söndag 21 november 2021

Naivt så det förslår!

Ett av de populäraste uttrycken bland klimathetsarna idag i media och bland de som köpt medias katastrofmångleri är "utfasandet av fossil energi" (eller varianter av detta). Jag tror knappast att det finns många bland oss mer klimatskeptiska som har något emot att andelen förnyelsebar energi ökar och vi i motsvarande grad drar ner på användandet av fossil energi. Men problemet är att det måste finnas realism i detta "utfasande". I praktiken betyder detta att vi inte kan fasa ut den fossila energin. Det går helt enkelt inte, inte med mindre än att vi går långt tillbaka i tiden då vi inte behövde så mycket energi. 

I dagens ÖT finns det en insändare skriven av Ellen Petersén och Arseniy Lobanovskiy som andas sådana naivitet att det nästan tar sjukt i ögonen när man läser den. Tesen de driver är "Att dra ner på klimatarbetet på grund av högre energipriser vore att göra både planeten och ekonomin en björntjänst". Skribenterna hävdar att "ökade satsningar på grön energi betyder en bättre ställning för såväl hushåll som industri". De menar att i stället för att ta ett eller ett par steg tillbaka i detta "utfasande" av fossilt producerad elenergi borde vi komma till en situation där en allt högre andel av den energi vi använder är förnyelsebar eftersom "Det är vårt beroende av fossila bränslen – som naturgas och olja – som gör oss sårbara för prisfluktuationer".

Det dessa två glömmer bort är att det ofta, kanske alltid?, är POLITISKA BESLUT som gör att det är på detta sätt. Vi har beslutit att fossila bränslen är dåliga och förnyelsebara bränslen är bra - och har använt politiska och ekonomiska styrmedel för att styra användningen från fossilt till förnyelsebart. Den finländska torven är här ett ypperligt exempel. Den blev inte olönsam att använda för att den var svåranvändbar eller för att den fanns i för små mängder, utan endast för att beskattningen styrdes så att den blev olönsam. Och så förlorade vi en tillförlitlig form av energiproduktion. 

Nå, detta skulle ännu vara någotsånär förståeligt och acceptabelt om det verkligen fanns fossilfria alternativ att tillgå  tillräcklig mängd. Problemet är att det inte finns det - och då skenar energipriserna. 

Alla som talar för en "utfasning" av fossilt producerad energi borde ta en titt på detta diagram. Det visar att i detta nu produceras endast ca 25% av den energi som används, globalt sett, genom användande av fossilfria källor. Om man räknar kärnkraften hit också når vi nästan 40%. Det betyder att ca 75% av den energi vi använder (eller 60% om vi räknar kärnkraften som fossilfri) ännu produceras med fossila bränslen. 75%. 

När man börjar dribbla med denna form av energiproduktion kommer någon att få frysa när det är kallt. Svårare än så är det faktiskt inte. Att hävda något annat är nästan brottsligt naivt. Och synnerligen vilseledande. 

 

38 kommentarer:

  1. Henrik Jönsson om "Elkrisens arkitekter" https://www.youtube.com/watch?v=P-IRDdaFZqk

    SvaraRadera
  2. https://swebbtv.se/w/cvifUY8ngiAwdfCR6UxhFE

    SvaraRadera
  3. Eftersom du inte tagit reda på, av vilja eller nån annan orsak, så står ingenting och faller pga torven. Torven är den överlägset dyraste koldioxidkällan och det är ingen mening med att vi alla andra ska vara med och sponsorera den energiformen i form av höjda energipriser.

    Vad som produceras globalt har ingen betydelse i sammanhanget, eftersom det inte går ens att titta på vad Sverige producerar nationellt, efter deras norrbotten-el inte ens går att levereras till södra Sverige.

    Om Kristian menar att vi börjar frysa pga att torven fasas ut, så är det vilseledande. Av drygt 81 000 GWh så står torven för ca 1 GWh.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lobbyisten. Nu läste du igen olovligt slarvigt. Vill du försöka igen?

      Radera
    2. "Jag tror knappast att det finns många bland oss mer klimatskeptiska som har något emot att andelen förnyelsebar energi ökar och vi i motsvarande grad drar ner på användandet av fossil energi."

      Det finns nog stora grupperingar som man kan anta att uttryckligen önskar att användandet av fossil energi inte ska minska https://www.globalwitness.org/en/press-releases/hundreds-fossil-fuel-lobbyists-flooding-cop26-climate-talks/

      "Nå, detta skulle ännu vara någotsånär förståeligt och acceptabelt om det verkligen fanns fossilfria alternativ att tillgå tillräcklig mängd. Problemet är att det inte finns det - och då skenar energipriserna."

      Du menar alltså att bl.a. den här rapporten http://energywatchgroup.org/wp-content/uploads/EWG_LUT_100RE_All_Sectors_Global_Report_2019.pdf har fel. Kan du påvisa vilka siffror eller logiska tankegångar som är felaktiga?

      Radera
    3. Du borde Kristian inte skriva om sånt du inte kollat upp, har upprepade gånger skrivit om vad vår energiproduktion räcker till, och likväl glömmer du, eller tror vi alla glömt, vad som egentligen gäller. Du drar sagohatten över öronen och bara fortsätter med dina fabler.

      "När man börjar dribbla med denna form av energiproduktion kommer någon att få frysa när det är kallt. Svårare än så är det faktiskt inte."

      Vi kan dribbla med denna procent precis hur mycket som helst utan det rör nån i ryggen. Förutom dina kompisar som använder torv förstås. Torven har skurits ner rejält redan, och den kvarvarande andelen är enbart en kostnadshöjande faktor för oss alla som annars skulle betala för.

      Fakta: just nu har vi 53 milj ton koldioxid som vi (finska staten) måste betala 50€ per ton för. Drygt 250 milj euro om priset hölls konstant. Torvens andel av utsläppen har varit en tiondel, medan produktionen mindre än hälften av det. Med andra ord borde vi alla andra minska på våra utsläpp dubbelt mer än vad torvbrukare gör. Det blir väldigt kostsamt om vi måste göra det med våra bilar. Slås det ut på bränslepriset är det bara att betala torvnedsmutsarnas räkning eller köpa en elbil. I maj så krävde Centern att torvens användning förlängs, och där for en tredjedel av trafikens koldioxidminskning till fanders.

      Radera
    4. Lobbyisten, "Fakta: just nu har vi 53 milj ton koldioxid som vi (finska staten) måste betala 50€ per ton för." Är inte detta idiotiskt ??? Vem har hittat på att koldoixid är skadligt för miljön ? Du har alldeles tydligt gått på koldioxidbluffen, en bland många andra !

      Radera
    5. Anonym 14:06. Det var en intressant rapport. Speciellt när man ser på vem som betalat för den och vem den är dedikerad till. Den första tanken som slog mig när jag läste den var att det är passande att denna rapport dedikeras till Greta Thunberg. Den innehåller nämligen lika lite substans som hennes tal gör och ungefär lika mycket fromma förhoppningar.

      Men ja. Jag skulle önska att de har rätt. Det skulle säkert vara en bättre värld på många sätt om de hade det. Men det stora problemet är, vilket de också konstaterar, är att den avgörande punkten är lagringen av energi. Notera mycket noggrant att de inte ger några som helst lösningar på detta, annat då än att de talar om att batterier kommer att vara i en nyckelposition. Ska man av detta sluta sig till att lösningarna inte finns, eller att dessa herrar inte känner till dem?

      Jag kan därför inte se att denna rapport gör något för att kullkasta min slutkläm. Men som sagt, jag har inget emot att de skulle ha rätt! Men i detta nu är detta bara fromma fantasier, tyvärr.

      Radera
    6. Lobbyisten. "Vi kan dribbla med denna procent precis hur mycket som helst utan det rör nån i ryggen."

      Du kan inte mena allvar. Förstår du inte varför det inte alls går att ta dig seriöst?

      Men det är tacksamt att vi tycks vara av samma åsikt när det gäller varför torven blivit olönsam. Tråkigt bara att du inte klarar av att inse ens det.

      Radera
    7. Rapporten som anonym 14:06 länkade till är gjord av finansministeriet i Tyskland: https://www.bundesfinanzministerium.de/Web/DE/Home/home.html
      Kristian får förstås en annan åsikt än beställarna som publicerat och stöder densamma.

      Vi har "dribblat" bort över 10% av torven de senaste åren, och hur mycket har vi "frysit" pga brist av energi under samma tid? Ingen har sett nån skillnad.

      Torven har blivit olönsam eftersom den smutsar ner dubbelt mer än alla andra energiformer, med andra ord får vi bort dubbelt mera koldioxidutsläpp via torven än via nån annan form. Så att barn förstår det: för att få bort 10% av koldioxidutsläppen, ska vi ta bort torv som producerar 5% av elen, eller oljan som producerar 10% av elen?

      Om anonym 23:39 tror det är en bluff, så kan hen diskutera sin ÅSIKT med nån annan, jag är inte speciellt intresserad av nåns åsikter, därför länkar jag inte till åsikter, inte egna heller. Koldioxidutsläppen handlar inte om åsikter utan mätbara fenomen som undersökts av vetenskapsmän. Men ta gärna in nån som kan presentera vetenskapliga argument för motsatsen...

      Radera
    8. "Notera mycket noggrant att de inte ger några som helst lösningar på detta, annat då än att de talar om att batterier kommer att vara i en nyckelposition. Ska man av detta sluta sig till att lösningarna inte finns, eller att dessa herrar inte känner till dem?"
      Ifall det enda du hittade var batterier, så kan man dra den slutsatsen att du läste slarvigt.

      Radera
    9. Att tillverka all teknologisk apparatur ock maskiner för att få ner 'kolavtrycket'förbrukar så mycket resurser att resultatet blir plus minus noll. Det nästan vanligaste ämnet är kol; det finns i nästan allt på jorden och i jorden- alltså är det den elektrifierade världskulturen som nu regerar som har gjort att överlevnaden blir svår då katastrofer och krig kommer. Det viktigaste för mänskligheten är fortfarande att söka det glada budskapet om syndernas förlåtelse i Jesus; vart folk har sitt eget betoningsdialekt för den Messias; Jesus från Nasaret som snart kommer åter till Domedag. Det gäller att ångra och tro och sluta med de synder och den nyhedendom som nämns i Johannes Uppenbarelsebok i Bibelen; dvs den heliga skrift. Även motreaktion mot att vilja göra de synderna lovliga ges alla i födseln och då världen ändå ser ut så här måste vi säga att JESUS hade rätt. Förförförelserna kom och därmed alla problem i världen som man kämpar med uta länk till Trons Herre. FadernJahSonenJahdenheligeAnde Alltings Skapare och Allas Frälsare om de bara ville ha det så i tro och bekännelse och ärans givande åt Gud. Amen. Ulrik

      Radera
    10. Anonym 11:05. "Ifall det enda du hittade var batterier, så kan man dra den slutsatsen att du läste slarvigt."

      Det skrev jag väl inte? Men i rapporten sägs att lagring av energi(batterier) är nyckeln till det hela. Du frågade efter vilka logiska tankegångar som är felaktiga, och detta var den absolut mest framträdande. En annan, om vi ska lyfta fram andra saker (även om det räcker mer än väl med denna enda sak) är konstaterandet att energiproduktionen kommer att vara globalt ojämn. Detta innebär att länder som t.ex. Finland där vi inte alls kan överleva på solenergi, behöver importera energi från andra länder med bättre förhållanden för solenergi. Detta förutsätter fred. Det vi ser idag är att så snart förhållanden länder emellan ens lite försämras är det energiexporten som hamnar i blickfånget. Därför kommer vi inte ifrån att vi alltid måste se till att vara självförsörjande när det gäller energi. Den situation vi levt i de senaste 35 åren med överlag fred och goda förhållanden är ett undantag i den mänskliga historien.

      Radera
    11. Du fick det att låta som att den enda energilagringsformen de nämner är batterier, vilket inte stämmer. Men nu pratar du om solenergi för Finland, vad har du riktigt läst? Rapporten nämner ju uttryckligen på många ställen att inhemsk energiproduktion prioriteras (Från förordet: "It features a cost-efficient vision of a deep electrification of the heat and transport sectors around the globe based on a detailed assessment of spatially highly resolved renewable energy potentials that are domestically available in hourly resolution of a full year." Kapitlet om Europa:"The installed capacities of A-CAES are also a consequence of the modelling approach, which
      prioritises full domestic energy supply for all European regions. Other research indicates that interconnected European regions would require less electricity storage, and in particular A-CAES storage, which would mainly be substituted by the flexibility offered with interconnected power transmission grids." )

      Radera
    12. Anonym 09:46. Vilka skulle de andra lagringsformerna vara? Batterier är det de talar om, och batterier är vad som finns idag. Om de menar att vi ska uppfinna nya lagringsmetoder finner jag där ytterligare ett problem med rapporten. Wishful thinking kan nämligen inte lösa våra problem.

      Nu vet jag inte exakt var du klippt citatet du ger, men om nästan 90% av energin ska komma från sol och vind står nog vi här i en väldigt svår situation. Vindelen fungerar inte eftersom det blåser för lite när det är riktigt kallt, och då har vi också mycket lite sol. Vi producerar inte heller så mycket avfall eftersom vi inte är så mycket människor att den sidan kan ge vad som behövs. Vattenkraften kan vi inte heller bygga ut. Så det är väl punkten "others" som ska rädda oss då, eller?

      Citatet du ger visar också (igen) på det problem jag påtalade: Detta förutsätter (dessutom) fred och god vilja.

      Kontentan är att detta inte är hållbart. Det kommer aldrig att fungera, och det har världens ledare också insett när de i Glasgow vägrade underteckna ett avtal som talade om att fasa ut kolet.

      Radera
    13. Men jag skrev ju varifrån citaten är tagna, och där nämns dessutom en av de lagringsformer som rapporten tagit i beaktande. Ingenstans hänvisas väl till något så flummigt som "others" som energikälla. Det känns helt meningslöst att kommentera här, så jag slutar för den här gången.

      Radera
    14. Anonym 11:36. "Men jag skrev ju varifrån citaten är tagna"

      Du gav länken till ett nästan 300-sidor långt dokument. Menar du att alla som läser din kommentar ska behöva leta igenom hela dokumentet för att hitta ditt citat och kunna kolla det i sitt sammanhang? Dokumentet HAR sidnumrering...

      "Ingenstans hänvisas väl till något så flummigt som "others" som energikälla."

      Du har alltså inte läst ens de inledande diagrammen. Nåväl. På sid II i inledningen finns ett cirkeldiagram som visar dagens energiproduktion och den de här drömmarna menar ska gälla 2050. Där står solenergi för 69% av energin, vindelen för 18% och sedan finns det en del små sektorer, varav "others" står för 2%. Som jag konstaterade är solenergi inget alternativ för oss här, och inte heller vindelen (trots att de här drömmarna menar att det är vad som ska ge oss vår el) måste det ju således vara "others" som ska rädda oss. Eller har du andra tankar?

      Radera
  4. Kristian. Vänligen byt skiva! Du har hakat upp dig på "du läser slarvigt, försök igen, läs om och läs rätt". Vilket löjligt tjat du kommer dragandes med. Om och om igen. Kommentar efter kommentar. Inlägg efter inlägg.
    Om du får kommentarer på det du skriver, bemöt dem med något annat än det samma hela tiden. Du gör dig själv bara löjlig.
    Jag skulle vilja tro att du är en seriös debattör, för ibland har du poänger man inte kommer att tänka på men som ändå har något. Men när du ideligen "fnyser" åt dina meningsmotståndare på det där sättet, så gör du dig bara en björntjänst.
    "Ekot"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym. Så? Vad tycker du man ska säga då när såna som lobbyisten helt tydligt väljer att läsa slarvigt eller att missförstå med flit? Får man inte påpeka det alls tycker du.?

      Radera
    2. instämmer med Anonym 22 november 2021 21:21 !

      Radera
    3. "Ekot". Varför ska jag bemöta kommentarer som helt missar poängen id et jag skriver? Att göra så vore att låta diskussionen spåra ur i oväsentligheter. Ser du inte vad lobbyisten gör här? Han tar fasta på ett exempel jag ger (som han dessutom helt misslyckas med att kasta omkull) och låtsas som att detta är huvudpunkten i det jag skriver. Så nej, sådant går jag inte med på, och alltid när någon beter sig på detta sätt kommer jag att uppmana den som gör det att läsa om och läsa rätt. Det är förstås tråkigt om du ogillar det, men jag ser inte att jag har något annat alternativ.

      Radera
    4. "Han tar fasta på ett exempel jag ger (som han dessutom helt misslyckas med att kasta omkull) och låtsas som att detta är huvudpunkten i det jag skriver."

      Jag tog fasta på slutklämmen du skrev i ditt inlägg. Slutklämmen brukar oftast vara ett sammandrag och förstärkning av det man skrivit innan. Oberoende vad du skriver, som jag korrigerar med allmän fakta, kan du inte svara med annat än ad hominem, inte en enda gång har du haft länkar som skulle ens antyda att mina länkar skulle på något vis vara felaktiga.

      Och det är den riktiga orsaken till att du inte kan försvara dig med annat än "läs rätt"-tjafset, som alla sett igenom för länge sen.

      Det är dessutom ingen vits att du sparkar upp en öppen dörr med att "avslöja" att det är politiskt beslut som gjort fossila bränslen (du menar torven?) för det fattar ju alla, inget konstigt med det. Det oaktat är det en kostnadssak som berör oss alla.

      Du bygger upp din tes här med att försvara fossila bränslen, och fortsätter så här:

      "Nå, detta skulle ännu vara någotsånär förståeligt och acceptabelt om det verkligen fanns fossilfria alternativ att tillgå tillräcklig mängd. Problemet är att det inte finns det - och då skenar energipriserna. "

      Här påstår du att energipriserna (el) skenar för att fossila bränslen (torv, ger du som exempel) ersätts. Ingenting av det du påstår kan stödas.

      När har energipriserna börjat "skena"? Vi kan se det här, i oktoberpriserna (https://energiavirasto.fi/sahkon-hintatilastot) :

      2021 10,72
      2019 9,51
      2018 8,94
      2017 8,04
      2016 7,90
      2015 8,04
      2014 7,11
      2013 8,72
      2012 8,72

      Det följande vore då att hitta den tid i utfasandet av torven som skulle ha fått priserna att skena. Något sånt skenande hittas nog inte i prisutvecklingen. Dessutom utgör torven bara en procent i elproduktionen, och det igen orsakar nog inget skenande. Torvens nedkörning började redan vid millennieskiftet.

      Annars, på tal om politiska beslut: 2005 bestämdes att torven slipper samma beskattning som andra fossila bränselformen, vilket gjorde den till en mycket mer ekonomisk form, genom ett politiskt beslut. Samma politiska beslut återställde detta. Vilket politiska beslut tycker du Kristian var sämre av dessa två?

      Du har Kristian en massa påståenden i ditt inlägg, och det enda du länkat till är nåns åsikter du vill kritisera. Har du några källor som bevisar att tex prisuppgifterna jag tog på nätet skulle vara felaktiga?

      Radera
    5. Lobbyisten, läste du alls HELA Kristians inlägg ?

      Radera
    6. Lobbyisten. När det gäller skenande energipriser får man undra vilken bubbla du lever i. Har du alls tankat någon bil de senaste veckorna? Eller betalt någon elräkning? Dessutom är det helt klart att vi inte har sett det värsta ännu. Vi får säkert återkomma till detta. Kanske i januari-februari?

      Radera
    7. Anonym 22:22. Givetvis gjorde han inte det. Men det viktiga för lobbyisten är inte att få en korrekt bild av det som skrivs. Det viktiga är att jag har fel. Lättast åstadkoms detta genom att läsa slarvigt eller genom att läsa bara en del av det jag skriver.

      Radera
    8. Vi vet nog alla vem som inte läser, speciellt då det gäller energi. Det är därför du inte har något annat val än att svartmåla, det hade varit möjligt att länka till politiska beslut som lett till höjda bensinpriser, men då kan man ju inte prata om torv. Menar du Kristian att energiavirasto.fi har felaktiga priser?

      Om du anser att det är fel att politiska beslut gör en viss energiform ofördelaktig, då borde du också hålla med om att torven borde aldrig ha blivit politiska befriad från samma skatter som andra fossila bränslen.

      "Suomessa lämmön tuotannossa fossiilisilta polttoaineilta on kannettu valmisteveroina fiskaalista perusveroa ja polttoaineen hiilidioksidipäästöön perustuvaa lisäveroa. Turpeen valmisteverosta luovuttiin heinäkuun 1. päivänä 2005."
      https://www.vttresearch.com/sites/default/files/pdf/tiedotteet/2010/T2550.pdf

      Ifall du verkligen läser om energi, och torv, så hade du varit medveten om detta, men låtit bli att berätta om, eftersom det förstör din pro-torv-propaganda. Eller så läser du inte.

      Radera
    9. Lobbyisten. Torven är en INHEMSK energikälla som ger arbetsplatser och som gör att vi inte tvingas till långa transporter. Därför var det helt riktigt att stöda denna energiform. Men att fatta ett politiskt beslut som gör att torven blev olönsam var dumt. Speciellt som den i vissa fall kan behöva ersättas med importerad råvara som ger ungefär lika mycket Co2-utsläpp. (Då talar jag om brunkol.)

      Och jag propagerar inte för torv. Jag propagerar mot ideologiskt grundade idiotiska beslut.

      Radera
    10. Man får ju ha vilken åsikt som helst om beslutets riktighet, och vilka kriterier man utgår från. Ursprunget har en mindre betydelse eftersom de fossila formerna får en allt mindre andel av helheten. Men eftersom den kommer att ge en nota på 25 miljoner euro i utsläppsskatter, och då största delen inte används för en allmännyttig elproduktion, så ser jag inte vitsen med att alla ska sponsra denna smutsiga energiform.

      Klart att du får jämföra den smutsiga torven med den energifattiga och lika smutsiga brunkolen, som aldrig använts i Finland men man börjar du fråga sig varför du inte jämför med stenkolen? Svar: för att den är mycket renare, och då faller ju din torv-propaganda.

      Varför är då torven och brunkolen så smutsiga? Svar: de innehåller mycket mindre energi än de andra fossila formerna, och vad betyder det då? Jo, man måste bränna dubbelt mera brunkol eller torv jämfört med stenkol, för att ha producerat lika mycket energi (jfr: bränn en björkklabb eller två granklabbar för att värma bastun lika mycket). Vad annat händer då torv bränns? Torv är ju en förnyelsebar form, som andra växter, och tar koldioxid tillvara. Bränner man upp torv, så slutar den torven att binda upp koldioxiden, och nu kanske det klarnar för alla varför torven orsakar så mycket kostnader för koldioxidutsläppen (koldioxidbalansen).

      Jag vet inte riktigt vilken ideologi får dig att föra propaganda för torven, som är dålig hur man än försöker vinkla det.

      Radera
    11. Du hade tydligen ingenting mer att kommentera och förstod nu vad det handlar om?

      Radera
    12. Lobbyisten. Så länge du inte förstår vad det handlar om och fortsätter att yra på om oväsentligheter ids jag inte kommentera det du skriver.

      Radera
    13. Men berätta då mera om brunkolen, som du tog upp i diskussionen, och gärna varför vi skulle börja anpassa kraftverken till att bränna en form som vi inte använt nånsin tidigare. Är det inte lite dumt?

      Radera
  5. Dethär med torven var ett justitiemord på landets självförsörjning och ett ekonomiskt justitiemord på företagares och markägares del i staten; dvs utkomsten. Beslutet var naivt men om de visste vad de gjorde de som gjorde besluten så visar det på farliga tider och ingen tycks kunna stoppa dårskapen. Att kossors rapningar vore farliga för klimatet är ju rena galenskapen. De gröna skall hålla sig till att hålla efter fabrikörerna och uppfinnarna av supergifter som är mångfalt värre än jord och skogsbruk. När vi köper produkter från länder med stort kolavtryck så ser vi inte skulden hos oss själva. Nyheterna vågade ta upp den saken idag. Alla är vi lika skyldiga till klimatläget och endast Gudstron kan göra att vi förlåts att vi fördärvar jorden och hjärtejorden genom mången kulturyttring. Ulrik Torsten Nils

    SvaraRadera
  6. En varning till oss som bor och arbetar i välfärden. Plågorna som kommer, kommer att komma så snabbt att ingen fattar att de vandrat och lekt i ett sodoms och gomorras övermodsleverne. Ännu en tid då kan människor omvända sig men efter det finns ingen omvändelse; bara de som fåått nåd och hjälp av Anden och Ordet att hålla Tron om syndernas förlåtelse. Om vi ser på den andra graden av kultur dvs media underhållning lekar och grymma lekar så är det en luftkrets som är lika syndigt full av fara som koldimman i tätt befolkade länder. Datplusmat är tidens melodi. Hur är det med beredskapen. Många som vill binda storstadsfolk i sorglöshet fördärvar de klokas uppladdning och förråd.sic

    SvaraRadera
  7. Klimatfascisterna har fått igenom en sak i Helsingfors. Nu får man inte "ita na tsööt" ifall stan bjuder sina gäster på mat. Möjligen kan det bli tillåtet med inhemsk fisk eller höna, annars är det kaninfoder som gäller.
    I ett vidare perspektiv har inte mängden metan kuddorna rapar upp någon betydelse vad koldioxidtappet och klimatuppvärmningen beträffar.
    Klimathysterikerna fick en knäpp på näsan i Glasgow av Modi och Jinping som inte lovar "fasa ut" utan endast "fasa ner" fossilt bränsle.
    F.ö. råder det inte någon konsensus bland forskarna inom den klimatologiska vetenskapen om vad som egentligen förorsakar klimatförändringen. Att klimatets uppvärmning skulle bero på människornas utsläpp av växthusgaser är ingalunda vattentätt bevisat!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allan. Så är det. Men ändå talas det om det som att det inte finns några tvivel om saken. Märk speciellt väl det att klimathysterikerna inte alls nämner den lilla istiden när de visar sina temperaturkurvor.

      Radera
    2. De förbereder sig för kriget för då var inte frossande i köttmat möjligt. Enklast möjligen tänkt. Ulrik

      Radera
    3. Konstigt nog vill ingen nämna Det så kallade gamla testamentets och nya testamentets profetior för att belysa saken. Folkväldestiden som gör samma och värre synder än vad som nämns i bibelen kanske skulle se orsaken och verkan av synden och Nåden bättre då. De första kristna hade ofta en andelig tolkning till Nådens Jesus Kristus. Och paulus som strävade att vara perfekt fann också att Lagen var omöjlig annat än för att övrrtyga varje människa om synden. Men de judar som på den tiden stod emot Jesus som Messias gjorde att han i helig Ande lät skriva: inte förkastande Mose Lag ändå havande Kristi Lag och Kristi frihet. Med lögn kommer man aldrig till himmelen. Lögn kan också förlåtas men den skall inte vara en kristens ' arbetsredskap'. Om Herren Herren sagt att vi inte skall ljuga och församlingar som en gång levde hade fått vissa parametrar som visade om man ljugit och man även inför honom förnekar siina svek och lögner då är det inte konstiigt att bara torr yttre lära och bokstav bjuds åt åhörarna. Ulrik

      Radera