lördag 3 augusti 2019

Snart 1984

Det är missionsfest i helgen, och jag satt i matkassan igår på eftermiddagskaffet. Det var inte direkt någon rusning eftersom kaffet inledde festen och de flesta deltagarna anlände först senare, så jag hann prata en del med de som passerade. En äldre vän (vi har både politiskt och s.a.s. andligt gemensamt förflutet) satte sig ner en stund, och vi kom att prata om klimatet. Han tipsade mig om en kanal på Youtube som han tyckte att jag borde kolla upp, just gällande klimatfrågan. Swebbtv, heter den. Jag är begränsat bekant med kanalen eftersom det har hänt sig att en del kommentatorer här på bloggen har länkat till några av kanalens videor. De jag har sett av dessa videor har gett ett seriöst och lågmält pålitligt intryck. Jag knaprade in Youtube på min telefon och letade reda på avsnittet min vän rekommenderade för att jag skulle ha det lättilgängligt sedan när jag kom hem.

Döm sedan om min stora förvåning när jag skulle titta på det sen jag kommit hem efter kvällsutfodringen av djuren. Det stod inte längre att finna på Youtube! En närmare undersökning gav vid handen att Youtube, mellan det att jag hittade avsnittet och det att jag skulle se på det, hade raderat hela Swebbtv-kanalen! På grund av upprepade brott mot regeln om "hatespeech".

Nå, nu är jag ju inte så bekant med den här kanalen att jag kan säga vad exakt detta handlar om, men med tanke på den synnerligen tvivelaktiga historia Youtube har av att radera politiskt inkorrekt material med motiveringen att det handlar om hatprat (en term som är väldigt luddig och kan användas efter behag) kan man anta att detta inte handlar om att beskydda någon från hatprat utan om regelrätt censur av ickehavligt material. Swebbtv har profilerat sig som en seriös kritiker av klimathysterin, och sådant är idag i allra högsta grad ickehavligt.

Vi börjar närma oss 1984, sanna mina ord!

4 kommentarer:

  1. Här finns mera om "nedsläckningen" av Swebbtv -https://samnytt.se/swebbtvs-youtube-kanal-nedslackt-flera-ars-programmaterial-utraderat/ Det var ju också Swebbtv som hade inslaget med Ingrid Carlqvist om att kvinnorna borde föda barn först och senare tänka på karriär som du kanske minns ?
    Det här är faktiskt oroväckande nyheter, att youtube släcker ner denna kanal !!!

    E

    SvaraRadera
  2. Allt Swebbtvs material ( 100 tals videor) finns sparat och skall komma ut på andra kanaler. Intressant i sammanhanget är ju att Swebbtv kanske är den mest sakliga kritikern. Det finns massor som med fog kunde raderas men swebbtv var kanske största hotet på grund av saklig kritik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 01:12. Jag har förstått att det är så, ja. Som sagt, snart 1984 ...

      Radera