fredag 16 augusti 2019

Dogmatism och intellektuell oärlighet


Det har knappast undgått någon att Klimat-Greta tar segelbåt till USA i stället för att flyga eftersom flyget ger upphov till så mycket CO2-utsläpp. Nå, nu avslöjar tyska tidningar att detta klimatjippo (båtresan) tvärtom ger upphov till mycket mera CO2-utsläpp än om Klimat-Greta skulle ha tagit flyget. De fem besättningsmän som ska segla tillbaka båten till Europa flyger nämligen till USA. Skepparen tar dessutom flyget tillbaka till Europa. Så i stället för två flygresor – om hon själv skulle ha tagit flyget – blir det nu sex flygresor. Till detta kommer sedan de enorma CO2-utsläpp som alla de hundratals journalisternas resor till Plymouth i England gav upphov till. Det behövdes ju ett stort pressuppbåd för att vinka av henne på hennes klimatvänliga resa!

Varför skriver jag om det här? Inte för att jag bryr mig så mycket om CO2-utsläppen. (Själv har jag dock aldrig flugit, och jag jobbar inom den cirkulära ekonomin och släcker alla lampor efter mig...) Men för att det här visar hur lite dessa dagens klimatprofeter egentligen tänker. Det vi ser här är samma enfaldighet och intellektuella oärlighet som vi ser när det gäller t.ex. elbilarna. El är bra, diesel är dåligt. Punkt. Dogmatismen är så oerhört slående! Att de saker som denna dogmatism är uppbyggda av sedan inte nödvändigtvis har något alls med sanningen att göra spelar ingen roll.

För att citera en av min gamla modersmålslärare: Jag blir så frustrerad!

7 kommentarer:

  1. Hej Kristian,
    Intressant synvinkel kring detta. Undrar om Greta själv hade tankar om att besättningen skulle flygas in. Tror inte hon hade godkänt denna resa om hon vetat. Tänk på stavningen förresten på din rubrik... Du har missat ett l i intellektuell. Bara som kuriosa.
    Med vänlig hälsning,
    Pia E

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pia. Tack för påpekandet om felstavningen! Det kan gå så när man har bråttom... Jag har korrigerat felet.

      Jag tror nog som du att hon inte hade gjort det så här om hon vetat. Det illustrerar problemet med komplexiteten i denna fråga: Det är lätt med lamporna. Om vi inte har på lampor i onödan sparar vi el. Eller med inomhustemperaturen. Sänker vi den med en grad sparar vi el. Men när vi börjar röra oss med mera komplicerade saker kan konsekvenserna lätt bli motsatta, trots att vi har helt goda ambitioner. Om Greta skulle ha gjort en konsekvensutredning innan hon beslöt sig för att resa med båt skulle hon kanske ha valt flyget. Det får som sagt illustrera viken av att göra noggranna konsekvensutredningar innan vi som samhälle tar stora beslut i klimatfrågan som dels påverkar många människors vardag och dels kan få motsatt "klimateffekt" än vad vi avsett. Trots goda föresatser.

      Radera
  2. Du faller för billiga cklickbait.

    Pointen är att enskilda kan, får och bör göra egna val. Greta bevisade att till och med en tonåring lyckas med det. Det, som inte besättningen lyckades med. Det, som inte klimatdementister lyckas med heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Anonym 23:04. Min poäng är att de enskilda valen, t.o.m. de som Klimat-Greta gör, kan få totalt motsatt effekt om man inte beaktar alla faktorer som inverkar på slutresultatet. Många saker i klimatfrågan är oerhört mycket mera komplicerade än att räkna ut hur många flygresor ett visst sätt att ta sig över Atlanten leder till. Därför kan vi inte, och får vi inte, okritiskt ta till oss allt som sägs vara bra för klimatet. Inför alla stora beslut, speciellt i klimatfrågan, behöver vi därför utföra omfattande konsekvensutredningar så vi inte köper grisen i säcken.

      Sedan förstår jag inte det du skriver om att jag "faller för billiga clickbait". Fakta är fakta, och de kan (och bör) tolkas. Det är vad jag gör här. Eller menar du att det som de tyska tidningarna skriver inte stämmer?

      Radera
    3. Klimatdementister brukar ha selektiv förståelse.

      Radera
    4. Klimatalarmister skall heller inte välja bort synden och styggelserna som orsak till jordkretsens nöd. Människan har överträtt lagarna också när det gäller konsumism, där har alarmisterna rätt men har oftast med övriga världen övergivit Förbundet till Gud och är därför ännu grövre skyldiga till att jordkretsens tvinar bort. Jag har haft möjlighet att följa några av den gamla stammens kristna; där var det inget slit och släng utan av de mest enkla material gjorde de återvinning ändå till nybyggen och reparationer och gjorde inget väsen om sig som de som fastnar i att bredas ut i media. Så har jag med glädje också sett drdhusmödrar med god kost och Inga gräl om makeupen är prövad på djur eller andra väsen för de har haft den naturliga rena stilen osv. Det är nog masskonsumtionssamhället som varit en synd men å andra sidan har den gjort världen för en kort tid såsom upplyst av en ängels härlighet också materiellt. Det är svårt som kristianKsäger att finjustera i det som är men jag anar att historien läs Uppenbarelseboken kap 9. Men ett sådant krig som vi förtjänar är nog miljöskada likväl. Alltså, tageTvar och en i Kristi Bibeltro vara på sin själ så går det evigt väl.
      PS. Även underhållningsbranschen sysslar med scenarion som många njuter av meda de äter fett och dricker sött. Ta scenariot in i sinnet en regnig kväll i skog eller ruiner efter en anträngande dag utan mat. Då vet att man inte skrattar åt fasan i bekvämligt övermod mera. Lera.

      Radera