tisdag 9 november 2021

Kritik mot Thunberg

Under den pågående klimatkonferensen i Glasgow har de församlade klimataktivisterna (och nej, jag talar inte om mötesdelegaterna, även om många av dessa också är drabbade av hysterin) kritiserat det pågående mötet hårt. Speciellt gäller detta Greta Thunberg som talar om "greenwashing" och "bla, bla, bla". Att detta skapar politikerförakt och, om inte (ännu) direkt så åtminstone indirekt, uppmanar till antidemokratiska aktioner är väl i det närmaste självklart. 

Nå, det är tacksamt att även andra än jag reagerar på detta. Svenskspråkig media i Finland (för att inte tala omd en finskspråkiga) vågar inte kritisera Greta. Liksom förstås inte heller svensk media. Men i Norge vågar man, och NRK publicerar en artikel med ställvis skarp kritik. Tack för den! 

Faktum är att det Greta Thunberg håller på med är direkt farligt. Politik är inte något enkelt spel, speciellt när det handlar om stora frågor, och framför allt handlar det om ett tidskrävande spel. Men Greta, och de andra aktivisterna, tycks inte förstå detta. Allt måste ske snabbt. Men det fungerar inte så i ett demokratiskt system. Och framför allt bör allt ske på ett sådant sätt att både fakta och praktiska överväganden beaktas. Eller i klartext: Hur gärna politikerna än vill se klimatmedvetna ut vet de att det inte går att t.ex. försätta oss i en sådan situation att elen tar slut mitt i vintern. Eller det får vi åtminstone hoppas att de vet.

Mera klartext: Det spelar ingen roll vad som lovas på ett dylikt klimatmöte - om människorna börjar frysa kommer kolkraftverken att startas upp igen. Och det är då det blir riktigt farligt med dylikt demokrati- och politikerförakt som bl.a. Thunberg nu sprider. För saken är den att steget från den punkt där hon nu står till att börja kräva antidemokratiska åtgärder för att "rädda klimatet" inte alls behöver vara särskilt långt. Det har redan ropats om behovet av en "klimatdiktatur", och faran är att dessa otåliga aktivister kan tippa över mot denna åsikt ifall sådana som Thunberg fortsätter på detta sätt. 

Så det är bra att problemet lyfts fram. Jag skulle bara hoppas att detta också skulle göras på svenska. Inte bara på norska. 

  

5 kommentarer:

  1. Greta Thunberg är nog ett rätt så tragiskt fall
    och det är ju rätt synd om deta barn som så hänsynslöst exploaterats av vuxna.

    Det är väl ändå vad man kan vänta sig med tanke på den värld vi har idag där en stor del av befolkningen är eviga tonåringar?
    (att hon fått så stort gehör och medieuppmärksamhet).

    Men hon kan ju eventuellt mogna till....

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. Så är det. Jag undrar också om det kan spela in här att vi lever i en tid när det ska finnas en massa nonsenskändisar som gula pressen mer eller mindre lever på. Nu säger jag inte att Greta är jämförbar med någon gammal Robinson-vinnare, men fenomenet nonsenskändisskap har, tror jag, hjälpt till att lyfta fram också Greta.

      Radera
  2. Kristian och Anonym 1. De sekulära som saknar den andliga dimensionen i sitt liv och kanske aldrig kan tro sedan ni kränkt deras lust att vverka ideellt på basen av iakktagelsen och empirin att skapelsen verkligen lider och människan inte skall härska med fördärvmekanik och beteende
    i världen där profetia och vetenskap komplettera varandra fpå väg mot domedagen. T N U

    SvaraRadera
  3. Enligt diakon Ann Ardin i Kyrkans Tidning är Greta Thunberg jämförbar med de gammaltestamentliga profeterna - det är Guds egen röst vi hör.

    Ett Guds sändebud på jorden!

    Den intellektuella haveriet har drabbat ej endast världsliga medier......

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. Detta uttalande av Ardin är nog ett av de märkligaste på väldigt länge.

      Radera