lördag 27 november 2021

Tankebrott i samhällsläraboken

Det kan vara bra att ibland kolla igenom barnens skolböcker för att se vad de får lära sig i skolan. Vissa gånger när man gör detta kan man, som jag igår, hitta verkligt fruktansvärda saker.

Äldste sonen berättade att han har samhällslära-prov på måndag, och jag tänkte att eftersom detta var ett favoritämne i skolan kunde jag gott drilla honom lite under helgen. Nå, jag kollade igenom de kapitel provet gällde. Boken som används heter "Forum" och underrubriken är "Samhällslära I". Förutom att kapitlet om familjen var ouppdaterat, hittade jag alltså en synnerligen bedrövlig sak. Direkt under rubriken "Rasism är ett brott" sägs det att "Det finns rasism i Finland. Rasism innebär att det finns personer som tycker att en människogrupp kan nedvärderas och behandlas annorlunda på grund av ...".

Nu må man vara av vilken åsikt som helst när det gäller rasism (jag håller det för att vara en synd och en styggelse), men man kan INTE lära barnen detta. Att "tycka" något, vad som helst, är inte något brott. Det kan helt enkelt inte vara det. Om man ger sitt tyckande skriftlig form och publicerar det kan det i vissa fall kanske vara fråga om ett brott. Om ens tyckande leder till gärningar – i detta fall rasistiska och diskriminerande sådana – är det med största sannolikhet fråga om ett brott. Men enbart tyckande är inte och kan inte vara ett brott. Inte i ett fritt och demokratiskt land. I ett fritt och demokratiskt land kan tyckande heller aldrig komma att konstituera ett brott. Om det så sker är det inte längre fråga om ett fritt och demokratiskt land.

Jag är förstås medveten om att detta kan handla om att författarna av läroboken bara har uttryckt sig slarvigt. Men en dylik bok ska i vanliga fall gå igenom omfattande kontroll och korrekturläsning innan den trycks och dylika allvarliga grodor därför borde kunna hittas. Och ord ÄR viktiga, speciellt sådana ord som formar vårt sätt att se på och förstå vår omvärld – vilket det här i allra högsta grad är fråga om. Oberoende av om detta är slarv eller inte förmedlas här en sak till barnen som inte bara är en lögn utan som också formar deras sätt att tänka. Det handlar helt enkelt om att brottsscenen flyttas från gärningarnas område till tankens område – och detta är oerhört allvarligt.  

Om tyckande klassificeras som ett brott lever vi på riktigt i det "1984" som George Orwell skissade upp i sin bok med detta namn. Det var han som i tiderna myntade ordet "tankebrott" ("thoughtcrime"). Men notera att hans framtidsroman är, just det, en roman. Att införa detta tankebrott i en skolbok i samhällslära är något alldeles oerhört och något som inte kan accepteras. Oberoende av om det har skett i misstag eller om det har gjorts avsiktligt.

 

 

18 kommentarer:

  1. Minns att jag läste i min lärobok i geografi på
    1960-talet: "negern är av naturen lat och oroar sig sällan för morgondagen".

    Knappast något ifrågasättande av lärare på den tiden!

    Vad är rasism? kan man fråga sig. Man kan ju exempelvis säga att det finns intelligensvariationer mellan olika
    etniciteter eller raser och någon kan svara: detta är rasism.

    Då kan man replikera: eventuellt men inte nödvändigtvis i negativ mening.

    Rasism som den definieras i media och vardagsspråk är ju ej densamma som ett mer objektivt språkbruk
    eller vetenskap står för.

    Uttrycket "Rasism är ett brott" borde självfallet ej finnas i en lårobok i samhällslära men att det ändå finns där är ej förvånande med tanke på den indoktrinering av dagens unga som den tongivande och maktbärande vänstern står för.

    Anonyn1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Västerlänningen borde enligt Jesus inte heller oroa sig för morgondagen! Sic.
      Men mamonskulturen och missbruket av Kristi Nåd i västerland och österland har gjort endel så förföljda att de ingen ro har i livet p g a av de girigas stölder sinsemellan och mot främlingen och de fattiga. Så har varken förövare eller offer den fulla förtröstan att morgondagen har nog av sin egen plåga och vakar hinsides; endel som Paulus i bön och åkallan, och motståndarna de laglösa söker ständigt flera att dra in i sitt nät av häxeri,otukt,mördande,svärjande,oförsynta väsende,stjälande, ja vilka synder som helst. De som ligger i rusets dvala får i sig förbannelse som Gud ändå kan vända i välsignelse när de ångrat och satt sin tro till Guds ord och använt Guds Ord i självförsvar. De som i God tro tagit sin medicin kan drabbas på samma sätt genom att uppfattningsförmågan är bedövad. Om man fattar att endel sådan här själisk-andliga anfall är försök att inleda folk i olycka kanske man inte vågar sova om tron är svag.
      Jämfört med mamonskulturen i västerländsk puritansk form verkade folk som förr levde nära naturen lata. Men nu har flitiga österlandet och västerlandet varit så flitiga i verksamheten att klimatet t o m syns förändras. FÖRSTA ROMARRIKET LÄMNADE EFTER SIG EN ÖKEN I AFRIKA,SAHARA.vad andra och tredje lämnade efter sig är fördärvandet av hjärtejorden med beroende av saker som måste köpas istället för att tillverka själv ty fjärde riket med alla sin skändliga vilddjursbild vill ha oss att köpa köpa köpa och sedan skylla överbelastningen på naturen på jord och skogsbruk fiske och annat. Ock så skall allt vara störst som i amirika.
      Väl har Gud talat om hur det skall gå för jorden,att den skall utnötas i grund, men varför har vi så bråttom att göra det verket; alltid står vi emot dem som kommer med varningar som vi inte vill eller vågar inse att är viktiga och sanna.

      Radera
    2. Med tanke på ovanstående kan vi vara Glada att Guds Nåd vänder bort GUDS OCH världens straff och synder från de flesta människor på det att de skall tacka Gud och Fadern för den försoning som Jesus gjort och som ännu kallar till att TA EMOT NÅDEN OCH SLUTA med de synder Gud förbjuder och sedan i förlåtelsen i Jesu Namn göra och vila och arbeta som han bjuder. TACK GUDS LAMM SOM BORTTAGER VÄRLDENS SYNDER. TACK FÖR STRIDENS KLARA LÅGA TACK FÖR DIN KÄRLEK FADER SOM INNEFATTAR allt Ditt ORD. I jesu namn amen.

      Radera
  2. Men Kristian, när vi läser Guds Lag och helgelseuppmaningar i nya testamentligt ljus så finner vi att vi har ofta tankebrott och sinnesbrott. Då får vi syndakännedom och ångrar och söker syndernas förlåtelse och vill låta oss helgas i Jesus. Naturligtvis är tyckandet inget brott men kan göra att vi tänker så här vid någons olycka; det var ju bara en ryss eller annan utlänning. De flests fastnar inte för den detalj om tyckandet,de läser meningen om rasis som ett helt. Lepo. H. Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Gud ser till hjärtat och känner våra tankar. Han kan därför döma oss enligt dessa. Staten gör det inte och måste därför hålla sig till att döma oss efter våra gärningar.

      Radera
    2. Självklart. Bra påpekat av dig då.

      Radera
  3. Står det i läroboken att det är ett brott att tänka i rasistiska banor? Klargörs det i texten? Nu är det ju så att rasism inte, precis som du också skriver, alltid är brott, och man kan ju inte dra slutsatser från rubrikerna. Eller, det gör inte vi andra nånsin.

    Så du har då äntligen läst 1984, jag frågade tidigare om vilken episod eller incident som du ansåg projicera bäst tankebrottet, men du svarade aldrig. Eller har du fortfarande inte läst boken eftersom du länkat till wikipedia?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lobbyisten. Citatet jag ger är ... ett citat. Så ja, det gör det. Sedan ges också exempel, och då handlar det om gärningar. Men som sagt sägs det rakt ut direkt under rubriken "Rasism är ett brott" att "Det finns rasism i Finland. Rasism innebär att det finns personer som tycker att en människogrupp kan nedvärderas och behandlas annorlunda på grund av" osv.

      Radera
    2. Bland exempel på brott nämns då inte "tänka rasistiskt"? Nej, det gör det inte.

      Fattar du inte själv hur ditt inlägg rasar ihop som ett korthus nu?

      Det är farligt att låtsas veta vad en bok handlar om ifall man inte läst den.

      Radera
    3. Lobbyisten. Läste du alls citatet? Hur kand et här vara så här svårt?

      Radera
    4. Hur kan det vara så svårt för dig Kristian att återge de brotten som listas i boken? Jo, för det står ju inte att det är ett brott att tänka, men du fick inte ihop nån saftig lögnaktig historia på annat sätt än att haka upp dig på en rubrik.

      Radera
    5. Du som kallar dig "faktalobby", hur svårt har du inte med just fakta? Klarar du alls av att läsa vad Kristian har skrivit, eller bryr du dig inte om det han skrivit? Eller är du dum på riktigt? Han skriver ju precis vad som sägs i boken det handlar om. Varför förstår du inte svenska?

      Radera
    6. Lobbyisten. "Jo, för det står ju inte att det är ett brott att tänka"

      Men det är precis det som det står. Läste du alls citatet? Det är inte rubriken i sig som är problemet, utan helheten. Rubriken + den påföljande texten.

      Radera
    7. Anonym 21:19. Nej, tydligen inte. Det blir så svårt när man komplicerar det för sig genom att välja att inte förstå...

      Radera
    8. "Det är inte rubriken i sig som är problemet, utan helheten. Rubriken + den påföljande texten. "

      Det var den påföljande texten jag efterlyste, inte bara en avklippt mening.

      Fortsätter meningen med att konstatera att det är brottsligt att tänka? Eller klippte du av meningen för att man förstod att det inte är ett brott? Om brott nämns, så brukar det finns tydliga listor så man kan memorera, och i den listan står det helt klart inte att det är brottsligt. Men den pantar du på.

      "Rasism innebär att det finns personer som tycker att en människogrupp kan nedvärderas och behandlas annorlunda på grund av ..."

      Det är ju alltid så, att då man vill veta kontexten och då du sätter dig på tvären, så skulle man hitta nånting du inte vill man ska hitta. Eftersom boken är en översättning, så får man anta att tusentals studerande läst den, och vid en snabb googling finns det inga kommentar kring den. Men du får ju läsa och larma kring den bäst du vill, men ensam.

      Du ville inte diskutera Orwells bok vidare, den du låter förstå att du läst?

      Radera
  4. " Man kan ju exempelvis säga att det finns intelligensvariationer mellan olika etniciteter eller raser och någon kan svara: detta är rasism."

    Nej, ovantstående mening är ett bevis att det finns stora variationer inom vilken som helst etnisk population.

    SvaraRadera
  5. https://butik.detfriasverige.se/products/rasist-javisst-magnus-soderman, tyvärr verkar den vara slutsåld.... Själv har jag några exemplar och man kan nog läsa den med behållning !

    SvaraRadera
  6. Tydligen kan även skolkorridorer pyntade med bananer och leksaksapor uppfattas som raism (Nyheter idag)

    Gränsen flyttas fram hela tiden precis som vad gäller hets mot folkgrupp.

    Var gränsen finns är väl ej lätt att veta i gränsverskridandets tidevarv.

    Anonym1

    SvaraRadera