fredag 26 augusti 2016

Om fakta, tolkningar och tankemonopol.


Det är oerhört intressant att se hur galet det kan bli när ett synsätt, i detta fall evolutionismen, kommer åt att dominera i media, skola och i samhället överlag. Evolutionismen har blivit en sådan självklarhet att den inte kan eller får ifrågasättas och den anses, trots att så inte alls är fallet, vara bevisad bortom allt tvivel. Detta till och med så att man nästan blir utskrattad om man dristar sig till att fråga efter dessa bevis.

Nå, givetvis förstår jag att de som tror på evolutionismen faktiskt menar att den som sådan verkligen är bevisad och sann bortom alla tvivel. Om inte förr så när man ser vad signaturen "Christian" skriver här på denna blogg så förstår man hur stark denna tro verkligen är. (Om inte annat så när man ser reaktionerna när denna tro ifrågasätts.) Som kristna beskylls vi ofta av kristendomskritikerna för att ha en "blind tro". Detta vanligen då av sådana kritiker som inte har brytt sig om att ta reda på hur stabil historisk och teologisk grund den kristna tron faktiskt står på. Däremot vågar jag påstå att allra största delen av de evolutionstroende har en blind tro. De har fått berättat för sig (de allra flesta i skolan) att det är så här det är, och så tror de på det. Detta är ju själva definitionen på en blind tro! Vad värre är tror de flesta också att vetenskapen entydigt talar för och stöder evolutionismen. Att vetenskapen så att säga är på evolutionismens sida. Inget kunde vara mera felaktigt, och just detta är, som jag uppfattar det, huvudbudskapet i den bok av John Lennox som jag har citerat i flera bloggtexter under sommaren. Läs gärna boken!

Det vi borde inse är att det finns fakta, och så finns det tolkningar av dessa fakta. Evolutionismen, liksom kreationismen och ID, rör sig på tolkningsplanet. Man tolkar de fakta som finns (arkeologiska och geologiska fynd mm) i enlighet med en på förhand bestämd tolkningsram, och dessa tolkningar kan sedan passa bättre eller sämre in i denna ram. En evolutionist tolkar således fakta i enlighet med evolutionsparadigmet, medan en kreationist tolkar dessa samma fakta enligt en från Bibeln härledd tolkningsram. Om alla skulle förstå att det är så här det fungerar så skulle många problem vara övervunna. Men tyvärr har de evolutionstroende (främst) kommit att blanda ihop dessa saker och menar att deras tolkningar av fakta är det samma som fakta. Det är då det blir galet, speciellt som dessa evolutionstroende har ett idag fullständigt dominerande tolkningsföreträde. Varför det är så var jag inne på i en tidigare text.

En anonym kommentator länkade för ett par dagar sedan till en oerhört intressant kolumn i tidningen "Seurakuntalainen" där Pekka Reinikainen skriver om Nobelpriset i kemi 2015. Reinikainen konstaterar att detta nobelpris fullständigt "nollar" nydarwinismen. I sista stycket säger Reinikainen något väldigt belysande när han konstaterar att varken nobelkommittén eller de forskare som fick priset inser vad deras upptäckt i själva verket innebär. De är helt enkelt så fastvuxna i sin tolkningsram att de inte förstår eller klarar av att se att de med sin upptäckt har kullkastat hela grunden för evolutionismen. Den som däremot står i den andra tolkningstraditionen ser detta tydligt. Läs gärna kolumnen! Ett annat exempel på hur galet det kan bli när den egna tolkningsramen utesluter den riktiga tolkningen av ett fynd är när paleontologer för en tid sedan hittade dinosaurieben med bevarade mjukdelar. Allt vi vet om fossilisering säger att mjukdelar inte kan bevaras i benmaterial i 60 miljoner år, men eftersom den evolutionistiska tolkningsramen placerar dinosaurierna så långt tillbaka i tiden måste dessa mjukdelar alltså ändå på något konstigt sätt ha bevarats under dessa årmiljoner. Den som inte sitter fast i denna evolutionistiska tolkningsram vet förstås bättre. Det är betecknande att en av forskarna, på frågan om detta inte bevisar att dinosaurierna ändå inte levde för så länge sedan som man hittills har trott, slog ifrån sig med båda händerna och konstaterade att detta fynd ingalunda ska förstås på det sättet. Det hela blev nästan komiskt.  

Nåväl, evolutionismens dominans begränsar sig inte bara till det allmänna medvetandet (som skapas främst i media och i skolan), utan denna dominans kommer också till synes när det ska fördelas forskningsanslag. Se där orsaken till att ID och kreationismen inte alltid har hunnit finna svar på alla de frågor som de evolutionstroende ställer. (Om kreationsimen skulle få endast en bråkdel av de (skatte)medel som evolutionsforskningen får skulle t.ex. frågan om klara gränser mellan de olika skapade slagen snart vara besvarad. Misstänker jag starkt.) Ojämlikheten här är slående. Givetvis ger detta påstående upphov till samma slags kritik som den (vad jag vet) hittills enda läroboken i ID, "Of Pandas and People", har utsatts för. "Ökänt opålitlig" var orden som användes här på bloggen. Med bakgrund i det tidigare sagda är detta förstås inte så konstigt, men det skulle ändå vara viktigt att förstå vad denna kritik handlar om och bottnar i, nämligen just denna samma sammanblandning av fakta och tolkningar som evolutionisterna så gärna ägnar sig åt. De egna tolkningarna anses vederhäftiga, medan den andra sidans tolkningar – som ju av nödvändighet blir annorlunda – då blir just "ökänt opålitliga". Behovet att skydda tron på de egna tolkningarna och även i fortsättningen säkerställa tolkningsföreträdet gör att ingen kritik kan vara för hård och inga metoder för smutsiga.

Det är som sagt oerhört intressant att se hur galet det kan bli när ett tolkningssysten (evolutionismen) kommer åt att dominera i media, skola och i samhället överlag. Intressant, men också ytterst beklämmande.   

51 kommentarer:

  1. Kristian säger "Det är oerhört intressant att se hur galet det kan bli när ett synsätt, i detta fall evolutionismen, kommer åt att dominera i media, skola och i samhället överlag"

    Vad är det som är galet med det evolutionismen?

    Tycker Kristian att om vi införde mera kristliga religiösa fantasier i vår vardag vore allt mycket bättre?

    Tycker Kristian det vore bättre att vi införde religiös häxjakt eller inkvisition igen som på den gamla goda kristliga tiden i vår historia?

    Eller borde vi införa slaveriet som är så accepterat i bibeln så att slavar fått egna regler hur dom skall uppföra sig åt sina herrar?

    Borde vi låsa in alla forskare som påstår solen kretsar kring jorden? borde driva ut djävulen ur psykiskt sjuka personer? ska vi lita på att leka med giftormar om vi "tror" tillräckligt på jesus eller guden?

    Nä, jag trodde väl det också. Vi har det så mycket bättre i dag i västvärlden när vi sluppit alla fantasier och gått vidare i den mänskliga evolutionen bort från alla vettlösa fantasier om simsalabim skapelser av varelser och arter, molngubbar, talande ormar och jungfrufödslar.

    Det finns ingen vetenskap som stöder kreationism, det är bara ett sista försök för utdöende religiösa sekter att krampaktigt finna stöd för gudaskapelser. Gudarnas tid är förbi.

    Som tur får dina barn gå i en vettig finsk skola och får en gedigen skolgång baserat på sunt förnuft och vetenskapliga fakta. Kanske du som förälder lyckas tuta i dom fantasierna, men i nåt skede får även din avkomma ge upp fantasierna och inse fakta.

    Eflop

    SvaraRadera
  2. "Låt oss nu ha blicken fäst vid Jesus, trons upphovsman och fullkomnare. För att vinna den glädje som väntade honom uthärdade han korset utan att bry sig om skammen och sitter nu till höger om Guds tron." (Hebr 12:2)

    SvaraRadera
    Svar
    1. alltså vad är det här för en kommentar? "uthärdade korset utan att bry sig om skammen".. vilken skam och vem ska skämmas får man fråga sig? Om man tror att någons egen far spikar upp sin son på ett kors för att en orm pratat så får man nog själv skämmas för att man är så j....la korkad !

      Eflop

      Radera
    2. Mognaste kommentaren Eflop spyttat ut sen 2014... Värt ett pris. Eller så inte...

      Radera
    3. Eflop. Jag måste bara få tacka dig! Vissa gånger när jag funderar vad det egentligen är för idé att hålla på med detta brukar jag tänka på kommentarer som din kommentar överst här. Då får jag ny motivation. Så länge det finns så här oerhört mycket okunskap om vad den kristna tron är, så här mycket villfarelse och ren vidskepelse så finns det absolut en beställning på denna och liknande bloggar. Så tack ska du ha!

      Radera
    4. Eflop,du kunde gärna satsa din energi på skarvproblemet,idén med minkarna var en "lysande"spekulation i hur man kan lösa detta ekologiska problem!
      Du har tömt din arsenal på argument i kreationism och evolutions debatten och har inget nytt att säja!!
      Den kunde också gärna upphöra på bloggen eftersom positionerna är så låsta och inget konstruktivt sällan uppnås i denna eviga ("tupp")-fäktning!!

      Radera
    5. Ole. Du har säkert rätt i det du skriver till sist. Emellertid har jag, tack vara denna "tuppfäktning" börjat förstå hur det kommer sig att positionerna är så väldigt låsta i denna fråga och varför inget jag kunde tänkas säga någonsin kommer att duga åt evolutionister som "Christian". Och givetvis omvänt också. Den här texten ovan är ett försök till dokumentation av denna nya insikt.

      Radera
    6. Anonym 17:59. Tack för den påminnelsen!

      Radera
    7. Kristian, varsågod bara :) du nämnde vidskepelse, det är just det även ni har som grund för er livsåskådning och är så falsk och motbjudande och leder bara till elände i världen.

      Ni är så hjärntvättade att ni kan tro på vad som helst bara det står om det i sagoboken, även om sunt förnuft, fakta och vetenskapen säger något helt annat.

      Ole, det är ju ni som har sagoboken som enda "sanningen" som inte har nåt nytt att komma med. Allt står ju redan skrivet och inget kan ruckas.

      Moderna människans kunskaper och vetenskapen kan ändra uppfattning om sakers tillstånd ju mera vi forskat och upptäcker nya saker. Det kan inte människor som ännu idag tror på skrifter ökenmänniskor skrev på bronsåldern.

      Vi vet bättre ju mer vi forskar och upptäcker nya saker. Vi behöver inget hokkuspokkus längre för att förstå verkligheten.

      Eflop

      Radera
    8. Eflop,din kommentar ovan uppvisar en sådan grov okunnighet och fördomar visavis kristen tro att det inte är någon mening att bemöta!!
      "Vi vet bättre ju mer vi forskar och upptäcker".Vem är dessa som "VET bättre",låter som hybris (storhetsvansinne,övermod osv).
      Vår kunskap är som ett styckverk...Nu ser vi en gåtfull spegelbild...Nu förstår jag bara till en del,men då ska vi se... fullkomligt.1 Kor.13:9-

      Radera
    9. Ole, det är VI moderna människor som VET bättre idag än vad vi gjorde tidigare. Vi VET t.ex att vi kan navigera via satellitbaserade GPS system tack vare Einsteins relativitetsteori. Vi kan bota människors sjukdomar idag mycket bättre än förr tack vare att vi VET mycket mera.

      De obildade ökengubbarna som skrev bibeln visste inte ens att solen kretsar kring jorden och de påstod att fladdermusen är en fågel...

      Eflop

      Radera
    10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    11. Ole, du korrigerade inte ens det jag skrev ovan ;)

      Eflop

      Radera
    12. Eflop,den moderna/gamla människan; (definition av Paulus).
      "Ingen finns som förstår,ingen som söker Gud.Alla har avfallit,alla är fördärvade.Ingen finns som gör det goda inte en enda.Deras strupe är en öppen grav,sina tungor använder de till svek.De har huggormsgift bakom sina läppar.Deras mun är full av förbannelse och bitterhet.Deras fötter är snabba att spilla blod.Förödelse och elände råder på deras vägar och fridens väg känner de inte.De har ingen gudsfruktan för ögonen".Rom.3:11-19.
      En mörk och sann bild av den "moderna/gamla människan"!
      Eftersom du visar stort intresse för Bibeln och kristen tro,vill jag rekommendera dej boken som tidigare nämnts på bloggen,"Kristen på goda grunder"(Stefan Gustavsson)

      Radera
  3. Tja, du kanske inte vill inse det, men Reinikainens resonemang haltar illa och talar mera för evolution :-) Kommentarerna under Pekkas insändare är rätt beskrivande. Och vet du, det är helt okej att inse att man kan ha fel... ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mattias. Det du skriver visar egentligen bara hur rätt jag har i mitt resonemang ovan. Den som sitter fast i evolutionstänket klarar inte av att se utanför och bortom de egna tankekonstruktionerna/tolkningarna. Samtidigt är detta också förstås ytterst beklämmande, för det betyder ju att det aldrig kommer att gå att få till stånd någon samsyn mellan dessa två läger. Men det behöver det kanske inte heller?

      Radera
    2. Om du bevisar ditt resonemang med hjälp av en kommentar jag skrivit så underminerar du all din argumentation.

      Men, låt oss då på lekmannanivå titta på fyndet. Motsatsen till evolution skulle alltså innebära att helt nya arter och nya DNA-kedjor bildas? Helt nya kombinationer. Antingen skapas ny materia från ingenting och det blir nya organismer, eller så återskapas befintlig materia så att DNA-kedjorna omformas av en skapare. I det senare fallet talar Nobel-fyndet emot eftersom den skulle tendera att reparera DNA till det ursprungliga. I det förra fallet uppstår ännu besvärligare frågeställningar. Reinikainens resonemang håller inte, och precis som du fört fram, fakta och tolkning, så är fakta, enligt vad du säger, helt korrekt, emedan tolkningen är felaktig.

      Radera
    3. Mattias. Nu läser du slarvigt. Frågan är om du gör det med avsikt? Jag skrev visar, inte BEvisar. Det samma har du uppenbarligen gjort med Reinikainens artikel. (Eller så är det något annat fel i dina förkunskaper.) Resultatet blir hur som helst att ditt resonemang saknar både händer och fötter. Vad är det riktigt du försöker säga? Jag förstår åtminstone inte hur du tänker. Men din slutsats angående Reinikainens resonemang faller nog platt.

      Radera
    4. Vet mycket väl vad jag läser och skriver, ord till mina meningar måste jag inte ta från dina.

      Men det fattar jag inte att du gång på gång lägger dig i dessa argumentationer, istället för att göra din ståndpunkt gällande...

      Radera
    5. Mattias. "Men det fattar jag inte att du gång på gång lägger dig i dessa argumentationer, istället för att göra din ståndpunkt gällande..."

      Nu måste jag faktiskt fråga, även om det kan låta elakt. Klarar du alls av att läsa skriven text? Jag har klargjort min ståndpunkt i text efter text, men det tycks du inte alls se. Sedan att jag inte ger mig in i en fullständigt meningslös detaljduell med signaturen "Christian" är en fullständigt annan sak. Ett litet tips: Kolla upp hur han beter sig här, och hur han betett sig på andra bloggar. Om du gör det ska du se att det inte leder någonstans överhuvudtaget att diskutera med honom.

      Radera
    6. Du skulle ha alla chanser att bevisa detaljer som övertygat dig, men du vågar inte ens börja utan lägger dig direkt. Och istället för att diskutera sak börjar du svartmåla honom?

      Radera
    7. Mattias. Det är inte att svartmåla att konstatera hur en någon beter sig. I övrigt gäller det jag skrev 07:33.

      Radera
    8. Det verkar, Kristian, som att det hur denne Christian (eller Mattias) "beter sig" inte heller är fakta utan snarare din tolkning av fakta.

      Jag tycker det är självklart att om du inte kan bemöta konkreta argument (detaljer eller inte) bättre än så här - efter att ha raljerat i text efter text om "evolutionismens" tillkortakommanden och om hur andra sidan gör sig skyldig till blind tro - ja, då faller alla dina påståenden som tomma skramlande cymbaler till marken. Det är du som återkommande attackerar evolutionsteorin som falsk. Då hade man väntat sig lite mer än: ni kan "leta på nätet".

      Radera
    9. Christian beter sig exemplariskt, enligt mitt tycke. Hänvisar och efterlyser ramen som du påstår diskussionen ska omfattas av. Han gör heller inga distanspsykoanalyser av dig eller nån annan. Din blogg är öppen för kommentarer, du skriver, som du själv är medveten om, kontroversiella texter och så smart är du att du fattar att du får svar, av mer ämneskunniga än du själv.

      Vi har alla en yrkessstolthet, du Kristian din i teologi, och Christian uppenbarligen i biologi. Om du Kristian hävdar att "detaljdueller" är meningslösa så innebär det samtidigt vi får förbise all kunskap och vetenskap, vilket givetvis innefattar din egen. Är det den vägen du eftersträvar? Då kan du ju förstås inte nyttja Reinikainens artikel eftersom den också dryftar detaljer, i allra högsta grad...

      Radera
    10. Yrkesstolthet? Om och när man är med och förleder bedrar och hjärntvättar en hel värld. Ja kanske man kan kalla det för det. Så talade Christian om lagarna för en tid sedan och tyckte att de skapelsetroende skulle hålla sig till gällande lagar i Usa. Kanske han tycker att de kristna som kämpade mot slaveriet borde ha tänkt på samma sätt?

      Radera
    11. [11:51] Vill man tro på hjärntvätteri så är det precis lika fritt och möjligt för skapelsetrogna som evolutionstrogna att sprida sitt budskap. Av nån anledning lyckas inte skapelsetrogna alls och det beror väl nog på att de flesta ser att skapelseteorin håller inte tätt, kanske för att förespråkarna för den gör ett dåligt jobb. Man "säljer" ju den inte särskilt bra med en slogan som "sök själv på nätet"...

      Ta inte in slaveri, kkk, nazism eller nånting annat likande i en befintlig diskussion, det är bara ett tecken på att kommentatorn har inga riktiga argument att tillföra sakfrågan-ett klassiskt retoriskt fel.

      Radera
    12. Anonym 07:59. Som jag konstaterat så är jag intresserad av de stora linjerna. Sådana som jag beskriver i texten ovan. Det är signaturen "Christian" som har styrt och styr in på detaljerna. Jag har upprepade gånger berättat för honom att jag inte är hans tutor i dessa frågor, och om han vill ha svar på sina detaljfrågor så får han vända sig till någon annan. Jag kan inte sätta min tid (som jag inte har) på att leta reda på svar på hans frågor - svar som sedan inte kommer att duga för honom. Då är det så mycket bättre att han själv letar reda på svar på sina frågor. Det här tycker jag inte är så alldeles svårt att förstå och dessutom en helt rimlig hållning.

      Radera
    13. Mattias. Jag har aldrig hävdat att detaljdueller är meningslösa. Jag har bara konstaterat att signaturen "Christian" får duellera med någon annan. Jag ställer inte upp på det. Sedan faller resten av din kommentar på eget missgrepp.

      Radera
    14. Mattias 14:02. "så är det precis lika fritt och möjligt för skapelsetrogna som evolutionstrogna att sprida sitt budskap"

      Det där kan du ju inte tro på själv ens? I USA har man försökt, men där blev kreationismen förbjuden i skolorna. Detta medan evolutionismen undervisas som om vore den sanning.

      Sedan har nog anonym 11:51 en poäng med slaveriet. Det går inte att vifta bort detta så som du gör.

      Radera
    15. Inte ens i USA lyckas kreationisterna, där ALLT är möjligt. Eller nästan, för gränsen har då tydligen dragits vid kreationismen. Säger en hel del.

      Men snälla, dra nu inte in slaveriet i denna diskussion, du har redan målat in dig väl långt i hörnet...

      Radera
    16. Anonym 11:59,

      Anser du att man BÖR presentera kreationism i skolans biologiundervisning, och i sådant fall, varför?Handlar det just om din egen bibliska kreationism, eller går det precis lika bra med vedisk kreationism eller scientologernas skapelseberättelser?

      Jag tycker definitivt att man bör hålla sig till rådande lagstiftningar, och att man, om man ser några problem med rådande lagstiftningar, bör kämpa för att få till FÖRÄNDRINGAR i rådande lagstiftningar, snarare än att bryta mot lagen.

      Vad tycker du?

      Radera

    17. Du skriver:

      "Jag har upprepade gånger berättat för honom att jag inte är hans tutor i dessa frågor, och om han vill ha svar på sina detaljfrågor så får han vända sig till någon annan."

      Har du då något bra förslag på någon jag kan vända mig till? Jag har googlat ganska intensivt här nu, men hittar dessvärre ingenting.

      Jag är alltså framför allt nyfiken på följande:

      1) Stamträd baserade på olika former av gemensamma retrovirus bland primater, blir alla identiska, trots att det handlar om hela oberoende virusformer, som nästlar sig in i arvsmassa på helt olika sätt. Hur kommer det sig, om det nu INTE är så att dessa inte är släkt?

      2) Människor och schimpanser har ett stort antal pseudogener som alla tycks vara inaktiverade på exakt samma sätt, trots att gener kan gå sönder på tusentals olika sätt. Hur kommer det sig att människor och andra primater har identiska aktiveringar i dessa gener, om de nu inte är släkt med varandra?

      3) Människan tycks, av allt att döma, ha inaktiva rester av de gener som andra djur använder för att bilda äggula i sin arvsmassa. Varifrån kommer dessa gener och varför finns de i vår arvsmassa? Och om det nu INTE är rester av dessa äggläggningsgener, vad är det då istället?

      Kan inte du berätta var någonstans jag hittar svar på de här frågorna, Kristian? Var finns de tolkningar som du sällar dig till?

      Radera
    18. Signaturen "Christian" tycks som sagt inte ge sig. Nåväl. För den som vill ha en länk - och som samtidigt vill få det bekräftat att inget duger för denne "Christian" kan jag posta en sådan länk. https://bjorkbloggen.com/2012/01/15/evolutionsteorin-kan-inte-losa-fragan-om-den-genetiska-informationens-uppkomst/

      Observera nu mycket noggrant att "Christian" här får ett svar. Som inte duger. (Vilken fullständig överraskning!) Orsaken till att svaret inte duger är förstås inte svaret i sig, utan det att han sitter så orubbligt fast i ett felaktigt grundtänk. Hur det här fungerar beskriver jag i texten som inleder denna tråd.

      Ge nu också noggrant akt på "Christians" reaktion på det jag skriver här. Den är rätt så förutsägbar, misstänker jag skarpt.

      Radera
    19. Mattias. Det ja, det säger en hel del att vissa saker anses så farliga - och ett så stort hot mot det etablerade paradigmet - att det t.o.m. måste förbjudas.

      Sedan är jag inte alls inmålad i något hörn. Signaturen "Christian" försöker få det att se ut så, men jag ställer inte upp på det.

      Radera
    20. Farliga? Knappast för någon annan än dem som klamrat fast sig vid kreationismen.

      Utmanar man vedertagen vetenskap utan att veta vad man utmanar, ifall man inte tar reda på, då har man målat sig i ett hörn. Vedertagen vetenskap kan inte utmanas av en ensam bloggskribent, som även han låter bli att svara på kommentarer som inte passar honom. Källkritik är det att man går bakåt så långt det bara går, från björkbloggen till Göran Schmidt, och vidare till vad Göran har åstadkommit. Av nån anledning undervisar han inte, vilket är lite konstigt.

      Göran har inte heller lyckats särdeles bra med sin marknadsföring av kreationism, det kan man läsa här:

      http://www.evolutionsteori.se/artiklar/gransking-av-goran-schmidts-forelasningar-om-skapelse-och-evolution/

      Inlägget är skriven av en Emil Karlsson, som är vetenskaplig skeptiker, precis som du Kristian. Hans twitter-flöde finns här så var och en kan bekanta sig med hans funderingar https://debunkingdenialism.com/

      Radera
    21. Mattias. Källkritik? Det du beskriver är inte källkritik. Idéhistoria i bästa fall, men knappast ens det. Irrelevant är en bra beskrivning. Det du skriver har nämligen ingen som helst betydelse i själva frågan. Jag valde denna länk (det skulle ha funnits flera) för att den både gav svar på frågan och dessutom visade på "Christians" diskussionshistoria.

      Sedan är jag inte alls "vetenskaplig skeptiker". Men jag anser att vi behöver göra klart vad som är vetenskap och vad som är filosofi.

      Radera
    22. Tack, Mattias, för länken till granskningen av Emil Karlsson! Jag har inte haft så mycket kött på benen angående evolutionen, men det här klargjorde mycket. Utmärkt bevisföring av kreationismens svagheter!

      Radera
    23. Kristian,

      Du skriver:

      "Signaturen "Christian" tycks som sagt inte ge sig. Nåväl. För den som vill ha en länk - och som samtidigt vill få det bekräftat att inget duger för denne "Christian" kan jag posta en sådan länk. https://bjorkbloggen.com/2012/01/15/evolutionsteorin-kan-inte-losa-fragan-om-den-genetiska-informationens-uppkomst/"

      Låt oss titta på det svar som Annika Björk erbjuder,

      När det kommer till förekomsten av äggulegeners förekomst i vår avsmassa skriver hon följande:

      "Jag skrev att likheter mellan människor och djur kan förklaras av gemensam designer".

      Det här är allt. Det här är hela hela hennes förklaring. "...likheter mellan människor och djur kan förklaras av gemensamt designer".

      Tycker du verkligen själv att det här FÖRKLARAR förekomsten av de gener som behövs för att bilda äggula i vår arvsmassa? Du och jag är ju placentala däggdjur, som aldrig någonsin behövt bilda någon äggula. Så varför har då den här "designer" stoppat in äggulegener i vår arvsmassa? Har du själv några bra förslag, Kristian? Annika Björk hade inget, utan kunde bara retoriskt fråga:

      "Känns det som en stor börda för dig att ha gener för äggula? Beskriv hur handikappet att ha "äggula" yttrar sig och förhindrar dig i ditt dagliga liv."

      Sedan ägnar sig Annika Björk bara åt att argumentera med hjälp av en länk som egentligen handlar om något helt annat än de gener vi faktiskt diskuterar.

      http://creation.com/the-human-umbilical-vesicle-yolk-sac-and-pronephros-are-they-vestigial

      Ingenstans i länken här ovan diskuterar man NÅGONTING som har med dessa gener att göra, vilket naturligtvis, med all önskevärd tydlighet visar att Annika (precis som du) egentligen inte förstår speciellt mycket av det ämne hon diskuterar.

      Vilket av det här var det du tycker att jag borde ha nöjt med mig, Kristian? Har du möjlighet att precisera det?

      Radera
  4. Kristian,

    Du får gärna fråga efter bevis -- och jag har ju också, flera gånger, på denna blogg hänvisat till mängder av vetenskapliga studier och blogginlägg som sammanfattar det överflöd av empiriskt stöd som finns för evolutionsläran. Här kommer de igen för den som är intresserad:

    https://biologg.wordpress.com/2011/05/30/manniskans-evolution-2/

    http://biologos.org/blogs/dennis-venema-letters-to-the-duchess/understanding-evolution-is-there-junk-in-your-genome-part-4

    Däremot har jag aldrig sett dig kommentera eller bemöta denna forskning på ett seriöst sätt.

    “Nå, givetvis förstår jag att de som tror på evolutionismen faktiskt menar att den som sådan verkligen är bevisad och sann bortom alla tvivel.”

    Det finns ingenting som är sant bortom allt tvivel. All vetenskapliga resultat kan komma att omprövas imorgon. Ordet “bevis” används överhuvudtaget väldigt sällan i vetenskapliga sammanhang.

    “En evolutionist tolkar således fakta i enlighet med evolutionsparadigmet, medan en kreationist tolkar dessa samma fakta enligt en från Bibeln härledd tolkningsram.”

    Hur tolkar du då de fynd jag hänvisat till under våra tidigare diskussioner? Du återkommer gång efter annan till det här med att det finns “andra tolkningar,” men du nämner aldrig vilka de faktiskt är.

    Ta bara det jag skrev om retrovirus, till exempel:

    Hur kommer det sig att det stamträd man ställer upp utifrån gemensamt varianter av ett retrovirus som HERV-K blir IDENTISKT med det stamträd man ställer upp utifrån gemesama retrotransposoner som LINE's och SINE's, som i sin tur blir i dentiskt med det träd man får om man istället utgår i från (så kallade) ALU-element, som i sin tur blir identiskt med det stamträd man hade ställt upp redan innan man visste någonting om retrovirus? Hur förklarar du allt det här, Kristian, utifrån din kreationistiska tolkningsram?

    Och hur kommer det sig att så många pseuogener är inaktiverade på examt samma sätt hos både människor och schimpanser, när gener kan gå sönder på tusentals olika sätt? När, var och hur gick alla dessa gener sönder på exakt samma sätt, och på ett sätt dessutom som får det att se ut som dessa primater är släkt?

    Och glöm för allt i världen inte de äggläggningsgener vi diskuterat så många gånger. Om det nu inte är äggläggningsgener, utan “något helt annat” -- VAD ÄR DET DÅ? Hur ser dina kreationistiska tolkningar och förklaringar ut här, Kristian? Vad är det man faktiskt har hittat? Något bättre än att bara PÅSTÅ att det “finns andra tolkningar, det finns andra tolkningar”, om och om igen, måste du väl ändå kunna erbjuda om du vill att vi skall ta dig och din kreationism på allvar?

    Du talar slutligen också, i ett annat blogginlägg, om evolutionsläran som en filosofi som “vuxit fram ur ett behov att förklara livets ursprung och uppkomst utan en Skapare”

    Men jag hoppas innerligt att du vet att Charles Darwin själv var troende, och ansåg att Gud skapat det första livet, för att sedan låta evolutionen ta över, och flera av Intelligent designförelsen allra mest tongivande kritiker är själva bekännande kristna, precis som de människor som formulerat ett av blogginläggen här ovan. Ta bara det man skriver om evolutionen på BioLogos, till exempel:

    “We believe that the diversity and interrelation of all life on earth are best explained by the God-ordained process of evolution with common descent. Thus, evolution is not in opposition to God, but a means by which God providentially achieves his purposes. Therefore, we reject ideologies that claim that evolution is a purposeless process or that evolution replaces God.”

    (http://biologos.org/about-us)

    Dessa människor ser inte evolutionen som en förklaringsmodell med vilket man ersatt Gud som Skapare. De ser evolutionen som den metod, med vilket Gud FORMAT sin skapelse.

    SvaraRadera
  5. Signaturen "Christian" orkar ge på med sina spamliknade kommentarer. Nåväl, det må han få göra. Jag censurerar inte gärna, så de får stå kvar. Jag vill bara uppmärksamgöra läsarna på vissa saker. De länkar han anför som "bevis" är inga bevis. De är tolkningar som bekräftar den tolkningsram evolutionisterna valt att utgå ifrån. Inga bevis, således, utan snarare cirkelresonemang.

    Sedan begår han igen misstaget att försöka styra diskussionen och tvinga mig in i en diskussion som jag inte är intresserad av att föra. "Hur tolkar du då de fynd jag hänvisat till under våra tidigare diskussioner? Du återkommer gång efter annan till det här med att det finns “andra tolkningar,” men du nämner aldrig vilka de faktiskt är." Nu ska jag säga detta så tydligt jag bara kan: Den som vill få dessa tolkningar kan leta på nätet. Det finns sådana som är mycket mera kvalificerade än jag att besvara dessa frågor och ge dessa tolkningar. Jag är ingen naturvetare. Jag är teolog, och som sådan egentligen inte alls så intresserad av detaljerna (om än jag givetvis läst om dem) - men jag tänker inte ge mig in i en detaljdiskussion, speciellt inte med någon som aldrig låter sig nöjas med några som helst svar. Annat då än svaret att "Du har rätt". Jag är, vilket säkert alla som läst mina texter i detta ämne insett, mest intresserad av de stora linjerna. Av det som finns bakom. Tankegodset som gett upphov till denna evolutionära villolära. Detaljerna lämnar jag åt sådana som satt sig in i dessa.

    Men "Christian" ger på med sina frågor angående detaljerna. Jag hoppas att han så småningom inser att jag menar allvar när jag säger att jag inte längre ids diskutera med honom. Det lönar sig helt enkelt inte att kasta bort tiden på att diskutera med en människa som inget någonsin kommer att duga för.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kristian,

      Du skriver:

      "De länkar han anför som "bevis" är inga bevis. De är tolkningar som bekräftar den tolkningsram evolutionisterna valt att utgå ifrån. Inga bevis, således, utan snarare cirkelresonemang."

      Det var en besynnerlig position. Hur skulle då ett "bevis" för evolutionen behöva se ut för att räknas, menar du? När man resonerar som du gör här ovan kommer ju ingenting någonsin att duga som "bevis" för någonting.

      Jag är hemskt ledsen Kristian, men din argumentation här ovan visar ju, med all önskvärd tydlighet hur situationen är beskaffad: du påstår att det inte finns ett enda "bevis" för evolutionen, men när du sedan konfronteras med DET ÖVERFLÖD av evidens som finns för ett gemensamt ursprung, har du helt enkelt ingenting att komma med.

      Allt du kan göra -- när du ställs inför denna evidens --- är att frasen "det är bara tolkningar, det är bara tolkningar," alldeles oavsett vilken denna evidens är, hur den ser ut, eller om du överhuvudtaget ens förstår den (vilket jag i ärlighetens namn tvivlar på).

      Jag hoppas att du förstår att det blir helt omöjligt att ta dig på allvar i den här frågan när du bara agerar på det här viset.

      Om du menar att det finns andra tolkningar som är värda att ta i beaktande, måste du väl naturligtvis också berätta vilka de faktiskt är, om du vill bli tagen på allvar.

      "Jag är inte naturvetare"."

      Nej, det är du (helt uppenbarligen) inte, men ändå känner du ju att du gång efter annan -- inför alla dina bloggläsare -- kan påstå att ett av naturvetenskapens allra mest välunderbyggda koncept är fullständigt felaktig. Det är ju bara när argumenten tryter för dig som du griper efter den här bortförklaringen.

      Om DU -- Kristian Nyman är kvalificerad nog att påstå att evolutionsläran är helt felaktig borde du väl även vara kvalificerad nog att presentera argument och belägg för denna uppfattning. Men så är ju helt uppenbart fallet. Allt du har är din PÅSTÅENDEN om att evolutionsläran är felaktig. Efterfrågas argument för denna position kommer bortförklaringarna och personangreppen istället, som ett brev på posten. All saklig och seriös argumentation lyser fullständigt med sin frånvaro.

      Radera
    2. Signaturen "Christian" talar om "personangrepp" i kommentaren ovan. Detta gör han, förhoppningsvis, mot bättre vetande. Man kan nämligen inte angripa en person som uppträder under signatur eller anonymt.

      Så får jag ännu en gång påpeka "Christians" försök att styra diskussionen - och det jag skriver - in på detaljer i stället för på det jag i mina texter utgår ifrån. Igen: Detta ställer jag helt enkelt inte upp på. Den som vill ge sig in på detaljerna och skapelsetrons argument och tolkningar av de fakta vi känner till kan söka sig till andra, mera informativa, ställen på nätet.

      Sedan förundrar "Christian" sig över att jag "kan påstå att ett av naturvetenskapens allra mest välunderbyggda koncept är fullständigt felaktig." Givetvis kan jag det. Om grunden är felaktig och bygger på en filosofi som uppkommit ur behovet att hitta en annan förklaring till livets uppkomst än en Skapare, då är det inte alls långsökt att komma med detta påstående.

      Radera
    3. Kristian,

      Jag noterar att du nogsamt undviker att svara på den fråga jag ställde dig: hur skulle ett "bevis" för evolutionsteorin se ut, för att det skulle räknas just som ett "bevis"? Det verkar som att du, när du tar din tillflykt in i den här besynnerliga tolkningsrelativismen, gör det omöjlig att överhuvudtaget presenter evidens för någonting. Allt, oavsett vad det än är för evidens, kan man ju bortförklara på det besynnerliga sätt som du gör här ovan. Hur ser egentligen ett "bevis" ut i din värld?

      "Så får jag ännu en gång påpeka "Christians" försök att styra diskussionen - och det jag skriver - in på detaljer i stället för på det jag i mina texter utgår ifrån."

      Det är du som -- gång efter annan - skriver såna här saker:

      "Det vi borde inse är att det finns fakta, och så finns det tolkningar av dessa fakta. Evolutionismen, liksom kreationismen och ID, rör sig på tolkningsplanet. Man tolkar de fakta som finns (arkeologiska och geologiska fynd mm) i enlighet med en på förhand bestämd tolkningsram, och dessa tolkningar kan sedan passa bättre eller sämre in i denna ram".

      Jag visar då -- med hjälp av tydliga konkreta argument -- att det finns fakta som INTE ALLS, på något vis, passar in i din kreationistiska tolkningsram, och du har, helt uppenbarligen, inget som helst motargument. Därav de dåliga bortförklaringarna.

      "Om grunden är felaktig och bygger på en filosofi som uppkommit ur behovet att hitta en annan förklaring till livets uppkomst än en Skapare, "

      Vilka behov eller motliv som ligger bakom uppkomsten av en naturvetenskapligt koncept är fullständigt irrelevant. Allt som är relevant är den evidens som finns för ett gemmensamt ursprung. Vilka motiv eller behov människor har eller har haft är fullständigt irrelevant. Det faktum att du inte förstår det -- sammantaget med alla dina egendomliga formuleringar om fiolsofi -- visar med all önskvärd tydlighet, att du inte för en sekund förstår vad naturvetenskap faktiskt är för något.

      Radera
    4. Och "Christian" tycks inte förstå vad filosofi är för något. Så skriver han att "Jag visar då -- med hjälp av tydliga konkreta argument -- att det finns fakta som INTE ALLS, på något vis, passar in i din kreationistiska tolkningsram" Men kreationismen kan han tydligen utan och innan, ja, han känner till och med till sådant som kreationister ännu inte känner till och har fått klart för sig. Det är inte illa det!

      Radera
    5. Kristian,

      Om du nu menar att din kreationism faktiskt kan förklara dessa fakta får du gärna visa hur de här förklaringarna ser ut. Men det kan du inte -- och det vet både du och jag, och det är just därför du väljer att hela tiden fly hellre än att illa fäkta i de här diskussionerna.

      Jag frågade dig också ytterligare en gång hur ett "bevis" för evolutionsläran skulle behöva se ut för att få räknas just som ett "bevis", men inte heller här fick jag något svar -- förmodligen eftersom du inte har något. Du tycks helt enkelt ha bestämt dig för att ingenting någonsin kommer att duga som "bevis" för evolutionsläran, och det är tilld en här bedrövliga stlutsatsen som din besynnerliga tolningsrelativism har lett dig: ingenting kan någonsin längre användas som bevis för någonting. Vad person A än anför som bevis kan person B alltid avfärda med några svepande formuleringar att beviset i fråga bara är en "tolkning av fakta" och inte "fakta". Jag hoppas att du förstår att din argumentation i den här frågan är FULLSTÄNDIGT omöjlig att överhuvudtaget ens ta på allvar.

      Slutligen ett slående vackert citat från Charles Darwin:

      "There is grandeur in this view of life, with its several powers, having been originally breathed by the Creator into a few forms or into one; and that, whilst this planet has gone cycling on according to the fixed law of gravity, from so simple a beginning endless forms most beautiful and most wonderful have been, and are being, evolved."

      Här finns framförallt två saker att notera. 1) Evolutionsläran säger ingenting om hur livet en gång började, och 2) Darwin själv var varmt troende, och trodde att Gud skapat det första livet. Dina påståenden om att evolutionsläran skulle ha vuxit fram ur ett behov av att ersätta Gud som skapare är alltså fullständigt felaktigt, evolutionsläran säger ju överhuvudtaget ingenting om hur livet en gång startade.

      Radera
    6. Christian. Nu ska jag göra ett (1) undantag och svara på din kommentar. Du har missat en väsentlig sak. Observera nu detta mycket noga: Detta är min blogg, och det är jag som sätter agendan. Det gör jag genom de texter jag skriver, och det jag skriver i dessa texter diskuterar jag gärna. Du har kanske märkt att jag inte styr på detaljer i mina texter. Orsaken är uppenbar. Som jag skrev är jag inte naturvetare utan teolog, och därför är mitt intresse i huvudsak de stora linjerna. Filosofierna bakom. Inte detaljerna. Dessa är förvisso viktiga, men varför skulle jag ge mig in i en diskussion med dig i deltaljfrågor som DU lyfter in i diskussionerna? Detta speciellt som jag, för att kunna ta mig an de frågor du ställer, skulle behöva läsa in mig på detaljerna på nätet. Då är det så mycket bättre att du, och alla andra som är intresserade, går direkt till dessa platser på nätet och får informationen därifrån. Jag behöver inte fungera som mellanhand. Inget blir bättre av det.

      Dessutom, och detta är en viktig detalj, har jag sett hur du har fungerat i diskussioner med andra bloggare på nätet där du har fått svar på dina frågor: Inget har dugit för dig, och till sist har tålamodet (av fullt förståeliga skäl) tagit slut hos alla som har försökt diskutera med dig. Så nu hoppar du, eftersom ingen annan längre vill diskutera med dig, på mig med samma attityd som du gett prov på på annat håll. Men nej. Jag ställer inte upp på det. Men som jag så många gånger har konstaterat: Du, och ingen annan heller, ska missta denna min ovilja att gå i clinch med dig med brist på argument. Argumenten finns nog i de flesta fall, och de står att finna på nätet. (I de fall argumenten ännu inte finns beror det på att alla de som jobbar med dessa saker tvingas göra det vid sidan av sina lönearbeten, medan de evolutionstroende i många fall får lön för att fundera på dessa saker.)

      Sedan kan jag inte låta bli att påpeka ditt fullständiga felslut när det gäller Darwin och behovet av att hitta en ersättande filosofi som utesluter en Skapare. Som jag tidigare konstaterade så började inte evolutionismen med Darwin. Den fanns redan före honom, mer eller mindre som en renodlad filosofi. Det fanns en beställning på att ge denna filosofi vetenskaplig trovärdighet, och här kom Darwin in med sina studier av mikroevolutionen bland finkarna på Galapagos in. (Och de felslut denna forskning sedan ledde till i termer av makroevolution.) Således har Darwins tro på en Skapare som satte igång processen ingen som helst betydelse i sammanhanget. Det var hans syn på saken - så hedervärd den än är - men evolutionismen hade ett eget liv före Darwin och har i allra högsta grad haft det efter Darwin. Helt oberoende av Darwins syn på hur livet en gång uppkom.

      Radera
    7. Kristian,

      Visst saknar du argument. Det ser alla dina bloggläsare. Allt du någonsin gjort i den här frågan är att:

      1) helt utan diskussioner, PÅSTÅ att det saknas olika saker, som övergångsformer eller gynnsamma mutationer,

      eller:

      2) kategoretiskt avfärda ALL evidens för universiellt gemensamt utsprung -- åter igen helt utan diskussioner -- genom att konstatera att all evidens bara är en "tolkning" av fakta.

      Det här är det enda jag någonsin sett dig presentera i den här frågan -- så hur kan du någonsin förvänta dig att bli tagen på allvar när du påstår att du inte saknar argument? Det är väl helt uppenbart att du ännu inte lyckats presentera ett enda hållbart argument för din kreationism?

      Sedan förstår jag nog tyvärr inte riktigt vart du egentligen vill komma med dina resonemang om "evolutionismens" [sic] uppkomst. :

      "Som jag tidigare konstaterade så började inte evolutionismen med Darwin. Den fanns redan före honom, mer eller mindre som en renodlad filosofi."

      Självklart har människor spekulerat om evolutionära processer redan innan Darwin. Det gjorde man ju redan under antiken. Med var har det med saken att göra? På vilket sätt påverkar det styrkan i den evidens som presenteras för dig?

      Samma antika greker som spekulerade i evolutionära termer, spekulerade ju även om små odelbara partiklar som de kallade "atomer". Påverkar det här atomfysikens trovärdighet på något sätt, menar du? Hur då, i sådant fall? Jag är ledsen, men jag förstår inte vart du vill komma.

      Du skriver också att:

      "Det fanns en beställning på att ge denna filosofi vetenskaplig trovärdighet, och här kom Darwin in med sina studier av mikroevolutionen bland finkarna på Galapagos in."

      Varifrån, exakt, kom denna "beställning" och på vilket sätt påverkar den, även om den skulle ha funnits, styrkan i den evidens som Darwin (och många andra) presenterat för ett gemensamt ursprung?

      Radera
  6. "De har fått berättat för sig (de allra flesta i skolan) att det är så här det är, och så tror de på det. Detta är ju själva definitionen på en blind tro!"

    Det här är ju sant som du skriver, Kristian. Men det verkar nog stämma mer in på dig än på Christian om du ursäktar. Din kommentar här ovan om att du överlåter detaljerna åt andra visar ju faktiskt det.

    Jag har följt hela din diskussion med denne Christian här på bloggen och när jag läste det här inlägget om fakta och tolkningar så måste jag säga att det kändes som att du försöker med "anfall är bästa försvar"-metoden. Du försöker gång efter annan hävda en massa påståenden men fakta talar emot dig då du inte lyckas backa upp med något.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 07:36. Observera noggrant att det inte är fakta som talar emot mig, utan evolutionisternas tolkningar av dessa fakta. Detta är två helt skilda saker. Jag ansluter mig till andra sidans tolkningar av dessa samma fakta. Varför jag inte ids börja diskutera dessa med signaturen "Christian" och andra av hans gelikar torde stå klart för alla som har förstått uppställningen. Observera också mycket noggrant att jag i mina texter sällan, eller t.o.m. aldrig, har utgått från detaljerna. Det är "Christian" som konsekvent styr in på dessa. Det får han givetvis göra, men jag ger mig inte in i den dansen.

      Radera
    2. Kristian,

      "Jag ansluter mig till andra sidans tolkningar av dessa samma fakta."

      Vilken ÄR då den andra sidans tolkningar av dessa samma fakta? Är det inte hög tid att du nu faktiskt tar bladet ifrån munnen och faktiskt BERÄTTAR detta för dina läsare, istället för att bara påstå att de här tolkningarna finns någonstans?

      Radera
  7. "Allt vi vet om fossilisering säger att mjukdelar inte kan bevaras i benmaterial i 60 miljoner år," Mestadels kollagen i det här fallet. Ursäkt amig men var är källan till ditt påståemnde? Dina egna kunskaper om fossilisering? Du har forskat om detta? Eller? Är det bara något du ANTAR? Även om u skulle ha rätt (vilket du inte har, läs på om dateringsmetoder) så skulle väl knappast en felbstämning av dinosauriernas utdöende vederlägga evolutionsteorin i sig? Vad är det empiriska stödet för övernaturligt skapande? Har något sådant observerats någonsin? Har någon gett en beskrivningeller ens en hypotes om hur detta skapande går till rent fysiskt?

    SvaraRadera