lördag 24 augusti 2019

Dagens insändarskörd 24/8

Det är beklämmande att läsa de insändare som ÖT/Vbl publicerat som svar på de insändare som Göran, Kurt och jag hade i ÖT den 15/8. Det tycks vara oerhört svårt för de som skriver att läsa innantill och förstå vad vi var ute efter med våra insändare. Ett typiskt exempel på detta fick vi idag genom insändaren skriven av Johanna Sjöberg och Anne Salovaara-Kero. Också de har totalt missat vad hela debatten egentligen handlar om. "Männen som har skrivit insändarna skriver om vikten av yttrandefrihet och sin rätt att få uttrycka hur fel de tycker att regnbågspersoner är."

Jag ids inte försöka räkna exakt, men bara den meningen innehåller flera fel och feltolkningar än jag har finger på en hand. Damernas insändare fortsätter sedan med att skuldbelägga alla som beter sig så som de halmdockor gör som de ställt upp, och i deras text får vi också veta att orsaken till hbt-människornas illamående ingalunda är deras onaturliga livsval utan det att somliga ännu idag vågar påtala detta. Några källor till detta påstående ges självfallet inte. Här kan vi lugnt tala om att skjuta budbäraren!

Den här texten är som sagt ytterst beklämmande att läsa. När man närmare skärskådar den, och sätter den i relation till det jag påvisade i min insändare, kan man koka ner det som sägs till några få meningar: De som lurats att tro lögnen blir illa berörda av att någon påtalar detta och visar på sanningen. Därför borde alla förstå att inte tala sanning i dessa frågor.

Är det faktiskt ett sådant samhälle vi vill ha? Åtminstone jag vägrar acceptera en sådan utveckling.

Sedan har Joakim Förars en lång insändare i samma ämne vilken jag varmt kan rekommendera till noggrann läsning. Han fångar vad det hela handlar om på ett bra sätt och avslöjar speciellt Sofie Staras försök att slå dunster i ögonen på sina läsare.

6 kommentarer:

  1. Vilket infernaliskt hyckleri. Inte ett ord av det som vissa fundamentalister skrev var sant. Bara lögner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fundamentalister hållet sej till fundament eller grunden = sanningen.
      Kanske missbrukar du ordet eller så förstår du inte vad det betyder.
      / en som försöker vara fundamentalist i allt.

      Radera
    2. Och, om fundamentet är genomruttet, så är det sanningen.

      Radera
    3. @Anonym 24 augusti 2019 14:47 Bevisa då hur det inte var sant, och hur det bara var lögner ! I annat fall måste vi övriga annars avfärda dina åsikter som bara varandes dina EGNA åsikter ! SANNING och LÖGN har ALDRIG gått "hand i hand" !

      Radera
  2. Nu är ju dethär Kristians blogg och här har Kristian har förstås rätt att bedöma vad han anser vara sanning. Min åsikt är att en diskussion eller debatt där ena parten definierar sanningen utgående från sin religiösa övertygelse och den andra parten inte gör det inte har speciellt bra förutsättningar att bära frukt.

    Kristian kunde kanske komma ihåg att alla som läser ÖT inte är troende. Kanske är Stara inte en bokstavstroende kristen, utan en person som är döpt, men inte desto vidare aktiv i sin trosutövning.

    Kristendomen grundar sej på att man tror på något och utan tro blir det inte lika sjävklart vad som är sanning. Kanske man rent av inte tycker att bibeln är den ultimata sanningen? Jag t.ex. tycker inte det och har svårt att acceptera de bokstavstroendes åsikt att homosexualitet är fel och något som måste åtgärdas.

    L

    SvaraRadera
    Svar
    1. L. Nu får jag rätta till vissa saker du skriver. I denna debatt har ingen (allra minst jag) "definierat sanningen utgående från ... religiös övertygelse". Jag utgår här från biologiska fakta och från seriös forskning på området. Som jag konstaterat vid flera tillfällen är det sedan ingen slump att Bibeln säger samma sak som biologin eftersom det är samma Gud som ligger bakom bådadera. Men detta har jag alltså inte använt som grund för att definiera sanningen.

      Sedan baserar sig inte kristendomen på att man tror på något. Kristendomen baserar sig på historiska händelser som det går att, utifrån användandet av historisk vetenskaplig metod och tillgängliga historiska källor, visa verkligen har hänt.

      Radera