torsdag 25 augusti 2016

Farlig väg

Jag blev för någon dag sedan uppmärksammad på ett inte alldeles färskt lagförslag i Danmark. Detta lagförslag har kommit till för att myndigheterna ska kunna ingripa mot sådana som "i religionens namn undergräver vårt samhälle", som den danske statsministern uttryckte saken. Det handlar givetvis om islam och imamer som uppmanat sina åhörare att slå barn och som predikar budskap om att kvinnor bör underordna sig männen. "Då är man över gränsen, det ska vi inte tolerera", var statsministerns budskap.

Det här kan ju låta bra, men som jag tidigare har konstaterat så är förbudsvägen den lates väg. Lagförslaget har också mött en del kritik - speciellt från de olika religionernas representanter. Biskopen i Roskilde har konstaterat att "vanvettiga åsikter motverkas bäst med dialog och respekt för yttrandefriheten. Religion blir bara farlig om man låser in den och förbjuder den". Visa ord, speciellt i den första meningen!

Sedan finns det en annan, och mycket allvarligare, invändning mot lagförslaget. Detta handlar givetvis om att en lag som denna skulle kunna drabba också annat än islam och imamer som predikar "odemokratiska budskap". Förbudslagar kan, som bekant och i nitiska ämbetsinnehavares händer, komma att missbrukas. Eller som en representant för den judiska tankesmedjan "Justitia" säger: "En sådan lag kan komma att slå mycket bredare än man har för avsikt. Det skulle hota den danska demokratimodellen om man börjande förbjuda människor att torgföra odemokratiska åsikter."

Lagar handlar nämligen alltid om tolkningar. Idag anses en åsikt vara "odemokratisk". I morgon kan det vara något helt annat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar