måndag 8 augusti 2016

Tre månader kvar


Det är, på dagen, tre månader kvar till presidentvalet i USA. Den senaste opinionsundersökningen visar att det igen är så gott som dött lopp mellan de två huvudkandidaterna - skillnaden dem emellan ligger inom felmarginalen.

Idag publicerade Iltalehti en intressant artikel skriven av en Markku Salomaa som påstås vara docent i Europeisk krigshistoria vid Östra Finlands universitet. Denne påstår i artikeln - som överlag är intressant och belysande - att USA:s utrikespolitik skulle komma att förändras radikalt ifall Donald Trump skulle bli vald till president. Detta eftersom Trumps politik skulle utformas enligt modell från den utrikespolitik som Ronald Reagan idkade i förhållande till Sovjetunionen. Ändå sägs det i artikeln att oberoende av vem av de två huvudkandidaterna som vinner valet så kommer det inte att bli något världskrig.

Jag skrev ovan "påstås vara docent". Detta helt enkelt för att en docent borde veta bättre än att uttala sig på detta sätt. Men allt är förstås möjligt. För det första är Donald Trump helt oprövad vad gäller utrikespolitiken. Vi vet helt enkelt inte hur han kan tänkas utforma sin utrikespolitik. Det kan bli som artikelskribenten hävdar, men det kan lika väl bli helt annorlunda. Det vi däremot vet, och det som borde sägas i en dylik artikel, är att utrikespolitikens utformning i Trumps fall långt kommer att bero på vilka nyckelpersoner/nyckelrådgivare han kommer att samla omkring sig. Som utrikespolitiskt totalt oerfaren kommer han nämligen att vara mycket långt beroende av dessa personer och deras erfarenhet och åsikter.

Sedan är löftet om att ingendera av kandidaterna som president kommer att ställa till med något världskrig förhastat. Något sådant kan nämligen inga docenter i världen lova. I Trumps fall vet vi som sagt inget om hur hans administrations utrikespolitik kommer att se ut. Min gissning, som är baserad på uttalanden från Trump hittills under valrörelsen (uttalanden som visserligen varit mera spel för gallerian än för att ange substans), tyder på att han gärna skulle se ett något mera isolationistiskt USA. Hur detta skulle påverka världspolitiken är givetvis svårt att sia om, men förhoppningen kunde kanske vara att detta kunde leda till en lugnare och fredligare period. Det kan givetvis också bli precis omvänt ifall USA drar sig tillbaka helt från världsscenen och andra krafter ges fritt spelrum.

Clinton igen har deklarerat vid flera tillfällen att hon skulle komma att fortsätta på den linje som Obama har hållit sig till. Detta skulle å ena sidan garantera en viss stabilitet, men å andra sidan vet vi att det var just Obamas/västs avsättande av den demokratiskt valde presidenten i Ukraina som inledde den kedja av händelser som lett fram till dagens dödläge i Ukraina och i relationerna med Ryssland. En fortsättning på samma hårda linje (och oviljan att se den egna skulden till den uppkomna situationen) kan mycket väl få dagens situation, som väl närmast kan beskrivas som ett lågintensivt krig, att eskalera till något mera högintensivt. Speciellt som skurken Putin sitter i Kreml och bara väntar på tillfälle att flytta fram sina och Rysslands positioner. (Något han gjorde ytterst effektivt när situationen - alltså som ett resultat av västs intervention - blev som den blev i Ukraina.)

Summa summarum: Det går inte att lova någonting alls vad gäller framtiden och ett eventuellt världskrig. Den som gör en dylik utfästelse gör det mot bättre vetande. Eller på grund av ett allt för ringa vetande. Enligt min åsikt har USA ställt sig i en närmast idiotisk situation med två ytterst dåliga huvudkandidater i höstens presidentval. Valet står mellan pest och kolera, och där får var och en bedöma vilket som är mindre illa. Min bedömning är att Trump, sett ur internationell synvinkel, kunde tänkas vara lite mindre farlig. Men det kan givetvis vara tvärtom också. Om jag skulle vara röstberättigad i valet skulle jag utan vidare leta med ljus och lykta bland de 1815 andra kandidaterna för att hitta någon att lägga min röst på. Jag kan nämligen inte se hur den situation skulle se ut som skulle få mig att rösta på en demokrat, och Trump skulle knappast heller få min röst. Nå, lyckligtvis är jag inte röstberättigad.

2 kommentarer:

  1. Medger att sidan verkar en aning suspekt men många intressanta synpunkter! Även kommentaren av "watchmannonthewall"... http://theeconomiccollapseblog.com/archives/donald-trump-warns-americans-to-get-out-of-the-stock-market-as-the-dow-falls-for-a-7th-day-in-a-row

    SvaraRadera
  2. Jag hittade en ledarsida i Sverige som säger ungefär samma sak som jag försökte säga här, men i kanske lite hårdare ordalag... http://www.skd.se/2016/08/06/vi-lever-i-en-allt-farligare-varld/

    SvaraRadera