lördag 21 april 2018

Mera moderna myter

I den förra texten lyfte jag fram ämbetsfrågan som exempel på hur illa det går när vi som kristna låter världen diktera vad som är rätt och sant. Ämbetsfrågan är emellertid bara en följd av kollapsen i den grundläggande frågan om manligt och kvinnligt och om de olika uppgifter som Skaparen tänkt för oss som män och som kvinnor. Jag har varit inne på detta tidigare, så jag ska inte säga desto mera om detta här och nu. Jag nöjer mig med att konstatera att en av de grundläggande lögnerna i dagens samhälle är att könen är utbytbara och att en kvinna kan göra allt som en man kan göra och vice versa. Detta är inget annat än en modern myt.

Jag hade planerat att under våren presentera en bloggserie om dessa moderna myter, men hittills har jag bara hunnit med två stycken. Myten om att vi lever i en demokrati och just denna myt att könen är utbytbara. Följande moderna myt jag kommer att lyfta fram är den kanske mest omhuldade moderna myten under de senaste decennierna och den myt/lögn som redan nu fått och får mycket negativa följder för hela västvärlden, nämligen den myt som säger att det finns för många människor på jorden.  Är det t.ex. någon som kommer ihåg vad som hände år 2008? För tio år sedan. Det var då världsekonomin stod bara några timmar från en total härdsmälta. Denna ekonomiska depression, som vi ännu lider följderna av, orsakades inte av att bolånemarknaden i USA kraschade, vilket de flesta tror. Denna bolånekrasch var förvisso den utlösande faktorn, men orsakerna till bolånekraschen går mycket djupare. Det finns faktiskt beröringspunkter mellan frågan om manligt och kvinnligt och de uppgifter Skaparen tänkt för oss och denna ekonomiska kris. Tycker du att det låter konstigt och långsökt? I själva verket är det inte alls konstigt och långsökt. Men detta ska jag som sagt återkomma till i nästa text om de moderna myterna.

35 kommentarer:

 1. Jag är en kristen kvinna som skulle längta efter att få höra undervisning om kvinnans och mannens roll i familjen och samhället. Men någon sådan undervisning har jag inte sett av, för skillnaderna mellan rollerna har vi avskaffat för längesedan. :( /S

  SvaraRadera
 2. Så du längtar efter att höra en präst undervisa dej om du får byta däcken på bilen eller klyva ved istället för mannen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ids int vara barnslig.

   Radera
  2. Vad är det som är problemet nu då, när en kristen kvinna vill höra om mannens och kvinnans roller i familjen? Vilken typ av vägledning vill du ha och hur tror du att du ska hitta det i en bok skriven för 2000 år sedan?

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Anonym 19:05. Guds ord är evigt gällande, och där hittar vi faktiskt vägledning för vårt liv också år 2018. Men den som inte vill behöver givetvis inte följa det som ges. Men varför förlöjliga de som vill göra det? Vad vinner du på det?

   Radera
  5. Svar till "Anonym 15:41" från "S", dvs. "Anonym 12:07". Sedan jag gifte mig och fick barn insåg jag att livet handlar om mer än att byta däck och hugga ved. Hur tar man hand om en familj så att alla individer mår så bra som möjligt? Och så att vi kan vara till stöd för församling och samhälle? Där undrar jag vad jag kan göra så att vår familj fungerar så bra som möjligt. Och vem vet det bättre än han som skapat jorden och människorna? Han har säkert någon tanke för familjen. (Tack Kristian för ditt svar längre ner! Det är just i och med giftermål och föräldraskap som jag mött på flera frågor där jag anar att vårt samhälle inte levererar de nyttigaste svaren.)

   Radera
  6. Jag beklagar att jag råddade till kommentarerna! Svaret jag skrev 20:16 blev feladresserad.

   Radera
  7. Man tar hand om sin familj med att vara närvarande och ge så mycket kärlek som möjligt. När man för sina barn till en församling eller annan sekt och barnen får höra om de helveteseldar de hamnar i för evighet för minsta förseelse så utsätter man dem för psykiskt tortyr av värsta slaget.

   Han som ni fantiserar om att skapade jorden bryr sej verkligen inte hur du sköter din familj. Varför skulle han se till att flera familjer drabbas av katastrofer som barncancer och annat elände om han bryr sej.

   Nej, glöm alla fantasier om gudar och andra andeväsen. De finns inte.

   Radera
  8. Anonym 21:26. Jag beklagar att du är så oerhört vilseförd. Har du överhuvudtaget tagit reda på vad den kristna tron handlar om? Ett litet tips: Gör det! Det du beskriver är nämligen något helt annat.

   Radera
  9. Kristian, dessa människor har inte bara tillslutit ögon och öron,de har tillslutit sina hjärtan, därför kan de inte bliva botade av Vår Allsmäktige Herre Jesus Kristus Trons Furste Hjälparen Vars rike är sådant att lilla svarta Sara sjöng så glatt på sin smärtans bädd...hälsar Ulrik Torsten Nils. P. S. Inte för att det är en regel.Gud går egentligen ganska sällan tillrätta där förbön ännu finns. Men oförsiktiga ord kan dra än mera elände över våra egna och vår jord som den olycklige med eflops dialekt anar.

   Radera
 3. Anonym 12:07. Så är det nog tyvärr. Också i kyrkan. Det som har skett är att vi har låtit världen berätta för oss/diktera för oss vad som är rätt.

  Ämnet i sig är ju ganska omfattande, men jag tror att, när det gäller kvinnans roll så borde vi komma bort ifrån att se på barnen som något som hindrar oss från att "förverkliga oss själva" och mest bara är ett besvär. Om vi ser barnen som den fina och härliga gåva de är, ja då tror jag faktiskt att vi är en bra bit på väg redan! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 12.07 och Kristian. Är det inte så att denna undervisning alltid har funnits med genom Livet Bibeln Predikan Tron trons liv och delade erfarenheter och hjälp människor sinsemellan och åtminstone nu även bland väckelse av tidigare föraktad art nu bedrivs framföralllt i Österbotten spirande på mera tematiskt och modernt vis än genom normal tro och liv. Alltså som 'de kyrkliga' som nu är fallna gjorde förr. Frågar Torsten Nils Ulrik

   Radera
  2. Syndernas Förlåtelse enligt Helige Andes omsorg som straffar, uppmanar och förmanar in i Friden och Tryggheten att dömande sina Synder Ha Trons 'hemlighet' i ett okränkt och förlåtet samvete samt den gamla hederliga ömma kristna attityden: du är älskad förlåten:men gör inte synden lovlig utan sök ånger och upprättelse i trons Jesu Namn och gemenskaper då du solkat fötterna. Vandra inte så att de passar på världens väg av sorglöshet, hat bitterhet och avgudadyrkan för om du mitt människobarn går genom världen utan att kännas vid Jesu lära och Namn och Heliga Bibel om Vägen om du har den så går dig illa. Kort sagt. 12.07 Hav ingen oro, beflita dig med din familj om syndernas fölåtelse,rätt kristen predikan och nattvard, acceptera älska de dina och var beredd på att tidvis säger någon som du älskat nästan intill 17 dödar, säger som Simsons Delila. 'Du älskar mig inte.' Underförstått för att du är ett Guds barn och vill göra Guds Tjänst och sådant är livet som kristen.
   Inte ens kristna länder förblir länge paradislustgårdar.
   Antikrist och Djävulen attackerar förr eller senare och Satan anklagar oupphörligt. Men av Guds försorg blir de en gång kastade i den eviga elden med sina änglar:'sina stjärnor' och andra förföriska hjälpar. Hälsar en som nog kan basunera konstateranden men som kanske inte har så stora undrvisande egenskaper framförallt inte hos dem som inte ger Gud Rätt i Hans Uppenbarelse för fäderna genom Judarna över till Judeokristna urkyrkan och sedan för alla folk och släkter genom Bibeln och Evangelium om Försoningen i Jesus Hans Son och vägen till himmelen.

   Radera
 4. Anonym 15:41. Det brukar sägas att det finns inget botemedel mot dumhet, men ibland kan det hjälpa att hålla tyst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kristian. Mycket riktigt. Talesättet gäller förresten även dig.

   Radera
  2. Anonym 18:24. Sant, mycket sant. Därför ids jag inte skriva det jag gärna skulle skriva som svar på din kommentar...

   Radera
  3. Kristian. Det är bra att du håller tand för tunga. Du borde göra det oftare.

   Radera
 5. Kristian nyman 20.16.
  Kommentar 16.47 här tyckte att den som blandade bort ett ärligt? uppslag om kvinnans undervisning och kommenterade med gäcksamhet om vedklyvning och däcksbyte var barnslig.
  Jag hade skrivit en längre kommenntar åt den fräcka med veden och däcken men då den kom bort så skrev jag kort säger ulrik torsten nils...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Ulrik, för det påpekandet! Kommentarerna far i kors när man inte alltid vet vad som är ett svar på vad. Jag tog bort min kommentar och ber om ursäkt till den som det berör att jag missade vem kommentaren var riktad till!

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 7. Jag antar att du i stora visdom vet bättre och kan avfärda detta som ännu ett exempel på villfarelser och moderna myter:
  https://www.hbl.fi/artikel/forskare-varnar-utarmade-livsmiljoer-hotar-manskligheten/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jesaja, kapitel 2 och 24. Väntar du dig anonym att Kristian skall skriva om Bibeln. Han har berättat att synden otron och avfälligheten t o m fr Kristi Nåd är orsaken. Finns andra mörka utsagor som slår in sedan, men inte genom människoting elller saker utan Herren Herren visar då det som du ändå förnekar mmedan du oojar över naturen vilket jag oxå gör... Vi får se om stora mängden har rätt mit lilla mmängden ifråga om vår kultur. Alla som dragit till skogs av egen ide har blivit avfälliga på många sätt de också med självmordsekter och otuktsvansinnigheter... Tack för tron säger jag till Trons givare ty det kristna dopet är av himmelen jämte Ordet och Nattvarden och för många blev t o m detta på gott och ont om man tänker lite spekulativt när man sser de kristna och präster av fallen sort orda om lovligheter

   Radera
  2. Anonym 10:43. Vi människor våldför oss på naturen på många sätt. Miljöförstöringen är inget att skämta om, och jag har vid ett flertal tillfällen skrivit om att vi borde ta itu med de saker som vi människor bevisligen är orsak till och verkligen kan göra något åt på detta område. I stället för att bränna krut på klimatförändringen som med största sannolikhet beror på (mestadels) andra faktorer än oss människor.

   Radera
 8. Anonym kristen kvinna: Det finns nog en hel del bra biblisk undervisning, både böcker och inspelningar. T.ex. hade Maj-Lis Janatuinen ett välbesökt och uppskattat seminarium på senaste Kyrkhelg Nord. SLEF har säkert också bra böcker i ämnet. Det är viktigt att inte låta sig luras och tro att kyrkans officiella linje är sanningen! Gud har olika uppgifter för oss som män och kvinnor och det är jättefint och viktigt att få uppgiften som maka och mor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 21:25. Bra tips. Tack! Jag kan också tipsa om ett par böcker som borde vara bra. (Jag har inte läst dem ännu, men jag har tagit del av recensioner samt lyssnat till undervisning av personerna i fråga.)

   https://www.cph.org/p-28440-ladylike-living-biblically.asp

   https://www.cph.org/p-29665-man-up-the-quest-for-masculinity.aspx

   Radera
 9. Till anonym kristen kvinna som vill får bibliska råd om familjen och uppfostran av barn kan läsa några intressanta bibelstycken här. Ta modell och se till att inte spara på riset, dina barn skall agas.

  Ordspråksboken 3:12
  Ty Herren tuktar den han älskar och agar den son han har kär.

  Ordspråksboken 13:24
  Den som spar på riset hatar sin son,
  den som älskar honom fostrar i tid.

  Ordspråksboken 23:13-14
  Undanhåll inte pojken fostran,
  agar du honom slipper han dö.
  Det är du som skall ge honom aga
  och rädda honom från dödsriket.

  Hebreerbrevet 12:5-6
  Min son, var tacksam för Herrens tuktan
  och förlora inte modet när han straffar dig.
  Ty den Herren älskar, den tuktar han,
  och han agar var son som han har kär.

  Matteus 15:4 (Detta är Jesus egna ord)
  Gud har sagt: Visa aktning för din far och din mor och: Den som smädar sin far eller sin mor skall dö.

  eflop

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant eflop ! Nu behöver ju inte tukta och aga nödvändigtvis betyda kroppslig aga.... ! Ordspråk är ordspråk och riset behöver inte heller nödvändigtvis vara "riskvasten över bar rumpa" ! Hur skulle DU reagera om ditt barn skulle säga: "Jag bara väntar på den dag då jag får pissa på din grav" ??? Tänker inte avslöja vad jag gjorde men vederbörande tyckte efteråt att det var helt rätt trots att jag ångrade mitt agerande...

   Radera
  2. Du medger att du misshandlat ditt barn bara för den där utsagan? Menar du att skutnäsbarnen skall hedra sin pedofilpappa bara för att det står i bibeln att man skall hedra sin far och mor? Man hedrar sin far och mor ifall dom är värda det!! Jag pissar gärna på pedofilens grav.

   Radera
  3. Har suttit en god stund och begrundat din ( Anonym 24 april 2018 21:07 ) kommentar. Du skriver "bara för" 2 ggr, jag börjar undra om ngn annan än den som varit med om samma sak alls kan förstå.... Jag kommer att tänka på rövaren vid Jesu ena sida på korset, han sa till den andre rövaren att VI får bara det vi förtjänar.... Ska också medge att jag själv inte kan sätta mig in i hur det är att vara ett pedofiloffer ! En hemsk, traumatisk och avskyvärd handling är det hursomhelst !!! Har läst en del Tommy Hellsten på sistone, kan rekommendera !, jag låter det vara osagt om det är därifrån som det kommer för mig att ifall man inte hedrar sin far & mor så hedrar man inte sig själv och det liv man fått heller.... Har själv aldrig riktigt förstått "Älska andra som du älskar dig själv", vadå ? Jag älskar inte mig själv, tvärtom, jag misshandlar min kropp allt vad jag hinner.... Älskar Gud oss för att vi är värda det ???

   Radera
 10. Du får tolka det hur du vill. Men det hjälper inte de miljontals barn som på grund av dessa bibel stycken misshandlats, torterats och farit illa under historiens gång. Och vissa av föräldrarna trott att dom gjort rätt när dom följt reglerna i "heliga skrift".

  Jag har aldrig agat nåt av mina barn. Varför skulle jag göra illa nån jag älskar över allt?

  Bibeln är full av korkade ideér och barnaga är bara en av dom.

  Jag är inte orolig över att mina barn behöver pissa på nån grav. De har inte fått en religiös uppfostran baserat på korkade ideér. De kan uppföra sig.

  eflop

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.synonymer.se/sv-syn/aga Du, eflop, har alltså aldrig bestraffat eller straffat dina barn för ngt ont de gjort ? Grattis till fullkomliga och felfria barn ! Du måste nog vara den första som blivit begåvad med sådana barn !

   Radera
  2. Eflop skriver att han aldrig agat sina barn. Inte att barnen är fullkomliga. Det är två helt skilda saker.

   Radera
 11. Jag har aldrig utövat fysiskt våld mot mina barn, sällan ens ropat. Tillrättavisat ja, men aldrig förnedrat eller varit elak mot nån av dom. Hur skulle jag kunna se dom i ögonen nu när dom är vuxna om jag på nåt sätt hade misshandlat eller varit elak mot dom? Man kan alltid prata barn till rätta bara man ger dem tid, dom lyssnar och lär.

  Så klart mina barn är fullkomliga ;) De e alla utflygna och har bra jobb utomlands, är socialt kompetenta och kan ta sej fram här i livet på egen hand. De är nyfikna och har ett sunt förnuft, är inte fördomsfulla och kan ifrågasätta vad som helst när det behövs.

  Mina barn har det bra, men jag är orolig över barn som har tvingats höra på alla religiösa fantasier genom hela sin uppväxt och blir fångar i sin bubbla. Det gäller alla religioner mormoner, scientologer, muslimer och kristna. De får aldrig uppleva hur det är att leva fri i tankar och handling. De lever sina liv i ett grått tråkigt falsarium och i en ständig inre rädsla för vart man hamnar efter livet.

  Skippa sagorna och öppna era sinnen och njut av livet..

  eflop

  SvaraRadera