fredag 5 augusti 2016

Om det enda sättet att vinna kriget mot terrorn



Efter de många terrordåden i Europa den senaste tiden har allt flera europeiska ledare gått ut och deklarerat att "vi kommer att vinna kriget mot terrorn och mot IS/radikal islam!" Jag måste säga att detta oroar mig. Varför? Jo, för att redan när vi kallar det ett krig mot radikal islam har vi förlorat.

Denna krigsretorik baserar sig nämligen på en fullständigt felaktig grundinställning. Denna grundinställning handlar om att IS/radikal islam är en begränsad företeelse, och när denna är utrotad är kriget vunnet. Inget kunde vara mera felaktigt. Radikal islam är nämligen inget begränsat fenomen. Tack och lov är de flesta muslimer fredsälskande och lika goda människor som alla andra. Men alltid där det finns islam finns det en risk för radikalisering. Nu är det givetvis svårt, för att inte säga omöjligt, att säga hur stor procent av alla muslimer som befinner sig i riskzonen att radikaliseras, men faktum är ändå alltså att alltid där det finns islam så finns det en risk för radikalisering. Om förhållandena är de "rätta", vill säga. Dessa "rätta förhållanden" handlar bland annat om (upplevd) förnedring, västs (läs: USA:s) kulturdominans (eller upplevda kulturdominans, ofta också sedd som pådyvlad och vidmakthållen genom militär dominans) samt om radikala imamer som sprider läran om jihad mot de otrogna. För att nu nämna några faktorer. Det finns garanterat flera. Men kontentan av detta är det att ett krig mot IS/radikal islam aldrig kan vinna med vapenmakt. Inte så länge det finns muslimer kvar som riskerar att radikaliseras.

Men det finns andra vägar. Och då talar jag faktiskt om andra vägar att "utrota" islam. För det är, i det långa loppet, faktiskt den enda möjligheten. Alltså att "utrota" islam. Mär väl: ISLAM. Nu pratar jag inte om muslimerna. Detta är en oerhört viktig distinktion.

Jag har en bok i min bokhylla, och på min "bör läsas"-lista som heter "A Wind in the House of Islam". Denna bok berättar om kristna väckelser bland muslimer under de senaste århundradena. Och då talar vi alltså om stora väckelser. Författaren, David Garrison, har inte brytt sig i att kartlägga väckelser med mindre än 100 nystartade församlingar och/eller 1000 omvända/döpta. Författaren ser en dramatisk ökning i antalet dylika väckelser under de senaste några få decennierna, och hans slutsats är att något stort håller på att hända. Idag nås vi också med jämna mellanrum, om vi läser de rätta nyhetskanalerna, av nyheter om stora väckelser bland de asylsökande muslimerna. Människor som, med risk för sina liv, överger våldets och hatets religion och söker sig till Kristus.

Samtidigt som detta sker finns det också, i världen (och vi vet vem som regerar där), en motreaktion. En motreaktion som försöker svartmåla, hindra och förlöjliga allt arbete som syftar till att föra evangeliet till muslimerna. En Eva Brunne, biskop i Stockholm, kan säga att ingen religion har våldet som lärosats, tala för dialog mellan religionerna och mena att alla religioner är lika mycket värda och att islam är en fredens religion. Media kan gå ut och med svarta rubriker tala om omvändelsearbete bland muslimerna på flyktinganläggningarna. Och nu senast kan fyra journalister sitta på Aftonbladet-TV:s redaktion och gapskratta när de berättar om att Livets Ord planerar att "bibelbomba" IS-kontrollerade områden i Irak och Syrien.

jag skulle gärna vara lite försiktig här och inte tala rakt ut, men jag tror att det är viktigt att vi är tydliga här - i denna allvarliga fråga och i denna allvarliga tid. Dessa som svartmålar, försöker hindra och som förlöjligar detta arbete att "utrota" islam genom att föra evangeliet till muslimerna går i hatets, våldets och dödens ärenden. De är helt klart ovetande om vad de gör, men det gör inte deras gärning mindre allvarlig. De går i denna världens furstes ledband och motarbetar (bland annat) den enda väg ut ur den våldsspiral som Europa och väst idag befinner sig i. För den enda möjligheten att vinna "kriget" är att muslimerna finner Kristus. Alla andra sätt att föra detta krig kommer att leda till ännu mera lidande, död och elände. Mycket mera.

18 kommentarer:

  1. Ett annat alternativ till att få slut på eländet är att alla kristna (och givetvis alla som tillhör nån annan religion än islam) överger tron på Kristus och börjar tillbe Allah. Då skulle det inte heller finnas nån orsak till att kriga.
    Men det kommer ju aldrig att hända, för varje religion hävdar samma sak: att den är den enda sanna religionen.
    Ännu ett alternativ är förstås att hela mänskligheten struntar i all gudadyrkan och börjar uppföra sig som folk gentemot varandra. Men det kommer ju inte heller nånsin att ske.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 12:38. Din kommentar visar på en slående okunnighet om islam, kristendom om religion överlag. IS, som säger sig representera islam, dödar inte bara anhängare av andra religioner, utan (kanske främst) muslimer som hör till andra grenar av denna religion (främst shia). Historien har visat att ateister har haft oerhört svårt att "bete sig som folk mot varandra", så din lösning skulle inte fungera även om det givetvis är som du säger att det inte kommer att ske.

      Radera
    2. Kristian. Du menar som katoliker och protestanter som dödar varandra...

      Skandinaviska länderna, Japan och Australien m.f anses som sekulära samhällen och skippat religionens betydelse är mycket tryggare och bättre samhällen jämfört med religiösa samhällen som Syrien, Kongo, Ruanda + många andra.

      Radera
    3. Anonym. Du glömde att kategorisera Nordkorea. Ett fint ateistiskt land med trygghet och välstånd.

      Radera
    4. Anonym. Det är inte svårt att visa att det som sker i Nordirland INTE handlar om kristendom. (Se t.ex. Lk. 6:29) Lika lätt är det i princip att visa att IS verkligen representerar islam så som religionen framställs i Koranen.

      Radera
    5. Kristian. Dina kommentarer visar att du fattar absolut ingenting om ateism.
      Förklara gärna vilka ateister som tagit livet av andra ateister för att de inte haft samma syn på ateism?

      Radera
    6. Anonym 12:32. Vem har sagt något om att ateister har ihjäl varandra för att de "inte haft samma syn på ateism"? Det var inte det som det här handlade om.

      Radera
    7. Kristian. Tack för att du korrigerar dig själv helt på egen hand. Det var ju ändå du som påstod att ateister haft svårt att bete sig som folk mot varandra.
      Det samma kan verkligen inte sägas om både kristna och muslimer, som dödat/dödar varandra över meningsskiljaktigheter om det övernaturliga.
      För min del är det ingen dum idé att utrota islam, men i samma veva borde även kristendomen skrotas helt. Den är inte ett dugg bättre fastän du inte klarar av att se det.
      Eller utrota alla religioner på samma gång. Då slipper vi ju i alla fall alla religiösa konflikter med allt det mänskliga lidande dessa för med sig.

      Radera
    8. Anonym 13:56. Du tycks ha vissa problem att läsa innantill. Jag korrigerade inte mig själv, jag korrigerade dig.

      Radera
    9. Kristian. Det är inte jag som läser in mer än det som står skrivet. Det är du och alla andra religiöst troende experter på.

      Radera
    10. Anonym. Kristna krigar/har krigat mot muslimer av exakt samma anledning som ateister krigar mot muslimer, nämligen för att muslimerna attackerat eller utgjort ett hot.

      Att du inte förstår skillnaden påolika religioner och likställer dem är ju intessant. Men varför skylta med okunnighet?

      Radera
    11. Patrik, man kan likställa alla religioner som av (män)niskor påhittade fantasier för att styra människor. Religionerna förnedrar otrogna och kvinnor fram för allt. Sexualiteten är ju nåt som alla religioner frossar i och låtsas komma med regler som ofta präster och andra småpåvar utnyttjar genom att våldta barn och kvinnor. Alla religioner innehåller under, mirakel och annat nonsens och de förgiftar människorna. Det är dags för den moderna människan version 2 att födas och då måste de har människofientliga fantasireligionerna utrotas totalt. Först då är människorna fria och kan leva i fred med varandra.

      Eflop

      Radera
    12. eflop. Problemet är att tex. kristendomen inte alls är påhittad för att styra mänskor som du beskriver. Kristendomens grundare blev jagade, fängslade och dödade. Det fanns aldrig nån ambition eller ens mikroskopiska utsikter till att styra över någon. Kristendomen växte fram som en gräsrotsrörelse. Du får nog fila lite på din mall och din argumentation.

      Radera
    13. Patrik, du pratar goja. Du menar att t.ex vatikanen eller de äldste i lokala religiösa sekter eller imamer inte beblandar sig i andra människors leverne? Varje dag får man höra om hur de påverkar och styr och försöker få människor att "göra bättring" och att tro på talande ormar, flygande hästar, och att man brinner för evigt i helvetet om man har sex före äktenskap.

      Korkade religiösa ideér som fördummar människor och får dom att göra korkade handlingar. Historien är full av dom och det fortsätter tills vi skippar dom.

      Eflop

      Radera
  2. Angående Nordkorea. I Nordkorea har vi precis samma religiösa mekanism som i kristendomen och religioner överlag. Där tillber och dyrkar man en (död) fader och hans son, lever i en bubbla och fantiserar om att björnar grät när fadern dog och sonen gjorde hole i one på alla hål när han golfade. Bara fantasier det också som de om talande ormar och jungfrufödelse i kristendomen och flygande hästar i islam.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Dina religionsfenomenologiska kunskaper tar andan av en. På riktigt...

      Radera
  3. Ja Kristian, det är fantastiskt att kunna kritiskt skilja på antika inbillade fantasier och den riktiga sanningen som baserar sig på verkligheten :)

    Eflop

    SvaraRadera