fredag 17 april 2015

Hur går det i valet?

Det är som sagt riksdagsval på söndag. Jag kom redan med en gissning vad gäller röstningsprocenten, och nu ska jag skjuta ut hakan ännu längre. Media har en längre tid spekulerat i vilket parti som kommer tvåa i valet - och som därmed skulle få regera tillsammans med Centern de kommande fyra åren. Den allmänna gissningen har varit att SDP kommer att bli tvåa, men att det kommer att vara ett tight race med Saml. I går publicerades en gallup (den sista inför valet) som visade att SDP har tappat mark och att Saml. och Sannf. är i princip jämnstarka. (Alla tre partierna ligger dock inom felmarginalen.)

Jag har en känsla - rätt eller fel! - att det kommer en ny "Jytky" och att Sannf. kommer att segla upp som klar tvåa i valet. På Centerns och SDP:s bekostnad. "Jytkyn" blir ändå inte så stark att Sannf. kan hota Centern, men skillnaden blir inte de sju procent som den ser ut att vara just nu. Snarare då kanske runt en tre-fyra procent. Då skulle Sannf. landa på ca. 19% och C på ca. 22-23% Sedan följer Saml på ca 17% och SDP på 15%. Med ett sådant resultat skulle det vara mycket svårt att sidsteppa Soini & Co i regeringsförhandlingarna, och ännu svårare att åstadkomma någon rödmylleregering. Det senare är ju något som jag verkligen inte skulle beklaga!

Än Kd och SFP då? Ja, Kd ser ut att gå bättre än vad många hoppas, och jag tror ju att förlusten i antalet mandat inte blir alls så stor som befarats. Det skulle inte alls förvåna om partiet skulle gå framåt en aning vad gäller procenten. Peter Östman är ohotad etta i Vasa valkrets, och jag kan inte se att mandatet skulle vara i fara, varför han alltså får fortsätta i riksdagen. SFP tappar det fjärde mandatet i Österbotten - det står väl ganska klart redan nu - men det blir mycket spännade att se vem som tar de tre mandaten. Min gissning/förhoppning är att Lasse Gästgivars får förnyat förtroende, samt att Mikaela Björklund kommer in som ny. Sedan skulle det kanske inte vara så stor överraskning ifall Anna-Maja Henriksson skulle få fortsätta. Men konstiga saker har förstås hänt förr, och med det schabbel regeringen har profilerat sig under det sista året av mandatperioden är det kanske inte enbart positivt att gå till val som sittande minister. Ja, och så har vi Bjarne Kallis. Han har gjort, vad jag har sett och förstått, en bra kampanj, och Bjarne är Bjarne. Skulle jag kunna tänka mig att rösta på Samlingspartiet skulle han utan vidare få min röst. Även om vi kanske inte är överens i alla frågor. Så jag håller hur som helst tummarna för honom på söndag!

Nu stack jag alltså ut hakan ordentligt långt! På söndag vet vi hur det gick... Jag har ju faktiskt haft fel förr (en gång) när jag har försökt gissa hur det går i ett politiskt val. Men det börjar vara ganska länge sedan nu. :)

3 kommentarer:

  1. Centern, Samlingspartiet och SFP i regeringen, från Vasa valkrets Joakim Strand som ny, Anna-Maja och Mats Nylund fortsätter, skall nog ske ett under för att ett fjärde mandat skall komma men otroligare saker har ju hänt här i världen.

    Personligen hoppas jag att din analys är fel, Centern och Sannf. i regeringen vore en av dom sista spikarna i kistan för oss finlandssvenskar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Jag har också mina betänkligheter angående Sannf. Men de delas knappast av största (eller åtminstone en stor) del(en) av de som går till valurnorna idag. Därav min valgissning.

      Radera
  2. Du hade rätt angående tvåan fastän du bommade på procenten 😊 ser ut att bli en konservativ regering denna gång. Intressant dock att gröna gick så kraftigt framåt, men det är väl city-finnarna. Centern-sannf.-samlingpartiet kanske? Vågar sipilä ta med sannf. Eller splittras dom när dom hamnar at göra kompromisser? Finns såpass mycket extrema åsikter där så det skall bli intressant.

    SvaraRadera