onsdag 10 november 2021

Brott mot EU:s värderingar, men bara ibland

Polen och Ungern har hamnat i blåsväder inom EU vid ett par tillfällen för att de vägrar acceptera EU:s överhöghet i vissa frågor och, i Polens fall, speciellt när det gäller dispyten om landets domstolar. Om detta kan man säkert vara av både en och annan åsikt, och jag som EU-skeptiker ställer mig förstås alltid tveksam till överstatliga påbud och regler som de olika medlemsstaterna förväntas följa. Frågan man alltid kan, och kanske också bör, ställa sig i dylika frågor är: När gav vi bort vår självbestämmanderätt i just denna fråga? (Svaret är förstås sällan enkelt, men likväl kan det vara hälsosamt att ställa frågan.) Nå, hur som helst. I Polens dispyt med EU har det använts intressanta ord. Det sägs att Polen "bryter mot unionens grundläggande värderingar". Om man talar om lagar och förordningar är det kanske lite lättare att avgöra huruvida någon bryter mot dessa, men när det gäller "värderingar" är detta absolut inte alls lika entydigt. 

Vilka är dessa grundläggande värderingar? Var och när har dessa slagits fast? Om dessa "grundläggande värderingar" inte är klart definierade, betyder det att man kan använda detta uttryck efter behag och behov? 

När Coronapandemin rasar vidare och det har visat sig att det finns en ganska stor grupp människor som vägrar ta vaccin av olika orsaker har det höjts allt fler röster som talar för att det bör vara obligatoriskt att ta vaccinet. Och då inte bara inom vissa yrken utan överlag. Det skulle alltså handla om ett allmänt vaccintvång. Redan i april i år gjorde Europadomstolen det klart att "obligatorisk vaccination i vissa fall är en nödvändighet i demokratiska länder". 

Det här är nog ett stort problem. Det är förstås en fullständig självklarhet att den personliga friheten är en av de grundläggande värderingar som västvärlden både är byggd på och står för. Detta inbegriper också rätten att kunna välja att avstå från medicinska ingrepp. Så som vaccin. 

Nu undrar jag då förstås: Varför är det ett problem när Polen bryter mot "unionens grundläggande värderingar", men inte när Europadomstolen (och snart eventuellt många länder inom EU) gör det samma i vaccinfrågan? Är brotten mot de grundläggande värderingarna bara ett problem när ett land som styrs av en högerregering gör sig skyldig till det? Eller finns det något annat som gömmer sig i kulisserna här?

23 kommentarer:

  1. Viktiga frågor, även om jag inte har några svar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:50. Nej, det är svårt med några svar här. Men kanske det räcker att ställa sig lite frågande till det hela.

      Radera
  2. Ja, det går nog bra att ställa sig frågande, utan att ha några svar. Det visar ju att man tänker kritiskt och tänker själv.

    Angående frihet kontra vaccintvång: för egen del har jag tänkt vägra dyr omfattande medicinsk vård om jag drabbas av en allvarlig sjukdom. Det är min rätt och det angår ingen annan. Men jag kan inte förstå dem som vägrar att ta ett enkelt och billigt vaccin och sedan, om sjukdomen drabbar en, med klar blick kräver enormt betungande vårdinsatser som den vårdande personalen och samhället självklart förväntas bekosta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 07:57. Ja, onekligen finns här ett problem. Men varför inte ta vaccinet (frivilligt)? Det löser de flesta av problemen. Visst finns det frågetecken, men fördelarna överväger ju ändå nackdelarna. Åtminstone för sådana som är lite äldre, och med lite äldre menar jag myndiga personer. Åtminstone.

      Radera
  3. Personlig frihet är en dålig term eftersom den tolkas mycket fritt. Det finns mycket annat då också som är "ett hot" mot den personliga friheten, du måste ha ett socialskyddssignum, en adress, gå i skola, betala skatt, en förmyndare osv.

    Då Polen ville gå med i EU, så fanns vissa villkor, varav ett var att uppdatera den egna lagstiftningen att följa EU:s, och precis som med alla andra länder som gått med, så håller man det man lovat. Turkiet kommer inte att hålla det som EU skulle fordra, och kan därmed inte ansluta sig. Det borde Polen kanske ha tänkt på tidigare.

    Kristian undrar vad det är för konstiga grundläggande värderingar, nå, de finns ju som mycket annat på nätet:
    https://www.europarl.europa.eu/about-parliament/sv/democracy-and-human-rights/fundamental-rights-in-the-eu

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lobbyisten. Det var en bra länk. Men fortfarande talas här om rättigheter, inte värderingar.

      Radera
    2. Ja, visst är det en bra länk, finns en massa bra på nätet för den som vill kolla upp saker innan man skriver och påstår att ingenting finns.

      Men, låt oss går förbi första meningen, och vidare till:

      "De centrala värden som unionen bygger på fastställs i artikel 2 i fördraget om Europeiska unionen. De är

      respekt för människans värdighet,
      frihet,
      demokrati,
      jämlikhet,
      rättsstaten och
      respekt för de mänskliga rättigheterna, inklusive rättigheterna för personer som tillhör minoriteter.

      Respekt för människors rättigheter är en av EU:s grundläggande skyldigheter. Dessa rättigheter måste respekteras av EU vid genomförandet av politiska åtgärder och program, av EU:s institutioner och av varje medlemsstat."

      Här pratas om gemensamma värderingar, för att genast fortsätta med en synonym, "värde". Och se där, rättigheter för minoriteter, någonting som är ett okänt faktum för väldigt många...

      Radera
    3. Lobbyiosten. Intressant att du tydligen missade ordet "frihet". Men det finns där. Med det torde det jag ville driva med denna text vara klargjort. Tack!

      Radera
    4. Du fick länken till denna sida, och eftersom du inte hittade det enda ord som du vill se, frihet, så kunde du inte ha läst mera än rubriken. Igen.

      Vill du med andra ord försöka följa dessa gemensamma värderingar, som inte Polen längre vill, så bör du tänka igenom detta med minoriteter.

      Radera
    5. Lobbyisten. Nu yrar du. Det var DU, inte jag, som missade ordet frihet. Avsiktligt, dessutom, får man anta.

      Radera
    6. Ids inte ens försöka, din första kommentar efter att jag lagt ut länken till sidan, skrev du så här:

      "Lobbyisten. Det var en bra länk. Men fortfarande talas här om rättigheter, inte värderingar. "

      Inte ett ord här om nånting om frihet, eftersom du inte läst mera än rubriken och eventuellt första meningen, för listan med "frihet" kommer genast efter första meningen. Jag kunde knappast ha missat ordet frihet, eftersom det kom andra i listan, och det om minoriteter jag nämnde kom på sjätte plats.

      Du hävdar så mycket, men då dina påhitt inte går logiskt ihop, blir det till ingenting.

      Radera
    7. Lobbyisten. Ge dig nu! Det var värderingarna det handlade om. De nämns inte. (Värden är inte det samma som värderingar.) Förstår du varför det inte lönar sig att ens försöka diskutera med dig? När det visar sig att du har fel struntar du i det och skiftar fokus.

      Radera
    8. Och nu då du inser din lögn om ordet frihet, så hoppar du tillbaka och vill ändra på synonymers betydlser. Värde, värdegrund och värderingar är synonymer hur man än försöker hävda motsatsen.

      Radera
    9. Lobbyisten. Så nu beskyller du mig för lögn också? När det bevisligen var du som läst slarvigt.

      I övrigt, märker du att du, igen en gång, hakar upp sig på bisaker och teknikaliteter (som du inte heller får rätt) i stället för att diskutera själva saken?

      Radera
    10. Du efterlyste värden, och jag länkade till värden och höll mig till frågan. Om du inte klarar av att bli blottad som okunnig, så ska du sluta gissa och läs istället, mer än rubriker. Och googla. Det gör alla människor som vill hitta nånting, som tex EU:s värderingar.

      Där var den ursprungliga frågan. Så sluta tjafsa om frihet och håll dig till sak.

      Radera
    11. Lobbyisten. "Där var den ursprungliga frågan. Så sluta tjafsa om frihet och håll dig till sak."

      Klarar du alls av att förstå det du läser? Kanske du vill försöka igen?

      Radera
  4. Handlar sannolikt delvis om att PiS i motsats till tidigare maktpartier i Polen inte på samma sätt är berett att se mellan fingrarna med det kommunistiska arvet.

    Enligt vissa uppgifter har rättsväsendet i Polen varit en övervintringsplats för domare från kommunisttiden och nepotism och korruption har varit förhärskande. Många polacker har även dålig
    erfarenhet av dessa kommunistiska domare som lyckats hålla sig kvar vid makten år efter år.

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. Jag har förstått att det är på det sättet. Men det är sällan man får höra den sidan av saken i media.

      Radera
  5. Organiserad laglöshet bortom Herrans bud överallt bland övervintrat. Men Gud kan inte luras

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bortom skriften upp stod skapareförnekande vetenskap och falsk " frihet"
      att synda utan att dtabbas av Herren. Jesaja bok visar också hur man skiftaar person och nationssynd offrande de svaga.

      Radera
  6. Menar du natstidens hyllande av systemet som var lika rigoröst som nutidens gudslagslösa demokratier??? T N U

    SvaraRadera
  7. Nåd har alla ännu fått tills Herren var klar med dem . Vart har ni bråttom o mänsklighet???+**!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Multiplicerat plus- minus efter Domens och Nådens Guds slutliga dom.ullrik

    SvaraRadera