tisdag 13 augusti 2019

Lögnaktig ledare

Vi lever idag i en värld där sanning, förnuft och fakta inte längre är det som leder och styr samhällsutvecklingen. Idag regerar i stället lögnen. På många olika plan. Det här började inte med att riksdagen godkände samkönade äktenskap, men denna enskilda händelse blev en brytpunkt där det blev klart att när lögnen får media på sin sida i propagandakriget kommer den att vinna. Idag vinner inte den som har fakta och förnuft på sin sida, utan den som har media på sin sida. Det är ett faktum att ett samhälle som kan bedras till att tro att personer av samma kön kan gifta sig kan luras att tro i princip vad som helst.

Så idag regerar lögnen, med propagandans makt. Ett tydligt exempel på detta fick den som läste dagens ledare i Österbottens Tidning, skriven av Sofie Stara. Det är länge sedan jag läst en mer bedrövlig text. Här samsas direkta lögner med generaliseringar och skuldbeläggande. Jag menar att vi som klassiskt troende kristna behöver vara medvetna om vad som sker i lokalsamhället, och att ÖT är dagens torg där också vi behöver vara med. Men efter en dylik spya överväger jag allvarligt att sluta stöda denna publikation med mina prenumerationspengar.

Jag hittar två direkta lögner i texten. Stara talar om oss som ännu menar att homosexualiteten är något syndigt [och onaturligt] som "faktaresistenta". Sanningen är i själva verket precis tvärtom. Det är de som kört fram denna "moraliska revolution", som Stara kallar det, som är faktaresistenta. För att kunna omfatta tanken om könet som något flytande och homosexualiteten som något naturligt (och vackert) måste man stänga av förnuftet och blunda för biologiska fakta. Att så som Stara gör, sedan man valt att blunda för etablerade biologiska fakta för att kunna ta in de premisser som denna moraliska revolution bygger på, beskylla de som fortfarande hävdar att dessa fakta fortfarande gäller för "faktaresistens" är helt enkelt att ljuga. Om det i Staras fall sker medvetet eller omedvetet är en bisak i sammanhanget.

Sedan skriver Stara om att denna "moraliska revolution" har gjort att homosexualiteten inte längre ses som något problem, utan att problemet (som behöver åtgärdas) numera är "diskrimineringen" av de homosexuella. Här citerar Stara Nora Hämäläinen, en filosofiforskare, som hävdar att "religiöst motiverade protester visar på att [den moraliska] revolutionen inte omfattar hela samhället. De betydelseförskjutningar och argument som ser självklara ut för de flesta har blivit obegripliga för en del". Detta är också en lögn. Dessa "betydelseförskjutningar och argument" har inte blivit obegripliga, utan de är och har alltid varit obegripliga. Helt enkelt för att de saknar både förnuft och logik. Problemet är att majoriteten av samhället har blivit förblindade och hjärntvättade av den propaganda som har sköljt över oss under de senaste decennierna och därmed lurats att tro på lögnen. Men detta innebär givetvis inte att vi som ännu klarar av att hålla oss till fakta och sund logik inte skulle "klara av att begripa", utan tvärtom på att vi fortfarande begriper. I motsats till de flesta som, likt Sofie Stara, inte längre gör det.I detta sammanhang kan och bör vi också notera att den omsvängning som har skett i opinionen under de senaste åren INTE beror på några nya vetenskapliga rön, utan på att det har funnits en grupp som målmedvetet har arbetat på att påverka opinionen - och att denna grupp snart fick media på sin sida i sin kamp för detta.

Stara inleder sin ledare med att hävda att motståndet mot den "moraliska revolutionen" handlar om "en desperat kamp för att samla de egna leden. Förvisso var detta en ledande test i en doktorsavhandling som publicerades i ämnet (på 80-talet? Hjälp mig någon, vad hette den numera avlidne Vasabon och radioredaktören?), men redan då var det ifrågasatt om detta verkligen var huvudmotivet bakom motståndet. Idag ter sig Staras påstående som mer eller mindre bisarrt. Säg i stället att det handlar om en ärlig och uppriktig omsorg om människorna. Eller om sanningen. Eller om vårt samhälle och om vart det är på väg. Det skulle, så som jag ser saken, mycket bättre fånga vad detta handlar om.

Dessa uppenbara lögner till trots är det största problemet med Staras ledare ändå de generaliseringar och det kletande av skuld som hon utsätter oss klassiskt troende kristna för. I ledaren frastår ett "vi" och ett "de" väldigt tydligt. Ett "vi" som är de goda, de framstegsvänliga och de toleranta. Och ett "de" som är de onda, de bakåtsträvande och de intoleranta. De som förtrycker och diskriminerar. Och som, av allt att döma, bör polisanmälas och tystas ner. Likväl talar Stara för behovet av "dialog, möten och bildning" (med bildning avser hon givetvis inte faktabaserad bildning utan mera av den samma lögnbaserade propagandan som vi har utsatts för redan länge).

En ledare som på detta sätt sprider lögn, misstro och som kletar skuld på meningsmotståndare (vars ståndpunkter Stara inte har brytt sig om att studera desto närmare) kan aldrig föra något gott med sig. Ordet "hatisk" kommer för mig när jag betraktar Staras text. Den här texten andas hat. Hat mot klassiskt troende kristna människor som vägrar böja sig för lögnen och som vägrar överge sanning och sunt förnuft.

Hur var det nu Johan Candelin sade? Det finns tre steg på vägen mot förföljelse. Desinformation, diskriminering och sedan regelrätt förföljelse. Det första steget, desinformationen, handlar om att man sprider felaktig och lögnaktig information om en befolkningsgrupp. Staras ledare kan fungera som ett klassiskt exempel på just detta. Diskrimineringen följer sedan som ett brev på posten. Flera dagar sent, men det kommer.

Vill ÖT verkligen gå på den här vägen?

22 kommentarer:

  1. Återigen en välskriven ledare av Sofie Stara. Faktaresistans härskar fortfarande på vissa "religiösa trollbloggar". Det är bara svårt att veta hur man ska bemöta sådana människor. Med tystnad eller med fakta, men när fakta inte fungerar och tystnad bara gör dom mer aggresiva...

    Att påstå att homosexualitet är onormalt i naturen är sannerligen att visa på okunskap och faktaresistans. Att homosexualitet existerar som något normalt är redan bevisat miljontals gånger om och om igen. Det är bara att fråga vilken homosexuell som helst! Den som är av annan åsikt, kan ju försöka bevisa motsatsen! Ingen har ännu lyckats!

    Hur var det nu Johan Candelin sade? Det finns tre steg på vägen mot förföljelse. Desinformation, diskriminering och sedan regelrätt förföljelse. Det första steget, desinformationen, handlar om att man sprider felaktig och lögnaktig information om en befolkningsgrupp. Kristians blogg kan fungera som ett klassiskt exempel på just detta. Diskrimineringen följer sedan som ett brev på posten. Flera dagar sent, men det kommer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På samma sätt kan vi ju "bevisa miljontals gånger" att kannibalism är något normalt eftersom det förekommer i naturen, både bland människor och djur. Det är bara att fråga vilken kannibal som helst.

      Det finns mycket annat vidrigt som förekommer "naturligt", men det betyder inte nödvändigtvis att det är bra att man håller på så.

      /Martin

      Radera
    2. Anonym 13 augusti 2019 15:05

      Du blandar ihop egenskap och gärning.

      Man är homosexuell, eftersom man föds sådan. Människans alla egenskaper handlar om kroppens egen kemi.

      Kannibalism handlar om något man gör i absolut nödfall för att överleva. Kannibalism inget som sker normalt, åtminstone inte bland människor. Men, är du av annan åsikt får du naturligtvis bevisa det! På min ort har ingen blivit uppäten vad jag vet...

      Radera
    3. Därom tvista de lärda, men om vi nu antar att diverse perversioner skulle vara medfödda och, enligt dig, således någonting naturligt och normalt, är det då också naturligt och normalt att vara nekrofil? /Martin

      Radera
    4. Anonym 10:48. Jag måste säga att jag tycker synd om dig. Men en liten fråga: Är du verkligen så här fullständigt förblindad, eller låtsas du bara? Jag tänker främst då på orden du inleder med när du prisar ledaren i fråga, och orden om att ingen skulle ha lyckats visa att homosexualitet skulle vara mot naturen. Här på denna blogg har det gjorts många gånger, men ser du, det hjälper inte att visa en blind människa på var hon kan hitta någonting.

      Men trots att det är lönlöst i ditt fall ska jag ändå säga detta en gång till. Det att någonting existerar innebär inte automatiskt att det är naturligt. Det kan vara det, men det kan också hända att det beror på att något gått snett. I detta fall är det klart och tydligt att det handlar om det senare. Du kan kolla 1Mos. 3 för att se var och hur det gick snett.

      Sedan hävdar du att en människa är homosexuell för att hon fötts sådan. Kära nån då! Tror du faktiskt på det själv ens? Men om du faktiskt gör det spelar ingen större roll. Ser du, för att du tror en sak innebär faktiskt inte att det är så i det verkliga livet.

      Radera
    5. Anonym 13 augusti 2019 18:02

      Och även:

      Kristian Nyman 13 augusti 2019 18:25

      I brist på något förståndigt fortsätter ni att gripa efter halmstrån. Tycker ni själva inte att det där var lite långsökt?


      Radera
    6. Anonym 18:41. Brist på något förståndigt? Halmstrån!? Jag antar att du försöker skämta, men du lyckas faktiskt inte särskilt bra.

      Radera
  2. Kristian,
    Har inte kunnat ta del av ledaren i dagens Öt av Sofia Stara efterom den är bakom betalvägg,endast ditt referat.Undrar om inte denna ledare uppfyller kriterierna för "hets mot folkgrupp" denna "gummiparagraf" som numera används för att göra polisanmälan mot särskilt i detta fall kristna människor och värderingar.
    Päivi Räsänen är under polisutedning för en tweet hon skrev i äktenskapsfrågan där hon hänvisade till Rom.1:18-32,finns det inga gränser längre för vansinnet?! Undrar om det inte vore bättre polisanmäla dylika undermåliga "hattexter" som denna ledare,istället för att tvingas säja upp prenumerationer!?

    En barnhistoria från sommaren som tangerar ämnet,vår sommarstuge granne har har besök av sina barnbarn.
    Tvååriga Ellen ,Einar och 7 åriga August,de tvåriga barnen är nakna i värmen,mamman förklarar för August att det "finns flickor och pojkar"August finner sej snabbt och kommenterar "det finns också indianer":-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ole Sandlin 13 augusti 2019 11:07

      Du har alltså inte läst hennes text.

      "Har inte kunnat ta del av ledaren i dagens Öt av Sofia Stara efterom den är bakom betalvägg,endast ditt referat."

      Men, ändå är du helt säker på att det handlar om hets.

      "Undrar om inte denna ledare uppfyller kriterierna för "hets mot folkgrupp" denna "gummiparagraf" som numera används för att göra polisanmälan mot särskilt i detta fall kristna människor och värderingar"

      Prata om att ha ett skört ego...

      Radera
    2. Ole. "Hets mot folkgrupp" gäller, precis som du säger, bara för sådana folkgrupper som pk-etablissemanget har på förhand godkänt som sådana grupper som kan råka ut för sådant. Klassiskt kristna är aldrig offer, endast förövare. Så den vägen torde inte vara framkomlig. Jag har funderat på en insändare med lite samma innehåll som i texten ovan, men risken är att den inte blir publicerad.

      Pojkar, flickor och indianer. Ja, vad säger man! :)

      Radera
  3. Kristian,den avlidne Vasabon o radiorektören är antagligen Gustav Strömsholm,han var teolog o aktiv i homodebatten på -80 talet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ole. Så var det! Mitt namnminne är bara så fruktansvärt dåligt. Tack!

      Radera
  4. https://www.varldenidag.se/ledare/mitt-i-drevet-behover-kyrkan-halla-kursen/repshe!c2xU2bwGRNhtuXGLphVnew/

    SvaraRadera
  5. Kristian,
    "Pingstledaren Daniel Alm gjorde en viktig markering när han anmälde P 4 Dalarna för bristande saklighet"(den länkade artikeln från Världen idag).
    Noterar att Sofia Staras ledare "Mänsklighetens många färger"också fanns i Vasabladet så man säja att sgs hela Österbotten fick del av hennes ("visdom")spyor.Att tillåta läsarkommentarer till artiklar borde för en seriös tidning borde vara välkommet,men som du av din erfarenhet att få kritiska och sansade kommentarer publicerade är inte lika lätt som på bloggen Nära mitt hjärta:-)
    Vilka möjligheter finns,utom att polisanmäla,som tycks vara det vanliga i Finland (Päivi Räsänen,Kristinestads prästerna)att göra en markering som Pingstledaren Alm gjorde när han anmälde P 4 Dalarna?!

    SvaraRadera
  6. Ole Sandlin14 augusti 2019 19:44

    Du säger alltså att du och dina likasinnade ska ha all yttranderätt, men när någon kritiserar era hatskriverier mot minoriteter, så skall dom genast tystas ner. Sofia Stara har alltså ingen yttranderätt enligt din åsikt.

    Förövrigt, var hennes ledare mycket välskriven och full av saklighet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. 10.53
      Du skall vara glad att du kan kommentera anonymt. Jag är helt övertygad om att ingen människa skulle skriva under den kommentaren med sitt namn.
      /En annan anonym fegis.

      Radera
    2. Anonym15 augusti 2019 15:50

      Var det där någon form av hot?

      Radera
    3. Det handlar ju inte om feghet då man skriver anonymt här, man vill ju inte utsätta närstående för en massa spott och spe bara för att man själv har, enligt Kristian, helt fel syn...

      Radera
  7. Anonym 10:53,ja,vad ska man säja om din kommentar?"hennes ledare mycket välskriven o full av saklighet" och "Sofia Sara har alltså ingen yttranderätt..."det enda att hon säkert har ett högt vitsord i välskrivning,men varifrån får du "full saklighet och att hon "inte har någon yttranderätt"....??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ole Sandlin15 augusti 2019 18:37

      Lässvårigheter? Läs igen, så kanske du lyckas bättre.

      Radera
    2. Anonym 09:09
      "Lässvårigheter?" Nej din text var så enkel att förstå,du får högt vitsord i att skriva enkelt och lättförståeligt!

      Radera