tänk vad hemskt om någon, ens i misstag, skulle tro att du är en av dom?

    Du skriver
    " I denna mening blir Pride en stor förförelsekampanj som strävar till att förleda och förföra människor som kämpar med sin sexualitet och med sin personlighet och sin självbild". Kanske du är en av dom? Därför känner du dig provocerad?

    Du skriver
    "En av Pride-folkets omhuldade "sanningar" är nämligen att homosexualiteten är medfödd. Därför kan ju givetvis ingen bli något annat än vad han/hon är oberoende av hur man prövar på och testar olika saker."
    Så, om jag frestar dig, så kan du alltså bli homosexuell? Ja, då är du alltså bisexuell och inte hetero, eftersom du har en valmöjlighet. Gratulerar till det och välkommen med i paraden!

    Argumentera emot det om du vågar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:14. Nu är jag inte längre en osäker tonåring, så du behöver inte bekymra dig för mig! :) För övrigt kan jag säga att jag låter din kommentar stå kvar, men om du, och andra, inte kan hålla dig/er från osakligheter och personliga påhopp kommer jag att börja radera kommenterar. Försök argementera som folk och bemöta de argument som framförs utan att hemfalla till osakliga personliga påhopp så blir det en mera städad diskussion!

      Radera
    2. Så, det är bara du som får komma med påhopp och osakligheter. Du vill ha argument, men har inga att komma med själv.

      Radera
    3. Intressant ändå att du erkänner att du varit en osäker tonåring...

      Radera
    4. Anonym 12:51. När har jag hoppat på person? Namn, plats och tidpunkt, tack! Sedan har jag gett en massa argument - det är bara det att du inte gillar dem. Men då ska du bemöta dem, inte hoppa på mig som person.

      Radera
    5. Anonym 12:54. Det har vi alla varit. Du också. Skillnaden mellan när du och jag var det och idag är att då ifrågasatte ingen det att en pojke verkligen var en pojke och en flicka en flicka Idag ska allt tas reda på och prövas. Jag måste säga att jag verkligen tycker synd om de barn som växer upp i dagens värld!

      Radera
    6. Så, förut "ifrågasatte ingen det att en pojke verkligen var en pojke och en flicka en flicka", men ändå var du osäker som tonåring? I din ungdom fanns det heller ingen Pride som kunde göra dig osäker. Intressant, eller hur?

      Nej, jag var inte osäker. Jag var helt säker på vem jag var, men på min tid förbannade folk mig för det "monster" jag var, så jag dolde min person så gott jag kunde och levde mitt verkliga jag i hemlighet. Även på min tid fanns vi nog i skuggorna och mer än du tror!

      Jag är ärligt glad att dagens hbt-ungdom har fått det lättare och att man inte längre behöver skämmas för att man är den man är! Den skammen låter jag gå till homofoberna som sprider sina elakheter och ondska.

      Radera
    7. Anonym 09:11. Jag misstänker att du avsiktligt "missförstår" det jag skriver... Alla tonåringar är osäkra. Märk då mycket väl att jag talar om en allmän osäkerhet. Vad ska jag bli? Vad ska jag tro på? Var är min plats i världen? Osv. Idag kommer till detta ännu detta att "vad är jag?". Detta är, som jag tidigare har skrivit vid ett flertal tillfällen, en katastrof i vardande.

      Radera
  2. Kristian, tror du på allvar att en person kan bli "omvänd" pga en parad? Med omvänd menar jag att gå från hetero till homo. Det är ju inte det paraden går ut på, att folk ska bli homosexuella.

    Man föds med en läggning, det gör man. Gud skapar homosexuella och heterosexuella och allt däremellan. Men du tycks vara rädd rädd att man ska börja prata för öppet om homosexualitet, att samhället ska börja acceptera det, och att alla homosexuella (som redan finns!) därför ska våga träda fram med det. Du menar alltså att det är bättre att hålla det för sig själv och hoppas att man "blir frisk".

    Jag kan säga att oavsett hur mycket parader de skulle ha ordnat eller hur många homosexuella vänner jag än skulle ha haft i min ungdom, skulle min läggning inte ha påverkats. Du verkar lite barnsligt tro att homosexualitet är något som "smittar av sig"...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:29. "Man föds med en läggning, det gör man. Gud skapar homosexuella och heterosexuella och allt däremellan."

      Kunde jag få ett eller ett par bibelord på det, bara som för att verifiera att det är så och detta inte är något du själv hittat på...

      "Jag kan säga att oavsett hur mycket parader de skulle ha ordnat eller hur många homosexuella vänner jag än skulle ha haft i min ungdom, skulle min läggning inte ha påverkats."

      Du har tydligen, som jag, vuxit upp under en tid när dagens draksådd inte fanns, åtminstone inte på samma sätt som den gör idag. Det är något helt annat att växa upp idag med pride som kommer ur alla kanaler samtidigt.

      Radera
  3. Hej igen Kristian! Det behövs egentligen ingen kommentar, vill bara säga att jag o min familj stöder dig till 100%. För övrigt tycker jag att det är fegt när man driver med dig i den här bloggen och inte ens törs skriva ut sitt riktiga namn eller ens förnamn. Jag kan inte förstå hur du orkar bemöta var o en med vänlighet o respekt. Det måste vara en gudagåva. Gud välsigne dig i uppgiften. H. Benita Nyman

    SvaraRadera
  4. En riktig definition av pride finns i Rom 2:29: "Den är en jude [namnet Juda betyder tacka, berömma] som är det i sitt inre ... En sådan får sitt beröm, inte av människor utan av Gud."
    Och "opride" definieras genom andra hälften av Rom 1, bl.a. v 28: "... utlämnade Gud dem åt ett ovärdigt sinnelag, så att de gjorde sådant som är mot naturen."
    Jag instämmer med Benita Nyman här ovan! Håll ut i kampen, Kristian!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

      Radera
    2. Anonym 12:10. Kommentarer innehållande svordomar raderas.

      Radera
  5. TACK Kristian, för att du stöder jeppis pride med din egen parad här på din blogg! Tack vare människor som du, får HBT uppmärksamhet i samhälle och media! Kramar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. När man tackar någon så hör det till god sed att presentera sig. Varför vågar du inte säga vem du är 25.juli 13.10. Sedan undrar jag varför ni som inte gillar Kristians skriverier överhuvudtaget läser dem? Kanske ni attraheras av hans uppriktighet o längtan efter sanning? Eller är det så att gudlängtan finns inom oss alla o Kristian är en andlig ledare utan att han vet om det? H. Benita Nyman

      Radera
    2. Uppdiktade väsen hör hemma i sagoböcker inte i lagstiftning och mänskliga rättigheter. Men kan man inte tänka utanför boxen (bibeln) så kan man inte.

      Radera
    3. Svar till Benita. Tror att du har rätt i att Kristian är en andlig ledare. Tack vare hans skriverier får kärleken och jämlikheten en plats i ljuset. Tack vare hans skriverier har vi jeppis pride! Tack igen Kristian!

      Radera
    4. Var i bibeln hittar ni kärlek om jämlikhet? "Ty så älskade Gud världen att han dränkte alla barn, människor och allt levande". Läs bibeln och förstå hur ond han är.

      Radera
    5. Anonym 13:10. Nå, nu ger du nog mig en allt för stor roll... Dessutom behöver jag inte göra "reklam" för pride - ÖT har nog gjort det jobbet så väl som det bara kan göras.

      Radera
    6. Anonym 14:09. Nuu nämnde du en intressant sak! Om du vänligen kunde visa mig var i deklarationen om de mänskliga rättigheterna det nämns om de homosexuella och deras rätt att få gifta sig skulle jag vara tacksam! Det talas vitt och brett om att detta är en mänsklig rättighet, men jag har aldrig lyckats hitta just detta i denna deklaration...

      Radera
    7. Anonym 15:18. Nej. Läs Bibeln och lär dig om Guds kärlek och om vad han har gjort för dig. Detta gäller faktiskt oss alla. Vi ska snart ha husandakt här hos oss, och det är med stor glädje och förväntan jag får greppa Guds ord och se vad Han idag vill visa mig i sitt ord. För Guds ord är levande och verksamt, skarpare än något tveeggat svärd osv. Läs tills du tror och sedan för att du tror!

      Radera
    8. Kristian 22:22. Du är så blygsam. Det är ju tack vare människor som du som ÖT med flera om och om igen tar upp hbt ämnet. Det är ju NI som så flitigt driver hela debatten! Sällan ser man homosexuella själva som deltar i debatten.

      Du säger att du inte kommer att delta i Jeppis Pride, men ändå har du redan deltagit i Jeppis Pride flera veckor nu här på din blogg.

      Dina egna ord "Det jag däremot stöder av hela mitt hjärta - och som också allt mitt engagemang i denna fråga handlar om - är talet om allas lika värde".

      Vi är så glada för ditt stöd!

      Radera
    9. Anonym 09:27. Ånej. Det klarar nog ÖT alldeles bra min medverkan helt förutan. Jag förväntade mig faktiskt att ÖT skulle komma i regnbågsformat idag, men det gjorde den ändå inte. Men i sak har ÖT ju varit en regnbågstidning redan en längre tid. Idag tror jag, utan att ha räknat, att man hade flera artiklar om Pride än man hade om Jakobs Dagar...

      Dessutom: Jag REagerar, jag agerar inte i denna fråga.

      Radera
  6. Kristian, ger dig en utmaning ;) kom och gå Jeppis tro, hopp och kärleksparaden med mig, så lovar jag komma på bönemöte med dig. Låter det inte som en bra deal?

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Jag tror inte att du läst vad jag skrev ovan om varför jag inte deltar i Pride. Ta gärna det en gång till! I morgon tror jag att jag ska dyka ner i vinbärsbusken medan paraden pågår. Om det inte blir till att göra en utflykt till Power Park. Men det blir kanske för varmt för det.

      Radera
    2. Det var synd, paraden var en trevlig, och oskyldig tillställning som förespråkade kärlek för alla människor.

      Var lite rädd att du antagit utmaningen. I såna fall hade jag varit tvungen att delta i bönemöte, och de mantran orkar jag nog inte med mera :)

      Eflop

      Radera
  7. Kristian, mitt syfte med denna kommentar är egentligen inte att argumentera (trots att du tidigare efterlyste argumentation) utan bara att lämna ett litet fotavtryck i formen av en kommentar.

    Jag har följt med din blogg rätt länge och även tagit del av de diskussioner som ofta följt dina inlägg, och man må ha vilken åsikt man vill om de ämnen du diskuterar, men respekt förtjänar du för din ork att "debattera" med anonyma provokatörer (om det sedan i det långa loppet ger mera än det tar får ju tiden utvisa). Tack för en intressant blogg i vilket fall som helst!

    Det bör dock nämnas att min syn på världen (eller snarare livet) till vissa delar avviker ganska mycket från din. Detta är också orsaken till varför jag kort vill ge min syn på vad Jeppis Pride handlar om för mig.

    Jag anser mig inte lämplig att stå på barrikaderna (med andra ord deltar jag varken i själva paraden eller någon av de relaterade aktiviteterna) eftersom det finns delar i sammanhanget som jag ännu måste bearbeta, men för mig handlar detta till syvende och sist om att jag anser att det finns ett behov av att arbeta FÖR mångfald, medmänsklighet och acceptans samt MOT den inskränkthet, diskriminering och hyckleri som fortfarande år 2014 enligt mig har ett allt för hårt grepp om vårt österbottniska bibelbälte.

    De naturliga frågorna till detta påstående är naturligtvis vilken inskränkthet och diskriminering jag syftar på samt vad detta hyckleri enligt mig handlar om, men som denna debatt så många gånger redan visat så leder dessa argumentationer sällan någon vart eftersom den enes sanning inte kan, och inte heller skall, med våld påföras någon annan. Därför tänker jag heller inte i nuläget argumentera desto mera för mitt påstående utan lämnar detta som min kommentar och min syn på vad Jeppis Pride handlar om för mig.

    Trevlig sommar!

    Andreas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Andreas. "Fotavtryck" i den form och ton du lämnar här ovan är alltid välkomna! Jag förstår givetvis att Pride står för olika saker för olika människor. Jag resonerar kanske närmast utifrån hur jag (och många med mig) uppfattar Pride-tillställningen och följaktligen varför jag inte deltar. (När jag nu flera gånger har fått frågan - och även inbjudningar och utmaningar att delta.) Jag delar förstås inte din syn, men jag respekterar den. Särskilt som den framförs under eget namn och i synnerligen god ton.

      Trevlig sommar!

      Radera
  8. Verkar som att Alla kritiska inlägg mot Pride , fast dom är sakliga och med omtänksamt skrivna uppfattas som hatiska väldigt osakliga,diskriminerande osv. Däremot tycks pridelägret få uttrycka sig hur som helst mot de som är kritiska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11:04. Du gör nog en helt riktig iakttagelse. Se t.ex. de insändare som finns i ÖT idag och igår. Skribenterna (som i de flesta fall ju faktiskt är fullt vettiga människor med gott förstånd) har läst mellan raderna och konstruerat tankar (som garanterat inte finns i de inlägg de reagerar på) som de sedan bemöter. Det känns inte särskilt meningsfullt att gå in i debatt när det ska vara så här svårt att kunna läsa det som står skrivet och inget annat.

      Vad gäller att "pridelägret" får uttrycka sig hur som helst så ska du inte sätta så stor vikt vid vad som skrivs i kommentarerna här på bloggen. De som uttalar sig osakligt bakom anonymitetens skynke är, tack och lov och förhoppningsvis, inte representativa för detta läger.

      Radera
  9. svar till Anonym 11:04

    Kristian har av egen fri vilja valt att provocera och förolämpa sina medmänniskor om och om igen. Både i media och här på sin blogg. Då ska han också tåla att få lite kritik själv! Som man ropar, får man svar!

    Kristian tycker att alla inlägg som kritiserar honom är påhopp på hans person. Det kommer han att tycka om det här inlägget också!

    Det är INTE sakligt att kalla homosexuella för "draksådd", eftersom homosexualitet inte är självdestruktivt, eller att säga att deras livsval är en "vandring mot helvetet" (eftersom han inte har några bevis för det) som han säger själv.

    Hur mycket avsky han än väljer att visa mot sina medmänniskor, så kommer han inte att kunna förändra någonting. Jag lever mitt liv som jag är skapt och så gör många, många andra också. Kristians åsikter kommer inte att kunna förändra det!

    Tycker att Kristian skall skärpa sig och börja behandla sina medmänniskor som han vill bli behandlad själv. För det är väl med respekt och ödmjukhet som han önskas själv bli behandlad?

    Hälsning
    jagen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 13:07. Försök se skillnad på påhopp på namngiven person och kritik av en företelse/ett fenomen. Du skulle må bra mycket bättre om du skulle lyckas med detta. Tror jag.

      Sedan kunde du med fördel försöka läsa lite noggrannare de texter/kommentarer du kommenterar. Att helt enkelt tänk lite till innan du skriver. Det skulle bespara både dig och mig en del möda... Ett exempel: Det är givetvis inte de homosexuella jag refererar till när jag använder ordet "draksådd", utan den propaganda som de senaste åren har varit allena gällande i denna fråga. Det torde nog stå mera än tydligt för alla (andra) som läste kommentaren ovan.

      Sedan måste jag säga att jag faktiskt inte alls vet vad du talar om när du skriver att jag har "valt att provocera och förolämpa sina medmänniskor om och om igen. Både i media och här på sin blogg." Om dett har skett "om och om igen" borde det ju inte vara så svårt att komma med ett exempel. Eller hur?

      Radera
  10. Ligger nog något i KN:s syn på medierna. Lite roande blir det när Hbl söker det stenhårda motståndet i Bibelbältet, och finner att en person där har hotat att stanna hemma. Det är väl KN man avser.

    Birger

    SvaraRadera
    Svar
    1. Birger. Tack för tipset. Jag kollade upp Hbl:s artikel (http://hbl.fi/nyheter/2014-07-26/635721/jakobstad-exploderade-i-farger) och fick nog dra på munnen lite... Det som däremot kanske inte är så roande, men ack så tacksamt, är att hela Pride-grejen till synes tycks ha förlöpt helt utan skärmytslingar. Det är en vinst för båda lägren i denna fråga!

      Radera