tisdag 21 april 2015

Så, hur gick det?

Med facit på hand kan jag konstatera att jag hade både rätt och fel i mina tippningar inför riksdagsvalet. Glädjande nog blev röstningsprocenten bra mycket högre än de ca. 63% jag hade förutspått. Givetvis är 70% också bedrövligt lågt, men det är ändå lite bättre. Ännu mera glädjande är att mitt röstningsområde (Ytteresse) kan stoltsera med den högsta röstningsprocenten i hela landet! (90,6%) Samt att en Kristdemokrat (Peter Östman) tog över hälften av alla avgivna röster här.

Jag gissade att Centern skulle komma ner en del från de mycket höga siffror de hade i opinionsmätningarna före valet, att Sannf skulle bli näst största parti samt att SDP skulle tappa stort och bli fyra. Så blev det, även om Saml. ju i procent fick ett större understöd än Sannf. Det blev mycket tightare än jag trott med SFP:s fjärde mandat i Österbotten, men i slutändan gick det ändå så att de tappade det. När det sedan gäller vem som kom in högg jag ordentligt i sten. Tyvärr. Jag skulle som sagt gärna ha sett att Lasse Gästgivars och Mikaela Björklund skulle ha gått igenom, men så blev det nu inte. Men Peter Östman får fortsätta i riksdagen, och gott så. I Österbotten tappade Kd i princip exakt så många röster som Bjarne Kallis fick, så där behöver man kanske inte vara något doktor i statsvetenskap för att kunna säga hur rösttrafiken fungerade. På landsbasis tappade Kd ett mandat, men förlusten (i antalet mandat) blev inte alls så stort som många hade befarat - eller hoppats. Givetvis skulle resultatet ha kunnat vara ännu mycket bättre ifall partiet också nu skulle ha fått till stånd valförbund som i tidigare val, men när situationen på den fronten blev som den blev får vi ändå vara helt nöjda med utfallet av valet.

Nu står vi då inför regeringssonderingar, och det enda som är helt klart är att Centern kommer att vara statsministerparti. Jag anser ju det fullständigt självklart att SDP med sin enorma valförlust (sämsta stödet någonsin och -8 mandat) inte kan sitta i nästa regering. Om de ändå kommer med skulle detta vara ännu en spik i demokratins kista. Å andra sidan borde ju, med den samma logiken, De gröna sitta i nästa regering. Men frågan är om Sipilä vågar och vill ta med ett parti som genast något går emot dem börjar hota med att börja smälla i dörrarna. Jag skulle inte göra det. Och det då, som sagt, inte bara för att jag anser att De grönas politik är fullständigt livsfarlig för landet och deras retorik och valframgång i stort sett inte bygger på annat än på teater och rena lögner. Så för min del ser jag ändå hellre SDP i regeringsställning än De gröna. Men helst skulle jag jag ändå se en helt borgerlig regering. Den skulle dessutom vara mest logisk i detta läge och med detta valresultat. Men hur det blir med det får framtiden utvisa.

8 kommentarer:

  1. Nu gick det som jag hoppades det inte skulle gå, hade gärna sett Saml. före Sannf. samt det fjärde mandatet åt SFP istället för Sannf. Men dom tre kandidaterna som kom in för SFP:s del var just dom tre som jag tidigare skrev.

    Om inte KD gör någon större förändring kommer dom antaligen att falla ur riksdagen efter ett par valperioder, konservativa har en tendens att rösta på Sannf. istället för KD nuförtiden, endast i kommuner som Larsmo är KD starka men det räcker inte så långt.

    Centern, Sannf., Saml. är troligtvis dom stora som kommer med i regeringen, 124 mandat, SFP som det enda alternativet av dom mindre, 133, skulle ge klar majoritet,

    Men vågar Sipilä ta med Sannf.? Han måste ju men risken finns att partiet går i två delar när man hamnar att börja kompromissa, hur går det när man måste lätta på Greklands skulder, hur går det då det fortfarande kommer invandrare hit, när folk fortfarande är utan jobb, hur länge accepterar gräsrötterna i Sannf. att den snabba ändringen i poltikien som man förväntat sig inte alls är synbar? Dom mera kompromissvilliga med Soini i spetsen som vill att Sannf. skall vara ett regeringsdugligt parti samt den nara halvan med Halla-Aho i spetsen som vill något helt annat, står dom ut att regera med Saml. som dom öst galla över dom senaste åren?

    Vad vore isåfall alternativet, Centern, Saml., SFP, Gröna skulle ge 110 mandat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Jag ser också precis samma problem med en sannfinländsk regeringsmedverkan som du gör. Få se hur Sipilä resonerar! En sak som för övrigt talar för SDP är det faktum att Sipilä vill ha ett "samhällsfördrag", och något sådant kan knappast bli aktuellt utan att facket är med på noterna. Och en regering utan Sdp har ju av tradition motarbetats av facket. Utan hänsyn till vad det har kostat för landet...

      Radera
    2. Kristian, kasta inte sten+ sorry att jag upprepar mig nu igen...
      Du förkastar uppenbarade fakta om alla andras fel och båda parters fel om du gör så...
      Vi sitter alla och famlar i samma glashus nu, sedan den stora avfälligheten gjorde oss halvblinda.
      Om vi ser dåligt nu, hur skall vi då kunna plocka glasskärvorna och bjälken ur högerns, vänsterns och världens lystna öga, de glasskärvor,som uppstår då vi fåfängt kastar sten...(igår kväll föll en makrame´-ängel i bordet då jag inte var noggrann;då jag slarvade; den höll ihop, men lite skärvor kom loss...)
      Jag gillar din blogg bäst när du predikar; så tycker jag ju om Guds Ord också jag arma syndare....: att Du tillåter diskussion så fritt som du gör visar att du litar på Gud, vi ska inte ens lita på vår tro: Nej; Vi skall alltid be om Tro säger ulrik torsten nils stark i orden men svag på jorden.

      Jesu Frid vare med dig och Vårt Land. Till Källan den rena må vår längtan dock trängta...Amen

      Radera
  2. He, he, man kunde kanske säga att som världens utveckling med materialistisk högerkapitalism i spetsen slumpat bort respekten för Guds Ord och respekten för det naturliga så har också korrektiven de gröna och de röda depraverats från " Guds Söners Härlighet (bl annat Gudlighet Måttlighet, Rättvisa och Sanning) som Skapelsen skulle gläda sig över.
    Du kan kristia ropa dina högerrop du bara, så går jag till minnet av Mannen på Mellersta Korset samt Petrus Laestadius. Schalom+, I Mean it men vi ska inte svälja allt utan sund helhetsbild.
    Läs på mera akta och slå inte bort alla grönröda fakta med snömos ty redan Bibeln vittnar detsamma om rovdriften och utnyttjande som de av Högern föraktade blomsterhattarna gör. Jag har märkt att du förkastat endel fakta bara på grund av högeropportunism. Förlåt måste säga det också offentligt säger torsten nils ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skall KLARGÖRA vad jag menar:
      FRÄLSNINGEN är svartvit; men i samhällsfrågor och rättvisefrågor och hur vi skall bruka Bibeln och insikterna om naturen om teknosystemet bäst så har kristna samhällsröster av Bibeltrogna sorten förfallit till att bana rum för den vilddjurslika obarmhärtighet och icke flexibla tvångslydnad som band själar till förtappelse under de förra diktaturerna.
      Den nuvarande diktatorn som alla understöder är materialistiskk ateism med tillväxt och välfärd samt bekvämlghet som slagord säger en "perusdonare" som troligen int sku orka arbeta heldag länge mera på grund a medicineringen som kommer när man reagerar på världens giftiga avfall och köttets uppväckta fördärv.
      Ve världen, Prisad vare Jesus Kristus Gud och Fadern och de Ord Han uppenbarat i den Heliga Skrift säger Ulrik Fagrholm

      Radera
    2. Ulrik. Välkommen tillbaka!

      "men vi ska inte svälja allt utan sund helhetsbild"

      Så sant, så sant! Det finns nog i alla (både höger och sannerligen vänster) drag och åsikter som jag inte kan omfatta. Dessutom handlar politik alltid om kompromisser. Men orsaken till min "högergir" är att jag börjat inse att den väg vi nu kör på kommer att leda till att vi kommer att tvingas montera ner välfärdssamhället bit för bit eftersom vi helt enkelt inte har råd att upprätthålla det. Om vi fortsätter att försöka kommer statsskulden att öka så dramatiskt att vi ännu långt efter att vi har monterat ner välfärden kommer att tvingas betala samma skyhöga skatter som idag - utan att få något för dem.

      Radera
    3. Ja, det som Gud vill säga oss alla i alla tider ÄR, Vänd om och sluta ditt lopp mot förtappelse du snöda värld om du vill välsignas ochHav förstånd tacka för vad Jag beskär.
      Så säger Herren: Jag kan inte välsigna den värld som ändrar Guds Bud. Jag kan inte välsigna dem som vill hålla fast någon orättfärdighet fast jag mitt Rike förlåter allehanda synder som ännu låder vid mina Barn, vilka, Jah, skall få vila den Allsmäktiges skygd, i Jesu Namns tro.
      skriande Ulrik. Ge Sonen Äran, Hör Finland Giv Herren Gud rum i dina salar och igen.Amen

      Radera
  3. Vad vill väl Gud av oss annat än att vi vandrar i Sanning och ödmjuk bön om Nåd att bli tillräknade Guds Rättfärdighet medan vi säger Amen till rätt biblisk Predikan och Rätt biblisk Kärlek och biblisk Barmhärtighet samt mänsklig barmhärtighet så långt som möjligt utan att ge "laglösheten" spelrum???+
    Så har jag uppfattat att andra Guds barn bemött mig och jag bortser här från deras svagheter och synder och att de som jag när jag möter folk inte alltid vet hur illa världens furste pinat livet i människorna; såsom jag själv mitt i Guds Frid och Barmhärtighet pinades psykosocialt långt över min förmåga.
    SAMHÄLL och Ekonomin kommer inte på Rätt köl utan en omfattande helomvändelse hos vart och ett Land och själ men vi lever ju redan i sådan från Gud avfällig anda i världen, och antikristendomen (laglöshetens människa och vilddjuret) har så gott som till storsta del fått makt över alla länder genom människocentrerad kunskap som dålig politik och Materialism med följder som övermod, girighet och måttlöst tillväxtfrosseri och "vinstbegär" så vi ser att det går som Bibeln i Rätt översättning förutsagt.
    Nu gäller det för var och en: Behåll Tron överge inte Guds Ords Lydnad be Gud att hjälpa oss att stiga upp från synd och Otro genom att Åkalla Jesu Namn dock så att vi spar vår Pant(den helge Andes delaktighet) till sista färden.
    Vi skall inte missbruka Herren Vår Guds Namn och där vi eventuellt låtit egna intresseområden kasta en skugga över Vem Han ÄR och Vad Han vill (Ännu ger HERREN NÅDETID) så åter vi Historiens Rätta Gud Tala genom Livets Händelser och begrundar dem I Skriftens Ljus och fortsätter att Be och arbeta dock så att vi inte plötsligt befinns ha samarbetat med Vilddjuret genom att ta den ondes tecken på förakt för Guds Ord.
    P:S Synd får man tro förlåten om Man Är döpt; därför kom ju Jesus eftersom vi all har synd och syndar på många sätt och därför finns här och där Rätt Predikan och Guds Od som vi inte skall förakta. Amen i Jesu Namn säger torsten nils ulrik

    SvaraRadera