måndag 30 april 2018

Fantomen och "det goda hatet"

I den senaste texten skrev jag att jag aldrig tidigare har varit med i någon form av (fysisk) demonstration. Efter lördagen tror jag inte heller att jag kommer att göra det igen. Men man ska ju aldrig säga aldrig. Huvudorsaken som jag angav för att inte ha gått med i någon demonstration var att jag inte har sett någon sak som så angelägen. Förrän i lördags, då. Jag skulle t.ex. aldrig kunna tänka mig att delta i någon motdemonstration mot Pride, även om jag menar att den regnbågsfascism som Pride står för är ett av de allra största hoten mot både yttrandefrihet och demokrati i dagens samhälle. Kanske det allra största.

Jag läste faktiskt lite Fantomen när jag var yngre, men nu är det länge sedan jag gjort det. Den svenska tidningen Expressen gav mig för några dagar sedan en orsak att inte ta upp fantomenläsandet igen – och en orsak till att inte gå med i någon motdemonstration mot Pride. Man kan nämligen bli nedslagen av Fantomen om man demonstrerar mot Pride. Hur surrealistiskt det än låter. I det senaste numret av den svenska Fantomen attackerar Fantomen nämligen en demonstration mot Pride i Polen och slår ner demonstranterna med hjälp av en Pride-flagga. "Det är lönlöst att försöka resonera med de oresonliga", konstaterar han. Vidare säger den store Fantomen att "Jag måste agera snabbt, innan blod flyter på gatorna!", varpå han går till attack och ser till att blod flyter på gatorna.

Jag visste inte att Fantomen var fascist. Men det är han alltså. Där fascism råder tillåts bara en åsikt, och de som har en annan åsikt ska förbereda sig på att bli nedtystade, eller i mera extrema fall, nedslagna. I preventivt syfte, givetvis. Där fascism råder resonerar man inte med sådana som har "fel" åsikt. Man tystar ner dem och i extrema fall så internerar man dem eller något ännu värre.

Sverige av idag, med sina "näthatsgranskare" och allt mera högljudda rop på förbud mot partier och rörelser som identifieras som "onda", är väldigt nära att glida över i en form av fascism. En regnbågsfärgad sådan. När ungdomar på det sätt som sker i det senaste numret av Fantomen, indoktrineras med dylika tankar är man ute på mycket tunn och farlig is. Vem är näst i tur? Bamse? Världens starkaste och snällaste björn skulle ju kunna kasta upp några polska demonstranter i trädtopparna. Det skulle ju vara festligt, eller hur? Bamse-tidningen riktar sig till en betydligt yngre läsekrets, och det är som bekant viktigt att inleda indoktrineringen i ett tidigt skede för att resultatet ska bli vad man avser. Så Bamse kan nog mycket väl vara näst i tur. Allt i det goda hatets namn!

12 kommentarer:

 1. Bamse är redan "förlorad" ! https://www.svt.se/kultur/medier/lesbiskt-par-gor-entre-i-bamse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 09:17. Ja, till den delen nog. Men det är ändå en ganska stor skillnad på att ta in ett hbt-par i ett par berättelser och på att kasta upp sådana som anser att hbt är fel i trädtopparna. Det förra leder givetvis över tid till det senare, men ändå.

   Radera
 2. PÅ denhär bloggen tillåts bara en åsikt också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 12:59. Det var en mycket intressant kommentar! Kan du tänka dig att utveckla lite vad du avser? Menar du att jag tar bort alla kommentarer som inte håller med i det jag skriver? Nej, det kan du ju inte mena. Det är inte svårt att visa att jag INTE gör det. Eller menar du att jag vederlägger alla som är av annan åsikt som jag är? Men det är ju precis det som BORDE göras om man inte vill halka ner i fascism. Så utveckla gärna det du skriver!

   Radera
  2. Inget svar... Nåväl. Det var kanske vad jag förväntade mig. Det går nog att påstå både det ena och det andra, men när man börjar peta i det kan det visa sig (som här) att det bara var munväder.

   Radera
 3. Det är för övrigt inte bara Fantomen och Bamse som råkat ut för "modernisering", även "Biggles" har råkat ut för detsamma iofs inte skrivet av W.E.Johns men ändå.... “Hmmm, anyway,” continued the wing commander unperturbed, “Men, women and other members of the squadron of unknown sex." https://www.amazon.com/Biggles-Baghdad-James-Conor-OBrien/dp/1519529023.... För att nu inte ännu nämna Pippi Långstrump och hennes far "negerkungen"....

  SvaraRadera
 4. "När ungdomar på det sätt som sker i det senaste numret av Fantomen, indoktrineras med dylika tankar är man ute på mycket tunn och farlig is."
  Byt ut "det senaste numret av Fantomen" mot "Bibeln" och du har ett betydligt större och värre problem än vad en seriefigur någonsin kan skapa. Ingen har någonsin dödats i Fantomens namn, men nog i Guds namn. Vilket förstås är helt absurt, eftersom Gud är precis som Fantomen, en seriefigur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Anonym30 april 2018 23:58 Nu är du faktiskt ute på "tunn is" ! Bibelns budskap är ett helt annat än vad du låter påskina, och Gud är ingen seriefigur ! Märkligt att du skriver Bibeln och Gud med stor bokstav, finns det månne ändå ngn respekt för en högre makt ?

   Radera
  2. Anonym 00.12: Vilka bevis kan du presentera för Guds existens som du inte kan presentera för Fantomens, Bamses, Hulkens eller Spindelmannens existens?
   Namn brukar börja med stor bokstav. Till och med Kristian skrev Fantomen med stort F. Kanske utav respekt för Fantomen och hans makt?

   Radera
  3. Se dig omkring så borde du se otaliga bevis på Guds existens ! Vi människor, djuren och alla insekter, allt som hör till växtriket.... Ta vår hjärna tex. den torde ännu vara vilken som helst dator överlägsen ! Den registrerar dofter och analyserar personer i vår omgivning beroende på vad vi ser,hör och "känner på oss" ! Visserligen börjar människan vara ganska långt på väg med människoliknande robotar men originalet med sin Gudagivna förmåga att reproducera sig kommer aldrig att kunna skapas ! Att tro på slumpen istället för en skapare är lika dumt som att tro på att om du har alla delar till ett fickur och kupar dina händer och skakar tillräckligt så kommer alla delar till slut att falla på rätt plats och du har ett fungerande fickur, voilá !

   Radera
  4. Anonym 16:20. "Vilka bevis kan du presentera för Guds existens som du inte kan presentera för Fantomens, Bamses, Hulkens eller Spindelmannens existens?"

   I tillägg till det som anonym 22:07 säger så kan jag bara säga att din kommentar är väldigt sorglig. För att inta din ståndpunkt i denna fråga måste du ju gå omkring i livet med väldiga skygglappar och med fingrarna i öronen. Det är givetvis tillåtet, men det måste nog vara ganska jobbigt...

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera