tisdag 2 november 2021

Vänstermedias hat och hot mot samhällsfreden

Det brukar heta att om man upprepar en lögn tillräckligt ofta blir den sann. Detta stämmer givetvis inte, men om vi omformar påståendet en aning blir det mer sant: Om man upprepar en lögn tillräckligt ofta börjar den betraktas som sann. Detta gäller i all synnerhet när vi ser på media och Donald Trump. Då talar jag alltså om media i Europa och vänstermedia i USA vars "sanningar" upprepas mer eller mindre automatiskt av media i Europa. Sätt till Capitoliumhändelserna i januari så blir bilden bara tydligare.

Jonna Sima på Aftonbladet fortsätter sitt oheliga korståg mot Trump på ledarplats under rubriken "Ofattbart att Donald Trump är på fri fot". Hon bygger sitt resonemang på två rena lögner, dels den att "tiotusentals arga Trump-anhängare, på uppmaning av sin store ledare, rusade mot Kapitolium i ett sista försök att stoppa valresultatet", dels den att "Ni måste visa styrka och att ni är starka. Vi kämpar, vi kämpar som fan. Annars kommer ni inte längre ha ett land, sa Donald Trump till sina tusentals blint hängivna anhängare minuterna innan de började tåga mot kongressbyggnaden." Det Trump de facto sade angående att gå till Capitolium var att "I know that everyone here will soon be marching over to the Capitol building to peacefully and patriotically make your voices heard" samt, i slutet på talet: "So we’re going to, we’re going to walk down Pennsylvania Avenue. I love Pennsylvania Avenue. And we’re going to the Capitol, and we’re going to try and give.The Democrats are hopeless, they never vote for anything. Not even one vote. But we’re going to try and give our Republicans, the weak ones because the strong ones don’t need any of our help. We’re going to try and give them the kind of pride and boldness that they need to take back our country."

Den som klarar av att läsa och förstå skriven text ser klart och tydligt att här inte finns någon uppmaning att storma Capitolium. Det som finns är en uppmaning att "fredligt och patriotiskt" demonstrera till stöd för republikanska politiker som (och märk väl vem som är subjektet här!) ska "ta tillbaka vårt land". 

Inledningen på det andra citatet är det som vänsterjournalister, som Sima, hänvisar till som den uppmaning Trump gav åhörarna att storma Capitolium. Den som klarar av att läsa, och höra, inser givetvis att det i dessa ord inte finns någon uppmaning att storma Capitolium. Men det spelar ingen roll. Här hittar Sima en solklar koppling mellan orsak och verkan som "inte kan bli tydligare". Jag vet inte om man ska skratta eller gråta. Mycket passande lyckas media dessutom i detta sammanhang missa det Trump uttryckligen sade gällande marschen mot Capitolium.

Sedan har vi detta med tidsramen, något som Sima (och alla andra som mer än gärna rackar ner på Trump) inte alls har koll på. Säkerligen för att om de skulle bry sig om att ta reda på detta skulle de inte kunna skriva som de gör. Eller kanske de skulle kunna göra det ändå. Sanningen har ju helt tydligt ingen som helst betydelse här. Faktum är att de demonstranter som började marschera mot Capitolium minuterna efter att Trump sagt dessa, i och för sig något obetänksamma ord, var hopplöst försenade. De som stormade Capitolium hade i själva verket inte alls kunnat vara på plats för att höra Trumps tal överhuvudtaget. Vi vanliga människor måste nämligen inordna oss under de realiteter och de ramar som detta med tid och rum ställer upp för oss. Men i medias låtsasverklighet behöver man tydligen inte bry sig om sådana petitesser. 

Om lögnen upprepas tillräckligt ofta kommer den att betraktas som sanning. Här ser vi, så tydligt det bara är möjligt, hur detta fungerar i praktiken. Det som emellertid är ännu värre i Jonna Simas ledare är det att hon sammankopplar (lögnerna om) Trump och Capitolium-attacken med den politiska högern i Sverige. Här kommer ordet "demonisera" väl till pass. Media försöker på detta simpla sätt överföra det falskeligen frammanade hatet mot Trump till alla politiker som inte delar den rödgröna vänsterliberalismens åsikter och värderingar. 

Varför vill någon skapa splittring och hat på detta sätt? Jag kan inte förstå det. Men det jag förstår är att ett dylikt handlande är ytterst oansvarigt och potentiellt farligt för samhällsfreden.

23 kommentarer:

  1. "Den som klarar av att läsa och förstå skriven text ser klart och tydligt att här inte finns någon uppmaning att storma Capitolium. Det som finns är en uppmaning att "fredligt och patriotiskt" demonstrera till stöd för republikanska politiker som (och märk väl vem som är subjektet här!) ska "ta tillbaka vårt land"."

    Visst, en sann fredens duva, eller hur? Du glömde bara bort ett litet citat från samma tal: "And we fight. We fight like hell. And if you don’t fight like hell, you’re not going to have a country anymore."

    Och på tal om splittring: största delen av det där talet bestod av uppräkningar av det ena valfusket efter det andra i delstat efter delstat, ogrundade beskyllningar om "stulet val", verbala påhopp på politiker som använt sitt omdöme.

    Hela talet kan läsas här: https://apnews.com/article/election-2020-joe-biden-donald-trump-capitol-siege-media-e79eb5164613d6718e9f4502eb471f27

    Och om Trump ingenting har att dölja för rättsväsendet: 1. varför vägrade Bannon, som uppenbarligen arbetade för Trump under hans presidentskap, att ställa upp vid förhören om aktiviteterna vid Capitolium 6.1.2021? 2. Varför vill Trump undandra 770 dokument om upploppet från presidentkansliet rättslig granskning?

    Och vidare: varför binder Trump det republikanska partiet kring sin egen person, så att alla politiker som förhåller sig kritiskt till honom systematiskt fryses ut? Personkulten inom GOP har nått betänkligt religiösa dimensioner. Valsystem i delstater med republikanskt styre manipuleras för att hindra demokrater från att rösta. Allt detta händer medan vi i Europa tror att allt är lugnt "over there".

    Bara en Trumptroende republikan kan anklaga vänstermedia för splittring.

    Hard facts

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11:38. Glömde? Det finns ju där i texten! Läste du alls vad jag skrev?

      Så som denna fråga har behandlats är det inte alls konstigt att ledande republikaner försöker sätta käppar i hjulet för "undersökningarna". Dessa undersökningar har knappast som mål att ta reda på vad som hände. Målet är att svärta ner Trump och högern i USA.

      "Bara en Trumptroende republikan kan anklaga vänstermedia för splittring."

      Ånej. Jag skulle säga som så att bara den som har ögon att se vad som händer anklagar vänstermedia för splittring."

      Radera
    2. "Dessa undersökningar har knappast som mål att ta reda på vad som hände. Målet är att svärta ner Trump och högern i USA."

      Det var en rätt cynisk syn på rättvisa. Annorlunda uttryckt: rättvisa är det som visar att JAG har rätt.

      Nå, jag för min egen del tror nog att amerikanerna reder ut vem som gjorde vad. Stormningen av Capitolium var ändå det flagrantaste angreppet i historien på den form av demokrati USA anser sig representera.

      Jag för min egen del tror att Trump och Bannon är i olika grad skyldiga till det inträffade, fast Trumps advokat utsett Pence till skurken. Skulle jag till slut ha fel så misstror jag ändå inte rättvisan.

      Hard facts

      Radera
    3. Anonym 20:33. "Det var en rätt cynisk syn på rättvisa."

      Nej, egentligen inte. Men du behöver göra skillnad på rättvisa enligt en opartisk domstol och "rättvisa" enligt en av demokratiska politiker bestående kommission.

      Radera
    4. Men anledning av den repliken ger jag dig ett gott råd, helt gratis: bli aldrig politiker, du skulle aldrig kunna lita på dig själv!

      Hard facts

      Radera
  2. Good facts is that you Our Fatheerin earth änd heaven Are Almighty and in times of peace you punish individuals instead of holocauttdism. U T N. En dah kommmer ni att förstå vad det är att bryta freden och känna kärnkkrraftslämderrnas raseri. Herrre herre. U T n

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hhälsaer torsstn bnils ulrik bra Hard facts.. jah elu Jrschua

      Radera
  3. "Om man upprepar en lögn tillräckligt ofta börjar den betraktas som sann."

    Är det därför du upprepar dina vilseledande inlägg om Trump, hbtq, feminism och energi i det oändliga?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bibeltron är likadan eftersom den är sann. Ty tron kommer av predikan och predikan i KraFt av ordet Ordet som innesluter skapelsen i FaderSonendeHelige Ande. Om man sysslat tillräckligt länge med tron och som alla människor fått vara i Faderns jorddaklotsliv så tror man latent sså att säga håll då enkristlig livsföring prägla oss. Reddan är sovjet och tyskland och alla redo att komma för att säga ni tillhör oss

      Radera
    2. Lobbysiten. Igen visar du att du inte läser, alternativt inte klarar av att förstå vad du läser. Jag vilseleder inte. Jag påtalar när media försöker göra det.

      Radera
    3. Klart jag läser, mycket mer än rubriker som du brukar begränsa dig till. Fortfarande låtsas du som om det regnar då man efterlyser någonting att ta fasta på, mer än åsikter.

      "ta tillbaka vårt land", säger Trump. Så hur gör man då man "tar"? Står man där utanför med en utsträckt hand och väntar att landet ges åt dem, eller, hur tänker du dig att man "tar fredligt"? Rent praktiskt?

      Men jag antar att du svarar med att jag inte förstår, kan inte läsa, eller någonting liknande för att slippa svara på frågor som försätter dig igen i ett hörn.

      Radera
    4. Lobbyisten. "Klart jag läser, mycket mer än rubriker som du brukar begränsa dig till."

      Jag tror nog du förstår varför det inte går att ta dig seriöst.

      "Så hur gör man då man "tar"?"

      Det är en bra fråga. I en demokrati, som USA är, kan man kanske anta att det sker via allmänna val? Något som håller på att hända nu, by the way.

      Radera
    5. Du har Kristian själv sagt, som många minns, att du inte hade läst mer än rubriker. Har du glömt det redan? Vi har inte glömt.

      Bra du tog upp det med val, eftersom Trump hotade valfunktionärer i de countyn som han hade behövt för att vinna. Han försökte ta landet med fusk, hot och fult spel.

      https://www.reuters.com/investigates/special-report/usa-trump-georgia-threats/

      Trump krävde att få 11000 röster, som gåva.

      https://www.thedailybeast.com/brad-raffensperger-says-trump-personally-threatened-him-over-election-conspiracy

      Är det här också rent spel och demokrati?

      https://www.newsweek.com/police-arrested-only-four-trump-supporters-who-threatened-election-workers-elected-officials-1627283

      Eller det här? Är tanken att skrämma bort demokrat-valfunktionärer så de kvarvarande republikanfunktionärerna får ordna valen enligt egen förmåga?

      https://www.vox.com/22533994/trump-violence-election-raffensperger-threats-voting-rights-big-lie


      Och det är ju inte bara "dumma dumma" media som hittar på, utan till och med FBI undersöker. Eller försöker du påstå att media skulle våga ljuga vad FBI gör och FBI skulle bara strunta i att det ljugs om dem i media? Nä, så förd bakom ljuset kan väl ingen vara?

      https://edition.cnn.com/2021/09/18/politics/fbi-threats-election-officials/index.html



      Du väljer ju att låta bli kommentera den ursprungliga frågan, eller länkarna som du inte har motbevis till utan bara dina åsikter, men då man TAR, så då tågar man till Capitolium och tar över den. Bryter sig in. Och lämnar den med dokument, talarstolar och datorer som om de vore egna. Det förstår ju även barn.

      Who needs enemies when you have friends like Trump?

      Radera
    6. Lobbyisten. "Du har Kristian själv sagt, som många minns, att du inte hade läst mer än rubriker. Har du glömt det redan? Vi har inte glömt."

      När har jag sagt det? Kanske du kommer ihåg något som inte har sagts? En gång berättade jag att jag läst en SAMMANFATTNING av en text, något du, betecknande nog, drog stora växlar på. Och fortfarande uppenbarligen gör. Förstår du faktiskt inte varför det inte går att ta dig seriöst?

      Sedan har förstås Trump gjort mycket galet. Det förnekar knappast någon annan än han själv. Men problemet i USA är att galenskaper förekommer på båda sidor. Valet 202 var helt klart ett stulet val, men kanske inte så som Trump hävdar, utan när vi ska se på den stölden bör vi se på medias handlande.

      "utan bara dina åsikter"

      Det är ett av problemen här. Det handlar för det mesta bara om åsikter. Precis som i texten denna bloggtext kommenterar.

      Radera
    7. "När har jag sagt det", frågar du, för att i samma mening berätta när du sagt det.

      "Valet 202 var helt klart ett stulet val, men kanske inte så som Trump hävdar, utan när vi ska se på den stölden bör vi se på medias handlande. "

      Du är minsann lika enfaldigt envis som Trump, hur många gånger ska man tvingas undersöka ett valutfall för att det ska förstås att det var helt legitimt? Två eller tre räcker tydligen inte, men räcker 30?

      "Det är ett av problemen här. Det handlar för det mesta bara om åsikter. Precis som i texten denna bloggtext kommenterar. "

      Vad jag vet har jag inte förmedlat mina åsikter, här är rätt så många länkar som jag bara refererar till, och visar hur de trasar sönder dina åsikter. Egna åsikter får du givetvis ha, men då du försöker lura att dina åsikter skulle vara vedertagen sanning, då kan man ju inte låta bli. Du får gärna tro att Trump är en avgud som gör allt rätt, men fakta talar emot dig och du kan ju inte försvara dina åsikter med annat än ad hominem.

      Radera
    8. Lobbyisten. ""När har jag sagt det", frågar du, för att i samma mening berätta när du sagt det."

      Kan du alls läsa? Förstår du vad du läser när du (någon gång) faktiskt läser? Det ser inte alls så ut. Kom igen nu, ditt troll!

      "Du är minsann lika enfaldigt envis som Trump, hur många gånger ska man tvingas undersöka ett valutfall för att det ska förstås att det var helt legitimt? Två eller tre räcker tydligen inte, men räcker 30?"

      Igen misslyckades du med att förstå vad jag skrev. Vill du försöka på nytt?

      Det är inte ad hominem att påtala att någon uppenbarligen inte har läst det de kommenterar. Inte heller att påpeka att någon är helt ute och seglar när det gäller fakta.

      Förstår du faktiskt inte varför det inte går att se dig som en seriös debattör?



      Radera
    9. I ditt svar finns ingenting annat än ad hominem. Ingen fakta överhuvudtaget, och det är vad som kännetecknar ett troll.

      Tror du att det är lögn då media skriver om att FBI undersöker om Trump hotat valfunktionärer? Hur tror du att FBI skulle reagera om media skulle ljuga om vad FBI gör?

      Om du nu anser att jag är oseriös, så visa nu hur en seriös debattör agerar. Berätta gärna hur många gånger man ska undersöka valet innan du tror att det var ett helt legitimt val.

      Radera
    10. Lobbyisten. Det är inte ad hominem att påpeka att någon inte läser/inte har förstått det som skrivs. Och tyvärr gör du samma sak nu igen. Läs igen det jag skrev om det stulna valet.

      Vad sedan gäller ditt lögnaktiga påstående om att jag bara läser rubriker (vilket du själv nu alltså medger inte stämmer eftersom du godkände att det inte handlade om en rubrik utan om en sammanfattning): Du får det att låta som att detta är något allmänt förekommande trots att det var fråga om EN gång. Och du påstod att det handlade om rubriker (pluralis) när det de facto var fråga om en sammanfattning (som man, igen en gång, mycket väl kan lita på för att återge innehållet i en dylik text). Här har du nog förtjänat precis allt ovett du fått. Och mycket mer därtill.

      Radera
    11. Ditt svar innehöll inte någon som helst tangering till FBI, utan hela din kommentar handlade om mig. Alltså ad hominem.

      Radera
    12. Lobbyisten. Igen samma sak. Suck!

      Radera
  4. Det är många som är på fri fot i Sverige pga ett havererat rättsväsende......

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säger den statistiken ngt om vilka brottstyper det är fråga om. U

      Radera