onsdag 18 april 2018

Mycket farlig väg!


Inför det svenska riksdagsvalet i höst höjs det, från den mer eller mindre extrema vänstern, krav på att vissa organisationer och partier borde förbjudas. I demokratins namn och för att försvara demokratin, givetvis. SorayaPost (FI) skriver att "Dessa organisationer är inte acceptabla i ett demokratiskt samhälle, i ett demokratiskt samhälle ska alla ha rätt att få delta och känna sig trygga. Därför bör Sverige följa Finlands exempel och förbjuda organisationer som sprider hat och förespråkar fascism, nazism och rasism."

Post blandar i sin text ihop olika saker och organisationer och drar etablerade partier över samma kam som våldsbejakande nazistorganisationer. Dessutom är hon grovt felinformerad. Finland har inte förbjudit några sådana organisationer som hon nämner. Det fanns en ansats (i en tingsrätt) att ge Nordiska motståndsrörelsen ett tillfälligt verksamhetsförbud, men detta försök körde på grund i hovrätten som förkastade tingsrättens beslut.

Soraya Post vill förbjuda t.ex. Sverigedemokraterna. För att inte tala om det nya partiet Alternativ för Sverige. Behöver jag säga att detta skulle vara en oerhört farlig väg att gå? Förbud mot organisationer/partier gör inte att de åsikter som dessa organisationer/partier driver försvinner. Likaså försvinner inte heller de problem i samhället som ger dessa partier luft under vingarna. Tvärtom ger ett förbud ännu mera bränsle åt dessa krafter och bevisar, åtminstone enligt anhängarna, att de egna organisationerna har rätt när de, många gånger, talar om konspirationer i statsapparaten i aviskt att sopa problemen under mattan.

Åsikter kan inte förbjudas. De kommer att finnas ändå, men om man försöker kommer de bara att dra sig undan till ännu mörkare och ännu mera sunkiga miljöer. Där de radikaliseras ytterligare, och till sist leder detta till någon form av öppen konflikt. Nej, (felaktiga) åsikter ska i stället lyftas fram, bemötas och avväpnas genom att man presenterar fakta. Detta är givetvis en mycket arbetsdrygare väg att gå, men det är den enda fungerande vägen. Om man inte är för lat för att göra jobbet, vill säga.

Dessutom är förbudsvägen alltid en väg utan slut. Idag kan det vara Nordiska Motståndsrörelsen och Alternativ för Sverige. Efter det hamnar Sverigedemokraterna på samma lista. Efter det kanske det "homofobiska" partiet Kristdemokraterna. Sedan kanske Moderaterna, med motiveringen att de är längst till höger av alla tillåtna partier. Sedan...

Jag ogillar nazismen. Avskyr är kanske till och med ett bättre ord. Och kommunismen. Men det är inte rätt väg att förbjuda allt som vi ogillar och kanhända till och med avskyr. Och detta absolut inte i demokratins namn. Pläderar man för något sådant har man överhuvudtaget inte alls förstått vad demokrati handlar om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar