tisdag 21 april 2015

"Vad är det för fel på de finländska väljarna?"


Det är märkligt hur långt Svenska Yle tillåter sig att gå i vurmandet för vänstern. Det att journalistskrået överlag är ganska vänsterorienterat är förstås ingen hemlighet, men ändå. Under rubriken "Vad är det för fel på finländska väljarna?" får Ny Tids chefredaktör Janne Wass kritisera både väljarkåren och borgerligheten. Givetvis förstår jag hans besvikelse över att vänstern gör sitt sämsta val någonsin, men ändå. Ska Yle faktiskt publicera dylika artiklar? Till Wass´ försvar ska ändå sägas att han också ställer sig frågan vad det är för fel på den finländska vänstern, och där är hans analyser säkert mera genomtänkta och av sådan art att de duger för publicering.

Men, som sagt, jag förstår nog hans reaktion. Sett ur ett vänsterperspektiv var detta val en fullständig katastrof. De som hävdar något annat har nog svårt att motivera sin syn på saken. Ingen har heller denna gång talat om någon "torjuntavoitto", som SDP:s dåvarande ordförande kallade deras senaste valförlust i valet för fyra år sedan. Nå, i en sådan situation kan man givetvis fråga var felet ligger - och väljarna är givetvis det första man kommer att tänka på. Det samma gäller nog också mig när jag tänker på De grönas stora framgångar i valet. Är väljarna faktiskt inte smartare än så här? Kan det faktiskt vara så att så här många väljare inte klarade av att genomskåda den gröna teatern och de lögner de kom dragandes med i sitt valprogram? Uppenbarligen inte.

Ett parti som sitter med i en regering och hela tiden försvårar regeringens arbete genom att hota med att lämna samarbetet så snart något inte går deras väg - och som sedan gör allvar av sina hotelser för att sedan kunna positionera sig så inför valet att de ändå, trots den långa tiden i regeringsställning, framstår som ett oppositionsparti och ett alternativ till den politik regeringen har försökt föra gör faktiskt inget annat än spelar teater. Än lögnerna då? Ja, som jag tidigare lyfte fram hävdar De gröna att de vill arbeta för företagen. Samt att de vill delegera beslutsprocessen och arbeta mot centraliseringen. Detta är rena lögner. Men väljarna svalde det. Så: "Vad är det för fel på de finländska väljarna?". Kanske frågan trots allt är relevant?

Sedan kan jag inte låta bli att komma med en (välförtjänt och motiverad) bredsida mot vänstern. Juha Sipilä säger sig långt stöda sig på det tankegods som går tillbaka på partiets (dåvarande Agrarförbundet) grundare Santeri Alkio. Detta har i media setts som lite smågulligt, och det har bevisligen fungerat. När Janne Wass frågar vad det är för fel med den finländska vänstern skulle man kanske kunna (vilket han delvis också gör) hävda att också vänstern borde gå till sina rötter och sluta försöka vara ett "Samlingspartiet light". Så hur skulle det vara om vänstern skulle göra en "Sipilä" och gå tillbaka till sina rötter. På allvar. Lenin hade mycket att säga, eller kanske Otto Wille Kuusinen skulle passa bättre? Eller om man vill ha ett lite nyare namn, varför inte självaste Josef Stalin? Eller Pol Pot? Kanske media skulle se det som lite smågulligt också? Eller så kanske inte...

En relevantare fråga i sammanhanget skulle kanske vara vad det är för fel på de finländska väljare som överhuvudtaget röstar på vänstern.

10 kommentarer:

  1. Anonym 11:07. Tanner var nog ingen bra mannekäng för vänstern. Han var i själva verket, vågar jag påstå, mera höger än t.ex. Kekkonen...

    SvaraRadera
  2. Torde inte ett av vänsterns problem vara det att när man blir medelklass så känner man inget behov av att rösta på sosialism eftersom man istället vill ha kvar det man har förtjänat? Dessutom får jag den bilden av vänstern att dom enda som röstar på vänstern är pseudointellektuella unga kulturmänniskor tillsammans med diverse olika falanger från punksidan, pratar då om vänsterförbundet, dom som är allmänt liberala men lite till vänster röstar hellre på gröna, sdp är så mediaosexigt så jag vet inte riktigt vem som röstar på dem, männen har iaf. gått över till Sannf.

    Kanske vänsterns tid är förbi? Röstar man inte på vänstern efter dessa fyra år så då vet jag inte vad för radikalt som skall hända i samhället för att få folk att rösta vänster, kanske om det går för oss som i Grekland? Vem vet var vi ligger efter 4-6 år?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Sant. Om vi dessutom talar Vf så borde de kanske förstå att det börjar vara dags att byta ordförande. Jag gillar verkligen inte Li Andersson (av strikt politiska orsaker), men Arhinmäki kommer nog aldrig att vinna något val åt Vf.

      Radera
  3. Tanner är kanske ändå mera representativ för finländsk vänster som den tagit sig uttryck genom SDP, som ändå oftast varit det parti som fått mest av finländares röster. Kuusinen kom vid sidan om den rörelsen ganska tidigt, även om han en kort tid hann vara ordförande. Lenin och Stalin har föga med saken att göra, än mindre Pol Pot.

    Vad är det för fel på vänsterväljare? Kanske det att de uppskattar insatser som gjorts av vänstern för att bygga upp ett välfärdssamhälle? Kanske därför att vänstern arbetat för industriarbetares sak? Kanske därför att de ser att vänstern ännu idag tar sig bättre an dem som är mindre bemedlade?

    Vet inte, jag har aldrig röstat på vare sig SDP eller Vf, av andra skäl. Men vi kanske inte behöver utgå ifrån att det är något "fel" hos folk som gör att de röstar på vänstern, utan snarare t.ex. en vilja att ta hand om mindre bemedlade och traditionell arbetarklass, i den mån den ännu finns.

    Melchior (samma som Anonym 11:07)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Melchior. Din analys om varför finländarna har röstat vänster är säkert ganska mitt i prick. Jag skrev som jag skrev i det sista stycket för att visa på att vänstern aldrig har gjort upp/tvingats göra upp med sitt ideologiska bagage. Den som vinner ett (världs)krig har alltid rätt - oberoende av om man är extremhöger eller extremvänster.

      Radera
    2. Kristian, Materialismen vann andra Världskriget+
      Åsikt eller fakta, vi bör på Vägen Sanningen och Livet Akta. Ulrik

      Radera
    3. För att klargöra vad som skrevs av mig 06.46 igår så säger jag:
      Det är klart att Ingen och Ingenting skall kunna skilja oss från Guds Kärlek i Jesus Kristus (om vi eljest förblir i Rätt Tro och Bekännelses ((lydnad))) men orätta Kärleken till det skapade och de skapade tingen har bedragit många och gjort oss övermodiga fast vi dagligen handgripligt ser hur skör materiell trygghet är.
      Var sak och föremål och ting är självklart skapat PÅ GOTT och ONT för sin tid, en del saker till skräck, varnagel och uppmaning att åkalla Livets Gud till hjälp i ett skapelsefrämmande system och världstillstånd där bekännelsen till Jesus och Skriften och ånger lydnad och tro skall vara vårt Kors(en undersamt härligt smärtans ljuva börda) och vårt eget livs lidandeskors får vittna om Hur Gud tagit och alltid tar an sig de svaga som Ödmjukt och utan att söka annat än att fästa Uppmärksamheten vid den Korsfäste,döde och Uppståndne Jesu Kristi Messias och Hans Lära och Nåd och Ja, Domar enligt Skriften säger torsten nils ulrik

      Radera
    4. Vore trevligt om man kunde skilja på politik och religion i dagens läge, nu kanske någon svarar med att det inte går och jag är av den totalt motsatta åsikten men.

      Radera
    5. Ja, kanske det vore trevligt. (mer utrymme åt världens furstes ideologi:)!?+!¤
      Att jag denna vecka "predikat" så ivrigt beror på att jag vill få upp Kristians och andras ögon för hur nyckelpartierna och personer inom högern vid tidigare röstningar i riksdagen slumpade bort möjligheten att låta lagstiftningen stå fast vid det gamla och rätta i många av de etiska frågor som han själv så ivrigt propagerat för.
      Individen göre vad den vill men till Lagar hör att säga vad Som är Rätt (enligt Herrens ord).
      I övrigt politiserar jag inte; jag för fram synpunkter för att Rättvisan och Sanningen inte skall stympas av någon som helst falang av oss människogrupper!!!+
      h. torsten nils ulrik

      Radera