onsdag 31 augusti 2016

Vår Nebukadnessar?


En av gårdagens mera iögonenfallande nyheter var att Utrikespolitiska institutet i Finland publicerade en utredning i vilken det hävdas att Ryssland utgör en allt större risk för Finland. I utredningen konstateras att Ryssland i sin utrikespolitik använder sig av allt aggressivare metoder för att uppnå sina mål. Dessutom ses den ryska inrikespolitiken – som betecknas som svår att förutspå hur den kommer att utvecklas – som en riskfaktor. Institutet menar också att tendenserna att försöka påverka grannländernas politik samt användandet av landets militärmakt kan ses som risker.

Allt detta är givetvis sant. Det är alltid förknippat med en risk att vara granne med ett land som har stormaktsambitioner – speciellt om och när detta land leds av en buse.

Som finländare har vi oerhört mycket att vara tacksamma för. Vi lever i ett fritt land med stort välstånd. Som finländare åtnjuter vi ännu idag väldigt långt yttrandefrihet, åsiktsfrihet, religionsfrihet och mycket annat gott som vi mer eller mindre har kommit att hålla som en självklarhet. Vi får rösta i fria och allmänna val, och alla har möjlighet att påverka hur det egna livet gestaltar sig. Åtminstone i viss mån. Listan kunde i princip göras hur lång som helst. Så vi har mycket att vara tacksamma för och stolta över. Även om OS inte gick så bra.

Jag skrev att vi har kommit att hålla mycket av detta som en självklarhet. Eller kanske ännu rättare sagt, som en rättighet. Det är så här det ska vara, detta är något vi har rätt till. Men är det faktiskt så? Varför skulle vi ha förtjänat att ha det så här bra? När vi ser oss omkring i världen så inser vi att det finns många som har det så oerhört mycket värre än vi har det. Har de på något sätt förtjänat att ha det sämre än vi har det?

Nej. Det att vi har det så här bra är inte vår förtjänst. I själva verket är vår välgång inget annat än en gåva. En nåd. Som land och folk är och har vi varit välsignade. Jag menar att orsaken är fullständigt självklar. Vår lagstiftning, vår samhällsmoral, vårt sätt att bete oss mot varandra och mot andra – allt detta utgår ifrån de riktlinjer Gud har stakat ut i sitt ord. Som land och folk har vi långt gått på hans goda vägar, vägar som det finns löften om välsignelse på. Vår välgång, vårt välstånd och vår härliga frihet är en gåva av Herren. Inget annat. En välsignelse och en gåva. Se på vår flagga! Den talar om vilket sorts folk vi är. Vi är ett korsets folk, och i korsets efterföljd vilar välsignelsen.

Men säg den välgång som varar. När allt går väl – för individer såväl som för länder och folk – lurar alltid egenmakten bakom hörnet. Villfarelsen att börja tro att detta goda och välsignade är normalläget. Något vi har åstadkommit. Något vi har rätt till. Vi blir oss själva nog. Och så tappar vi bort sambandet mellan lyhördheten för Guds ord och vilja och välsignelsen. Så börjar vi lösgöra oss från det som är grunden för vår välgång. Vi tror oss veta bättre själva. Vi börjar stifta lagar som går tvärt emot Herrens goda vilja och hans goda ordningar. Och vad händer då? Guds ord ger oss besked.

Nu menar jag givetvis inte att Finland är att jämföra med Guds folk Israel. En sådan jämförelse kommer alltid att halta eftersom Israel under det gamla förbundets tid var Guds speciella egendomsfolk, och väl i viss mening ännu är det. (Gud ångrar aldrig sin utkorelse!) Men jag vågar nog hävda att vi kan dra vissa paralleller. När Israels folk vände sig bort från Gud blev följden tuktan. Gud tuktade folket för att mana det till omvändelse. Denna tuktan var många gånger hård, men den bottnade i en stor kärlek och i en vilja att folket skulle komma tillbaka till sin Herre och sin Gud. Om Gud skulle ha struntat i sitt folk skulle han inte ha sänt denna tuktan. Så blev tuktan, om än den var hård, ett bevis på Guds kärlek och omsorg om sitt folk. Det kanske mest kända redskapet för Guds tuktan var den babyloniske kungen Nebukadnessar. Efter att Jerusalem föll 586 f.Kr. fördes folket bort i en 70 år lång fångenskap som kom att vara oerhört jobbig och som innebar mycket lidande. Men resultatet blev att folket så småningom övergav sina onda vägar och återvände till Herren.

Det är inte alls långsökt att tänka sig att vår Nebukadnessar idag finns i Kreml. Det skulle inte alls förvåna mig om Gud ännu en gång kommer att använda sig av "min tjänare Nebukadnessar" för att tukta ett avfallet folk. Putin är en stor buse, men jämförd med Nebukadnessar förbleknar han nog ordentligt.

Vi får be och hoppas att så inte sker, att vår Nebukadnessar kommer med belägringshärar och övervinner oss och våra gränser. Men om det skulle gå så långt behöver vi ställa oss frågan: Har vi förtjänat något bättre?

26 kommentarer:

  1. Intressant analys! På vilket sätt tänker du att länderna inblandade i t.ex första världskriget då följde Guds lagar sämre än vi gjort låt oss säga de senaste årtiondena (då vi åtnjutit större frid och välgång)? För jag antar att ett så stort krig och lidande måste ha berott på avsaknad av Guds välsignelse. Vilken lag var det som triggade det kriget i en tid då folk följde bibeln mer än nu? Kan tänka mig att en och annan då tänkte att det nog var ett misstag att ge kvinnorna rösträtt...

    Eller av vilken anledning blev välsignelsen större sen ett tag för att igen helt utebli i andra världskriget?

    Eller varför har det redan ett bra tag gått bättre för t.ex Sverige än för oss då de ju är mer sekulariserade än vi och redan länge haft sådan lagstiftning som nu ska dra fördärvet över oss!? Canada är ett annat exempel som borde stå vid ruinens brant enligt din logik men som det konstigt nog går väldigt bra för.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Om Sverige och Canada, det kan synas som om det går bra för dem men hur länge ? Canada vill jag inte uttala mig om men vad gäller Sverige tror jag dock att det ligger sämre till än vad vi kan föreställa oss... Kanske kan de ha en sak gemensam, där finns ännu några rättfärdiga. Kanske är det som när Abraham vädjade för Sodom, läs 1 Mose 16-33 !

      Radera
    2. Förstår att du är ironisk men du fick mej att tänka på historia .
      Har aldrig tänkt det så men " Kristians analys " och dina frågor om världskrigen var ögonöppnare.
      Det blir som man skulle läsa världshistorien i nytt ljus ,man förstår mycket bättre varför.
      Du menade det knappast så men tack ändå .



      Radera
    3. Anonym 16:04. Jag tror att det är viktigt att poängtera att det inte finns någon automatik i detta. Välgången är en nåd och en välsignelse. Nåd och välsignelse förtjänar man inte, men man kan spotta på dem och avvisa dem.

      Radera
    4. I klartext menar du alltså: det finns ingen rim och reson i ditt påstående men bristen på logik i ditt resonemang ska man inte haka upp sig på för "att det inte finns någon automatik i detta". Det var bara roligt att försöka hitta ett samband mellan två helt skilda företeelser. Nämen då så!

      "Välgången är en nåd och en välsignelse." Men en totalt sekulär eller icke-kristen stat kan få denna nåd? Av?

      Faktiskt mycket långsökt att vår hittills så (i ditt perspektiv) gudfruktiga nation varit så hårt drabbad av svåra krig (med t.ex just Ryssland!) och fattigdom - ingen som direkt spekulerat i orsakerna till det. Vad man då i sin gudfruktighet råkade spotta på och avvisa - utan att veta om det!? Men så går den nya äktenskapslagen igenom - och då! Då lär nog ryssen ska komma och ta oss..... Bättre kan du, Kristian.

      Radera
    5. Anonym 10:56. Nu ska jag berätta en sak som kanske kommer som en stor chock för dig: Du är inte alltings mått. Ser du, bara för att du inte förstår en sak så innebär inte det att den inte är logisk.

      Sedan pratar du som du har förstånd till. Jag pratade med min farmor, 92 år, igår, och vi kom in på kriget. Hon berättade att det aldrig har betts så mycket i vårt land som det bads under vinter- och fortsättningskrigen. Hon menade att detta utan vidare var orsaken till utgången av kriget, och jag tro absolut att hon har rätt. Krig är ett stort elände och ett grymt lidande, men ibland behövs det stora kriser för att ett folk ska besinna sig. För 75 år sedan fanns det en sådan grund kvar som det gick att falla tillbaka på - och som i slutändan räddade oss. Idag tvivlar jag på om det längre finns någon sådan grund. Här och där finns det, men sett till hela folket är tyvärr så inte fallet.

      Radera
    6. Det går ganska bra för Japan och där ligger kristna på just över 2%, fastän nästan ingen Japan tror på Gud så har han ändå i sin godhet välsignat dem och gett dem gåvor, det var snällt.

      Eller Bangladesh som bara har 0,4% kristna, där har fattigdomen sjunkit från 57% på -90 talet till 25.6% 2014, tänk vilken välsignelse dom har fått av Gud fastän dom alla vänder sig mot Mecka och ber till en falsk profet. Men man vet ju aldrig, "God works in mysterious ways" som di pa säg.

      Radera
    7. Markus. Ack hur svårt det är att förstå en sak när man aktivt försöker missförstå...

      Radera
    8. Men det där kan du ju inte tro på själv ens! Var så säker på att båda sidor i ett krig ber mer än under fredstid. Ändå är det alltid en katastrof för båda parterna då det krigas och finns alltid (minst) en förlorare. Det är nog att se saken helt utan perspektiv att bara se den från vår sida. (Min farmor som också levde under kriget har annan åsikt om orsakerna till varför det gick som det gick.)

      Hur tänker du då det krigas mellan två kristna länder!? Vems sida står då Gud på? Eller räknar du bara Finland (förr i tiden...) som Guds land?

      Att jag inte är alltings mått är väl inget värt att ens påpeka!? Men när det gäller logik vågar jag nog påstå att du ligger risigare till än jag i den här frågan. Jag kunde kontra med: Ser du, bara för att du ser ett samband mellan två olika händelser så innebär inte det att det är logiskt....

      Radera
    9. Nu är vi nog ute å cyklar fullständigt Kristian. Det här med böner igen...vems böner blir besvarade av de kristna i Egypten som dödas för sin tros skull, tycker du att bönerna hjälper? verkar för mig som om muslimernas gud besvarar muslimernas böner om utrotning av andra religioner bättre än den kristna impotenta guden som aldrig har svarat på en enda bön.

      Hu är det med bönerna föräldrar till miljontals barn som svälter ihjäl. Tycker du att de funkar bra? hör ingen gud nånsin, eller beror det på att dom bor i "fel" kristet land ?

      Vems sida står gud på när katoliker och protestanter dödar varandras barn?

      Hurrar den kristna guden när de fega judiska soldaterna skjuter ihjäl palestinska barn?

      halloooo, haloooo är det nån gud som svarar?

      Eflop

      Radera
    10. Till Anonym 31 augusti 2016 16:04 Det är ju knappast många som läser detta gamla inlägg längre men hittade just en intressant sida om Sveriges ekonomiska läge ! Sant eller ej, återkom gärna med synpunkter ! http://cornucopia.cornubot.se/2014/10/ny-rapport-sverige-mest-skuldsatta.html?m=1

      Radera
  2. Gud måst ju älska Saudi arabien isåfall

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gud ser till hjärtat ! Kanske Saudi arabien får ut sin lön i denna värld... "Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men förlorar sin själ" http://www.logosmappen.net/uppbyggelse/jm/2_sommar/75_24pingst.html

      Radera
  3. Den här texten du skrev är ju ett ypperligt bevis i vilken fantasivärld ni lever i. Man vet ju inte om man ska skratta eller gråta..

    Vi ni läsa om en riktig gud som idag tillrättavisar sitt folk som Kristian så beundrar så kan ni tillbe den här guden (för hen finns på riktigt)

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23435612.ab

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. En dag lär det ska visa sig vem det sist och slutligen var som levde i en fantasivärld. Jag hoppas bara att också du före det ska få dina ögon öppnade!

      Radera
  4. För egen del är jag glad att inte tvingas gå samma öde till mötes som israelerna, som dödar andra människor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 10:41. Förtydliga gärna vad du menar med din kommentar!

      Radera
  5. Mycket tänkvärt inlägg Kristian.
    Finns verkligen mycket man tar för givet och som man så många gånger glömmer att tacka för, speciellt för de saker som känns att man inte alls har förtjänat.
    Det är också nåd.

    SvaraRadera
  6. Jag är glad att det finska folket inte kan jämföras med det speciella folk som dödat 952 palestinska minderåriga under samma tid som palestinier dödat 39 israeliska minderåriga. Rätt ska vara rätt, tand för tand och vända andra kinden till.


    http://www.btselem.org/statistics/fatalities/before-cast-lead/by-date-of-event

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 23:05. Nu är detta en helt annan diskussion som inte hör hemma under den här tråden. Men av allt att döma anser du alltså att Israel inte har rätt att försvara sig mot terrorister och terroriststater som vill utplåna landet från kartan. Man kan alltid diskutera vad som är en rätt dimensionerad användning av maktmedel, och säkert har det gått över i en del fall, men principen är alltid att ett land har rätt att försvara sig själv och sina medborgare mot krafter som vill döda och lemlästa.

      Radera
    2. Tror mig minnas att när nån av lärjungarna ville försvara sig eller Jesus sa Jesus ifrån med orden: Den som tar till svärd ska med svärd förgås.

      Radera
    3. Allt är rättfärdigat och försvarbart i Guds namn. Även mord.
      Därav är religion roten till mycket ont. Inte till allt ont, men mycket. Därför ska religion och religiösa krafter och motiv alltid utmanas, granskas och kritiseras.

      Radera
    4. Anonym 08:00. Så sant. Det var sagt i en situation där en enskild människa tänkte ta till svärdet. Men detta samma gäller inte för överheten, den bär inte sitt svärd förgäves.

      Radera
    5. Anonym 12:24. Du får givetvis ha dina åsikter, men du behöver kanske veta att det du skriver inte träffar den kristna tron, och inte heller träffar det staten Israel. Det är en stat bland stater, och den har polis och försvarsmakt som oberoende av tro på Gud försvarar landet och dess innevånare.

      Radera
  7. Jag ser nog ATT SYNDENS NEBUDKANESAR är den som redan intagit vårt land och många hjärtan och överträtt och förändrat lagar och gränser hos oss var och en.
    ÄNNU Finns hjälp att få mot synden(?) på de platser där Guds Ord Förkunnas som Bibeln lär i Helig Ande och Sakramenten Rätt förvaltas.
    Skulle vi veta hur nära vredesdomarna är så skulle vi be och ropa Gud om hjälp och förlåtelse var stund.
    Bibelns rätta ord är ofelbara; enda vägen är att ångra orätt väg och orätt förkunnelse och tro det glada Budskapet om syndernas förlåtelse i Jesu Namns blods kraft och inte krossa sig själv och folket med osund lära. Hälsar Torsten Nils Ulrik I Jesu Namn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Så sant. Om den andra Nebukadnessar kommer så kommer han i den förstes efterföljd. Som du säger så får vi be om förbarmande.

      Radera