onsdag 29 april 2015

Äktenskapet i kris

Det är märkligt med profetiorna i Guds ord. Eller märkligt är inte rätt ord. Mäktigt är vad det är. Om Gud i sitt ord säger något om framtiden så sker det. Men det är ju som sagt inte så märkligt när man beaktar det som jag skrev om här. Observera nu mycket noga att detta inte sker FÖR ATT Guds ord säger det, utan att Guds ord talar om det för att det sker.

Jag hittade för ett par år sedan en mäktig - men synnerligen otrevlig - profetia i Daniels bok. En bok som annars också är så full med korrekta framtidsskildringar att universitetsteologin helt kallt (men givetvis felaktigt!) konstaterat att den inte kan vara skriven på 500-talet f.Kr. utan långt senare. Jag behöver väl knappast tillägga att detta säger bra mycket mera om universitetsteologin än om Daniels bok...

"Att du såg järnet vara blandat med lerjord betyder att människor skall blanda sig med varandra genom giftermål men att de inte skall hålla samman, lika lite som järn kan förenas med lera." (Dan. 2:42)

Denna profetia syftar på de kungarnas dagar i vilka himmelens Gud ska upprätta ett rike som ska bestå i evighet (Dan. 2:43). Vi talar alltså om ändens tid. Mycket, också dagens verklighet på detta område, talar om för oss att det är där vi befinner oss just nu. Hur länge det är kvar vet förstås ingen, men att det är nära står nog ganska klart för alla som ens är lite bekant med vad Guds ord säger om denna tid.

Äktenskapet är idag definitivt under attack. Precis som denna profetia från Danielsboken säger att det kommer att vara i ändens tid. Hittills har det gällt att ungefär vart annat äktenskap slutar i skilsmässa, men skilsmässorna har varit selektiva, om vi säger så. Jag kommer ihåg en diskussion angående skilsmässor på UK (Ungdomens Kyrkodagar) i början av 90-talet. Jag var uppe i talarstolen och berättade att jag visste om endast en skilsmässa i Ytteresse. (Faktum är att jag idag tror att de vid den tiden var två...) Idag är ju situationen en helt annan. Tyvärr. Idag drabbas också kristna par, något som inte var fallet (i annat än synnerliga undantagsfall) för bara något decennium sedan.

Man kan säkert lista en hel massa orsaker till att det är som det är; den utbredda oseden att börja äktenskapet i fel ände, den markant ökade själviskhet, takten och kraven i dagens samhälle, individualismens frammarsch, "självförverkligandet", skandalpressens påverkan mm, mm. Till dessa självklara orsaker vill jag ändå tillägga själafiendens attack på äktenskapet som den idag kanske största orsaken till att så många äktenskap går i kras. Han vet att ifall han kan fördärva äktenskapet (som institution och som samhällets grundenhet) så kommer människorna att må synnerligen dåligt. I synnerhet barnen, och om barnen far illa så kommer det stabila samhälle vi idag ändå långt har också att börja krackelera. Järn och lera var det visst bilden i Daniels bok handlade om...

1 kommentar:

  1. Det där beskriver hur Du ser på saken, jag kan rekommendera en bok åt dig i detta ämne om du vill vidga dina vyer: Det politiska äktenskapet : 400 års historia om familj och reproduktion.

    https://www.adlibris.com/fi/sv/bok/det-politiska-aktenskapet-400-ars-historia-om-familj-och-reproduktion-9789170610707

    SvaraRadera