torsdag 25 november 2021

Så svårt, så svårt

Det här med kommunikation blir allt svårare, tycks det. Jag ser det här på bloggen, och det syns i samhällsdebatten i stort. Vad detta beror på kan man förstås bara spekulera i. Beror det på att Skaparen igen håller på att slå oss med något av det världen drabbades av efter Babels torn? (Det skulle i sig inte förvåna.) Eller beror det på den massiva informationsbombning vi dagligen utsätts för som gör att ingen riktigt orkar/hinner läsa tillräckligt noga för att klara av att förstå det som skrivs/sägs? Eller handlar det om att man inte VILL förstå?

Eskaleringen av detta problem inföll ungefär samtidigt med Trump, och det är onekligen så att han är ett bra exempel på hur svårt detta med kommunikation kan vara. Speciellt om man vill att det ska vara svårt. Men frågan är om Trump bara är ett symptom på det stora problemet, eller om han är en av (de stora) orsakerna till det. Jag ids inte spekulera i detta.

Hur som helst är det oerhört svårt med kommunikation idag. Vi som läser ÖT fick oss ett bra exempel på detta igår. Jag läste Pedersöre kommundirektör Stefan Svenfors insändare i vilken han gick till kraftfullt angrepp på Mathias Nystrand för att, som Svenfors påstod, "rikta missnöje [mot] och göra personliga påhopp på en enskild ny kommunanställd". Svenfors gick ännu längre och säger att "Det här är inte okej!"

Det är synnerligen ovanligt att en kommundirektör går till så här hårt angrepp på en kommuninnevånare i en insändare, så jag tänkte förstås att Nystrand hade gjort grova övertramp i sin insändare. Döm om min stora förvåning när jag sedan läste hans insändare och fann ... Ingenting! Eller åtminstone inga påhopp på person. Tvärt om var Nystrands insändare helt saklig. Speciellt när det gäller den nya anställda som Svenfors så frenetiskt tycker sig behöva försvara. Det som däremot finns i Nystrands insändare är mycket hård kritik mot kommunens sätt att sköta speciellt informationen och diskussionerna med kommuninnevånarna gällande vindkraftverksprojektet i Mastbacka. Jag noterar att Svenfors inte med ett enda ord bemöter denna kritik utan i stället koncentrar sig på att försvara en nyanställd som inte blev attackerad och därför inte behöver försvaras.

Detta är som sagt ett bra exempel på hur svårt detta med kommunikation är. Jag har dock svårt att tro att en person med Svenfors erfarenhet (bl.a. som f.d. journalist) och kunskaper inte klarar av att läsa skriven text. Men det finns många andra som har problem med detta, och därför kan en dylik insändare som den som Svenfors bjuder på fungera. Se bara hur bra det fungerade för Trump att flytta fokus och lita på anhängarnas oförmåga att förstå och ta del av det som kommuniceras.

     

7 kommentarer:

  1. Ser ut som om kommunledningen där ej gärna vill kommunicera med lokalinvånarna så närdemokratin fungerar ej bra vilket den väl borde kunna göra i ett litet samhälle som Pedersöre.

    - Dagens stora informationsflöde ställer onekligen stora krav på konsumenten: det gäller att kunna selektera.

    Dessutom lever vi i ett tidevarv där snabbhet är a och o vilket väl även kan innebära att man läser texter för snabbt och hinner ej fundera efter betydelsen.

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. Det är säkert också en möjlig förklaring i många fall. Speciellt här på bloggen. ;) Men man tycker ju att innan man gör sig omaket att skriva en kommentar eller en insändare skulle man försöka förstå vad skribenten man retat upp sig på verkligen avser. Speciellt om det handlar om en kommundirektör...

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

      Radera
    2. Jag vet att du Kristian inte kan med namnangivelser på bloggen annat än i homofrågan. Där sparar ingen pp namnagivelse när man tuktar den ropande trons lands medborgare och präster som i praktiken gjort styggelse och äktenskapsbrott lovliga. Varför inte ange misstänkta mördare och mordfförsökare våldtäktsmän och lögnare också.???

      Radera
    3. Ulrik. Beskyllningar likt de du presenterade i de raderade kommentarerna får du framföra på andra forum. Inte här. Sedan förstår jag inte det du skriver i kommentaren 05:39. Vad då namnangivelser? Jag skriver bara ut namn som på personer som trätt fram själva i media. Några namn på "misstänkta" har jag inte publicerat i någon fråga, och det kommer jag inte att göra i framtiden heller.

      Radera
    4. Haa de kristian. Man måste lämna spår efter sig så att andra aktar sig för mördarna. Ulrik

      Radera