söndag 25 augusti 2019

Fantastisk ledare!

Kenneth Myntti överraskar i dagens ÖT genom att publicera en av de bästa ledare jag har läst på mycket länge. Under rubriken "Det rasar ett krig om sanningen" lyfter han fram pälsdjursnäringens kamp för att få fram fakta om näringen - i motsats då till sådant som djurrättsorganisationer likt Animalia idag har allt lättare att få media att skriva om. I detta sammanhang talar han om "djurrättsorganisationernas propaganda", ett ordval som är både synnerligen välvalt och modigt. Myntti konstaterar, angående en påkostad förstasidesannons i torsdagens Helsingin Sanomat, att "om företrädare för en fullt laglig näring och politiska beslutsfattare ska tvingas betala för att få fram rätt fakta i tidningarna har massmedia hamnat på villovägar."

Men det positiva slutar inte där. Myntti nämner det s.k. "Overtons fönster" som handlar om hur "glidningar i den allmänna opinionen jämnar mark för politiska beslut". Som exempel lyfter han bl.a. fram det könsneutrala äktenskapet där det orimliga blev lag på bara några årtionden. I slutet av sin ledare lyfter Myntti fram ännu ett område där media idag arbetar hårt för att flytta på gamla råmärken, nämligen klimatfrågan. Här skjuter Myntti, med goda motiveringar, ner budskapet som fördes fram i en lång artikel i Helsingin Sanomat om att det bästa sättet för oss finländare att minska på vårt koldioxidavtryck är barnbegränsning.

Jag bara måste citera näst sista stycket i Mynttis ledare (det sista stycket citerade jag redan ovan): "Det är till och med oansvarigt av finländska medier att på det här sättet framkalla klimatångest hos dagens unga människor som står i beråd att bilda familj. På samma sätt är det oansvarigt av medierna att på falska grunder gräva graven för pälsnäringen."

---

Jag är medveten om att Myntti och jag torde vara av olika åsikt gällande det könsneutrala äktenskapet. Myntti tar i sin ledare inte heller ställning i själva saken, han nämner det endast som ett exempel på hur glidningen i den allmänna opinionen möjliggör politiska beslut som för bara något årtionde sedan skulle ha varit fullständigt otänkbara. Myntti tar inte heller ställning i den debatt som just nu rasar i de österbottniska tidningarna och som fick sin början efter Sofie Staras ledare den 13/8. Jag inledde min insändare, som var en reaktion på Staras ledare, med orden: "Vi lever idag i en värld där sanning, förnuft och fakta inte längre är det som leder och styr samhällsutvecklingen. Idag regerar i stället lögnen. På många olika plan. Det här började inte med att riksdagen godkände samkönade äktenskap, men denna enskilda händelse blev en brytpunkt där det blev klart att när lögnen får media på sin sida i propagandakriget kommer den att vinna. Idag vinner inte den som har fakta och förnuft på sin sida, utan den som har media på sin sida. Det är ett faktum att ett samhälle som kan bedras till att tro att personer av samma kön kan gifta sig kan luras att tro i princip vad som helst." (Citatet här i den något annorlunda ordalydelsen som jag använde här på bloggen.)

När jag skrev orden "på många olika plan" hade jag den strid om sanningen som idag pågår i media gällande just pälsdjursnäringen i mina tankar.

Med det sagt förstår säkert alla varför jag är eld och lågor över Mynttis ledare. Det är som sagt en fantastisk text och en av de bästa ledare jag har läst på mycket länge. Läs den gärna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar